17.8 C
București
duminică, septembrie 15, 2024

Avertismentele Climatologilor și Indiferența Politicului

Autor Prof. univ. dr. Mircea Vintilescu , specialist în protecția mediului înconjurător

Sunt ferm convins că foarte mulți români se bucură că în curând vor veni și la noi zilele deosebit de însorite ale primăverii. Mulți cred că Dumnezeu ține cu noi și ne dăruiește poate în mod nemeritat, aceste zile deosebit de frumoase de aceste sfinte sărbători, cu temperaturi ale aerului care ies cu mult din mediile climatologice ale sezonului. Poate că mulți dintre noi tratăm cu multă indiferență cam tot ce ne avertizează meteorologii și climatologii, respectiv că trăim în plină perioadă a schimbărilor sau modificărilor climatice care nu mai pot fi contestate de nimeni, adică ele sunt certe. Dar foarte mulți ignoră chiar ce văd, simt și trăiesc în fiecare zi. Avem acest comportament pentru că nu știm, nu vrem să știm sau nici nu suntem informați în mod concret ori nici nu dorim să ne informăm cât mai corect posibil asupra ceea ce înseamnă și mai ales ce urmează să trăim în fiecare zi, respectiv MODIFICĂRI sau SCHIMBĂRI CLIMATICE DE MARE AMPLOARE.

Avem un Minister al Mediului care are în prezent ca principală preocupare ”metode de înnoire/preschimbare a parcului auto prin faimosul program RABLA”. Cu aceste date ne informează cam ce urmează să se facă în următoarele luni ca rezultat al efortului susținut depus de ministrul nostru în cadrul guvernului. Pe această temă se fac numeroase conferințe de presă, se dau interviuri cu explicații din ce în ce mai halucinante din care nu înțelegi mai nimic și cam atât. Nimic nu ni se spune însă despre efectele schimbărilor climatice, nimic nu se întreprinde pentru ca să putem să susținem deciziile politice și economice care ar trebui să se ia pentru a ne apăra de efectele dezastroase ale acestui fenomen, sau să ne facă conștienți că trebuie să avem un alt tip de comportament în fața acestor noi evenimente care ar putea să ne afecteze în mod grav viața, sănătatea, siguranța existențială, libertatea, prosperitatea și nu în ultimul rând nivelul nostru de trai.

Explicația acestei tăceri este simplă, în sensul că acest minister, cu departamentele sale de specialitate a fost invadat de ”LAUREAȚII PREMIULUI NEȘTIINȚEI”, adică de ”PSEUDO-SPECIALIȘTI” aflați în prima fază (preșcolară) de inițiere. Iată că prin indiferența de care și NOI dăm dovadă cu mult sârg, ne aducem singuri în situația ca să plătim pe acești ”preșcolari în domeniul protecției mediului înconjurător”, pentru a ne făuri chiar ei un viitor ce se anunță a fi foarte sumbru.

Adevărații specialiști climatologi ne tot dau informații din ce în ce mai precise referitor la ce trebuie să ne așteaptă în următoarele luni sub aspectul modului de manifestare al climei pe regiuni și provincii. Ni se explică abaterile sau deviațiile climatologice la care trebuie să ne așteptăm, dar cei responsabili cu elaborarea unor politici și strategii adecvate pentru a combate efectele distructive ale acestor evenimente anunțate din timp, DORM ÎN SCAUNELE CONFORTABILE ALE GUVERNULUI. Avem enorm de multe ONG-uri axate pe profilul protecției mediului înconjurător, dar care tac mâlc când se vorbește de această problemă, avem politicieni reprezentanți în Parlamentul României și al Uniunii Europene care doresc să ne învețe să formăm cupluri de același sex, să devenim cu toți atei, etc., dar despre problema schimbărilor climatice noi nu mai aflăm nimic.

Poate că pentru acest aspect care ne va afecta foarte grav viața, politicul are o strategie bine făcută, respectiv de a IMBECILIZA PRIN TĂCERE TOATĂ POPULAȚIA ȚĂRII, iar dacă fenomenele distructive se vor produce, ne vor spune cu ”multă durere în suflet” că așa a vrut Dumnezeu. În fond ce sunt schimbările climatice și cum pot ele să ne afecteze viața? Iată o întrebare care mă determină să deschid un forum al dezbaterii sau al discuțiilor între noi, membrii ai societății civile, care vom avea responsabilitatea de a face în mod voluntar ceea ce ar trebui să facă acei politicieni și bugetari pe care noi îi plătim ca să devină nu numai obezi ca masă corporală, dar și ca nesimțire. Se știe încă din antichitate că toate elementele componente mediului înconjurător planetar și nu numai, sunt elemente dinamice, care au evoluții condiționate de interrelațiile dintre componenții și subcomponenții mediului. Cauzele proceselor dinamice sunt multiple, de la cele cosmice, la cele planetare la care în ultimul timp s-a adăugat și omul. În acest context este de la sine înțeles că nici sistemele climatice nu pot fi stabile pentru perioade lungi de timp, ele având o dinamică generată de o multitudine de cauze, care produc schimbări ciclice, acestea determinând la rândul lor producerea unor modificări radicale asupra tuturor componenților mediului înconjurător care sunt în interrelație cu ansamblul elementelor climatice. S-a constatat că în perioada de tranziție de la o formă climatică veche la una nouă poate dura între 100 și chiar 300 de ani, raportată la teritoriul țării noastre, perioadă care este marcată de producerea unor fenomene meteorologice atipice și extreme, de la ploi torențiale cu precipitații deosebit de abundente însoțite de grindină, furtuni și vijelii (chiar și tornade), până la fenomene de secetă cu durată de manifestare pe termen lung, ajungând până la fenomenul acut de uscăciune. Alt aspect este legat de oscilațiile termice sezoniere care se prezintă total modificate față valorile medii multianuale, respectiv de la instalarea unor perioade caniculare mult mai devreme față de media cunoscută, la perioade cu geruri acute și cu durată de manifestare îndelungată. Toate aceste manifestări extreme ale climei vin să pregătească terenul pentru instalarea noului tip de climă pe care nu îl putem anticipa în prezent în ce parametrii se va înscrie.

Problema care se pune este legată de modul cum întâmpinăm noi în acest interval de tranziție în care se produc aceste fenomene meteorologice extreme, pentru a avea cât mai puțin de suferit de pe urma lor, sau de ce nu, de a transforma aceste evenimente extreme în elemente de câștig în ceea ce înseamnă sănătatea și nivelul nostru de trai. Practic în această perioadă de tranziție trebuie să ne așteptăm la inundații cu valori catastrofale generate de precipitații cu valori extreme care se pot produce atât la sfârșitul primăverii, în timpul verii, cât și la începutul toamnei, între care se interpun perioade cu o ariditate excesivă.

Pentru binele nostru, dar mai ales al urmașilor noștri, vă invit să participați la aceste dezbateri fără a fi marcați de prejudecăți sau de alte considerente care inhibă formarea sau luarea unei atitudini. Consider că această problemă este de larg interes public, ea afectându-ne pe toți, iar în consecință toți suntem obligați să ne implicăm.

Articole similare

Ultimele aparitii