20.6 C
București
joi, iulie 25, 2024

Șefului ANAF i se apropie funia de par – Sorin Blejnar minte cu nerușinare

GRUPUL PARLAMENTAR PSD INTERPELARE

 Adresată: PREŞEDINTELUI AGENŢIEI NAŢIONALE DE ADMINISTRARE FISCALĂ  (ANAF),  SORIN BLEJNAR

Senatorul Valer Marian

Senator: VALER MARIAN

Circumscripţia electorală: SATU MARE

Colegiul Electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD

 Şedinţa Senatului din: 28.02.2011

 Obiectul interpelării: Numirea în funcţie a unor şefi de vămi

 În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta 

INTERPELARE:   

 În ultimele săptămâni aţi afirmat în mai multe intervenţii publice că, de când aţi fost investit în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), nu aţi numit niciun şef de vamă şi nu aţi aprobat nicio eliberare din funcţie, delegare sau detaşare în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. În urma unor recente investigaţii, am constatat că în perioada 2009 – 2011, în calitate de preşedinte al ANAF, aţi numit cel puţin doi şefi de direcţie regională vamală şi patru şefi de birou vamal.

Pentru a clarifica aceste numiri, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Dacă este adevărat că, după investirea în funcţia de preşedinte al ANAF, aţi emis un ordin potrivit căruia orice numire în funcţie, delegare sau detaşare ori eliberare din funcţie în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor se va face numai cu aprobarea dumneavoastră?

2. Dacă este adevărat că în mai 2009 aţi semnat numirea în funcţia de director al Direcţiei Regionale Vamale Timişoara (care arondează 4 judeţe din sud-vestul României) a domnului Aurel Mătiuţ, anterior şef al Vămii Vărşand din judeţul Arad? Dacă v-aţi cunoscut anterior cu dl. Mătiuţ? Dacă acesta v-a fost recomandat de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, preşedintele Organizaţiei judeţene Arad a PDL, şi de senatorul PDL Traian Igaş, actualmente ministru al Administraţiei şi Internelor? De ce îl menţineţi în funcţie pe dl. Aurel Mătiuţ în condiţiile în care, în data de 13 ianuarie 2011,  procurorii de la Serviciul teritorial Timişoara al DIICOT au început urmărirea penală împotriva acestuia pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, reţinând că în luna noiembrie 2010 a lăsat să intre în România, prin Punctul de trecere a frontierei Jimbolia, două autotrenuri în care se aflau 33.600 de pachete de ţigări de contrabandă provenită din Serbia?

3. Dacă este adevărat că în iunie 2010 aţi numit în funcţia de director al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi (care arondează 6 judeţe din nord-estul României) pe domnul Viorel Arcana? Dacă acesta v-a fost recomandat de deputatul PDL de Iaşi Marius Spânu, care-i este naş? Dacă dl. Viorel Arcana îndeplinea condiţiile de competenţă (pregătire, experienţă) şi de probitate necesare? Pentru ce motive a fost eliberat anterior din funcţia de şef al Vămii Interioare Iaşi? Conform unui articol publicat de cotidianul „România Liberă” din 22 iunie 2010, aţi declarat că numirea dlui Arcana în funcţia de şef al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi este temporară, pe o perioadă de 60 de zile? Cum explicaţi că a fost menţinut în funcţie până astăzi?

4. Dacă este adevărat că în data de 23 septembrie 2009 aţi numit-o şef interimar al Biroului Vamal Halmeu (judeţul Satu Mare) pe doamna Nicoleta Dobrescu? Dacă aceasta îndeplinea condiţiile de competenţă (pregătire, experienţă) şi de probitate necesare? Dacă aceasta v-a fost recomandată de Eugeniu Petrescu, fost şef în sistemul vamal şi membru al staffului central al PDL? Dacă este adevărat că aceasta a fost numită în funcţie în baza unui interviu formal, care nu a fost anunţat public în prealabil? De ce aţi numit-o în funcţie pe Nicoleta Dobrescu în condiţiile în care aceasta era cercetată de DNA, de la începutul anului 2009, într-un dosar privind importuri fictive de usturoi chinezesc sesizate autorităţilor române de OLAF, în valoare de circa 3 milioane de euro, întrucât a confirmat 30 de declaraţii de tranzit false? Dacă şi pentru ce motive l-aţi mutat (delegat) anterior pe fostul şef al Biroului Vamal Halmeu, Mihai Kiss, la Vama Interioară Sibiu?

5. Dacă este adevărat că în data de 19 ianuarie 2011 l-aţi numit şef al Biroului Vamal Halmeu pe domnul Gheorghe Ţârle, adus de la Biroul Vamal Moraviţa (judeţul Timiş)? Dacă acesta îndeplinea condiţiile de competenţă (pregătire, experienţă) şi de probitate necesare? Dacă v-a fot recomandat de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă? Cine a semnat anterior delegarea la Biroul Vamal Halmeu de la Biroul Vamal Moraviţa? Câte şi ce convorbiri telefonice aţi purtat cu acesta?

6. Dacă este adevărat că l-aţi numit în funcţia de şef al Biroului Vamal Agigea (judeţul Constanţa) pe domnul Liviu Durbac, adus de la Bucureşti? Dacă acesta îndeplinea condiţiile de competenţă (pregătire, experienţă) şi de probitate necesare? Dacă v-a fost recomandat de şeful anterior al Biroului Vamal Agigea, Iulian Teşeleanu, şi de fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu? Dacă este adevărat că aţi petrecut Crăciunul şi Revelionul 2010/2011 în Statele Unite ale Americii, la Miami, împreună cu şeful Biroului Vamal Agigea, Liviu Durbac?

7. Dacă este adevărat că în perioada august – septembrie 2010 l-aţi numit şef al Biroului Vamal Ploieşti pe domnul Cornel Costea, arestat vineri, 25 februarie 2011, de procurorii DNA pentru luare de mită? Dacă acesta îndeplinea condiţiile de competenţă (pregătire, experienţă) şi de probitate necesare? Dacă este adevărat că acesta nu provine din personalul ANV ci de la ANAF? Dacă v-a fost recomandat de preşedintele Organizaţiei judeţene Prahova a PDL, Roberta Anastase, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor? Cine şi pentru ce motive l-a eliberat din funcţie pe fostul şef al Biroului Vamal Ploieşti, Diana Severin?

8. De ce, în calitate de preşedinte al ANAF, aţi făcut doar numiri temporare în funcţie? Pentru a crea dependenţă şi obedienţă?   

Solicit răspuns scris şi verbal.

 Satu Mare,                                              Senator

25.02.2011                                          Valer Marian

Articole similare

  1. Excelenta demonstratie!
    Tovarasii astia una spun in media si in realitatea ”Terfelesc” legea si se sterg in partea dorsala cu hartiile pe care e tiparita legea!

Ultimele aparitii