26.6 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024

Răpirea din Irak – fotografii inedite – episodul II

Bucataria teroriştilor
Televizorul din camera gărzilor
Soldat coborând în beciul ostaticilor
Scări de fier
Mai jos sunt grilajele de fier care erau prinse cu trei lacăte la capătul de jos al scării şi izolate fonic cu burete gros de 5 cm. 
Primele imagini ale beciului în care au fost tinuti ostaticii filmate de militarii americani în infraroşu. În stânga imaginii se poate vedea patul în care a stat americanul Roy Hallums, în dreapta patul în care a stat Ohanesian. Ambele suspendate la 50 cm de tavanul beciului. Pe jos sunt nişte covoare. În timpul detenţiei românilor, covoarele nu existau. Erau doar nişte saltele subţiri din material sintetic.
Celula subpământeană. Tavan din tablă cutată zincată, susţinut de ţevi ruginite, paturi suspendate de lanţuri şi învelite cu bandă adezivă şi ventilatoare. Becurile nu existau. Pe peretele din faţă se pot vedea cele 2 orificii rotunde, unul pentru lumină, celălalt pentru aerisire. Scara ruginită lângă care stăteau în ordine : Florence Aubenas, Mari Jenne Ion şi Philip Tarangoy.
Patul în care am stat săptămâni în şir în cătuşe. Sub pat stătea Mohamad Munaf, apoi lângă el un irakian Spionul şi Hussein Hanoun – traducătorul franţuzoaicei. Ventilatorul l-au pus mai târziu, mai mult de formă, pentru că recircula aerul mizerabil din celulă. Toată căldura, aburii şi mizeria se ridicau în tavan, iar condenus că de pe noi, porovocându-ne arsuri pe pielea deja putredă. Mirosurile de trupuri încinse, transpiraţie şi urină erau îngrozitoare.

Detalii pat pe care a fost ţinut în cătuşe jurnalistul Ohanesian Eduard Ovidiu

Militar american al HWG în beciul ostaticilor. Omul stă aplecat sprijinindu-se cu mâna stângâ de tavanul beciului. Celula nu avea mai mult de 1,60 metri înălţime.

Detalii beci – ventilator şi bec pus ulterior plecării noastre

Colonelul american Daniel O’Shea şeful serviciului special Hostage Working Group, în curtea Fermei cu Ostatici.

Articole similare

Ultimele aparitii