La prima vedere, secretizarea mapelor profesionale ale magistraţilor mioritici s-a făcut în ideea protejării datelor personale şi intimităţii acestora. Până aici toate bune şi frumoase. Judecătorii sau procurorii sunt şi ei oameni, nu-i aşa ? Cu drepturi şi obligaţii. Numeroase ONG-uri spun că decizia Curţii de Apel Bucureşti (cea de secretizare) a avut şi o latură mai puţin benefică. A încurajat promovarea ofiţerilor de Securitate, SRI sau alte servicii secrete, sub acoperire, în posturi cheie din cadrul ministerului. Mai mult de atât, surse din Ministerul Public afirmă că presiunile asupra procurorilor au atins cote inimaginabile. Motivul ? Dosarele Armamentul, considerate de siguranţă naţională, documente izvorâte din mărturiile yemenite ale celui mai căutat terorist român Omar Hayssam.
De când cu “Răpirea din Irak”, maestrul de ceremonii al SRI, astăzi general plin Florian Coldea, a primit o nouă misiune – “securizarea” conducerii DIICOT. Prima măsură a fost marcarea teritoriului. Dimineaţa pe răcoare, abţibilde cu “zonă de siguranţă maximă” au apărut pe toate uşile procurorilor posesori de certificat ORNISS. Cum subordonaţii fostului şef DIICOT Doru Ioan Cristescu nu erau tocmai încântaţi de imixtiunea gravă a sereiului în activitatea instituţiei, s-a trecut la faza a doua. Şi fiindcă tot nu avea ce face în biroul său de neam prost de lângă Casa Poporului, generalul Bileţel (cum mai este numit Florian Coldea) a dat armata jos din pod. A trecut peste Procurorul General al României Codruţa Koveşi luându-i la întrebări pe nemulţumiţi. Ulterior, neastâmpăraţii lui Cristescu au rămas fără obiectul muncii sau fără părţi din lucrările SSID pe care le instrumentau la acea dată. Uite aşa, a luat naştere dosarul cunoscut sub numele de Fuga lui Hayssam, o felie din lucrarea 628/D/P/2005. Deocamdată nu vă putem spune ce conţine acest dosar Strict Secret de Importanţă Deosebită, în care s-a dispus urmărirea penală a cel puţin trei persoane de rang înalt din România. Cert este că procurorul Doru Ioan Cristescu a fost scos repejor la pensie, Ciprian Nastasiu a devenit avocat de conjunctură, iar Angela Ciurea are perspective frumoase. Este şomer în devenire. Care-i vina lor ? Aceleaşi surse din Ministerul Public spun că, exasperaţi de presiunile politice din dosarele menţionate mai sus, tripticul DIICOT a hotărât să ceară protecţia grupului special ACVILA. Nu ştim dacă Ministerul de Interne a dat curs cererii magistraţilor sau dacă monitorizau situaţia prin structurile specializate (de exemplu DGIPI). Dar, la începutula anului 2009, ca prin minune, cuibul acviliştilor este răvăşit de un imens scandal referitor la prezervative roz şi tatuaje inghinale pe banii poporului.
Să ne mai mire protocolul semnat în martie între SRI, Parchetul General, DIICOT (separat) şi Parchetele Militare ? Documentul strict secret, considerat corolarul activităţii de poliţie politică a domnului Coldea stipulează că procurorii nu pot demara cercetări în nici un dosar pe baza informărilor SRI, până nu anunţă spionii interni. Adică, în cele mai multe cazuri, chiar pe infractori. Procedură copiată de la infama Direcţie a VI-a Cercetări Penale a Securităţii.
Eduard Ovidiu Ohanesian
Sa vedeti ce urmeaza !
Urmeaza Basexu, restul numai conteaza…..