12 C
București
duminică, martie 23, 2025

Schizofrenie la MAI ?

           

GRUPUL PARLAMENTAR PSD

 

INTERPELARE

 

Adresată: DOMNULUI MINISTRU AL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, GABRIEL  BERCA

Senator: VALER MARIAN

Circumscripţia electorală: SATU MARE

Colegiul Electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD

 

Şedinţa Senatului din: 17.04.2012

Obiectul interpelării: Conduita, avansarea şi promovarea comisarului şef Parască Teofil

 În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta

INTERPELARE:

Ofiţerul de poliţie Teofil Parască a activat în cadrul Serviciului de Pază şi Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad până în data de 1 aprilie 2011, când a fost promovat de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, în baza unui examen nelegal, organizat discret şi formal, la care a fost candidat unic, locţiitor al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. A fost transferat de la Arad la Satu Mare după ce, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, am făcut mai multe declaraţii şi interpelări în Senat cu privire la trecutul şcolar şi bişniţar al ministrului Igaş, dar şi la adresa primului adjunct al acestuia, chestorul Ioan Dascălu, şi a directorului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul secret al MAI), Cristian Gheorghe Laţcău. Principala sa misiune la Satu Mare a fost urmărirea mea şi a apropiaţilor mei inclusiv politici (vicepreşedinţi, primari, consilieri judeţeni ş.a.), în scopul destructurării PSD. În cursul lunii septembrie 2011, comisarul Parască a fost transferat la Ministerul Administraţiei şi Internelor ca negociator între sindicatele poliţiştilor şi ministerul condus de promotorul şi protectorul său Traian Igaş. La 1 decembrie 2011, cu ocazia Zilei Naţionale, comisarul Teofil Parască a fost avansat la excepţional comisar şef, fără să se ştie pentru ce merite eroice, iar după câteva zile a fost promovat şef interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu.

Conform unor poliţişti  şi parlamentari din judeţul Arad, comisarul Parască şi anumiţi şefi din Inspectoratul Judeţean de Poliţie nu au luat măsurile procedurale necesare pentru prinderea în flagrant delict  de luare de mită a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, în cazul supermarketului Total Alfa. Concret, în anul 2006, poliţiştii Teofil Parască, lucrător la Serviciul de Pază şi Ordine Publică, Pavel Hălmăgean, lucrător la SIPI Arad, şi Nicolae Bătrân, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economico – Financiare, au deţinut informaţii că primarul Gheorghe Falcă urma să primească de la un om de afaceri suma de 50 000 euro  pentru atribuirea unui teren pentru construirea supermarketului Total Alfa din Arad. În loc să sesizeze Parchetul competent pentru organizarea procedurii flagrante de luare de mită, poliţiştii l-au avertizat pe şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad, Ioan Dascălu, care l-a avertizat pe primarul Falcă. Astfel se explică că, după ce grupul de la Arad (Falcă – Seculici – Blejnar) l-a promovat ministru al Administraţiei şi Internelor pe Traian Igaş, Ioan Dascălu a fost promovat prim-adjunct al acestuia, cu rang de secretar de stat (şef al Departamentului de Siguranţă şi Ordine Publică din MAI), Teofil Parască a fost promovat locţiitor al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare şi apoi şef interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, Nicolae Bătrân a fost promovat şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad, iar Pavel Hălmăgean a fost promovat şef al Serviciului de filaj din Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Comisarul şef de poliţie Teofil Parască este suspectat de foşti şefi şi subalterni de schizofrenie, datorită manifestărilor teribiliste şi violente pe care le-a avut în toată cariera sa (pentru care este etichetat drept „un apucat”), care s-au înmulţit şi agravat după ce a fost în misiune în Kosovo, unde a fost coleg de stagiu şi de cameră cu chestorul Ioan Dascălu, recent eliberat din funcţia de prim-adjunct al ministrului de Interne. În lunile în care a activat la Satu Mare, mai mulţi poliţişti şi cetăţeni au remarcat conduita violentă a poliţistului Parască. Astfel, mai ales după ce consuma băuturi alcoolice, avea obiceiul să se îmbrace în costumaţia poliţiştilor mascaţi (SPIR) şi să iasă de unul singur, îndeosebi noaptea, înarmat cu două sau chiar trei pistoale (unul subsuoară, unul la brâu şi unul la genunchi), în municipiul Satu Mare sau în alte zone din judeţ, unde oprea autoturisme sau grupuri de cetăţeni, cărora li se adresa provocator, cu cel puţin o mână pe armă. În sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie avea obiceiul să strige, să-şi certe şi să-şi ameninţe subalternii, dar şi să-l sfideze şi să-l submineze pe şeful inspectoratului, prin afirmaţii tendenţioase în prezenţa unor subalterni sau prin plecări intempestive din şedinţe de colectiv. Cea mai violentă manifestare a avut-o la o reuniune (terminată cu petrecere) cu ofiţeri şi subofiţeri de poliţie la cabana piscicolă din satul Bercu Nou comuna Micula unde, aflându-se în stare de ebrietate, fără nici un motiv, a folosit un pistol cu şocuri electrice împotriva şefului de post din localitate, pe care l-a doborât la podea, fiind necesară intervenţia unor subofiţeri pentru a fi imobilizat şi dezarmat. Poliţistul  Parască a fost remarcat şi pentru manifestările sale  de imoralitate, având obiceiul, îndeosebi când avea musafiri din Corpul de control al ministrului de Interne şi ajungea cu aceştia în stare de ebrietate, să sune prostituate din Arad, cărora le solicita să vină rapid, în maximum trei ore, la Satu Mare şi să-şi facă preludiul manual pe drum (existând două semnalări în acest sens).

Cea mai gravă acuzaţie la adresa poliţistului Teofil Parască priveşte activităţile de poliţie politică realizate de acesta  la Satu Mare împotriva principalilor reprezentanţi locali ai PSD, inclusiv declanşarea abuzivă de cercetări la adresa parlamentarilor PSD din judeţul Satu Mare, senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan, în condiţiile în care parlamentarii pot fi cercetaţi penal doar de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest scop, Parască, a solicitat şi a cules informaţii de la foşti şi actuali poliţişti sau şefi de instituţii publice, convocând la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie sau în alte locaţii inclusiv trei foşti şefi ai IPJ Satu Mare (comisarii şefi Molnar Alexandru, Tibil Ioan, Tăut Liviu), doi foşti şefi ai Direcţiei SRI Satu Mare (coloneii Vasile Ionel şi Ioan Mirghiş) şi un fost şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (chestorul Vasile Ciocan). În acelaşi scop, Parască a convocat în diverse locaţii, ca restaurantul Tei, cabana piscicolă de la Bercu Nou, crame din Oraşu Nou Vii, Ardud, Carei ş.a., ofiţeri de poliţie cu funcţii, şefi de post, oameni de afaceri şi alţi cetăţeni, cărora le-a solicitat informaţii despre parlamentarii, primarii, consilierii judeţeni şi alţi fruntaşi din PSD Satu Mare. De altfel, acest Parască avea obiceiul să se laude că le-a făcut dosar parlamentarilor PSD Valer Marian şi Gheorghe Ciocan, precum şi unor primari PSD, cum ar fi cei din comunele Cehal, Racşa, Călineşti Oaş ş.a. Comisarul Parască a comis un act grav şi evident de poliţie politică prin ameninţarea şi şantajarea fostului ziarist Dorin Prunilă, în perioada când acesta s-a aflat în Arestul IPJ Satu Mare, când i-a solicitat informaţii despre senatorul Valer Marian şi despre ziarul Gazeta de Nord –Vest, fapt descris de acesta într-o scrisoare transmisă subsemnatului din arest (pe care o ataşez în copie la interpelare).

Sub aspect profesional  şi managerial, comisarul Parască nu s-a remarcat cu nimic deosebit în timpul activităţii desfăşurate în cadrul IPJ Satu Mare, dovedind deficienţe de pregătire îndeosebi în instrumentarea unor dosare penale, motiv pentru care avansarea sa la excepţional a provocat stupefacţie. Nici în calitate de şef al IPJ Giurgiu nu s-a remarcat pe plan profesional sau managerial, dovedindu-şi valoarea la concursul susţinut pentru funcţia de şef al IPJ Giurgiu, organizat după demiterea din funcţia de ministru de Interne a promotorului şi protectorului său Traian Igaş, la care a obţinut formidabila medie… 2 (doi).

Cu toate că v-am semnalat majoritatea acestor aspecte referitoare la comisarul şef Teofil Parască, în declaraţia de presă prezentată în data de 8.03.2012, având titlul „Afară cu violenţii, autiştii, corupţii şi analfabeţii din MAI!”, şi în interpelarea depusă în data de 20.02.2012, având ca obiect: „Nerespectarea criteriilor de numire în funcţii de conducere şi implicarea unor structuri ale MAI în activităţi de poliţie politică”, solicitându-vă inclusiv expertizarea psihiatrică a poliţistului, nu mi-aţi comuniat nici un răspuns. Printr-un ordin pe care l-aţi emis săptămâna trecută, aţi dispus încetarea delegării comisarului şef Teofil Parască în funcţia de şef al IPJ Giurgiu şi revenirea sa în funcţia de locţiitor a şefului IPJ Satu Mare, în care s-a remarcat prin activităţi de poliţie politică.

În opinia mea, poliţistul Parască reprezintă un pericol public grav, comparabil cu ex-poliţistul Gheorghe Vlădan, care a provocat recent, cu arma din dotare, atentatul sângeros din centul Capitalei. Pentru a vă convinge, ataşez la interpelarea mea şi o fotografie a poliţistului Parască şi vă recomand să deschideţi tratatul de criminologe al fondatorului acestei ştiinţe, Cesare Lombroso.

Pentru considerentele expuse, vă solicit, domnule ministru, să dispuneţi de urgenţă suspendarea comisarului şef Teofil Parască din funcţia de locţiitor a şefului IPJ Satu Mare, precum şi expertizarea psihiatrică şi cercetarea disciplinară a susnumitului, în cursul căreia să fie verificate faptele semnalate şi respectarea condiţiilor de promovare în funcţie şi de avansare în grad. Totodată, vă solicit să sesizaţi Parchetul competent sub aspectul infracţiunilor de favorizarea infractorului (referitor la favorizarea primarului municipiului Arad) şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (referitor la cercetarea abuzivă a parlamentarilor PSD de Satu Mare). Sunt sigur că, după verificările de vigoare, veţi lua măsura cea mai raţională şi necesară: excluderea comisarului şef Teofil Parască din corpul poliţiştilor. Dacă nu veţi lua măsuri urgente, vom recurge la metode cetăţeneşti împotriva acestui pericol public.

Solicit răspuns scris şi verbal.

 

  

Senator

Valer Marian

 

Articole similare

  1. „măsuri urgente”-domnul senator e mic copil,aştept cu nerăbdare metodele cetăţeneşti!!!Sincer,sunt cam sceptic.Multe interpelări,multe întrebări,multe acuzaţii şi toate s-au finalizat cu acelaşi rezultat – ZERO BARAT !!!

  2. Scuzele de rigoare domnule Ohanesian,îmi retrag,acum şi irevocabil,cuvintele „zero barat”,a fost o exagerare total nepotrivită,dar am scris de furie pentru neputinţa de a pedepsi pe toţi care merită şi a-i trimite unde le e,de fapt,locul: la JILAVA sau în faţa plutonului de execuţie!!!
    Toată admiraţia pentru domnul senator şi pentru dumneavoastră.Cu stimă.

  3. Domnilor autori de articol, v-au intoxicat prietenii lui Parasca, el a stat pe la satu m mai putin de 2 luni si e politai ok, mai bine vorbiti cu el inainte sa publicati scorneli…

  4. Sunteti dezinformat MASIV domnule senator, politistul Parasca este integru si curajos, pacat ca nu l-ati cunoscut si ati publicat minciunile priomite de la lenesii din politie pe care ii pune la munca…

Ultimele aparitii