un articol semnat de Valer Marian
Conform mai multor surse, cel mai plauzibil mobil al asasinarii afaceristului Ioan Crisan din Arad, in urma detonarii unei bombe in autoturismul sau in penultimul weekend, ar fi legat de contrabanda cu tigari si traficul de droguri din zona. Exista mai multe indicii care conduc spre o asemenea versiune: detinerea de catre afaceristul ucis a unei ferme piscicole izolate, situata la cativa kilometri de frontiera cu Ungaria si de Zona Libera Curtici, participatia si implicarea acestuia si membrilor familiei sale (sotia, fiica si fostul ginere) intr-o firma de transport si legaturile sale si ale familiei cu cei mai importanti politicieni si potentati din zona.
Afacere langa frontiera si langa Zona Libera Curtici
Dupa cum a devenit public, Ioan Crisan a achizitionat fosta fabrica de canepa din localitatea Iratosu din judetul Arad, pe care a transformat-o ulterior in ferma piscicola, in care a crescut indeosebi somn african. Localitatea Iratosu este situata langa frontiera cu Ungaria, iar in zona este deschis un punct de trecere a frontierei mai putin frecventat, functional de regula in weekend, care este deservit doar de doi angajati, un vames si un politist de frontiera. Fiica si ginerele lui Ioan Crisan, actualul deputat liberal Sergiu Ovidiu Balcea, detin jumatate dintr-o firma de transport (SC ICIRUAL 2003 SRL),care detine mai multe autocamioane si autocisterne. Crisan si sotia sa au fost implicati frecvent in finantarea, respectiv creditarea acestei firme.
Ferma piscicola de la Iratosu este situata aproape si de Zona Libera Curtici,care este singura zonă liberă de la frontiera de vest și a doua zonă liberă din România ca rulaj, după cea de la Constanța.
Conform unor surse locale, în această zonă liberă s-au derulat, îndeosebi în anii de apogeu ai regimului basisto-portocaliu (2009-2012), mari afaceri de contrabandă. Politia si DIICOT nu au destructurat nicio retea de contrabanda din judetul Arad, iar binomul SRI-DNA nu a realizat nicio descindere în această zonă și nu a întocmit niciun dosar privind afacerile derulate aici. Ar fi interesant de aflat ce operațiuni speciale a derulat SRI prin firmele sale acoperite în această zonă libera. Mai ales ca, in perioada respectivă, fostul sef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, originar din localitatea aradeana Tarnova, și-a promovat un om de încredere la comanda SRI Arad, pe colonelul Dan Calalb, referitor la care martori oculari mi-au relatat că, la un moment dat, i-a dus si predat un pachet cu un miliard de lei vechi sefului său de la București. La scurt timp după căderea guvernului portocaliu condus de MRU si preluarea guvernarii de catre USL, mai exact la începutul lunii iulie 2012, DIICOT a realizat cea mai mare captură de țigări de contrabandă din România (trei milioane de pachete) în Zona Liberă Curtici, dar nu se știe dacă și cum a fost finalizat acest dosar.
Finii generalului Coldea au facut si fac cartile in zona
Director general al Regiei Autonome Zona Libera Curtici este de peste un deceniu Cristina Bibart, care nu este nimeni alta decat fina generalului Florian Coldea. Sotul sefei Zonei Libere Curtici este actualul primar liberal al Aradului, Calin Bibart, care este ruda si prieten cu Coldea din frageda tinerete. Originar, ca si mama fostului sef operativ al SRI, din comuna Sintea Mare, unde păstoreşte o asociatie prolifică de vânătoare, Bibarţ este, ca şi Coldea, nepot al celebrului general Dan Gheorghe, fost ofiter de securitate, care a detinut functii importante in mai multe servicii secrete (loctiitor al sefului USLA, sef al UM 0215, sef al Directiei pentru Apararea Constitutiei din SRI, director adjunct si director interimar al SIPA ). Ascensiunea profesionala si politica a lui Bibart, de profesie inginer silvic, a inceput dupa ce nasul Coldea a devenit primul adjunct al directorului SRI in 2005. In scurt timp varul si finul Bibart a fost promovat sef al Ocolului Silvic Lipova, unul din cele mai intinse si bogate ocoale silvice din judetul Arad, functie din care a putut asigura sponsorizari substantiale pentru principalul partid de guvernamant de atunci, PDL.
În 2009, dupa ce PDL a revenit la guvernare, cu concursul nasului Coldea, Calin Bibarţ a fost numit prefect al județului Arad, iar soția acestuia, Cristina, a fost desemnata director general al Zonei Libere Curtici. Generalul Coldea a fost preocupat de soarta finilor săi Călin și Cristina Bibart și în guvernările ulterioare. Cristina Bibart a fost menținută în fruntea Zonei Libere Curtici și în timpul guvernelor Ponta și Cioloș, precum și sub guvernările PSD – Dragnea. Fina lui Coldea a ramas in functie si sub guvernele liberale conduse de Ludovic Orban si Florin Catu. În 2015, în timpul guvernării Ponta, cu sprijinul acestuia si a senatorului Ilie Sarbu, Călin Bibart a fost numit director de departament in Regia Nationala a Padurilor- Romsilva, iar, in prima parte a anului 2016, sub guvernarea Cioloș, asupra careia Coldea a avut o mare influenta, Bibart a fost promovat director general interimar al Romsilva, cu rang de secretar de stat.
Legăturile victimei cu ex-primarul Falcă și cu fostul ministru Igaș
În vara anului 2016, Călin Bibart a candidat pentru Consiliul Local Arad pe lista PNL, iar dupa alegerile locale de atunci a fost ales viceprimar al municipiului Arad, devenind mâna dreaptă a primarului Gheorghe Falcă. Dupa alegerile din 2016, Primaria Aradului a fost condusa mai mult, de facto, de catre viceprimarul Bibart, pe fondul unor probleme de sanatate ale fostului edil sef, care a ales sa candideze din aceasta cauza la Parlamentul European in mai 2019. Prin Arad s-a zvonit atunci ca problemele de sanatate ale controversatului edil si politician ar fi fost cauzate de consumul de stupefiante. La finele lunii iunie 2019, … citește tot articolul aici: https://www.avertisment.net/o-pista-de-ancheta-la-arad-apropiatii-generalului-coldea/