26.6 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024

Spionajul extern românesc în imagini

Povestioare foto din războiul rece

Vă prezint câteva imagini cu ofițeri de rang înalt ai  Departamentului de Informații Externe, aflați “la post”  la sediul Națiunilor Unite din New York, în anii ’70, o perioadă despre care istoria oficială ne  spune că între SUA și România existau relații de prietenie și mare încredere. Unele fotografii originale prezintă pe verso, explicații amănunțite, coduri de  securitate și numele funcționarului care le-a realizat. Acesta fiind, de regulă, ofițer al FBI (sau alte servicii secrete americane) acoperit.
Prezența spionilor români de rang înalt în plenul ONU îi contrazice pe istorici. Întâmplător sau nu, cu aceiași spioni ne-am pomenit în diplomație, politică și afaceri și după 1989.
Invitațiile oficiale făcute de șeful statului roman din acea perioadă conțineau unele mici amănunte care trec de obicei neobservate. De exemplu, pe una dintre invitații se poate observa timbrul sec aplicat de Direcției a V-a  Securitate și Gardă.
Foto1

Delegația Permanente a României la ONU, aflată în acel moment la președinția Consiliului de Securitate. În ordinea funcțiilor și gradelor DIE : ambasadorul Ion Datcu este cel care conduce ședința consiliului. În spatele său se află consilier I general maior DIE Gheorghe Aurel și secretar III locotenent major DIE Emil Traian Andreescu.

Foto 2

Imagine de ansamblu a ședinței Consiliului de Securitate votând admiterea unui nou membru. În plan îndepărtat, delegația României în formula de mai sus.

Foto 3 

Consiliul de Securitate al ONU voteaza impunerea embargoului împotriva Africii de Sud.

Foto3 - verso
Foto 4
Congresmanul George A. Danielson cu soția, alături de spionul DIE cu nume de cod Anton Traian ( primul din dreapta imaginii).

Foto4 - verso
Foto 5
Invitație oficială a cuplului prezidențial Nicolae și Elena Ceaușescu. În colțul din stânga sus, se poate vedea timbrul sec al Direcției a V-a Securitate și Gardă, semn că invitații erau atent selecționați și discret verificați de Securitate. Pe timbru scrie doar : Republica Socialistă România Protocol.
Timbrul sec aplicat de Direcția a V-a Securitate și Gardă

Foto 6

Picnic cu spioni DIE – New York 1976.

  1. În centru generalul maior Gheorghe  Bolînu șeful contraspionajului extern UM 0920/V3. Astăzi, Bolânu este pensionar.
  2. Ambasadorul Ion Datcu –  șeful Delegației Permanente a României  la ONU.
  3. Colonel UM 0920/V3 Mircea Rață  Căpățână – Consul General al României la Washington. Subordonat direct  generalului Bolînu pe linie de contraspionaj, legionari, valută.  Astăzi, Căpățână locuiește cu familia în SUA.
  4. Maior UM 0920/V3 Dumitru Roșu, subordonat pe linie de contraspionaj generalului Bolînu. Activa la New York. Astăzi, rezervistul Roșu asigură ilustrația revistelor Periscop –  SIE și Vitralii – SRI. În rest, vinde mărțișoare.
  5. Locotenent major “D” Traian Emilian Andreescu UM 0920/V2.  Secretar III la Delegația Permanentă a României la ONU. Subordonat direct
    al generalului maior Gheorghe Marcu și cercetător acoperit la Institutul  de Conjunctură Economică Internațională. Astăzi, Jurist cu 3-4 facultăți.
  6.  Ana Maria Andreescu ( fostă Fekete  ) traducătoare de limba maghiară. Nu se știe gradul. Astăzi, extrem de  bolnavă.
  7. Colonel “D” UM 0920/V2 Constantin Săpătoru. Cercetător  subordonat tot lui Marcu. Astăzi, bolnav de diabet.
Picnic cu spioni

Articole similare

Ultimele aparitii