Până și în handbal s-a ajuns la dopaj – sportul nu mai este curat!

Hits: 347

Până și în handbal s-a ajuns la dopaj – sportul nu mai este curat!

De trei zile-ncoace, scandalul cu handbalistele de la Corona Brașov, descoperite că au apelat la proceduri medicale interzise de WADA, ocupă spații largi în presa românească, și scrisă (print și online), și vorbită. În plus, faptul că totul s-a descoperit chiar înainte de plecarea în Japonia, acolo unde, la finalul acestei luni, începe Campionatul Mondial de handbal, m-a făcut să fiu mai întâi observator.

Am stat deoparte, n-am reacționat de la primele informații, și pentru că era o avalanșă de știri, unele mai controversate decât altele, dar și pentru că am vrut să cern fiecare comunicare, să știu că este sigură. Da, am dorit să aprofundez gestul handbalistelor de la Corona, care mi se pare un sabotaj, pur și simplu, o acțiune criminală pusă la cale de medici ignoranți, de oficiali ai clubului, care au  gata să treacă pe lângă lege, de federali care nu și-au făcut treaba, ca de fiecare dată.

Probabil că handbalistele n-au știut

Nici după aproape o săptămână nu se știe exact de unde a pornit ideea ca handbalistele de la Corona să facă această terapie cu laser intravenos. Probabil că handbalistele n-au știut că orice manipulare a sângelui, pe cale intravenoasă, este interzisă de Agenția Mondială Antidoping (WADA), considerându-se doping în toată regula, în ciuda faptului că nu se folosesc substanțe dopante. Am aflat că această terapie prin laser mărește numărul de eritrocite (globule roșii), hematii care conțin hemoglobină, o proteină ce ajută la o mai bună oxigenare a organismului și care, atenție!, trăiesc doar 120 de zile. În plus, hemoglobina adună și surplusul de dioxid de carbon din corp și-l descarcă în plămâni, pentru a fi eliminat prin respirație.

Practic, terapia prin laser aduce organismului o prospețime prin oxigenare mai mare – ”Practic, s-a încercat eliminarea sindromului de oboseală cronică, obținându-se o relaxare mai bună, un somn mai profund, indus, dar nu cu medicamente. Noi nu am consultat niciodată aceste Regulament WADA, ne-am bazat pe medicii sportivi, iar principiile de recuperare au fost cele indicate de speciliștii în domeniu”, declara doamna doctor de la clinica unde brașovencele și-au făcut acest tratament.

S-a ridicat vălul de la Brașov

Prin urmare, s-a ridicat vălul de la Brașov și am aflat că medicul lotului, un ignorant în materie, a recomandat această terapie cu laser. Doar că semnele de întrebare abia acum apar – iar eu mă refer la lotul național de senioare, lot aflat în grija și sub controlul Federației Române de Handbal. În momentul când s-a format lotul largit de 28 de handbaliste, ar fi trebuit făcut un control antidoping general, cu 2-3 luni în urmă, urmat de discuții individuale serioase, cu fiecare sportivă în parte. În felul acesta s-ar fi aflat ce tratament urmează fiecare, ce medicamente folosesc. Și dacă sportivelor de lot li s-ar fi recomandat să nu folosească anumite medicamente și chiar proceduri interzise, atunci Federația ar fi putut sta liniștită. Dar Federația a făcut control antidoping doar după ce a izbucnit scandalul, când tricolorele erau cu un picior pe scara avionului.

Nu cântă nimeni prohodul reprezentativei României

Nu, nu cântă nimeni prohodul reprezentativei României, așa cum a insinuat Cristina Vărzaru la conferința de presă, dar nu putem trece cu vederea faptul că Federația a fost prinsă cu pantalonii-n vine! Da, la handbal nu au fost cazuri de dopaj, iar asta a slăbit mult sistemele de control al echipei naționale, vigilența federalilor și a medicilor de lot. Poate că ar fi trebuit ca și medicul lotului să iasă public cu o declarație, să spună și el ceva, care să clarifice cumva lucrurile. Sigur, nu ne comparăm cu halterele, de pildă, unde dopajul este o formă de viață, din moment ce an de an se găsesct sportivi ”prăfuiți”, dar această întâmplare întărește regula, că niciun sport, iată, nu mai este curat!

Președintele Alexandru Dedu a spus la conferința de presă că nimic nu-l interesează acum, decât echipa națională, reglarea tensiunilor și a atmosferei din vestiar, cât și obținerea unor rezultate care să aducă și calificarea la Olimpiada din 2020. Noi credem, însă, că se impun măsuri drastice și la echipa Corona, sancționarea medicului, depunctarea grupării de Sub Tâmpa, poate chiar excluderea, cine știe. Oricum, să așteptăm și reacția Federației Europene, acolo unde Corona a ajuns în Grupele Cupei EHF – de această reacție depinde și răspunsul Federației noastre! Până atunci, însă, să ținem pumnii fetelor noastre și, sincer, cred că tricolorele se vor mobiliza și mai tare, chiar din primul meci, și-și vor arăta valoarea în îndepărtata Japonie. Hai, România!

P.S. În ceea ce privește demersul Agenției Naționale Antidoping (ANAD), unii ar spune că a fost un exces de zel din partea organismului românesc – unul din angajați a văzut pe Instagram postările unor fete, care s-au lăudat cu această procedură, semn că nu știau că încalcă regulamentele internaționale. Și de acolo s-a început ancheta. Dar noul președinte ANAD, Cristi Balaj, a recunoscut că Agenția pe care o conduce este încă monitorizată de WADA și face eforturi să curețe imaginea pătată de fosta șefă Grațiela Vâjâială și subalternii săi, care au ascuns multe cazuri de dopaj. Nu, nu tragem în pianistul Balaj, ba chiar îl încurajăm să continue cu fermitate munca de depistare a sportivilor dopați.

 

WADA:

MANIPULATION OF BLOOD AND BLOOD COMPONENTS

If a Substance or Method is not defined in this list, please verify with your Anti-Doping Organization.

The following are prohibited:

  1. The Administrationor reintroduction of any quantity of autologous, allogenic (homologous) or heterologous blood, or red blood cell products of any origin into the circulatory system.
  2. Artificially enhancing the uptake, transport or delivery of oxygen.
    Including, but not limited to:
    Perfluorochemicals; efaproxiral (RSR13) and modified haemoglobin products, e.g. haemoglobin-based blood substitutes and microencapsulated haemoglobin products, excluding supplemental oxygen by inhalation.
  3. Any form of intravascular manipulation of the blood or blood components by physical or chemical means.

 

P.S. Ultima ora:

Procurorii Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov au deschis un dosar penal, in care cerceteaza cazul de dopaj de la echipa Corona Brasov. 

Puteți susține AntiMafia.ro făcând o donație. Vă mulțumim!
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alicia Maria Gogârlă se-ntoarce acasă – în cârje, dar optimistă!

lun nov. 25 , 2019
Hits: 347Alicia Maria Gogârlă se-ntoarce acasă – în cârje, dar optimistă! În urmă cu două săptămâni, la un meci al Junioarelor I, dintre Sepsi Sf Gheorghe și CSM Corona Brașov, valoroasa junioară Alicia Maria Gogârlă s-a accidentat grav, fiind diagnosticată cu ruptură de ligament încrucișat anterior. Motiv de îngrijorare pentru familie, la vremea respectivă, mai ales că antrenoare îi este […]