25.2 C
București
joi, septembrie 5, 2024

Realitățile (in)Dependenței Republicii Moldova

un articol scris de Paul Szasz Sebeș

Azi, pe data de  27  August, se  împlinesc  30  de ani  de la proclamarea  independenței  Republicii  Moldova.  Am putea  spune  că  este o  zi  de mare sărbătoare. Însă nu este așa.  Realitatea economică  și socială ne arată  faptul  că  oamenii nu au motive  de  sărbătoare.

Emblema „Acvila Consiliului Concurenței”-Republica Moldova
 
Blazonare
Emblema reprezintă o acvilă cu zborul coborît, de aur, cruciată de același metal, ţinînd în gheara dreaptă cinci săgeți de argint, iar în cea stîngă Caduceul lui Mercur, de asemenea de argint, şi purtînd pe piept un scut încărcat cu stema mică a Republicii Moldova (tăiat de roşu şi azur, cu un cap de bour broşînd, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică și la senestra de o semilună conturnată, totul de aur). preluat de pe www.legis.md (NR-se folosește „Limba Moldoveneaskă”)

     Majoritatea  dintre ei  au emigrat sau  vor emigra  cât de curând.   Tineretul în general  a luat calea Uniunii  Europene. Alții  sunt plecați  în Rusia. Mulți  au fost în  Rusia și  au plecat în Uniunea Europeană.  În  Republica  Moldova au mai rămas , mai ales la sate și orașele mici, doar  oamenii în vârstă. O bună  parte sunt nostalgici după  timpurile când această bucată  de pământ făcea parte din URSS.  Așa  se explică  revenirea spectaculoasă a lui Vladimir Voronin.

       Câte realități există  în privința acestei sărbători? Există două realități:

  • realitatea  guvernanților. A celor care au fost și sunt la guvernare. Pentru ei totul  este frumos;
  • realitatea oamenilor de rând.  A celor  care plătesc taxe  și impozite. Pentru ei totul  este gri.

Observ că  actuala guvernare, ca  și regimul Plahotniuc, a  pus garduri  pentru a delimita lumea de zona unde se desfășoară.  O mare  greșeală.

           Cât  de independentă  este Republica  Moldova ? Republica Moldova, din anul  1992, nu își poate controla  o parte din teritoriu. Mă refer la regiunea transnistreană.  Mai există  și Găgăuzia. Acolo însă  problemele nu sunt așa de grave.

            Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc.  Despre gazoductul Iași-  Ungheni nu se mai vorbește nimic. 

             Republica Moldova primește  curent electric  de la Cuciurgan (  centrală aflată în regiunea transnistreană și  controlată de Moscova).  Să nu mai spunem că toată  regiunea transnistreană  nu plătește factura la gaz.  Plata este trecută pe spatele  celor din Republica Moldova.

          Dacă te duci  la Chișinău, și dai drumul la televizor,  începi să crezi  că ești în  Rusia. Televiziunile rusești sunt ca la ele acasă. Unele dublate de stații locale sau posturi afiliate.

        Nu mai  vorbesc de ziare, posturi de radio, publicații online. Exstă  însă și câteva posturi din România. TVR Moldova de exemplu. Să nu uităm faptul că  din anul 2013, autoritățile de la Chișinău  și-au luat  angajamentul că  Moldova 1 se  va recepțona pe cablu în  România.  Avem noi postul public Moldova 1 prezent pe cablu  în România ? Clar că  nu.

       Să  nu mai vorbim  despre furtul  miliardului  și  alte chestii.  Cam astea  sunt realitățile  de peste Prut

Paul Szasz Sebeș.

Articole similare

Ultimele aparitii