12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Serviciile secrete în presa gorjeană

M & M’s lucraţi de serviciile secrete la Gorj

Începutul anului a debutat cu dezvăluiri cel puţin surprinzătoare despre activităţile neortodoxe desfăşurate de corifeii SRI în presa gorjeană. După ce am aflat cu lux de amănunte cum intoxica şi ataca jurnaliştii un ofiţer sub acoperire cu numele de cod Mugur de Fluier, a venit vremea să ştim şi cum s-au implicat serviciile secrete în politică. Mai precis, procedurile care ar trebui trecute la capitolul “meserii murdare” prin care au fost lucraţi cei numiţi de presă “baroni locali”. Nu ştim dacă Mischie, Morega sau Manţog sunt îngeraşii imaculaţi ai judeţului, dar campaniile naţionale denigratoare desfăşurate împotriva lor sunt de natură să ne pună pe gânduri. Ca şi Ionel Manţog dealtfel, baronii M&M’s (Mischie-Morega) au fost puternici, dar când a venit vorba de campania electorală, au fost executaţi în acelaşi fel. Mai întâi în presa locală (cam aceleaşi ziare), apoi în cea centrală, sfârşind la porţile DNA. Să nu credeţi că execuţiile s-au făcut fără acordul serviciilor secrete. Nu. Cel puţin în cazurile Mischie şi Morega s-a dat ordin pe unitate. La fel şi în cazul filmărilor de taină din hotelurile gorjene. Protagonişti – un cunoscut deontolog local cu firmă de termopane şi o modelă rulată de turci pe nume Georgiana.

Palcu Varga

Lucrătura împotriva lui Nicolae Mischie, desfăşurată cu precădere în 2004, este un caz tipic de operatiune specială SRI. Multă lume a acreditat debarcarea baronului, unui pesedist de frunte – Zmeul de la Bucuresti Victor Ponta. Turnat din răsputeri la toate organele statului de partenerul său de şmenuri imobiliare, omul de afaceri româno-american Clement Mocanu, lovit de presa locală şi centrală la toate capitolele ani la rând, Mischie se încăpăţâna să rămână cel mai iubit fiu al judeţului. Aşa că “prietenii” şi-au mutat trupele speciale din Gorj la capitală. În ceea ce-l priveşte pe Dan Ilie Morega, lucrătura a venit prin intermediul informatorilor fostei Miliţii comuniste. Înregistrări pe sub masă cu telefonul mobil, prelucrate ştiinţific în laboratoarele unei televiziuni locale şi lipite de imagini de arhivă. Morega plătea astfel, păcatele unor şefi PNL cu grad 33 şi şorţuleţ, de care nu se putea atinge nici măcar preşedintele ţării. Chiar soarta fostului preşedinte PDL Gorj Ionel Manţog se discută mai nou, la întâlnirile de taină ale frăţiorilor.

Nume de cod “Inginerul”

În toamna lui 2004, în biroul directorului general al cotidianului România liberă Petre Mihai Bacanu, aterizeaza un personaj cunoscut sub porecla Inginerul. Băiatul cu ochi albaştri şi cu firmă de construcţii în Târgu Jiu avea la subţioară o mică avere. Nu erau bani. Era vorba despre o casetă VHS, ce avea să devină înregistrarea anului. Celebrul discurs al baronului de Gorj Nicolae Mischie de la Ţicleni, (şef local PSD şi al Consiliului Judeţean, profesor universitar doctor), prin care era făcută varză istoria modernă a României. Înregistrarea cu pricina avea să-l desfiinţeze pe savantul sfertodoct în presa centrală, chiar şi în cea aservită PSD. Era doar începutul. Inginerul a furnizat presei, la ordin, informaţii pe bandă rulantă, în perspectiva alegerilor din noiembrie 2004. Bucuros de pleaşca primită, Băcanu a chemat imediat în biroul său 2-3 jurnalişti de investigaţie, dându-le ca misiune desfiinţarea lui Nicolae Mischie. Trebuie subliniat că, la vremea aceea, nici jurnaliştii, nici Băcanu nu ştiau că Inginerul lucra sub acoperirea SRI. Lucrat ca la carte, Mischie a fost înlăturat de la conducerea Consiliului Judeţean, apoi chiar de la şefia partidului pe care “EL” îl crease. Jurnaliştii ghidaţi de informaţiile corecte, lovind exact acolo unde trebuie. Astfel, pe rând au apărut în presa bucureşteană, aberaţiile istorice ale profesorului universitar “internaţional”, făcut la apelul bocancilor de la Ţicleni, ilegalităţile comise la Runcu (acapararea izvoarelor ) sau Godineşti, conacele, moştenirile mătuşilor, dosarul armelor şi alte haiducii ale baronului de Gorj şi ale camarilei sale. Totul a culminat cu nunta de poveste de la Hotel Parc (actual Brâncuşi) cu covoare de flori şi artificii, dintre fiul baronului de Gorj Mischie şi fiica latifundiarului de Hunedoara Nicolae Rudeanu.

Dedesubturile

Ce se întâmplase de fapt ? Totul pornise de la o răzbunare persoanală a Inginerului. Nicolae Mischie avea un fiu pe nume Alexandru. Şi ca orice baron care se respectă, Mischie a dorit ca fiul său să parvină în partid şi în lumea bună de la Bucureşti. O poartă bună de intrare în sistem era Colegiul Naţional de Apărare, un fel de şcoală de securişti, pe care o fac de obicei cei cu perspective de a ajunge în funcţii înalte, persoane influente, bine văzute şi plătite. Cum Mischie era un fel de Dumnezeu în judeţ, accederea fiului său în sistem părea floare la ureche. Numai că, interveniseră deja problemele sale de imagine. Se cam săturaseră de boieriile lui Mischie şi colegii de partid, dar şi serviciile secrete. Jurnaliştii îl tocau mărunt şi odată cu el suferea şi partidul. Colac peste pupăză, Inginerul a primit verde de la SRI să intre la Colegiul Naţional de Apărare, pentru că se descurcase atât de bine cu supravegherea informativă a unui mare general-procuror de la centru. Inginerul i-a construit acestuia din urmă, prin firma sa, o căbănuţă la Rânca alături de a sa. Şi uite aşa, nişte dosare vechi de 18 ani nu se mai închideau sau se închideau doar la comanda SRI. De aici a izbucnit conflictul dintre Inginer şi Mischie, lăsat cu ameninţări şi de o parte şi de cealaltă. Cum nimeni la acea dată nu îşi închipuia că cineva îl va dobori pe Nicolae Mischie, Inginerul s-a dus aţă, direct la România liberă, ciocan şi nicovală împotriva PSD la acea dată. Povestea de mai sus a fost relatată cu lux de amănunte de Inginer în casa unui subprefect, la începutul anului 2009.
Dacă vreţi să ştiţi cine este personajul, vă dăm un indiciu. La Ţicleni se lucrează cu voie bună (în vreme de criză se fac hoteluri şi se termopanează) la ridicarea unei staţiuni experimentale de filat austrieci şi nemţi.

Antecedente SRI în presa gorjeană

Că serviciile secrete au făcut praf presa centrală şi locală din toată ţara, se poate vedea cu ochiul liber. În acest sens, existând chiar documente care atestă încercarea de preluare a presei gorjene, de către un fost rezident DIE (Direcţia de Informaţii Externe a Securităţii), prin 2005. Vorbind strict de lucrăturile SRI la Târgu Jiu, cel mai bun exemplu a venit recent prin deconspirarea (cu numele său real) a ofiţerului SRI Daju Narcis (nume de cod Mugur de Fluier), care intoxica şi ataca încă din 2004 jurnaliştii şi opinia publică. Amănunte şi documente despre Mugur de Fluier au apărut pe larg în săptămânalul Obiectiv de Gorj, dar deconspirarea ofiţerului Daju Narcis ( fost locotenent III, nivel 2 în 2005) este meritul jurnalului Scandal de Gorj. Numele real al sereistului Mugur de Fluier a apărut sub titlul “Daju, cârtiţa SRI infiltrată în presă”. Apoi s-a aflat că acesta intoxica presa locală încă din 1994. Deşi la prima vedere, Daju a fost dat afară din SRI, este un personaj toxic pentru presă din simplu motiv că soţia lui lucrează încă la SRI. La unul dintre serviciile cele mai importante ale Directiei Judeţene de Informaţii Gorj, cel mai probabil la “B” contrainformatii, unde are pe mână toate dosarele sensibile ale şefilor. Sora jurnalistului de ocazie Mary Daju este şi ea tot… jurnalistă.
Înainte de apariţia documentelor compromiţătoare şi a informaţiilor în presa locală, ofiţerii SRI au făcut presiuni asupra directorilor ziarelor şi asupra tehnoredactorilor.

Poveşti de alcov cu Georgiana

Să nu cumva să credeţi că SRI ştie doar să ameninţe. Nu. Are şi proceduri mult mai constructive. Cum presa în general, dar mai ales cea locală este într-o criză profundă, Inginerul a trecut la fapte, sponsorizând şi împrumutând directorii de ziare cu afaceri colaterale, cu bani. Mulţi bani. Bazându-se şi pe nişte înregistrari compromiţătoare la ceas de seară, cu fetiţe nu tocmai majore, (făcute chiar în birourile unor jurnale ce se ocupă cu promovarea modelingului). După ce a terminat cu operaţiunile Mischie şi general-procuror, Inginerul nostru a intrat pe uşa din dos în presă. Mai întâi, a pus ochii pe directorii ziarelor gorjene cu afaceri în domeniul construcţiilor, unde chiar se pricepe. Vă putem spune ca sereistul nostru s-a descurcat fantastic cu firmele străine ce ne calcă pragul. Se ocupă de delegaţiile austriece care trebuiesc plimbate şi distrate (stiţi dumneavoastră, mâncare, cazare, fetiţe tot tacâmul). De câteva luni, în mijlocul crizei, când toată lumea a încetat cu construcţiile, staţiunea de la Ţicleni se ridică mândră tocmai pentru aceste delegaţii ce vor fi supravegheate într-un singur loc. Întorcându-ne la presă, Inginerul a sesizat apetenţa unor deontologi locali pentru chiolhane, călătorii în Germania şi Austria cu amante (una dintre ele modela unui turc, cunoscută sub numele de Georgiana V.) pe la hoteluri de lux. Filmări de taină făcându-se chiar şi la hotelurile Lexistar şi Laguna. Apoi, fiindcă amorul de lux costă, sereistul i-a împumutat pe deontologi şi cu bani. Că doar nu dădea de la el. Uite aşa, ajungând unele ziare din Târgu Jiu să pupe la SRI (alias Cătălin Peptan) mai ceva ca la sfintele moaşte, să înjure şi să şantajeze politicieni (vezi Morega şi Manţog) sau, mai grav, să angajeze jurnalişti cu grade (vezi Narcis Daju).

Să vedeţi când vor ieşi la iveală afacerile deontologilor din presă cu ofiţerii SPP şi acoliţii acestora. De exemplu transporturile de vopsea efectuate împreună cu un oarecare om de afaceri Ducu C., partener cu fostul general SPP Mihai Florian Şucată, despre care s-a scris în presă că ar fi devalizat mai multe firme de stat din Motru.
Şocu (porecla generalului înainte de 1989) deţinea la un moment dat, alături de Ducu, peste 10 firme numai la Motru, în care erau implicaţi cu tot cu familii. Ingineriile lor nu au apărut în ziarele deontologilor cu firme de termopanare, aşa cum nu au apărut nici contractele de lucrări la şcolile din judeţ, primite pe sub masă anul trecut de aceiaşi deontologi.

smecherii sri2

Fragment dinraportul jurnalistului, ofiţer SRI Narcis Daju, ajuns pe masa generalului Florian Coldea.

Articolul precedent
Articolul următor

Articole similare

  1. Sunteti o persoana pe care4 o respect foarte mult.Sincer mi-ar place sa ne cunoastem (desi avem prieteni comuni) si asta pentru a invata si eu cum poti sa te abtii si inca sa mai traiesti si mai mullt sa lupti.Bravo.Din pacate de prisos….

  2. Oare sri punea si curvele sa l satisfaca pe Mischie? Vezi ora gorjului din 1996. Ileana stafie povesteste cum ii baga mischie degetul in ureche:). Daju asta unde a stat ascuns, la antrenament cu teroristi pregatiti ai lu Vadim pe teritoriul Romaniei? E prima data cand aud de el. Nu are importanta oricum. Poate sa i sape si Mossadu pe M&M , eroi astia ai tai. Amintesti de Obiectiv Gorjean, ziarul unuia care a papat publicitate din bani publici si a fost de multe ori la biroul lu Faget. De ce nu mai el stie. Mi e teama stimate domn ca parnoizati cititorul cu atatea agenturi. Pentru omul simplu chiar nu conteaza ce se intampla cu Morega sau Mantog. Pana la urma e un echilibru al naturii sa apara si sa dispara persoanje. Numai bine

  3. Acest Narcis Daju a ajuns un lingau al PDL-ului. Mantog la Gorj a stiut de cine sa se inconjoare, de un securist corupt si aruncat din sistem, de jurnalisti patati si compromisi, unii care au stat si prin puscarie, exemplu Matei Claudiu. Dar fara ajutorul financiar al PDL-ului, acesti asa-zisi ziaristi ar muri de foame.

Ultimele aparitii