26.6 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024

Imagini incendiare cu spionul rus expulzat din Romania

Chiar in ziua in care autoritatile din Bulgaria au anuntat ca suspecteaza sase cetateni rusi agenti GRU de implicarea in atacuri cu bomba la fabrici de munitie si armament de pe teritoriul tarii, au aparut pe internet imagini cu cetateanul rus expulzat zilele trecute din Romania pentru acuzatii de spionaj militar.

Acuzatii de spionaj rusesc au fost formulate si in Cehia, care a expulzat si ea diplomati rusi. Alexey Grishaev, fost adjunct al atasatului militar al ambasadei Rusiei la Bucuresti, apare intr-un clip care poarta titlul „Caracatita spionilor rusi in Europa de Est”, in mai multe fotografii alaturi de ambasadorul Valeri Kuzmin dar si de persoane despre care se sustine ca ar fi contactele romanesti ale spionului, respectiv cetateni romani de la care ar fi incercat sa obtina informatii.

Grishaev ar fi, potrivit informatiilor Digi24, agent GRU – serviciul de informatii al Armatei Federatiei Ruse, si ar fi urmarit sa obtina de la persoane din Romania informatii din domeniul militar, despre activitatea fortelor NATO si despre interesele aliatilor europeni si americani ai Romaniei.

El a fost declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei si a fost expulzat. Ambasadorul Rusiei in Romania a avut o reactie virulenta fata de pierderea lui Grishaev, iar purtatorul de cuvant al ministerului de externe al Rusiei a amenintat cu expulzarea simetrica a unui oficial roman de la Moscova. Praga a acuzat serviciile speciale ruse ca au fost implicate in planuirea unui atac cu bomba la un depozit de armament ceh din 2014, iar in urma acestui conflict diplomatic s-a ajuns la expulzari succesive de diplomati de ambele parti ale conflictului. Kremlinul a negat acuzatiile pe care le-a calificat drept „absurde”. Inclusiv Bulgaria a expulzat diplomati rusi in solidaritate cu Cehia.

Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomati rusi dupa ce investigatiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh dupa 1968”, potrivit declaratiei sefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsa la depozitul de munitii de la Vrbetice.

In replica, Rusia a expulzat 20 de diplomati cehi, 5 polonezi si 3 slovaci, dupa ce guvernele acestora expulzasera la randul lor diplomati rusi ca gest de solidaritate fata de Praga.

Bulgaria a anuntat joi, din nou, expulzarea unui diplomat rus.

sursa: digi24.ro

Articole similare

Ultimele aparitii