SCANDALUL MODERNIZĂRII AVIONULUI IAR ŞOIM 99 CONTINUĂ Demisie “cu cântec” la Avioane Craiova

Hits: 4

Dragoş-George Sandu, directorul general a Avioane Craiova a fost înlocuit din funcţie. Mai precis, membrii Consiliului de Administraţie i-au revocat mandatul, la cerere, fără a fi prezentante motivele din cauza cărora fos-tul director general şi-a înaintat demisia. 

Surse din interiorul companiei susţin că Dragoş Sandu a fost obligat să demisioneze, în urma presiunilor exercitate, după ce în mass-media, au apărut mai multe informaţii cu privire la legăturile sale cu firma canadiană CMC Electronics, a cărei filială din Illinois (SUA) a câştigat contractul privind modernizarea avioanelor IAR Şoim 99, pe care se vor antrena piloţii români ce vor deservi aparatele de luptă F16. 

Demisia directorului general a fost neaşteptată, ţinând cont că avea mandat pentru patru ani, iar a doua zi, în 13 iunie, Tribunalul Dolj avea pe rol contestaţia în contencios administrativ cu privire la contractul ce vizează modernizarea IAR Şoim 99. 

Relaţiile lui Dragoş Sandu cu firmele de pe continentul nord-american au fost dezvăluite în ediţiile din 22 februarie şi 27 mai ale Ziarului BURSA. 

Avioane Craiova a ales, la începutul lunii decembrie 2018, oferta firmei americane CMC Electronics Aurora LLC de a moderniza 21 de avioane IAR 99 şi IAR 99 Şoim aparţinând Forţelor Aeriene la standardul “Superşoim” – cu avionică şi cabină similară cu a avioanelelor F16, astfel încât piloţii români să se poată antrena pe aparate de zbor similare. Programul de modernizare a avioanelor IAR 99 are o valoare de aproximativ 124 de milioane de euro, iar conform celor de la Avioane Craiova oferta firmei americane a fost aleasă pe baza caracteristicilor tehnice ale echipamentelor, fapt care a contat în proporţie de 70%, în timp ce preţul a contat doar în proporţie de 30%.

Surse din interiorul companiei au declarat pentru Ziarul BURSA că a fost dubios modul în care a ajuns la comisie oferta americanilor.

Conform procedurii de achiziţie, prin cerere de ofertă, toate ofertele trebuiau să fie trimise în format pe hârtie, într-un plic închis, până la termenul stabilit. Numai că, la momentul des-chiderii ofertelor, după termenul limită stabilit în procedură, Dragoş Sandu, directorul general al Avioane Craiova SA, a prezentat celorlalţi trei participanţi la achiziţie, şi oferta trimisă prin e-mail a celor ce la CMC Electronics Aurora LLC, din Ilinois (SUA).

Practic, prin această acţiune, directorul general al Avioane Craiova SA a încălcat obligaţia legală ce prevede că procedura trebuie să fie nediscriminatorie, egală, transparentă şi echitabilă pentru toţi participanţii. Mai mult, e-mail-ul prezentat de Dragoş Sandu al celor de la CMC Electronics Aurora LLC a fost primit pe adresa sa personală şi nu pe aceea a Avioane Craiova SA, fapt care încalcă flagrant procedura de achiziţie.

Semne mari de întrebare cu privire la corectitudinea procedurii s-au ivit după ce, din consultarea CV-ului directorului general al Avioane Craiova, reieşea că Dragoş Sandu a urmat, în perioada 2009-2012, un curs de specializare sponsorizat de firma canadiană CMC Electronics, firma a cărei subsidiară tocmai câştigase achiziţia publică pentru IAR Şoim 99.

În 5 martie 2019 ministrul Economiei, Niculae Bădălău anunţa că va trimite Corpul de Cotrol la Avioane Craiova pentru a verifica corectitudinea desfăşurării procedurii cu privire la IAR Şoim 99. 

Nici până acum, Ministerul Economiei nu a făcut public conţinutul raportului în urma acţiunii Corpului de Control, deşi, în urmă cu o lună, am formulat o solicitare către Niculae Bădălău pentru a afla ce au descoperit angajaţii din subordinea domniei sale. 

Cu toate acestea, chiar în ziua în care Dragoş Sandu demisiona din funcţia de director general al Avioane Craiova SA, 12 iunie, Niculae Bădălău declara la un eveniment desfăşurat în Capitală că, în cadrul investiţiilor din industria de apărare, se numără şi contractul privind IAR Şoim 99.

Declaraţia ministrului Economiei era cel puţin bizară, ţinând cont că abia ieri, 13 iunie, contestaţia în contencios administrativ a atribuirii contractului avea un nou termen pe rolul Tribunalului Dolj Dosarul respectiv a fost înregistrat în decembrie 2018, imediat după atribuirea contractului către CMC Electronics, iar la sfrâşitul lunii mai 2019 magistratul care judeca speţa a fost recuzat deoarece se antepronunţase cu privire la încadrarea juridică a contractului respectiv. 

La termenul de ieri, judecătorul a ridicat din oficiu excepţia de competenţă teritorială şi a dispus înaintarea dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se va pronunţa la o dată ulterioară, în legătură cu instanţa competentă să soluţioneze acest dosar. 

Surse din interiorul companiei sus-ţin că demisia lui Dragoş Sandu a fost dată pe modelul ţapului ispăşitor, dar ea nu va clarifica lucrurile. Deşi Sandu a fost înlocuit din funcţie, cu Ion Cristian Drăjneanu, contractul cu CMC Electronics va rămâne valabil şi îşi va produce efectele, chiar dacă procedura a fost evident fraudată de fostul director general. Pentru Niculae Bădălău – ministrul Economiei şi Gabriel Leş – ministrul Apărării Naţionale, este mai importantă modernizarea aparatelor IAR Şoim 99 decât respectarea legislaţiei în vigoare şi oferirea de şanse egale tuturor participanţilor la procedurile de achiziţie publică.

George Marinescu

îți mulțumesc că ai citit articolul meu!
  •  
  •  
  •  

reporter AMF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Întreb pentru un prieten, ar vrea să se angajeze bugetar la BEC. N-a absolvit decât clasa I ...

Dum iun. 16 , 2019
Hits: 4 Să mă ierte domnii și doamnele de la Biroul Electoral Central că îi deranjez și duminica, știu că lucrează necontenit, împreună cu Scully, Mulder, Albert Ignatenko și the Ghostbusters, la găsirea, între altele, a secțiilor de votare 699 și 706 din județul Iași, care sunt în continuare declarate dispărute pe site-ul BEC. Dar poate că într-o pauză de […]

Breaking News

  • Hits: 115 STRUTO – CAMILA USR+ Am citit un interviu dat de Dan Barna unui site. Cum ma straduiesc sa fiu obiectiv, o sa incep cu lucrurile pozitive. Barna nu este un tip incuiat. Stapaneste vorbele, are proprietatea cuvintelor, un vocabular peste media politicienilor de astazi, fluenta, da sentimentul ca este stapan pe sine, ceea ce-i confera aer de lider. […]

  • Hits: 374 Doris, ne-ai rupt inima, fato! Pentru cei neinițiați în vrăjeală politică, deși după ceea ce pătimim de 30 de ani ar trebui să fim toți experți. Ascensiunea femeilor în politica românească nu are un aer de misoginism, ci mai degrabă de recunoașterea esteticului feminin. Zâmbetele “blonde” ale Elenei Udrea Zâmbetele “blonde” ale Elenei Udrea, cusute pe manșeta unui […]

  • Hits: 114 Cine își imaginează că atacurile în rafală, din toate părțile, în același timp, vin din pură întâmplare cu doar câteva luni înainte de alegeri – e complet naiv... Imediat după congres, am plecat preț de câteva zile. Am plecat nesecurist. Când m-am întors, am aflat că nu mai sunt doar “omul rușilor”, ci și un “securist ticălos”. Ba […]

  • Hits: 130 Precizare: Aceasta este o Declarație și poate fi folosită ca probă în orice Proces al unei Instanțe Militare, sau în orice Instanță Națională și Internațională. Îmi asum întreaga responsabilitate a celor ce voi declara, și sunt dispus să susțin cu probe, amănunte și nume de persoane, altele decât cele pomenite în declarație, cele scrise mai jos. Fac deasemenea […]

  • Hits: 3 Carmen Dan a fost cel mai bun ministru de la Interne pe care l-a avut această țară de la Revoluție încoace. După ce comuniștii ne obișnuiseră cu dobitocii supremi, dintre care trebuie menționați cel puțin Teohari Georgescu, Alexandru Drăghici, Emil Bobu sau Tudor Postelnicu, ăștia de după Revoluție n-aveau cum să se lase mai prejos. Să nu uităm […]