17.8 C
București
sâmbătă, iulie 27, 2024

Ziua Drapelului Național-26 Iunie 2021, Sărbătorită de „Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități” la Târgu Neamț

un articol semnat de Cristian Botez, redactor și reporter special AntiMafia.Ro

Prin legea 26 din 20 mai 1998, ziua de 26 Iunie, a fiecărui an, a fost proclamată ca Ziua Națională a Drapelului. Prin această Lege, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului marchează, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Printre toate manifestările prilejuite de această însemnată zi, remarcăm și acțiunea organizată de Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități-„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, În Târgu Neamț. Celebrarea va avea loc în Parcul Casei Culturii „Ion Creangă, sub sloganul „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Evenimentul are și un scop caritabil. Își propune strângerea de fonduri necesare pentru construirea primului Centru de Refacere, Recuperare și Reabilitare, la standarde internaționale, pentru tratarea și recuperarea fizică și psihică a veteranilor militari. A răniților, a urmașilor celor decedați în Teatrele de Operații, precum și a familiilor acestora, „aici, cu construi reduse”, se menționează într-un comunicat al Asociației, „și nu în străinătate, departe de familii și cu costuri mari”.

Legat de eveniment, iată ce ne-a declarat, în exclusivitate pentru antimafia.ro, președintele Asociației, sublocotenent (r) Marius Apostol : „ încercăm pe cât putem să fim alături de comunitate cu tot felul de activități, să ne continuăm scopul AMVVDfinalizarea CRRV. Luptăm pe toate fronturile! Avem peste 300 de membri, din zona Moldovei, dintre care și doi președinți de sucursale, de la Neamț pe Sumănaru Mihai, iar de la Iași pe Dobrea Cătălin, pe care-i așteptăm să vină sănătoși din teatrele de operații Afganistan. Luptăm pentru drepturile veteranilor, luptăm pentru o stare de mai bine pentru comunitate, luptăm pentru obținerea fondurilor europene să putem să ne împlinim scopul. Din păcate, după cum știți, suntem recunoscuți atunci când este nevoie de noi, în rest este mai greu. Dar, ținând cont că este o mare sărbătoare, 26 iunieZIUA DRAPELULUI sub care am luptat și unii dintre camarazi au plătit tributul suprem, avem datoria morală față de ei să le protejam familiile, să fim lângă comunitate să luptăm pentru o viață mai bună. Cele 7 sucursale aflate în coordonarea vicepreședintelui AMVVD Cristina Mathias au pregătit pentru această zi de sărbătoare națională un eveniment deosebit pentru nemțeni, un spectacol. Acest spectacol este și caritabil iar pentru noi este o formă de a ne arăta respectul, de a încerca cu toate forțele să fim uniți, să ne ajutăm reciproc, militari si civili. Vor fi câteva zeci de minute de relaxare pentru comunitate, vor fi clipe memorabile. Vom încerca să ne prezentăm o parte din veteranii T.O. ai acestei zone, vom fi împreună sărbătorind această zi istorică. În AMVVD SUNTEM cu totii VOLUNTARI, dar cu toate astea, plata noastră este Respectul Neamului. Echipa din zona Moldovei – Marius Barbu, Raul Simion, Dumitru Florea, Sorin Ioan Ciobanu, Cristian Rusu și cei doi interimari Mihai Blaga și Victor Vasilache, Dan Helciug împreună cu ceilalti artiști și eu, Marius Apostol, VĂ AȘTEPTAM ALĂTURI DE NOI pentru a ne cunoaște mai bine”.

Marius Apostol, poartă şi el urmele unui atac al insurgenţilor din Afganistan. După numeroase operații și aproape un an de stat la pat – imobilizat, medicii din baza Ramstein sunt cei care l-au readus la viaţă. Militar de carieră, s-a dedicat trup şi suflet jurământului că-și va apăra Țara, chiar cu prețul vieții. Pensionar acum, veteranul Apostol încearcă să ajute militarii prin construirea unui centru de recuperare și refacere destinat acestora, prin diferite schimbări legislative în folosul tuturor ce poartă pe trup și suflet urmele războiului din TO, în Târgoviște, la Mănăstirea Dealu. O locație plină de istorie. Amintim că acolo a fost fosta școală militară unde a învățat REGELE MIHAI.

Copii afgani cu Tricolorul României

Din istoria drapelului național al României

În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii

Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

Dreptate Și Frăție! Ce Patrioți avea România!

Revoluționarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât și cei din Țara Românească, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, având inscripționat lozinca: „Frăția”: „Dreptate – Frăție” și dându-i denumire de „stindard al libertății”. O lună mai târziu, „văzând cu nu s-a înțeles încă cum trebuiesc făcute stindardele naționale“, decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou că “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical și vor fi aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind“. În Adunarea populară desfășurată pe dealul Filaretului din București, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluției, ”zi de mântuire pentru toată România”, sub flamurile tricolore. Tot în acel an istoric 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a înălțat „flamura cea mare tricoloră a națiunii române”, a întregii națiuni române.

Respectăm și Iubim Tricolorul României! Sărbătorim pe 26 Iunie – Ziua Națională a Drapelului!

Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel național în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene. Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tricolor împărțit în mod egal și vertical: FranțaItalia și Belgia.

Cristian Botez a participat corespondent de război în Corespondent de război pentru “România Liberă”Radio “Europa Liberă”Radio “BBC”,
Taniug” Agency, Naţional TV, N24
– 1992 şi 1993  –  Sarajevo, Serbia/Bosnia
– 1994                    – Mogadiscio, Somalia
– 2005                   – An Nassiryah, Irak
– 2006                 – Kandahar, Afganistan….

un articol semnat de Cristian Botez, redactor, reporter special AntiMafia.Ro

Articole similare

Ultimele aparitii