18.2 C
București
vineri, septembrie 6, 2024

Baronii Justiției române

BARONII DE LA COOPERATIVA NUFARUL – Senatorul Valer Marian vrea lege pentru Inspectia Judiciara din CSM. Parlamentarul acuza inspectorii ca au un salariu nejustificat, iar prin solutiile pe care le dau urmaresc protectia magistratilor: “Au fost absolventi mediocri, si-au inceput cariera juridica ca jurisconsulti la cooperative agricole de productie, fabrici de lapte, fabrici de oale emailate… Au printre cele mai mari salarii din sistemul public din Romania”

Miercuri, 5 martie 2014 16:53 | Scris de Elena DUMITRACHE | | |

Institutii – Csm

Senatorul independent Valer Marian ii aduce in prim-plan pe inspectorii judiciari, condusi de inspectorul sef al Inspectiei Valer-Marian-senator-PSD-de-Satu-MareJudiciare, Rica Vasiliu Cravelos (foto), pe care ii acuza de ineficienta si slaba pregatire si le cere sa demonstreze ca merita sa ocupe aceasta functie. Intr-o interpelare adresata ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, senatorul Valer Marian sustine ca exista dubii cu privire la competenta si probitatea profesionala a unor inspectori din Inspectia Judiciara a CSM – denumita in sistem drept „cooperativa Nufarul” din cauza solutiilor pe care le da si prin care ii scoate imaculati pe magistratii reclamati pentru diverse abateri – care considera ca sunt absolventi mediocri ai facultati de drept, unii la fara frecventa. Parlamentarul dezvaluie in interpelarea adresata ministrului Cazanciuc, facuta la inceputul acestei saptamani, in data de 3 martie 2014, ca are cunostinta despre actuali inspectori judiciari care si-au inceput cariera juridica ca jurisconsulti la cooperative agricole de productie, fabrici de lapte si fabrici de oale emailate.

–––––––––––––––––––––––––––

In opinia senatorului Valer Marian exista inspectori in cadrul Inspectiei Judiciare care nu isi justifica prezenta in aceasta institutie, fiind neeficienti, in raport cu salariile pe care le au si care sunt, potrivit acestuia, de 2-3 ori mai mari decat cele ale parlamentarilor sau ministrilor.

Un alt aspect pe care parlamentarul independent il supune atentiei ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, se refera la faptului ca Inspectia Judiciara solutioneaza nefavorabil aproximativ 90% din plangerile formulate de diverse persoane, despre acestea sustinand ca de cele mai multe ori contin formulari stereotipe. Senatorul Valer Marian ii transmite ministrului Justitiei ca prin modalitatea superficiala a inspectorilor judiciari de a trata aceste sesizari planeaza suspiciunea ca Inspectia Judiciara urmareste protectia magistratilor, ci nu verificarea si mai apoi sanctionarea unor abateri disciplinare.

Prezentam in continuare interpelarea senatorului Valer Marian adresata ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in data de 3 martie 2014:

„In temeiul art. 112 alin. 1 din Constitutia Romaniei si art. 162 din Regulamentul Senatului ,va inaintez prezenta

INTERPELARE :

Conform prevederilor art.65 alin. 1 si 3 din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara functioneaza ca structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si actioneaza potrivit principiului independentei operationale, indeplinind, prin inspectori judiciari numiti in conditiile legi, atributii de analiza, verificare si control in domeniile specifice de activitate.

In cei cinci ani de activitate parlamentara, cu ocazia activitatii de audiente, am constatat ca aproape toti petentii ( cel putin 90% ) care au adresat Consiliului Superior al Magistraturii sesizari de competenta Inspectiei Judiciare au primit raspunsuri nefavorabile, cu formulari stas, stereotipe. Pe de alta parte, am constatat ca, si la interpelarile subsemnatului si ale altor parlamentari care au fost transmise spre verificare Inspectiei Judiciare din CSM, au fost formulate raspunsuri superficiale in sens negativ, care fac sa planeze suspiciunea ca aceasta institutie urmareste in primul rand protectia magistratilor, nu verificarea si corectarea aspectelor sesizate si sanctionarea disciplinara a magistratilor in culpa.

Opinia mea, dar si a altor juristi care au avut tangenta cu magistratura, este ca inspectiile judiciare care au functionat in cadrul Ministerului Justitiei si a Parchetului General inainte de si dupa 1989 au avut mai multa eficienta, exercitand un rol preventiv si sanctionator real si benefic atat pentru institutiile de justitie cat si pentru justitiabili. Din pacate exista dubii si cu privire la competenta si probitatea profesionala a unor inspectori din Inspectia Judiciara a CSM, care, dupa stiinta mea, au fost absolventi mediocri ai unor facultati de drept, unii la fara frecventa, si si-au inceput cariera juridica ca jurisconsulti la cooperative agricole de productie, fabrici de lapte, fabrici de oale emailate s.a.

Relativa ineficienta de pana acum a Inspectiei Judiciare din CSM comporta discutii si raportat la faptul ca inspectorii din cadrul acesteia au printre cele mai mari salarii din sistemul public din Romania, de 2-3 ori mai mari, de exemplu, decat ale parlamentarilor sau ministrilor.

In consecinta, inclusiv in vederea elaborarii unei initiative legislative pentru cresterea calificarii personalului si a eficientizarii activitatii Inspectiei Judiciare din CSM, va solicit, domnule ministru, sa-mi comunicati urmatoarele informatii:

1.numarul total al angajatilor din aparatul propriu al Inspectiei Judiciare, cu precizarea numarului inspectorilor judiciari, personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor, functionarilor publici si personalului contractual;

2.numele si prenumele inspectorilor judiciari, studiile juridice universitare si postuniversitare absolvite, media de absolvire, forma de invatamant parcursa (la zi sau la fara frecventa), cariera juridica parcursa, inclusiv in magistratura ( procuror, judecator);

3.salariile lunare ale inspectorilor judiciari, premiile si primele de care au beneficiat in cursul anului 2013;

4.numarul de sesizari solutionate de Inspectia Judiciara in anul 2013, cu precizarea numarului acestora in care s-au confirmat aspectele reclamate si au fost dispuse masuri in vederea cercetarii disciplinare a unor magistrati sau a initierii unor cai extraordinare de atac;

5.cuantumul fondurilor destinate Inspectiei Judiciare din bugetul alocat Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2013 si pe anul 2014;

6.ultimul raport de audit privind activitatea Inspectiei Judiciare.
Solicit raspuns scris”.

Articole similare

Ultimele aparitii