1.3 C
București
duminică, ianuarie 19, 2025

Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode – torpila care poate arunca în aer ultima fărâmă de credibilitate a României educat-eșuate!

Apetența oamenilor politici pentru dezvoltarea carierei prin studii doctorale este îndeobște binecunoscută. Și, de fapt, nici nu e ceva rău. Condiția e ca doctoratul să fie rodul unei activități de cercetare asidue, atent conduse, cu rezultate verificabile și aplicabile.

         Evident că Lucian Bode nu putea fi în afara acestui trend. Chiar a făcut bine că s-a înscris la doctorat la mult prea prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Și-a ales o temă pe cât de ofertantă pe atât de generoasă – securitatea energetică și managementul resurselor. O temă strategică pe care doar un intelectual rasat și vizionar, cu vaste perspective, ca Lucian Bode și-o putea asuma. Mai ales că pentru cititorul român teza de doctorat a domniei sale este așteptată cu sufletul la gură, de la vlădică până la opincă, pentru că este o lucrare a unui fost ministru al economiei – persoana cea mai îndreptățită să dezvolte o asemenea temă.

” Fostul prim-ministru Ludovic Orban către ministrul Vela … vreau să vă încurajez și să transmiteți Poliției, Jandarmeriei că trebuie să intensifice lupta împotriva rețelelor infracționale, împotriva clanurilor interlope, fără menajamente, toleranță zero față de infracționalitate.
Marcel Vela: Am înțeles, domnule prim-ministru, suntem cu ochii pe ei! „

         Numai că domnul Lucian Bode, din perspectiva sa zeusiană, nu vrea să împărtășească cu muritorii de rând rezultatele cercetărilor sale, secretizându-le publicului larg, chiar cu o zi înainte să expire termenul limită de publicare a tezei sale de doctorat și anume 22 iulie 2021. De altfel, în data de 21 iulie 2021, ministrul Lucian Bode a anunțat mult prea prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca că nu-si va mai publica teza de doctorat pe site-ul universității pe motiv că aceasta a fost trimisă deja spre publicare unei edituri clujene – CA Publishing SRL. Unde ce să vezi fost asociat al editurii este conducătorul de doctorat al domniei sale savurosul profesor Adrian Ivanrectorul Academiei Naționale de Informații și un veritabil component al intelighenției clujene parașutată politic în cetatea ciobanului Bucur.

         „Apăi” dacă în 21 iulie teza de doctorat fusese deja trimisă spre publicare, înseamnă că cel mai târziu, editura a primit teza în 20 iulie 2021. Oare nu au fost de ajuns 90 de zile pentru publicarea unei cărți de 220 de pagini? Surse din cadrul altor edituri ne-au confirmat faptul că o teză de doctorat de 220 de pagini, gata corectată și paginată, poate fi publicată sub forma unei cărți cu un tiraj de 500 de exemplare în maxim 5-7 zile din momentul primirii. Să înțelegem că editura fiind clujeană, lucrurile se mișcă ardelenește, încet și temeinic că în România lucrului bine făcut? Sau trebuie să credem ce spun unele surse din mult prea prestigioasa universitate că teza de doctorat a ministrului Bode nu va vedea niciodată lumina tiparului pentru simplul motiv că omenirea încă nu este pregătită mental și emoțional pentru marile adevăruri științifice pe care le-a descoperit distinsul cercetător și vizionarul intelectual – ministrul Lucian Bode?

Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani și se încheie cu susținerea publică a unei teze evaluată de o comisie de specialiști aprobată de senatul universitar al Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.).
Pentru tezele de doctorat care dovedesc calități deosebite de creativitate și aduc contribuții importante la dezvoltarea cunoașterii în context internațional, se poate acorda una dintre distincțiile următoare:
summa cum laude (excepțional),
magna cum laude (foarte bine),
cum laude (bine).

         Ce este absolut interesant că în plină criză energetic națională și europeană, ministrul Lucian Bode nu a avut nicio luare de poziție publică pe această temă deși este doctor în securitate energetică și managementul resurselor. Probabil că a fost un sabotaj intelectual al ministrului Bode la adresa premierului și a ministrului energiei pe care i-a lăsat fără aportul său de specialitate în lupta cu presa, mediul de afaceri și populația acestei țări. Dar, privind retrospectiv nu ținem minte dacă l-am auzit vreodată pe ministrul Lucian Bode vorbind despre securitate energetică și managementul resurselor, cel mai probabil pentru că cercetările sale au fost secrete și acesta este motivul secretizării tezei domniei sale.

         Refuzăm să gândim, nicidecum să afirmăm vreodată, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode ar putea fi plagiată! Ce ar însemna pentru România și Uniunea Europeană ca ministrul de interne și ministrul interimar al justiției să aibă teza plagiată? Ne apucă amețeala doar la acest gând. Ce ar însemna pentru România ca posibilul viitor prim ministru să aibă teza plagiată? Deja e prea mult…

7 ani de doctorat în securitate energetică – cât rezidențiatul în neurochirurgie

În 18.09.2021 știripesurse.ro publica o informație halucinantă. Domnul ministru Lucian Bode și-a efectuat studiul pentru teza sa de doctorat în intervalul 2011-2018! 7 ani! Pentru o teză de doctorat de 220 de pagini distinsul cercetător Lucian Bode a muncit 7 ani… adică vreo 364 de săptămâni, din care probabil vreo 340 de săptămâni le-a avut alocate scrierii tezei. Adică vreo 20-25 de rânduri pe săptămână. Teribil de puțin, groaznic de încet.

Legal, înainte de susținerea tezei, doctorandul și conducătorul de doctorat semnează o declarație pe propria răspundere conform căreia teza de doctorat este originală. Ori dacă teza de doctorat nu este originală, doctorandul și conducătorul de doctorat comit câte o infracțiune de fals în declarații.

Dar dincolo de aprecierile anterioare se pune întrebarea cum a reușit ministrul cercetător Lucian Bode să stea, legal, 7 ani la doctorat la incredibil de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca? Conform legislației incidente în domeniul studiilor doctorale, durata normală a studiilor este de 3 ani, care poate fi prelungită în situații temeinic justificate cu încă un an, iar în situații excepționale se mai poate beneficia de încă un an. Cu alte cuvinte, un muritor de rând este obligat ca în maximum 4 ani (în situații absolut excepționale în 5 ani), iar domnul ministru Bode a reușit să stea ca doctorand 7 ani. Oare uimitor de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu aplică legislația românească? Aplică vreun decret al defunctei Diete maghiare de la Cluj din secolul XIX care nu limita perioada studiilor doctorale? Ori doctoranzii ardeleni beneficiază de termene mai mari pentru că se mișcă mai greu așteptând ca restul țării să-i prindă din urmă? Oare membrii comisiei de susținere a tezei nu au avut nicio tresărire când au redactat referatele pentru susținerea publică a tezei lui Lucian Bode și au văzut că acesta a stat 7 ani la doctorat, deși 90 % dintre doctoranzii României stau, de regulă, doar 3 ani?

Noi credem că toată „șefimea dăscălimii” din UBB a fost convinsă că excepționalul cercetător Lucian Bode va reuși o teză de doctorat absolut unicat, motiv pentru care, dacă ar fi fost nevoie, i s-ar fi acordat și un termen de 20 de ani doar doar finalizează teza de doctorat. Legea? Un simplu argument pentru prostimea care încă mai crede că România ar fi un stat de drept unde domnește supremația legii. Și apropos, domnule profesor Ivan, mai conduceți alți doctoranzi pe perioade foarte mari de timp, 7-8-9 ani? Sau legea se aplică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca numai celor care nu activează în viața politică, demnitarii beneficiind de un alt statut.

Onorabila comisie habarnistă

Refuzăm să credem că teza ministrului Bode este plagiată. Sau cum spun ardelenii și sălăjenii: „no, așa ceva nu există”.

Dar, după ce stai 340 de săptămâni să scrii 220 de pagini, sau 2380 de zile pentru a redacta 220 de pagini, mai ai parte la susținerea publică și de o comisie de profesori universitari care nu au niciun fel de tangență cu teza ta de doctorat. Parcă simțim cu toții furia cercetătorului Lucian Bode când a aflat componența comisiei sale de susținere publică a tezei de doctorat.

Aici intervine maleficul intelect al conducătorului său de doctorat, profesorul Adrian Ivan, care scoate din joben o comisie formată din intelectuali redutabili, cu largă recunoaștere națională și internațională dar care nu au avut absolut nicio legătură sau preocupare științifică cu domeniul securității energetice. Și atunci cine și cum ar fi putut detecta un eventual plagiat în teză?

”La începutul anului universitar 2016-2017, la vârful Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI a fost numit prof. univ. Adrian Ivan (foto sus), deşi acesta nu era conducător de doctorate la şcoala respectivă, aşa cum cere legea. Numirea s-a făcut, deşi funcţia aceasta este echivalenta celei de director de departament, funcţie pe care Adrian Ivan o ocupa la o altă universitate, respectiv la Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj-Napoca.
Academia SRI a recurs însă la un artificiu şi a evitat folosirea titulaturii de director de şcoală doctorală (aşa cum e prevăzută de lege) şi a inventat o funcţie care nu este menţionată în nicio lege, aceea de coordonator ştiinţific al şcolii doctorale. Probabil, în încercarea de a disimula o stare de incompatibilitate”, scria jurnalista Melania Cincea

Ca lucrurile să fie „oable”, profesorul Adrian Ivan a adus în comisia pentru susținerea publică a tezei de doctorat a lui Lucian Bode, pe reputatul istoric Vasile Vese din uimitor de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai, pe distinsul profesor Radu Carp cunoscut specialist în domeniul dreptului constituțional. Din aceeași comisie a mai făcut parte conferențiarul Adrian Basarabă cadru didactic și cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara ( acesta este singurul membru al comisiei care a scris un singur articol dar pe geopolitica resurselor publicat în 2007 ). Ultimul membru al comisiei a fost profesorul  Dan Lazăr de la magnifica Universitate Babeș-Bolyai – un foarte important finanțist dar care nu are nicio legătură cu domeniul securității energetice.

Iată cum în ultima zi a celor 7 ani de studii doctorale – 30.09.2018, trece pe repede înainte și, evident, fără nicio observație critică, o teză de doctorat într-un domeniu în care nici doctorandul, nici conducătorul de doctorat și nici membrii comisiei nu au niciun fel de activități sau contribuții științifice relevante. Oare este singurul caz de acest fel de la UBB? Sursele noastre afirmă răspicat contrariul.

         Teză de doctorat mică – probleme foarte mari

Excludem ideea că excepționalul și irepetabilul ministru Lucian Bode ar putea avea teza plagiată. Dar, dacă Doamne ferește, teza domniei sale este plagiată, România educat-eșuată are o mare problemă.

Nu-i așa, domnule președinte Iohannis, că în cel mai scurt timp, îi veți solicita ministrului Bode să-și publice teza de doctorat? Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, veți acționa, în consecință, pe baza prerogativelor dumneavoastră prezidențiale?

De fapt, două mari probleme. Legal, înainte de susținerea tezei, doctorandul și conducătorul de doctorat semnează o declarație pe propria răspundere conform căreia teza de doctorat este originală. Ori dacă teza de doctorat nu este originală, doctorandul și conducătorul de doctorat comit câte o infracțiune de fals în declarații. Care este extrem de gravă ținând cont de cele două personalități ale României – Lucian Bode, ministru de interne și ministru interimar al justiției respectiv profesorul Adrian Ivanrectorul Academiei Naționale de Informații. Probabil, că acesta poate fi unul din motivele pentru care teza de doctorat a fost secretizată, pentru o perioadă de timp, la o editură unde conducătorul de doctorat are o foarte mare influență.

Apreciem că România nu mai poate avea parte de așa ceva. Ar fi incredibil ca în anul 2018, la 6 ani după ce a debutat vânătoarea publică de plagiatori, un om politic arhicunoscut  să redacteze o teză de doctorat plagiată sub îndrumarea unui profesor care era și este rectorul unei universități decimate de plagiat. Dar despre giumbușlucurile academice ale savurosului profesor Ivan, vom vorbi, poate, altădată. Din acest motiv, imediat, ministrul Bode sau profesorul Ivan trebuie să publice raportul de verificare electronică a similitudinii tezei de doctorat cu alte surse disponibile on-line. Azi! Mâine cel mai târziu! Negăm cu vehemență informațiile venite din mediul universitar clujean conform cărora acest raport nu există.

Ce credeți, Excelența Voastră, domnule președinte Iohannis? Avem o problemă? Este desconsiderat proiectul dvs de suflet România Educată? Până acum toate numirile excepționalului și inegalabilului om politic Lucian Bode nu v-au creat nicio problemă pentru că exista o prezumție de bună credință a acestuia. De acum înainte, dacă teza de doctorat a lui Lucian Bode este cumva plagiată sau va rămâne secretizată pe veci, orice numire a acestuia în absolut orice funcție sau demnitate publică va fi numai problema politică și morală a dvs. Și ne veți arăta că sunteți inconsecvent și vă încălcați propriile principii, lucru pe care românii l-au detestat mereu la falsa clasă politică dâmbovițeană.

Nu-i așa, domnule președinte Iohannis, că în cel mai scurt timp, îi veți solicita ministrului Bode să-și publice teza de doctorat? Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, veți acționa, în consecință, pe baza prerogativelor dumneavoastră prezidențiale?!

Redacția

Articole similare

Ultimele aparitii