12.1 C
București
vineri, martie 29, 2024

Republica Moldova redeschide dosarul “Armamentul” – 628/D/P/2005

Traficanţii de uraniu capturaţi au fost anchetaţi de foştii procurori DIICOT Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea

Se strânge laţul. Zilele trecute poliţia moldoveană a arestat cu surle şi trâmbiţe, trei persoane, sub învinuirea că ar fi încercat să vândă  1,8 Kg de uraniu sărăcit (238) pentru 9 milioane de euro. Deşi nu le-au dat numele publicităţii, autorităţile au avut grijă totuşi să adauge că bărbaţii reţinuţi pentru pentru contrabandă şi deţinere de materiale radioactive au antecedente penale. Mai precis, au mai fost cercetaţi şi condamnaţi în Republica Moldova, Rusia şi România pentru mai multe infracţiuni, inclusiv pentru păstrarea şi comercializarea substanţelor interzise. De ce nu le-au dat numele după un aşa spectacol ? În România, singurul dosar în care apar persoane cercetate pentru deţinere şi comercializare de substanţe radioactive poartă numărul 628/D/P/2005, supranumit şi “Armamentul”, o lucrare complexă disjunsă din dosarul “Răpirea din Irak”. Acelaşi dosar care a dus la arestarea judecarea şi condamnarea unor foşti ofiţeri KGB/GRU, inclusiv la reţinerea celebrului traficant Viktor Bout în 2008, toţi parteneri de afaceri cu teroristul sirian Omar Hayssam, dar şi la un imens scandal politic la sfârşitul anului 2009, când familia preşedintelui Băsescu a fost implicată într-un scandal mediatic referitor la traficul cu armament. În mod curios, singurul personaj condamnat pentru trafic ilegal cu armament, care şi-a ispăşit pedeapsa este fostul ofiţer GRU Ivan Grigorevici Busuioc. Se pare că cei trei contrabandişti cu uraniu sărăcit, arestaţi de oficialii moldoveni sunt colegii celui de mai sus : Viktor Plahotniuk acţionar Petrom Moldova, Anatolie Josanu fost ofiţer KGB şi Vitaly Usturoi, toţi anchetaţi de cuplul Nastasiu – Ciurea în dosarul “Armamentul” pentru deţinere şi trafic cu arme, componente de avioane militare, rachete şi material radioactiv. Tot în dosarul 628, apare pe notele Serviciului de Informaţii Externe, numele lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte comunist al Republicii Moldova.

Articole similare

  1. gresit. a mai fost un dosar cu 21 de persoane implicate, cu 4,5 kg de uraniu, flagrantul s-a facut in septembrie 1994 la Vila 23

  2. Pe internet in sait-urile institutiilor de stat : numai in jud. ILFOV, zone de vile, d-l. Gadina Constantin, pres. al Asociatiei de revolutionari Jilava “89 (a celor cu multe drepturi si lunar peste 30 milioane indemnizatie) a primit de peste 7 ori teren intravilan (vandute la acesta data) iar ultracentral peste 5 spatii cu suprafata de peste 35 ori spatii comerciale (in curs de cumparare sau cumparate – unele de la Prim. Bucuresti altele de la Prim.Sect.1 – pe care le jongleaza intre Asociatie, SRL-u cu acelasi nume, persoana sa), si mai are in curs de primit ALTE 2 SPATII, se presupune si alte terenuri.
    Pe internet pe spatial presei on-line apar si alte “lucruri” si CHIAR PE SAIT-uril REVOLUTIONARILOR. Se pare ca mai sus numitul “s-a descurcat” dar n-a dat si mai departe, in sau la gasca.
    Domnilor, daca de peste 2 ani cazul de mai sus este semnalat, si nimeni nu ia nici o masura, daca se semnaleaza ca se pierd de la buget miliarde de euro, UNI ASA ZISI REVOLUTIONARI FIIND CHIAR NENASCUTI LA REVOLUTIE, ASTA IN PERIOADA DE CRIZA, CAND SE REDUC SALARIILE CU 25 %, SE DAU OAMENI AFARA, ACESTI OAMENI TRAIESC IN FALS SI HUZUR, PE SPATELE CELORLATI ?
    Oare cine-i de vina, oare de ce nu se ia nici o masura, oare cei de sus ce interese au sa mentina situatia ?

  3. Hmm, m-am speriat – mi-a trecut repede …
    Credeam ca va referiti la cele 18 bombardiere strategice mostenite de la fosta URSS, vandute de Rep Moldova americanilor (care au scapat astfel de o grija!) prin anii ’90-’92, pentru o suma mizerabila (cca 80 mil $, daca mai retin) …

Ultimele aparitii