20.6 C
București
joi, iulie 25, 2024

O Nouă Eră – Efectele Schimbărilor Climatice și Spiritualitatea Oamenilor

sinteză semnată de Liviu Iancovescu, contributor AntiMafia.Ro

Popoarele originale din Bolivia primesc anul 5529. Moștenitor al unei tradiții vechi de o mie de ani, celebrarea actuală s-a născut la începutul anilor 1980, când mișcările de justificare politică a identităților indigene au înflorit. Illimani, cu 6,438 de metri, al doilea cel mai înalt munte din Bolivia , nu este străin de dezghețul cauzate de încălzirea globală și acest lucru a afectat ciclurile agrare în acest domeniu de vest a țării. Ca în fiecare 21 iunie, popoarele native au sosit să mulțumească lui Tata IntiDumnezeul Soarelui și PachamamaMama-Pământ , dar cu o cerere specială pentru noul an , 5529 : Apă!

Bolivia. Jertfele sunt consumate și nimeni prezent nu pierde posibilitatea de a-l chema: aruncând alcool pe foc pentru a cere avere și protecție.

Amurgul abia luminează movila când primele siluete ies din coasta dealului. Înfășurate în țesături groase multicolore, însemnele popoarelor andine, zeci de Aymara încărcate cu mese de oferire, wajt’as-urile, stau pe stâncă pentru a gusta țigări și frunze de coca în timp ce așteaptă Anul Nou Andin în Bolivia.

„Suntem foarte îngrijorați pentru că, dacă munții ar fi complet dezghețați, nu am mai avea apă, iar apa este viață”, deplânge Faustino Mamani, un fermier în vârstă de 60 de ani. Mai sunt aproximativ două ore până când apare soarele și există deja o petrecere. Leucadio, o amauta (preot aimara) distribuie fotografii cu alcool pur printre cei prezenți. Mereu din același pahar. Fiecare toarnă câteva picături pentru Pachamama pe pământ și ia restul cu o singură înghițitură. Între runde, Leucadio se roagă în limba sa și face ofranda: figuri de zahăr, tămâie, petale, nuci și momeală de lama acoperă o foaie de hârtie. În plus, ceea ce costă cei mai mulți bani: un făt de lama sau un sullu, a raportat AFP. Alături de preot, cineva pregătește un foc mare, unde donațiile vor arde, astfel încât dorințele să fie îndeplinite. Jertfele sunt consumate și nimeni prezent nu pierde posibilitatea de a-l chema: aruncând alcool pe foc pentru a cere avere și protecție. „Aceasta este o masă pentru„ achachila ”Illimani”, „spiritul protector” al oamenilor, explică liderul agrar și alpinist Mario Chura, în vârstă de 40 de ani. Soarele răsare și toată lumea se întoarce spre el; palmele orientate una spre cealaltă, simt căldura primelor raze. Iarna sudică a început și odată cu ea, încă un an. Dar pentru unii experți, este arbitrar să spunem că începe 5529 și nu încă un an. Moștenitor al unei tradiții vechi de o mie de ani, celebrarea actuală s-a născut la începutul anilor 1980, când mișcările de justificare politică a identităților indigene au înflorit.

Protectorul”, în pericol!

Popoarele native au sosit să mulțumească lui Tata Inti – Dumnezeul Soarelui și Pachamama – Mama-Pământ , dar cu o cerere specială pentru noul an , 5529 : Apă!

Ceremonia se încheie și, în ritm de flauturi și tobe, grupul merge pe munte cu lopeți, ciuperci și cutii de bere. Vor săpa șanțuri pentru a redirecționa apa către locurile în care este puțină. Din anii optzeci și până în 2010, Illimani a pierdut aproximativ 20% din suprafața sa de ghețari antici, indică un studiu al ONG – ului Agua Sustentable. „Pierderea ghețarului afectează alimentarea cu apă”, spune Paula Pacheco , cercetător la ONG. „Principalele victime sunt fermierii, dar afectează și disponibilitatea apei pentru consumul uman„, a adăugat el. „Este o minciună să spunem că angajamentele cu emisii zero până în 2050 sunt o soluție la schimbările climatice”, a declarat vicepreședintele bolivian David Choquehuanca, care consideră că angajamentele Statelor Unite și ale Uniunii Europene de a reduce emisiile lor la jumătate sunt insuficiente pentru 2030.

Pe locul 80 în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră din 181 de țări, Bolivia tocmai a prezentat Organizației Națiunilor Unite o inițiativă pentru cei cu cele mai mari emisii de a spori finanțarea către țările cele mai afectate „între cinci și zece ori” și de a-și ridica obiectivele reducerea emisiilor. Cu toate acestea, dacă se materializează, efectul va dura mult timp pentru a ajunge. Focul se reflectă în ochii lui Leucadio. „În numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Amin„, șoptește el în timp ce se îndepărtează de foc. La fel ca restul fermierilor, el mulțumește, sperând că Mama Pământ va auzi rugăciunile pentru apă.

sinteză semnată de Liviu Iancovescu, contributor AntiMafia.Ro

Articole similare

Ultimele aparitii