23.5 C
București
miercuri, octombrie 9, 2024

Șpanul corupției din ochiul ministrului Ovidiu Silaghi

remus spanDECLARAŢIE DE PRESĂ

Remus Şpan, simbolul corupţiei din instituţiile anticorupţie

Numele poliţistului rău-famat Remus Şpan apare din nou într-un mare scandal de corupţie, în care joaca rolul intermediarului în mituirea ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, de către patronul firmei Romstrade, Nelu Iordache, “regele asfaltului” arestat pentru fapte grave de corupţie. Şpan a fost angajat de Iordache şef al compartimentului de securitate al companiei aviatice Blue Air, după ce a fost trecut în rezervă în 2010, în urma unor acuzaţii de corupţie şi de încălcare a legii siguranţei naţionale. Cu Silaghi, Şpan se ştia din perioada cȃt a fost şeful SIPI Satu Mare (2001-2003), ajungȃnd în relaţii strȃnse de amiciţie după ce Silaghi a devenit ministrul Turismului, Comerţului, IMM-urilor şi Profesiilor Liberale în Guvernul Tăriceanu II. Pe parcurs, Şpan i-a devenit consilier de informaţii lui Silaghi, întȃlnindu-se fie în hotelul în care politicianul sătmărean locuia în Bucureşti (Radisson), fie la domiciliul acestuia din Satu Mare. Foarte probabil că Şpan i-a procurat lui Silaghi aparatul de bruiaj a interceptărilor telefonice, întrucȃt se îndeletnicea cu aparatura de interceptare şi de bruiaj.
Deşi a fost un elev mediocru în scoala generală, la liceu şi la Academia de Poliţie, distingȃndu-se doar prin înălţimea puţin peste 1.50m, Şpan a avut o ascensiune profesională fulminantă. A debutat ca poliţist de circulaţie în Poliţia oraşului Baia Sprie, iar, după doi ani de poliţie rutieră, a fost promovat, graţie chestorului Pavel Abraham, pe atunci şeful Inspectoratului General de Poliţie, care-i este unchi, în serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, ocupȃnd funcţiile de şef al SIPI Maramureş (1999-2001) şi de şef al SIPI Satu Mare (2001-2003). Ȋn 2003, după înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie, Şpan a fost promovat şef al Poliţiei Judiciare a PNA, graţie chestorului Virgil Ardelean, şeful serviciului secret al MAI (DGIPI), care urmărea astfel să controleze activitatea proaspăt înfiinţatei intituţii anticorupţie. Ȋn 2005 a fost promovat director adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, o altă instituţie anticorupţie nouă, graţie ministrului de interne în funcţie, Vasile Blaga, avȃnd ca misiune principală monitorizarea directorului DGA, procurorul Marian Sȃntion. Ȋn 2006 a devenit consilier personal al ministrului de interne Vasile Blaga, în 2007 a fost numit locţiitor al şefului Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră, iar în 2008 a devenit şeful Direcţiei Tehnice din cadrul DGIP, care se ocupa cu interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale.
Remus Şpan a lăsat, precum un dihor, o dȃră murdară, penală, în urma sa în toate intituţiile în care a deţinut funcţii de conducere. A fost mutat de la SIPI Maramureş la SIPI Satu Mare în urma unor acuze de corupţie şi de abuz în serviciu. Ca şef al SIPI Satu Mare, a fost implicat în activităţi de contrabandă cu ţigări şi cu autoturisme furate din Occident, fiind monitorizat în acest sens de SRI. Şeful SRI Satu Mare din perioada respectivă a fost eliberat din funcţie pentru că a dezvăluit legăturile sale cu capii reţelelor de contrabandă. La Satu Mare a fost implicat şi într-un accident mortal de circulaţie, comis în stare de ebrietate, dar a scăpat basma curată. Ȋn perioada cȃt a deţinut funcţiile de şef al Poliţiei Judiciare a PNA, director adjunct al DGA, locţiitor al şefului Poliţiei Naţionale de Frontieră şi şef al Direcţiei Tehnice din DGIPI, Remus Şpan a fost implicat în contrabanda cu ţigări şi cu utilaje grele din judeţele Satu Mare şi Maramureş. Şefii reţelelor de contrabandă cu ţigări din Romȃnia şi Ucraina l-au poreclit “Ȋmpăratul”, la Şpan ajungȃnd grosul taxelor de protecţie achitate de contrabandişti. Ȋn 2007, cȃnd a fost organizată o amplă operaţiune de capturare a contrabandiştilor din judeţul Maramureş care aduceau utilaje grele din Uniunea Europeană, la care au participat circa 1000 de poliţişti şi jandarmi, a existat bănuiala că Remus Şpan l-a avertizat telefonic pe şeful reţelei cu privire la această acţiune. Ȋn 2007, ministrul de interne Vasile Blaga l-a eliberat din funcţia de consilier personal, după ce s-a descoperit că Şpan a intervenit la procurori anticorupţie în favoarea unor poliţişti de frontiera din judeţul Satu Mare care erau anchetaţi de DNA pentru implicarea în contrabanda cu ţigări. Blaga a aflat atunci şi faptul că Şpan i-a xerocopiat toate dosarele în care a fost implicat la instanţele din judeţul Bihor, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2004, pentru a fi folosite în scop de şantaj de către şefii săi. Ȋn 2010, Şpan a fost dat afară din DGIPI şi trecut în rezervă, după ce s-a constatat implicarea sa în cazul Puiu Popovici, întocmindu-i-se un dosar pentru fapte de corupţie şi un dosar pentru infracţiuni la legea siguranţei naţionale. Subalterni din serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi procurori din instituţiile anticorupţie au afirmat că Şpan s-a îndeletnicit permanent cu interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice, furnizȃnd informaţii obţinute în acest mod unor politicieni, oameni de afaceri sau interlopi.
Pȃnă în prezent, Remus Şpan nu a fost trimis în judecată în niciunul din dosarele în care a fost anchetat. Ȋn toamna anului 2005 am depus împotriva sa un denunţ la DNA cu privire la mai multe fapte de corupţie şi de abuz în serviciu, dar pȃnă acum nu mi-a fost comunicată soluţia emisă în cauză. Spre stupefacţia multora, la începutulacestui an, Şpan a fost angajat consilier personal al primului adjunct al ministrului de interne, chestorul Anghel Andreescu-Ologu. Probabil cu concursul ministrului Radu Stroe, cu care se cunoştea din perioada în care acesta a fost parlamentar liberal de Maramureş.
Cum a reuşit să fie promovat şi să reziste în serviciile secrete şi în intituţiile anticorupţie un individ atȃt de compromis moral şi penal? Raspunsul e simplu: graţie sprijinitorilor şi beneficiarilor săi din instituţiile statului şi din clasa politică. Astfel, din zona instituţională a fost susţinut pe parcurs de chestorul Pavel Abraham, fost şef al Inspectoratului General de Poliţie, chestorul Virgil Ardelean, fost şef al Direcţiei Generale pentru Informaţii si Protecţie Internă (serviciul secret al MAI), generalul Ilie Botoş, fost procuror şef adjunct al PNA şi procuror general al Romȃniei, actualmente consilier la Cancelaria primului ministru, generalul Marcel Sȃnpetru, fost procuror general adjunct al Romȃniei, chestorul Nelu Pop, fost şef al Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră, actualmente şeful Oficiului Naţional pentru Imigraţie. Din zona politică, principalii protectori ai lui Şpan au fost ex-miniştrii de interne Ioan Rus (PSD), Vasile Blaga (PDL), Cristian David (PNL), Radu Stroe (PNL), senatorul PNL Monica Nicolai şi deputatul ex-ministru liberal Ovidiu Silaghi. Cu David, Nicolai şi Silaghi a ajuns să se tutuiască şi nu numai.

21.08.2013

Senator
Valer Marian

PS: Culmea ironiei, Şpan se lăuda nu numai cu înalţii săi protectori, ci şi că ar fi mare mason, etalȃndu-şi în apartamentul în care locuia în Bucureşti şorţuleţul de mason şi o pereche de manuşi de box categoria cocoş. Şpan s-a mai lăudat apropiaţilor săi că a scos mulţi bani de pe milionarul Nelu Iordache, cu care şi-a făcut o vilă la Snagov şi a cumpărat, împreună cu un om de afaceri din zona Oaşului, un hotel în staţiunea montană Buşteni.

Remus Șpan în alte articole

M.A.I. nu vrea sa-si scoata barna coruptiei din ochi
Contrabanda la granita de nord-vest a Romaniei
1 Noiembrie 2005 – România liberă
Contrabanda la granita de nord-vest a Romaniei

Stam prost la capitolele coruptie si securizarea granitelor. UE vrea pestii cei mari. Presedintele Traian Basescu a vazut (steguletul) rosu in fata ochilor si a decretat „Toleranta zero la coruptie!” Lista procurorilor cu bube-n cap a produs efectele scontate. Speriat, Ioan Moldovan, seful PNA Oradea, protectorul traficantilor, da pe goarna primul dosar. PNA (actualul DNA) emite un amarat de comunicat. Sunt descrise cu lux de amanunte coruptia si traficul ilegal in vamile din nord-vestul tarii. Femeile sunt promovate in tura de noapte. Remus Span – tartorul coruptiei. Ion Amarie a ascuns dovezile. In comunicatul PNA se precizeaza ca de mai multi ani vamile din nord-vestul Romaniei (Bors, Petea, Urziceni) sunt controlate de o retea de trafic de persoane. Sunt implicati 41 de agenti ai politiei de frontiera si vamesi. Patronii unor firme de transport de persoane, impreuna cu politistii de frontiera, au creat o schema prin care au scos ilegal din Romania peste o mie de persoane. Spagile variau intre 20 si 100 de euro de persoana. Viitorii „occidentali” intrau mai intai in contact cu unul dintre transportatorii „agreati” la frontiera. Din apropierea granitei erau preluati de taximetristi binevoitori si scosi din tara in schimbul unei sume ce varia de la 20 de euro pentru romani pana la 100 de euro pentru romi. Politistii de frontiera ii inregistrau ca si cum au trecut granita pe jos sau cu masini cu numere de inmatriculare false. Nicidecum cu taxiul. Pentru romanii care depasisera termenul legal de sedere in spatiul Schengen se instituise o alta spaga. Intre 20 si 100 de euro plateau cei care se intorceau dupa mai mult de trei luni din Occident. „Procurorii au audiat peste 250 de martori, din care 31 soferi de microbuz; peste 700 de martori plecati din tara sunt dati in consemn la frontiera pentru a fi citati la intrarea in tara spre a fi audiati; suspectati de luare de mita peste 35 de politisti de frontiera si 6 vamesi”, se arata in comunicatul PNA. De fapt, tot scandalul a inceput cu autodenuntul Olimpiei Huzgau, patroana firmei de transport persoane COEXPRES SRL Satu Mare. Olimpia a divortat de sotul sau Mihai. Din surse neoficiale am aflat ca fata a mituit toata frontiera. Din Satu Mare pana la Bors. Contactat telefonic, seful PNA Oradea, procurorul Ioan Moldovan, a recunoscut: coruptia din vami are caracter de fenomen. Dar ne-a spus ca dosarul nu se face la comanda.
Ce nu spune procurorul Moldovan
Luat in vizor de ministrul Justitiei, Monica Macovei, procurorul Moldovan a aparut la televiziunea protectorilor sai. Doi frati patati. Se lauda cu activitatea desfasurata. Dosarul dat pe goarna de procuror este doar varful aisbergului. Multe dosare grele de coruptie asteapta solutionarea. In mod normal, fiind vorba de sume mici, pana in 300 de euro, dosarul trebuia predat Parchetului Satu Mare. Ori Moldovan nu vrea sa scape lucrurile de sub control, ori din sumele mici se facea cheta, iar suma rezultata ajungea la „protectori”. In ultimele 6 luni s-a constatat o scadere a traficului in vama Petea. Traficantii si-au mutat afacerile in alte zone mai „permisive”. Vamile Bors si Valea lui Mihai din judetul Bihor. Am aflat ca numai in localitatea Certeze sunt 46 de firme de transport de persoane. Oamenii accepta cu greu sa vorbeasca. Vamesii sunt avertizati inainte de controale. Asa se intampla pe toata frontiera. Se zvoneste ca generalul Vasile Motoc, loctiitorul sefului Directiei Nationale a Politiei de Frontiera, Nelu Pop, are la Oradea o firma de transport implicata in afaceri necurate. Marcel Ardelean, fost sef de punct la vama Petea, a inaintat o informare completa fostului sef al politiei de frontiera Aurel Neagu. Informarea s-a pierdut, iar Ardelean este trimis in Franta pe probleme de emigratie ilegala. Dosarul traficantilor de masini Man Danut si Ioan Opris este pe rol la Judecatoria sectorului 3. Are 11 volume si pare a nu se mai incheia niciodata. SRI a demontat cu greu mecanismul traficului cu masini furate. Traficantul polonez intra in Romania cu o masina furata pe care i-o preda lui Man. Acesta, beneficiind de relatiile sale, il scotea pe infractor in Ungaria, tot prin vama, dar pe sensul de intrare in Romania. Astfel, dupa 10 minute, desi polonezul nu figura ca a iesit din Romania, era in evidenta ungurilor.
Ce spun sefii politiei de frontiera
Nu spun nimic. N-au auzit, n-au vazut. „In acest caz de consemn la frontiera inseamna ca noi avem sarcina sa aducem persoanei la cunostinta faptul ca trebuie sa se prezinte pentru a fi audiat in calitate de martor”, ne-a declarat prim-adjunctul sefului IJPF Satu Mare, comisarul de politie Tiberiu Giurea. Nici el, nici seful sau Ion Pop nu au auzit de dosarul cu care se lauda PNA. Nu au fost audiati in calitate de invinuiti sau martori politisti de frontiera pana acum. Nu se stie nimic de implicarea sau audierea vreunui politist de frontiera. IJPF Satu Mare nu poate face ancheta interna in paralel cu PNA sau Parchetul General, numai controale cu privire la fidelitatea angajatilor fata de institutie si rezistenta lor la coruptie. Au fost descoperiti politisti de frontiera asupra carora existau suspiciuni. S-au luat masuri in paralel cu ancheta interna. Agentii au fost scosi din punctele de frontiera pana la solutionarea dosarelor in instanta. In ultimele 6 luni li s-au intocmit cel putin 18 dosare unor agenti ai politiei de frontiera, acuzati de mita, fals intelectual. Dosarele au fost trimise la Parchetul General Satu Mare si la PNA. Politisti de frontiera din vamile Petea si Halmeu prinsi cu mita de 300 de euro au fost suspendati din puncte si isi desfasoara activitatea in alte sectoare. Au fost eliberati din functie toti sefii sectiilor politiei de frontiera si sefii de puncte de trecere.
„Omerta” vamilor se respecta
Nici sefa vamii Petea, Mona Barbul, nu stie mare lucru. Oficial nu s-a intamplat nimic, nu a fost anuntata de procurori. Oamenii din subordine nu sunt implicati. Se vede de la o posta ca e speriata. Asupra ei s-au mai facut presiuni. A fost mutata la Sighet o perioada indelungata pentru ca i s-a inscenat un dosar. „Protectorii” au vrut sa o indeparteze pentru o alta „protejata” a comisarului Remus Span, prim-adjunctul Directiei Anticoruptie din MAI. Cu calificativul „satisfacator” pe ultimii doi ani, „protejata” a fost promovata la PNA Bucuresti. A ajuns la Parchetul General. „Si eu am lucrat in tura de noapte. Promovarile femeilor in vama se fac noaptea. Sub deviza: incaleca, descaleca si du-te acasa!”, ne-a declarat un fost sef al politiei de frontiera. Un raport inaintat de UM 0967 (fosta 0215) vorbeste de Petea. Lucratori vamali suspendati pentru infractiuni sunt promovati la… Bucuresti. Este vorba de Codrut Surcelea, scos din punctul de control pentru diverse infractiuni. Trimis pe frontiera ver-de, ajunge in cele din urma in Corpul de control al Directiei Nationale a Politiei de Frontiera, de unde vine in control la Satu Mare. La cei care l-au prins cu ocaua mica. Vamesii Gheorghe Simon si Ioan Sveda au fost cercetati de mai multe ori pentru abuz in serviciu, luare de mita si contrabanda. S-au intocmit lucrari penale finalizate cu scoaterea de sub urmarire penala la interventia aceluiasi Remus Span. Sefii de tura suspendati au fost repusi pe functii. Politistii de frontiera Adrian Horj, Mircea Pop, Daniel Pop, Vasile Pop, Gheorghe Lauruk au fost verificati de mai multe ori pentru favorizarea contrabandei, trafic cu persoane si luare de mita. Horj a favorizat traficul de carne vie prin vama Petea. Sunt implicati in dosarul traficantilor Bogdan si Oros, condamnati in 2004 de Curtea de Apel Cluj-Napoca. Toti sunt protejati de Span si acolitii sai.
SRI a informat…
Ziarul nostru a mai scris despre afacerile dubioase ale lui Remus Span. Prim-adjunctul Directiei Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor a avut dosar la PNA pentru… coruptie! Mai exact, Span era acuzat ca a perceput taxe de protectie de la traficanti de persoane si autoturisme in perioada cand era seful UM 0215 Satu Mare. Span l-a protejat pe vamesul Mic Vasile, cercetat in 7 dosare penale pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals, trafic cu alcool si masini furate. Un alt protejat este Babici Adrian, fost ofiter la pasapoarte, transferat in subordinea sa la Politia Judiciara a PNA. Recent, Babici A. a fost promovat sef al PCTF Petea. Mic Vasile rezolva multe prin tatal acestuia, Constantin Babici, cunoscut traficant de bunuri din Satu Mare. Despre inregistrarile in care Mic si Babici s-au laudat ca i-au adus lenjerie (chiloti, sosete, camasi, bluze) sefului Parchetului General, Ilie Botos, s-a scris cu putin timp in urma. Mic le comanda si aranja intrarea in tara fara taxe, iar Babici le aducea. Pentru seful UM 0962 Satu Mare, colonelul Petre Mare, traficantii au cumparat tractor, plug, remorca si se puneau de acord sa-i cumpere o combina de cereale. „… O sa-i dam in cap cu ele daca nu-si vede de treaba”, spuneau cei doi in inregistrarile SRI. Fostul procuror general Amarie a cerut personal de la SRI materialele incriminatoare. Pentru a-i acoperi pe Span si pe Mare. Vamesul Mic este unul dintre cei mai bogati oameni din Satu Mare. A cumparat de curand un imobil de 500.000 de euro in centrul orasului Satu Mare. Traieste intr-o vila ca un palat si se plimba cu ultimul tip de Mercedes. Este implicat impreuna cu fratele sau Nichitut Vasile in contrabanda cu alcool din Ucraina, trafic cu carne vie, bunuri furate, cafea, electronice. Nichitut este cercetat in doua dosare penale de Politia de Frontiera din Satu Mare. S-a intervenit „de sus” pe langa fostul sef al politiei de frontiera, Ardelean Vasile, pentru impiedicarea cercetarilor. Remus Span beneficiaza de protectie la nivel inalt. A fost promovat datorita relatiilor sale cu chestorul de politie Pavel Abraham, cu chestorul Virgil Ardelean (Vulpea) si cu procurorul general Ilie Botos. A ocupat pe rand functiile: sef Politie Rutiera Baia Mare, sef Politie Baia Sprie, sef Serviciu Informatii Maramures, sef Serviciu Informatii Satu Mare, sef Politie Judiciara PNA Bucuresti. Informarea despre nelegiuirile lui Span si ale acolitilor sai s-a lasat cu destituiri grele in conducerea SRI Satu Mare. Remus Span neaga tot
„Nu am avut dosar penal. Pot demonta toate acuzatiile. Eu am rezolvat cele mai importante cazuri de contrabanda din Satu Mare. Cazul Noroieni. Cine a mai fost arestat dupa ce am plecat eu?”, ne-a declarat comisarul Span. Recunoaste ca este unul dintre apropiatii traficantului Mic Vasile, dar spune ca nu a facut nici o afacere cu el. Nu a luat bani si nu i-a protejat pe traficantii Man si Opris.
Blaga: „Am facut cercetari”
Ministrul de Interne, Blaga, a subliniat ca autoritatile s-au autosesizat in cazul Span. „Cercetarile au demonstrat ca acuzatiile in acest caz nu sunt intemeiate. Sunt cercuri de interese care urmaresc discreditarea lui Remus Span”, ne-a declarat Vasile Blaga.
Topul coruptiei in vami
Locul I: vama Nadlac – judetul Arad Locul II: vama Bors – judetul Bihor Locul III: vama Petea – Satu Mare Locul IV: vama Valea lui Mihai – judetul Bihor Locul V: vama Urziceni – judetul Satu Mare

Articole similare

Ultimele aparitii