25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024

Inteligență artificială la curtea primăriței Valerica din Muscel

Este repede cheltuitoare de bani publici și europeni. O vedeți aproape zilnic pe micul ecran, plângându-se că este hăituită și contestată chiar de propria familie. Conduce o primărie și, până mai ieri, era considerată de șeful USR, Cătălin Drulă, un stindard în noul val al  politicii românești. Într-un top al celor mai penibili politicieni români din toate timpurile, Elena Valerica Lăsconi, primărița orașului Câmpulung Muscel, ar ocupa cu siguranță un loc fruntaș. Răpusă de o mahalageală  pe tema familiei tradiționale, retrogradată de pe listele de europarlamentare și  scârbită de lipsa de atenție a celor de la centru, Valerica și-a dat  demisia și din conducerea USR Argeș. Dar nu s-a oprit aici. Urmând sfatul șefului mare de la capitală, a revenit la cârma orașului unde face treabă bună”. Promovat la munca de jos, adică înapoi la primărie, edilul userist a ieșit la declarații alături de un anturaj de toată jena. Recent, după ce a refuzat să ofere date presei despre aventurile sale financiare, Valerica de Muscel ne-a delectat simțurile cu o conferință de presă, în care, pur și simplu, bate câmpii. Exploatând temerile și fricile omului obișnuit, Lăsconi le cere cetățenilor orașului Câmpulung să renunțe la drepturile lor fundamentale.

Lăsconi: „E vorba de o mie de camere!”

La conferința de presă despre care vorbim, amazoana USR, Lăsconi, nu a dat piept cu mass-media de una singură. A venit însoțită de o anume Ioana Marcu, o altă inteligență sclipitoare adusă, cică din SUA, direct în primărie. După spusele trompetelor useriste, Ioana Marcu, posesoarea unui CV impresionant, a lăsat străinătatea cu binefacerile acesteia, pentru un post de City Manager la Primăria Municipiului Câmpulung.

Întrebată despre esența proiectului de supraveghere video pe care intenționează să-l implementeze în oraș, Lăsconi bate câmpii, plasând Câmpulung pe primul loc în topul infracționalității naționale. Luând în seamă aiurelile despre criminalitate ale edilului șef, nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce păzesc polițiștii din subordinea acesteia. Mai există polițiști locali la Câmpulung și cu ce se ocupă ? Dar poliție națională mai există ? Profitând de faptul că nu este întrebată unde vor ajunge și cine va folosi imaginile stocate de sute de camerele instalate prin oraș și cum rămâne cu intimitatea cetățenilor filați, aprinsă ca o torță, primărița se dezlănțuie.

Băi anormalilor, reveniți-vă la normal!

Iată cum se adresează Lăsconi cetățenilor, în timp ce City Managera Marcu își scărpina de zor scalpul: ” Măi oameni buni, reveniți-vă la normal ! Nu e vorba de trei sute și ceva de camere cum se spune acolo și cum vi se introduce otravă în urechi. Oameni buni, ascultați-mă …..  Că vă spun realitatea ! Nu e vorba de trei sute șaizeci și ceva de camere! E vorba de trei sute și ceva de puncte. E vorba de o mie de camere ! “

Carevasăzică, asta era vestea cea bună pentru locuitorii orașului Câmpulung : “oamenii buni” sunt anormali și trebuie supravegheați, monitorizați audio/video, zi și noapte cu sute de camere, aiurea, prin tot orașul. Totul pentru siguranța lor.  

Nicio vorbă despre prevederile obligatorii ale regulamentului GDPR, despre decizia 174/2018 ( privind lista operațiunilor pentru care este obligatorie  realizarea evaluării impactului asupra protecției datelor cu caracter personal). Se pare că, în dorința ei de a proteja cetățenii, primărița nu vrea să audă de legea care o obligă ca în astfel de proiecte să realizeze o analiză de risc la securitatea fizică ( obligatorie prin Legea 333/2003, coroborată cu HG 301/2012 ) și nu știe că înainte de a cere bani trebuie să realizeze un proiect tehnic avizat de tot felul de autorități de specialitate. 

Luminează ca un far, e ceva dar nu e clar

Nebunia continuă cu intervenția inteligentei surghiunită din SUA la Câmpulung, care ne explică, fără să zică “la mișto” cum e “softu’ inteligent” :

” Și softu’ inteligent ce înseamnă? Vorbim deja de inteligență artificială. Și n-o zic la mișto. Softu’ inteligent învață cum se întâmplă lucrurile. Și spre exemplu dacă vede că într-un loc se adună foarte mulți oameni…. Gândiți-vă la omul de la dispecerat. Are în spate o mie de căsuțe mici. Niciodată n-o să vadă, dar softu’ vede că se adună mulți oameni într-o parte și se duce pe un ecran mare. Se face dintr-o dată mare. “, explică Marcu.  Cam asta e cu inteligența artificială din spatele proiectului camerelor de supraveghere.

Conferința de presă a continuat în aceeași notă cu un dialog halucinant între cele două reprezentante ale primăriei, Lăsconi fiind nevoită să pună capăt aberațiilor născocite de angajata venită din SUA.

” Iar tot la proiect, ăăăăă, imaginați-vă că se va construi o cameră de dispecerizare cu foarte multe ecrane, cu acest soft inteligent, în care să fie în permanență doi agenți și, ăăă, dotările toate pentru poliția locală, ăăăă, bodycam. Și atunci n-o să mai zică polițistu’ că a vorbit frumos cu cetățeanu’ dacă se înregistrează efectiv că i-a vorbit urât”, aberează în forță City Managerul.

“Aici am o mențiune”, o întrerupe, filozoafă, primărița.

” Cu gedepereu’ ” …., o drege Marcu, apoi se dă bătută. Șefa are întotdeauna dreptate.

“Deci nu cu gedepereul. N-are nicio legătură cu gedepereul, că el este în exercițiul funcțiunii.  Ăăăă, e o problemă că trebuie schimbată legislația pentru că în momentul de față, bodycamul este acceptat doar pentru poliția națională. “, își pune la punct subordonata, Lăsconi.

Și delirul continuă. Pentru conformitate, vă punem la dispoziție întreaga înregistrare.

Dincolo de bani și de camere de monitorizare video/audio a cetățeanului, proiectul de care facem vorbire mai sus are legătură, în integralitatea sa, cu regulamentul GDPR, care este obligatoriu. Cine are acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor din Câmpulung și cine răspunde dacă se scurg aceste date? Rămâne un mister.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Articole similare

Ultimele aparitii