26.6 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024

Mascarada PNL Constanța, în zodia Mitroiului

Florin Mitroi – „Vătaful” de la Valul lui Traian

În județul Constanța, campania electorală pentru alegerile din 9 mai a.c., a demarat în forță. Partidele politice s-au angrenat într-un spectacol tragicomic, în care vor să prindă cât mai mult electorat. Nu contează regulile jocului, nici metodele. În unele cazuri, bufonii de partid întrec orice limită, fiind aruncați pe scenă fără nicio pregătire prealabilă. Dacă s-ar întocmi, la malul mării, un top al bălmăjelilor electorale, Partidul Național Liberal (PNL) ar ocupa un loc fruntaș cu al al său stindard de campanie, Florin Mitroi. După dispariția vechilor baroni PSD, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, Mitroi (care se visează președinte al Consiliului Județean Constanța), pare a fi rețeta de succes. Un baron local de tip nou, ridicat precum Afrodita din spumele NATO. Amintim acest episod, pentru că, aflat în criză de popularitate, Mitroi a ajuns să-și lipească pe afișele electorale, sigla organizației militare.

Sub devizele “fapte nu vorbe” și “ un om între oameni”, actualul primar din Valul lui Traian, Florin Mitroi, s-a remarcat încă din ziua în care partidul său și-a lansat candidații (12 aprilie 2024). Să ne aducem aminte de vorbele de duh ale Mitroiului, care, după ce asigurat asistența penelistă că poate câștiga alegerile de unul singur, făcând echipă doar cu secretara de la primărie, a grăit : “Am fost un primar care am plâns, am râs, am fost la nunți împreună, am fost la înmormântări împreună”. Mai exact, împreună cu cine a fost Mitroi la evenimentele respective, nu am aflat nici până acum. Pentru conformitate vă prezentăm o înregistrare video cu Mitroi cel popular între oameni, dansând cu foc pe manele. Filmulețul vesel ne-a fost trimis la redacție de un internaut șugubăț. În cadrul evenimentului politic susmenționat, vrând, probabil, să spună că așează cetățeanul mai presus de partid, candidatul a scos pe gură un mare adevăr. Buimacul Mitroi a afirmat de față cu activul de partid și cu însuși președintele PNL, Nicolae Ciucă : “nu mă va interesa niciodată partidul”. Zis și făcut, pentru că, atunci când a avut interes, bănișorul de Valu a recurs la o mică lovitură de palat, lepădându-se fără regrete de vechii tovarăși pesediști. Anul trecut, prin martie, micul Mitroi a plecat cu toată organizația PSD Valu lui Traian, la liberali. Acum se dorește mare ban de județ. Nu se știe cum a înghițit gălușca Mitroi, șeful   de la capitală, generalul Nicolae Ciucă, prezent și el la marea lansare de pe malul mării. Așadar, cu sigla NATO lipită pe însemnele electorale și cu fața întinsă pe mijloacele de transport în comun, Mitroi a pornit la luptă prin județ.

Politizarea tradițiilor

Zilele trecute, aflat într-un tur de forță în comuna Valu lui Traian, Mitroi, ne-a oferit momente de neuitat. Întâmplător sau nu, “catindatul” s-a nimerit să vorbească la competiția de kureș (lupte tradiționale tătărăști), organizată an de an, în ziua de 1 mai. După cum am aflat din presa locală, competițiile de kureș sunt organizate de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) în localitățile în care sunt comunități de etnici tătari. Scopul declarat al acestor evenimente este promovarea tradițiilor

în rândul populației majoritare și păstrarea acestora în rândul membrilor comunității. Practic, întâi maiul tătăresc, nu are nimic de a face cu propaganda politică. Evenimentul a fost precedat de un show stand up comedy marca Florin Mitroi & Co. Cum fiecărui lider îi stă bine cu discursul, prezentările în aer liber au fost făcute de președintele UDTTMR, Eserghep Gelil, patronul unei mari firme de transporturi constănțeană. “Nu facem niciun fel de campanie electorală”, spuse acesta. “Nu facem decât să-i mulțumim unui om care a fost întradevăr tot timpul alături de noi.”, mai adăugă Gelil, aflat cot la cot cu proaspătul candidat PNL, Mitroi. După circa 20 de secunde de bla-bla-uri, personajul de desene animate care se vrea lider UDTTMR, pe același ton agramat, dictează către confrații turco-tătari: “Noi știm foarte clar, uniunea noastră, ce avem de votat. Este clar, PNL pe toată linia. Este o hotărâre luată de către Consiliul reprezentanților al uniunii noastre și vă anunț că avem pe locuri eligibile peste 35 de consilieri în toate localitățile noastre, în care suntem. Deci, este un parteneriat care nu face decât să continue o colaborare extraordinară începând din 2020”. Păi cum rămase cu deontologia non politică, bre Gelil ? A urmat discursul candidatului PNL, Florin Mitroi, un delir de circa zece minute, exclusiv electoral, în care acesta a explicat, în uralele  gloatei dezlănțuite, cum va conduce “El” județul. Nu vă plictisim cu amănunte.

Supușii lui Mitroi

Nu încercați să găsiți în cuvinetele baronului de Valu vreun program politic. Pentru că nu există. Delirul public a culminat cu apariția unui supus care a dat să-i pupe mâna Mitroiului. S-a răzgândit în ultima clipă. Cu plecăciune adâncă, omul și-a lipit, totuși, într-o scurtă dezmierdare, obrazul de laba suflecată a binefăcătorului de județ. Înregistrarea momentelor halucinante poate fi urmărită pe pagina de Facebook a ziarului online Valureni.ro (clipul a fost postat în data de 1 mai 2024, ora 2.55 PM). Lăsând gluma la o parte, putem spune că baronii PSD erau mici copii pe lângă penelistul Mitroi și că este regretabil că astfel de episoade jenante se mai petrec încă într-o țară cu pretenții euro-atlantice. Spuneam mai sus că, aflați în criză de imagine și lipsiți de idei, strategii PNL au lipit eticheta NATO pe însemnele de campanie ale lui Florin Mitroi, apoi au tapetat cu figura acestuia mașinile de transport în comun din județ. Cât este de legal, nu știm. Autoritățile de resort dorm în cizme. Vom reveni cu amănunte.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Articole similare

Ultimele aparitii