UE : Statul român face contrabandă cu armament ? A încălcat toate embargourile internaționale ? Ce ne pasă ?
Un document halucinant al Parlamentului European dovedește nepăsarea oficialilor UE în ceea ce privește crima organizată și traficul ilegal cu armament desfășurate de autoritățile române. Vă prezentăm în continuare, corespondența maiorului (r) Valentin Vasilescu, fost director adjunct al Aeroportului Otopeni, cu Serviciul de informare a cetățenilor din subordinea președintelui Parlamentului European. Scrisorile adresate Vasilescu, un adevărat rechizitoriu la adresa conducătorilor post-decembriști ai României, prezintă cu date concrete sprijinul acordat terorismului internațional și crimei organizate de oficialii statului român. Este vorba despre fapte grave de trafic internațional, contrabandă cu armament și încălcări ale tuturor tratatelor, protocoalelor și embargourilor internaționale, la care România a aderat, începând cu anii ‘90. De remarcat faptul că Vasilescu a informat (nume, date, fapte, documente) oficialii europeni și presa despre încălcări flagrante ale embargoului cu arme încă din anul 2003. După ce a dus o luptă teribilă cu justiția română, fiind arestat aiurea în celebrul dosar “Tigareta 2”, Valentin Vasilescu a câștigat la Tribunalul Municipiului București daune materiale si morale. Cu toate acestea, reîncadrarea sa pe postul deținut înainte de arestare, nu a fost pusă nici astăzi în executare.
“În 1997, președintele României era Emil Constantinescu, iar strategii de azi ai campaniei USL pentru demiterea lui Traian Băsescu erau consilieri prezidențiali ( Mugur Ciuvică, Marius Oprea, Daniel Barbu, Dan Petre ) și consultanți de imagine ( Bogdan Teodorescu )”, remarcă Vasilescu, uitând poate, că la vremea aceea, de pe aeroportul Otopeni, niciun avion cu misiune specială nu decola fără acordul ministrului Transporturilor Traian Băsescu.
Răspunsul Parlamentului European
[email protected] <[email protected]>;
Monday, September 3, 20126:35 PM
Stimate Domn,
Preşedintele Parlamentului European a primit noul dumneavoastră mesaj electronic. Preşedintele a însărcinat unitatea noastră – „Serviciul de informare a cetăţenilor” – să vă răspundă. După cum am precizat în răspunsul nostru anterior, Preşedintele Parlamentului European urmăreşte cu deosebită atenţie situaţia din România. În ultimele sale luări de poziţie în acest sens, el a reafirmat că Uniunea Europeană are valori și standarde juridice comune care trebuie respectate de toți membrii săi, fără excepție şi a subliniat importanţa aderării la valorile europene fundamentale. De asemenea, domnul Martin Schulz a afirmat că Uniunea Europeană este o Uniune a valorilor comune și încrederii reciproce, iar membrii ei trebuie să respecte instituțiile democratice, independența sistemului judiciar și statul de drept.
Dorim, de asemenea, să vă informăm că Parlamentul European şi Preşedintele său acţionează în baza puterilor care le-au fost conferite prin tratatele europene. Ei nu sunt abilitaţi să ia măsuri cu privire la subiecte de genul celor menţionate în mesajul dumneavoastră.
Mulţumindu-vă pentru interesul manifestat pentru instituţia noastră, vă rugăm să primiţi, Stimate Domn, salutările noastre cordiale.
Serviciul de informare a cetăţenilor
Parlamentul European
Trafic și contrabandă cu armament, încălcarea embargourilor internaționale – nume, date, fapte
From: valentin vasilescu
To: [email protected] <[email protected]>;
Thursday, July 26, 20128:11 PM
Domnule presedinte al Parlamentului Europei,
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde la mesajul electronic transmis in data de 19 iulie 2012.
Raspunsul dvs. este interesant si contine intr-adevar standarde juridice si valori comune care trebuie respectate de toti membrii UE.
Numai ca eu cunosc aceste elemente teoretice si in mesajul meu va solicitam sa analizati si sa sanctionati ( daca considerati ca este cazul ) tocmai aceste disfunctionalitati comise voit de politicieni romani care au guvernat si inca mai guverneaza tara mea.
A.
Din 12 iulie 1996 Romania este membra a Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme conventionale si produse si tehnologii cu dubla utilizare, creind in acest sens in cadrul ministerului de Externe, Departamentul pentru controlul exporturilor – ANCEX, ca autoritatea in domeniul controlului operatiunilor cu produse militare.
Aranjamentul de la Wassenaar (AW) a fost constituit pentru a contribui la securitatea si stabilitatea regionala si internationala prin promovarea transparentei si a unei mai mari responsabilitati in transferurile de arme conventionale. Statele participante urmaresc sa se asigure, ca transferurile acestor articole nu contribuie la dezvoltarea sau perfectionarea capacitatilor militare care submineaza aceste scopuri si sa nu fie deturnate, daca situatia in regiune sau comportamentul unui stat este sau devine un motiv de ingrijorare majora pentru statele participante.
Conform art. 4 de la capitolul 2 ( Domeniu de actiune ) statele participante sunt obligate sa notifice in termen de 30 de zile, fiecare licenta acordata pentru transferuri de arme. Conform art. 1 de la capitolul 3 ( Liste de control ), in prealabil, statele participante au obligatia de a preveni transferurile si retransferurile neautorizate ale acestor produse ( Anexa 5-Lista de armamente ). Conform art. 2 de la capitolul 6 ( Proceduri pentru schimbul de informatii referitoare la arme ) statele participante sunt obligate sa ofere informatii referitoare la livrarile de arme conventionale catre statele neparticipante. Se completeaza un tabel tip continind cantitatea si numele statului care primeste, detalii despre modelul si tipul de arma.
http://www.cdep.ro/proiecte/2002/200/10/8/aranjament218.pdf
B.
Fisa de taxare nr. 118 intocmita de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni ( AIBO ) in data de 02.04.1997 consemneaza faptul ca un avion gigant de tip AN-124 ( capacitate 100 t marfa ) inmatriculat in Ucraina UR- 82006, a aterizat si a fost parcat pe platforma bazei militare 90- Otopeni ( parking- Military Area ) la orele 20:55 LT ( ora locala ). Dupa ce a fost incarcat cu marfa, avionul a decolat in ziua de 03.04.1997 orele 06:35 LT efectuind cursa RRM 783 ( Acvila Air ). Aeroportul de destinatie a marfii ( obligatoriu identica cu cea inscrisa in end-user, documentul de utilizator final al armelor ) este trecut Sanna-Yemen. Achitarea taxelor aeroportuare a fost efectuata sub semnatura dlui. Ion Victor, director operational Acvila Air si totodata lt.comandor activ MApN.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan1.jpg
Decolarea avionul AN-124 a fost consemnata de angajatii aeroportului si in planul de zbor al AIBO din data de 03.04.1997.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan4.jpg
Fisa de taxare nr. 196 intocmita de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni ( AIBO ) in data de 10.04.1997 consemneaza faptul ca un alt avion gigant de tip AN-124 inmatriculat tot in Ucraina UR- 82066, a aterizat si a fost parcat pe platforma bazei militare 90- Otopeni ( park- Military Area ) la orele 16:55 LT ( ora locala ). Dupa ce a fost incarcat cu marfa, avionul a decolat in ziua de 11.04.1997 efectuind aceasi cursa RRM 783 ( Acvila Air ) pe aceasi ruta ca si in 02.04.1997. Numai ca de aceasta data, aeroportul de destinatie a marfii ( obligatoriu identica cu cea inscrisa in end-user ) este trecut Kigali-Rwanda, alta destinatie chiar si fata de cea pentru care fusese inchiriat ( Khartum-Sudan ). Achitarea taxelor aeroportuare a fost efectuata sub semnatura aceluiasi Ion Victor. Demn de remarcat este faptul ca Victor Ion, lt. cdr. ( maior ) activ al M.Ap.N. incadrat ca pilot la UM 01961, incalca statutul cadrelor militare detinind functii de conducere intr-o companie privata ca Acvila Air ( fie ea si acoperita a MApN ).
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan5.jpg
Lista de incarcare nr. 864/873 emisa de Romtehnica ( apartinind directiei Inzestrare din MApN ) pentru marfa incarcata pe 10.04.1997 la platforma bazei aeriene 90 Otopeni in avionul AN-124 inmatriculat in Ucraina UR- 82066, contine mitraliere AA calibrul 12,7 mm de tip DShKM, afet, tevi de schimb, munitie pentru aceste mitraliere, mitraliere calibrul 7,62 mm, tevi de schimb si munitii pentru mitraliere calibrul 14,5 mm, in total 81,8 t marfa speciala. Mitrailera DShKM a fost demontata de pe turela tancurilor TR-85, T-72, T-55 scoase din inzestrarea armatei romane, ca urmare a aplicarii Tratatului de reducere a fortelor armate conventionale in Europa de la Paris.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan6.jpg
Documentul de transfer bancar din 07.04.1997 ( anexa a acordului de inchiriere de aeronave nr. 16-124-97 ), evidentiaza plata sumei de 99.100 USD efectuata de Shimon Naor, in calitate de patron al companiei Quick Aero Services ( QAS ), intermediar intre beneficiarul/vinzatorul marfii si compania detinatoare a aeronavei cu care s-a efectuat transportul marfii ( Antonov Airtrack International Cargo Airlines din Kiev ). Pretul transportului aceleiasi marfi, in aceleasi conditii, cu acelasi avion, pe aeroportul Kigali costa 160.000 USD. Documentul atesta faptul ca cel imputernicit de MApN din Romania ( vinzatorul marfii ) sa inchirieze mijlocul de transport a fost acelasi broker QAS ca si in cazul Tigareta 2, adica Shimon Naor. In document se confirma datele acordului de inchiriere de aeronave nr. 16-124-97, mentionindu-se ca era vorba de un avion AN-124 seria 400, ca matura marfii era una speciala ( produse militare ), ca data efectuarii zborului a fost cea inscrisa in Fisa de taxare nr. 196, intocmita de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni pe 10.04.1997 si ca destinatia finala a fost Khartum-Sudan si nu Kigali-Rwanda. Mai trebuie amintit faptul ca din 15 martie 1994 si pina in 2004, Sudanul s-a aflat sub incidenta embargoului asupra armelor impus prin decizia Consiliului UE nr. 1994/165/CFSP.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan7.jpg
Fisa de taxare nr. 210 intocmita de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni ( AIBO ) in data de 15.04.1997 consemneaza faptul ca acelasi avion din 10/11.04.1997, de tip AN-124 inmatriculat in Ucraina UR- 82066, a aterizat si a fost parcat pe platforma bazei militare 90- Otopeni ( cargo/parked at Military Area ) la orele 19:55 LT ( ora locala ). Dupa ce a fost incarcat cu marfa, avionul a decolat in ziua de 16.04.1997 orele 06:15 LT, efectuind cursa RRM 893 ( Acvila Air ), aeroportul de destinatie a marfii fiind trecut tot Kigali-Rwanda.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan10.jpg
Fisa de taxare nr. 212 intocmita de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni ( AIBO ) in data de 16.04.1997 consemneaza faptul ca un al treilea avion de tip AN-124 inmatriculat in Ucraina UR- 82008, a aterizat si a fost parcat pe platforma bazei militare 90- Otopeni ( cargo/parking at Military Area ) la orele 13:00 LT ( ora locala ). Dupa ce a fost incarcat cu marfa, avionul a decolat in ziua de 17.04.1997 orele 00:30 LT, efectuind cursa RRM 843 ( Acvila Air ), aeroportul de destinatie a marfii fiind trecut tot Kigali-Rwanda.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/sudan11.jpg
La interpelarea unui deputat din comisia de Aparare a Camerei Deputatilor, adresata ministrului Apararii in sedinta Camerei Deputatilor din 8 aprilie 2002, referitoare la operatiunile de export cu arme in romanesti in state africane supuse ambargoului international ( cu precadere Sudan ), a fost formulat voit un raspuns formal si plin de inexactitati :
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/rasplainterpelare1.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/rasplainterpelare2.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/rasplainterpelare3.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/rasplainterpelare4.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/rasplainterpelare5.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroianu2/rasplainterpelare6.jpg
Ministrul Apararii afirma ca ANCEX (Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor strategice din Romania) a emis o licenta de export ( E/7/9700354 ) pentru ROMTEHNICA pe 8 aprilie 1997 in baza unui end-user provenit din Rwanda. Si ca in 30.6.1998 a mai existat o licenta de export aprobata pentru ministerul Apararii din Yemen. Insa Romania nu ar fi vindut arme Sudanului.
C.
In aprilie 1997, guvernul Ugandei a semnat un acord de achizitie a 4 elicoptere de atac, de tip MI-24,cu grad de uzura ridicat, aflate in dotarea armatei din Belarus, printr-o firma de intermediere ( Consolidated Sales Corporation ) din insulele Virgine. Tranzactia a generat un scandal de presa si Parlamentul ugandez a derulat o ancheta prin care expertii au stabilit ca pretul de 1-1,5 milioane USD platit pe elicopter a fost exagerat. Cu ocazia anchetei parlamentare, s-a aflat ca 2 din cele 4 elicoptere MI-24 erau de fapt ale Rwandei, care avea dificultati mari in a achizitiona ea insasi arme direct de pe piata, datorita genocidului din 1994 in care au pierit 800.000 – 1.000.000 de oameni. Prin urmare, Rwanda a emis un end-user ( certificat de utilizator final ) pentru exportatorul din Belarus, in nici un caz pentru Romania.
http://www.independent.co.ug/column/insight/2970-how-updf-bought-junk-
SIPRI ( Stockholm International Peace Research Institute ) este un reputat institut international, creat in 1966, dedicat cercetarii conflictelor militare, armamentelor si controlului exporturilor de arme. Acesta colaboreaza cu cele mai importante organizatii internationale : consiliul de securitate ONU si Aranjamentul de la Wassenaar, pe baza datelor furnizate de acesta publicind celebrul
anuar SIPRI ( Arms Transfers Database ).
http://armstrade.sipri.org/armstrade/page/trade_register.php
SIPRI indica faptul ca importul de arme al Rwandei, tara atent monitorizata de ONU, in 1997, a insumat 2 milioane USD.
14.rwanda_import arme
Anuarul SIPRI evidentiaza in tabelul de mai jos toate achiziitile de arme ale Rwandei in perioada 1996-1998, Romania neregasindu-se printre furnizori.
Supplier/ Year No.
recipient (R) No. Weapon Weapon of order/ of delivered/
or licenser (L) ordered designation description licence deliveries produced Comments
exportator : Belarus
importator : Rwanda 2 Mi-24V/Hind-E Combat helicopter 1997 1998 (2) Ex-Belarusian
exportator : Slovakia
importator : Rwanda (5) RM-70 122mm Self-propelled MRL (1996) 1997 5 Ex-Slovak
exportator : South Africa
importator : Rwanda (20) RG-31 Nyala APC 1996 1996-1998
Tot Anuarul SIPRI ne informeaza in tabelul de mai jos despre toate achiziitile de arme ale Yemenului, in perioada 1998-1999 ( care include data de 30.6.1998, cind MApN afirma ca ar fi existat o licenta de export pentru Yemen ).
Supplier/ Year Year(s) No.
recipient (R) No. Weapon Weapon of order/ of delivered/
or licenser (L) ordered designation description licence deliveries produced Comments
importator : Yemen
exportator : France (15) AML-60/90 Armoured car (1998) 1998-1999 15 ex-French
Anuarul SIPRI ne informeaza in tabelul de mai jos despre toate exporturile legale de arme ale Romaniei, din perioada 1997-1998, asa cum au fost ele comunicate Aranjamentului de la Wassenaar de catre statul roman. Se poate lesne observa ca Rwanda, Sudanul, Yemenul si Azerbaidjanul ( cursa UZB 3509/3510 din 21.02.1998 ) nu se afla printre beneficiarii reali ai armelor romanesti.
Supplier/ Year Year(s) No.
recipient (R) No. Weapon Weapon of order/ of delivered/
or licenser (L) ordered designation description licence deliveries produced Comments
Exportator : Romania
Importator : Bosnia-Herzegovina (18) APR-40, 122mm Self-propelled MRL, (1997) 1997 18, could be 36
(8) M-46 130mm Towed gun (1998) 1998 8 Ex-Romanian
Exportator : Romania
Importator: Vietnam 12 Yak-52 Trainer aircraft (1997) 1997 (12)
––––––-
“Armamentul”, este cunoscut drept dosarul penal secret 628/D/P/2005 intocmit de DIICOT si clasat in 2010 din ordinul procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Confirmarea oficiala a existentei acestuia a venit de abia în decembrie 2009, odata cu lansarea volumului “Pradarea Romaniei”, marturiile fostului procuror sef-adjunct DIICOT Ciprian Nastasiu, care alături de colega sa Angela Ciurea (procuror sef-adjunct DIICOT) instrumentase dosare precum “Răpirea din Irak” si “ALRO”. “ La data de 4 iulie 2005, DIICOT, pe baza informatiilor primite de la Munaf Mohamad ( inculpat pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak ) in luna mai, confirmate ulterior de martori si de informatori, pe numele lui Omar Hayssam s-a constituit dosarul 628/D/P/2005, pentru trafic de arme.”, afirma Nastasiu in cartea sa. Nastasiu mai face in cartea sa citeva precizari. Intermediarul inchiria avioanele de la transportatorul aerian ( firmele paravan ale lui Viktor Bout ) care la rindul sau cerea ca documentatia privind utilizatorul final sa fie certificata de Yemen. Principalul contact din Yemen care a aranjat 20 sau 30 de contracte, semnate cu certificatele fictive, privind utilizatorul final, era un prieten de-al lui Omar Hayssam, ministrul apararii din Yemen, Abdul Malik al Seyani. Desi documentele pretindeau ca armele aveau destinatia “Yemen”, in realitate erau transportate direct in tari supuse embargoului international cu arme. Operaţiunile cu arme din Romania erau coordonate de israelianul Shimon Naor ( alias Simion Herscovici, caruia statul roman ii eliberase la data de 28.02.1994, un pasaport romanesc seria D. nr. 0398132, pe numele de Herscovici Sorin, nascut la data de 22.10.1949 in Galati ). Pe atunci se numea Sorin Simion Herscovici. La 18 ani s-a inrolat in marina israeliana si a luat parte la multe operatiuni, unele deosebit de spectaculoase, fiind avansat de trei ori la exceptional. In 1993 a revenit in Romania, unde a infiintat cateva firme specializate in intermedierea comertului cu armament provenit din tara noastra, dar si din cele vecine. In anturajul lui Nahor (Herşcovici) s-au aflat generalul Florentin Popa, sef al Direcţiei de înzestrare al MApN.
Potrivit art. 8 si art. 25 din Regimul de zbor in spatiul aerian al Romaniei ( HCM 793/04.07.1974 ), numai MApN autorizeaza zboruri ale aeronavelor straine care transporta arme si aceasta necesita o aprobare din partea Presedentiei Romaniei, data cu 10 zile inainte de data executarii zborului.
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/regimulzbor1.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/regimulzbor2.jpg
http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/cioroiani/regimulzbor3.jpg
From: „[email protected]”
To: valentin vasilescu
Sent: Wednesday, July 25, 2012 1:25 PM
Subject:
Stimate Domn,
Presedintele Parlamentului European a primit mesajul dumneavoastră electronic din data de 19 iulie 2012.
Presedintele a însărcinat unitatea noastră – „Serviciul de informare a cetătenilor” – să vă răspundă….
În speranta că aceste informatii vă pot fi utile si mullumindu-vă pentru interesul manifestat pentru Parlamentul European, vă rog să primiti, Stimate Domn, salutările noastre cordiale.
Serviciul de informare a cetătenilor
Parlamentul European
––––––-
D-ULE…Imi pare rău ca:
Ai scris o polologhie de date dar…fara vinovati
E VINOVATA TARA CUMVA…?
SAU MINISTRUL TRANSPORTURILOR DE-ATUNCI ȘI PRESEDINTELELE DE AZI: TRAIAN BASESCU AL CARUI FRATE A FOST IMPLICAT ȘI EL IN AFACERI CU ARMAMENT…ASTA DE CE N-AȚI SPUS…?
Ceausescu,a platit datoriile tarii prin export mascat de armament.Cel putin flota de pescuit oceanic,cu asta se ocupa.Armata romana insa ,era puternica si respectata.Nu avea de suferit .Dupa 89 insa ,sub perdeaua modernizarii,s-a vandut tehnica,armament si munitii,ca la talcioc,fara nici-o jena.Cu totii stim aceste aspecte insa nu putem veni cu dovezi.Acum insa incep sa apara si acestea..Astept cu nerabdare masurile celor indreptatiti sa -i sanctioneze pe negustori…Felicitari domnule Vasilescu !
[…] Iată un exemplu de acord de survol al MApN pentru traficul cu arme, făcut de statul român, pe față. Destinatar Azerbaidjan ( cursa UZB 3509/3510 din 21.02.1998 ). SIPRI ( Stockholm International Peace Research Institute ) și Aranjamentul de la Wassenaar nu au fost niciodată notificate de vreun export de arme românesc în această țară, iar în înzestrarea armatei nu exista armament de proveniență românească. ( vezi : http://ohanesian.wordpress.com/2012/09/06/rechizitoriul-lui-valentin-vasilescu-la-uniunea-europeana/ ). […]
[…] Rechizitoriul lui Valentin Vasilescu, la Uniunea Europeană […]
[…] Sudan, avîndul ca protagonist pe Omar Hayssam. Pînă acum instituţiile statului au tăcut mâlc.http://ohanesian.wordpress.com/2012/09/06/rechizitoriul-lui-valentin-vasilescu-la-uniunea-europeana/Nini Săpunaru şi “scheleţii” din dulapul USL. Partea a […]