un editorial semnat de Daniel Mihai, redactor AntiMafia.Ro
Am primit pe mail informația că una dintre companiile care fac presiuni asupra angajaților să se vaccineze cu serurile experimentale Covid pentru a-și „proteja locul de muncă” este și Romaqua. Sursele confidențiale garantează autenticitatea mesajelor. Într-unul dintre e-mail-urile trimise de director către fabricile din teritoriu, sub semnătura co-patronului Grupului Romaqua – Borsec, milionarul Nicolae Palfi, se arată că „în caz de restructurare au prioritate cei nevaccinați” și „Eventualele reangajări se vor face numai cu personal vaccinat”.
Cine este Romaqua Group?
Romaqua Group, cea mai mare companie cu capital integral autohton și privat din sectorul băuturilor își mărise la finele anului 2019 capacitatatea de producție a fabricii de la Bușteni dun județul Prahova, în urma unei investiții de 56 milioane de lei în dezvoltarea apei plate Aquatique, din care 28 de milioane de lei erau asigurați printr-un ajutor de stat. În scopul extinderii producției, s-a construit o nouă hală, au fost cumpărate noi echipamente și a fost mărit numărul de angajați, potrivit Cotidianul.ro.
Romaqua Group este controlat de familia Octavian și Sofia Crețu – cu un pachet de 60,62% din acțiuni, și de Nicolae Palfi cu 30,7% acțiuni. Afacerea Romaqua a fost înființată în anul 1998, prin preluarea fostei companii de stat Comchim.
În anii 1970-1980, Comchim era distribuitorul de produse chimice și materii prime din import, pentru laboratoarele românești. În 1991, importul centralizat s-a desființat, iar, un an mai târziu, Octavian Crețu a devenit director general în firma în care mai rămăseseră doar 400 de angajați și a decis să îi atribuie un alt fel de activitate, aceea de producție, deoarece firma risca să își piardă toți clienții, pe măsură ce aceștia se privatizau și renunțau la intermediari pentru importuri.
La scurt timp a intrat în firmă și Nicolae Palfi, al doilea mare acționar al Romaqua, iar, în 1995, Comchim s-a privatizat integral. După restructurarea firmei și trecerea pe profit, Octavian Crețu și Nicolae Palfi au demarat producția cu bani din fonduri proprii și de la bănci. În cei peste 23 de ani de activitate, s-au investit o sumă amețitoare, de ordinul a sutelor de milioane de euro în tehnologii și echipamente competitive.
Grupul Romaqua a deținut în 2019 circa 2600 de angajați, distribuiți în șase fabrici din București, Bușteni, Sebeș, Borsec și Stânceni. Compania are în portofoliu 9 branduri: Borsec (ape minerale naturale), Stânceni (apă minerală naturală), Aquatique (apă minerală naturală oligominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher, Dorfer și Mühlbacher (bere), Giusto Elektrik (băutură răcoritoare energizantă).
Problema propriu-zisă
Intru direct în acest articol invocând faptul că am fost sunt și voi fi un apărător al intereselor economice românești, cât și un promotor consecvent al principiului prevalenței intereselor întreprinzătorilor și al societăților comerciale românești în fața celor străine, însă, situația pe care o voi relata întrece orice fel de imaginație.
Acest lucru se datorează exclusiv politicilor defectuoase de marketing care coroborate cu dorința de supraviețuire și câștig material cu orice preț au dus la promovarea multor anomalii, îndeosebi cu acceptarea abuzurilor și discriminărilor din punct de vedere medical, venite din partea patronilor români!
Compania Romaqua Borsec își discriminează angajații pe motiv de „atitudine antivaccinare” și îi șantajează cu perspectiva pierderii locului de muncă în situația în care nu acceptă ca să fie vaccinați. Dovada a fost primită într-un mail destinat angajaților care li s-a comunicat următoarele:
„In caz de restructurare au prioritate cei nevaccinați„!
Cât despre cei nevaccinați, Romaqua a stabilit o veritabilă prezumție de a avea virus și de a contacta boala. Astfel că, în privința acestora, conform sursei care a dorit să rămână anonimă, toți angajații sunt obligați ca în fiecare zi de luni de după data „relaxării Covid 19 în România să prezinte un test PCR efectuat cu minim 24 de ore din fonduri proprii, la intrarea in unitate, personalului de pază din această fabrică.
Confruntând situația cu iz abuzator, în calitate de jurnalist AntiMafia aș dori să punctez și să reamintesc tuturor, în special celor din conducerea Romaqua dar și tuturor angajaților din Romania supuși aceluiași gen de șantaj faptul că Legea pacientului 51/2003 prevede expres la articolele 21 și 22 următoarele:
„ARTICOLUL 21
Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia.
ARTICOLUL 22
Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.”
În concluzie, nici personalul de pază, nici vreun șef mai mic al acestei fabrici și nici directorul nu le pot cere angajaților să prezinte fișe de analize, rezultate ale testelor de orice fel, deoarece legea stipulează păstrarea confidențialitatea investigațiilor medicale.
Trebuie sa spunem clar că, în calitate de cetățeni liberi, în calitate de angajați români suntem prezumați sănătoși.
Evident, aceste derapaje dictatoriale și veritabile discriminări demne de un regim fascist de apartheid medical pot fi sancționate civil și chiar și penal.
În altă ordine de idei, angajații care vor fi „restructurați” vor putea câștiga în fața instanțelor dreptul de a presta munca, în condiții normale. Numai că toate cer timp și bani, iar aceste lucruri nu prea le au simplii angajați.
În numele restabilirii adevărului și a unei ordini firești, ca jurnalist cer ca organele specializate ale Statului Român să se autosesizeze și să trimită rapid un corp de control care să identifice problema sesizată.
De aceea, posibila sancțiune ar trebui să fie promptă și clară din partea organelor abilitate, știind faptul că din partea consumatorilor- cei care pot „amenda” imediat abuzurile celor de la Romaqua – acest lucru este destul de greu de imaginat că s-ar produce instant.
Acțiunea de a cumpăra produsele Romaqua ar trebui să fie boicotată la nivel național până când compania nu va renunța în mod public la aceste forme fățișe de șantajare și de discriminarea angajaților săi pe motive medicale.
Iar pentru ca asemenea fapte să fie aspru pedepsite ar necesita o lege a Suveranității, din moment ce se induce eronat incriminarea oricărui abuz în serviciu și a oricărei discriminări bazate pe motive medicale.
Constituția României prevede la articolul 297 din Codul Penal, aliniatul 2 următoarele:
„(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, acceptare sau refuz al unui tratament sau dispozitiv medical, boală cronică necontagioasă, sau infecție HIV/SIDA, Covid19 sau altele asemenea.”
Cea mai deranjantă măsură este aceea strict pecuniară. Având în vedere că acest test PCR se cifrează de la 250 lei în sus pe care angajații ar trebui să-l plătească de patru ori pe lună din fonduri proprii, este limpede precum calitatea apelor grupului RomAqua Borsec că toată presiunea care se exercită în favoarea acceptării acestui vaccin experimental.
Articol semnat de către prof. dr. Daniel Mihai (foto jos), redactor AntiMafia.Ro