26.6 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024

A călcat ACVILA pe bătături SRI-ul ?

Un document senzaţional scos din măruntaiele putrede ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, dovedeşte că la nivelul Ministerului Public se poartă un război de gherilă cel puţin din 2008. Protagonişti : procurorii, conducerea Parchetului General, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul de Interne. Victimă – unitatea specială ACVILA.
Disperaţi de presiunile şi imixtiunea Palatului Cotroceni (prin intermediul SRI, în special al generalului Florian Coldea) în activitatea de zi cu zi, un grup de procurori au întocmit referatul din data de 03.07.2008, prin care cer pur şi simplu protecţie contrainformativă. Şi nu oriunde, ci tocmai de la Ministerul de Interne.
“Având în vedere protocolul încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, solicităm unităţii specializate ACVILA desfăşurarea unor activităţi de protecţie informativă care să includă monitorizarea terminalelor telefonice pe care le utilizăm precum şi identificarea unor eventuali vectori de ameninţare şi presiune”, se arată în document.
Numele procurorilor de pe acest referat, în afară de Angela Ciurea, procuror şef ajunct DIICOT la acea dată au fost obliterate. Dar nu este greu să ne gândim că alături de ea au semnat încă cel puţin 2 şefi : Ciprian Nastasiu şi Doru Ioan Cristescu. Nu întâmplător, cei trei aveau în instrumentare la acea dată aproape toate dosarele Strict Secret de Importanţă Deosebită. Vorbim despre cazurile de spionaj Stamen Stancev-Codruţ Şereş, ALRO Slatina, Nuclearelectrica, Privatizările Strategice, Afacerea Skoda, Rompetrol, Armamentul, Fuga lui Omar Hayssam etc.
Surse din Ministerul Public spun că în urma refuzului procurorilor DIICOT de a răspunde la ordinele generalului SRI Florian Coldea în dosarele sensibile, aceştia s-au ales cu abţibilde pe uşile birourilor – Zonă de Securitate Clasa I. Apoi, pe rând, au fost scoşi din cazurile cu pricina şi din DIICOT. Iată ce a declarat recent Angela Ciurea :
“Ulterior desemnării, la scurt timp, în urma evoluţiei anchetelor, mi s-a cerut insistent de către şefii mei ierarhici de la acea dată să mă retrag din aceste dosare, ori să efectuez sau nu acte de urmărire penală asupra unor persoane din mediul politic sau economic, împotriva convingerii mele, şi nu am dat curs acestor presiuni, lucru care a dus la represalii împotriva mea”.
Ar fi interesant să aflăm peste cine a dat ACVILA în cursul filajului, pentru că am o bănuială. Serviciile secrete au ajuns să se calce pe picioare.
Poate tocmai de aceea, la începutul lunii mai, în urma unui scandal mediatic de toată jena, unitatea specială ACVILA a fost desfiinţată. ref3

Articole similare

Ultimele aparitii