O bomba care va spulbera Guvernarea PSD-ALDE. Au fost furate zeci de documente privind Afacerea Sterling si Afacerea Rosia Montana

Hits: 25

Zeci de documente secrete de stat, in baza carora au fost cedate resurse strategice ale Romaniei, de miliarde de euro, in anii 90 si dupa 2000, au disparut fara urma din sediul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, relateaza Newsweek Romania. Documentele fac parte din dosarele Rosia Montana si Sterling.

Zecile de acte din proiectele Rosia Montana si Sterling au disparut din sediul Agentiei Nationale de Resurse Minerale „de pe un raft de la etajul al treilea”, inca in perioada 2015-2017, relateaza revista Newsweek in editia electronica.

„Pe un raft dintr-un birou de la etajul al treilea se aflau mai multe documente de la Rosia Montana. Erau documente emise de ANRM. Langa ele se afla si un dosar care avea legatura cu concesiunea Sterling. Cine a luat documentele de la Rosia Montana a pus mana si pe acel dosar cu documente de la Sterling. Toate aceste documente erau clasificate. Nu se stie cine le-a luat”, a spus una dintre surse.

Mai exact, este vorba despre dosarul licentei de exploatare a aurului de la Rosia Montana (in jur 500 de documente semnate), dar si din cel al unor zacaminte de hidrocarburi din Marea Neagra.

Disparitia acestor documente este cu atat mai importanta cu cat, anul acesta, licenta de exploatare a aurului de la Rosia Montana expira, iar Guvernul Dancila trebuie sa decida daca o prelungeste sau nu.

Actionarul majoritar al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Gabriel Resources, a cerut despagubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru ca nu a primit autorizatiile necesare pentru a demara proiectul minier. Afacerea cu aurul romanesc a fost demarata de controversatul afacerist de origine romana, Frank Timis in 1995.

Newsweek mai scrie ca, la aproape 25 de ani de atunci, cu fostul consilier si sef de securitate al firmelor lui Timis, Anton Pisarlogu, a ajuns sa lucreze in Guvernul Romaniei. Premierul Viorica Dancila i-a oferit gradul de consilier onorific.

Potrivit sursei citate, ANRM a demarat o ancheta interna, insa, oficial, nu se stie ce documente au disparut.

„La aceasta data exista o verificare interna, care nu este finalizata, cu privire la circuitul documentelor, inclusiv documente clasificate, pentru mai multe licente, inclusiv cea la care faceti referire”, a spus presedintele Gigi Dragomir.

Revista a cerut un punct de vedere din partea Serviciului Roman de Informatii, care a transmis ca datele solicitate nu sunt de interes public.

Afacerea Sterling

Cu doar cateva saptamani inainte de a parasi Palatul Victoria, Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate in zona de litigiu din jurul Insulei Serpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, desi Curtea de la Haga nu se pronuntase inca asupra acestui diferend intre Romania si Ucraina.

Mai precis, pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.

In 2007, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a transformat licenta de explorare pentru perimetrele Midia si Pelican intr-un contract de concesionare. Actul ratificat in noiembrie 2008 de fostul premier Tariceanu permite practic companiei Sterling Resources sa exploateze resursele de gaz si petrol.

sursa – aktual24.ro

îți mulțumesc că ai citit articolul meu!
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO. Tatăl primarului din Mangalia a încercat să oprească o acțiune a Poliției

vin iun. 28 , 2019
Hits: 25 De ieri, circulă pe Facebook o filmare video, care surprinde un dialog între un personaj care se recomandă a fi tatăl primarului din Mangalia, Radu Cristian, și un reprezentant al Poliției (naționale). Din imagini, se observă că cel dintâi coboară dintr-un autoturism, pe care l-a parcat în imediata apropiere a unei treceri de pietoni, probabil pe o stradă […]
  • Hits: 526 Gheorghe Tadici – Sorina Târcă 0 – 1! Ieri, sub Meseș, HC Zalău a ratat o victorie care îi era la îndemână, scor 25 – 28 cu Brașovul, dar și treapta a treia a podiumului Ligii Florilor… Dacă ar fi bătut și Corona lui Crăciun, atunci Zalăul ar fi putut să-și umfle mușchii și să spună că, după […]

  • Hits: 196 Absolventa multirestanțieră Codruța numai ce a primit repartiție la Bruxelles STUDENTUL BULĂ IA REPARTIȚIE DIRECT LA BRUXELLES, CĂ-N ȚARĂ NU MAI SUNT LOCURI MOTTO: „Premianții, adică cei de nota 10 sau 9, au luat repartiție în București. Absolvenții de nota 8 au primit repartiție în municipii-capitale de județ… cei de nota 7 sau 6, în orășele, iar ăia […]

  • Hits: 113 Începe! Laura Codruța Kovesi – Un procuror mediocru, care a executat orbește ordinele politicienilor din afara țării și din țară “Eroină, Luptătoare Neînfricată împotriva corupților, imaginea Purității aflată permanent în luptă cu Răul” Așa o caracterizează susținătorii ei. Un procuror mediocru, care a executat orbește ordinele politicienilor din afara țării și din țară, pe care i-a vândut după aceea […]

  • Hits: 901 Maria Gavrilă: ”Merit și eu puțină încredere, pentru că în Zăvoi n-am avut parte de așa ceva”! Aș putea spune că handbalista din București ajunsese la o răscruce de drumuri, nu știa încotro s-o apuce, mai ales că în ultimii ani avusese parte de multe dezamăgiri… Cu toate acestea, s-ar putea spune că Maria Gavrilă a fost o […]

  • Hits: 163 Pinocheții de România. Dreapta, Stânga și Stânga’mprejur! Alegerile de anul acesta sunt militarizate. Adică sunt între militari care au scos la înaintare niște civili care și ei fac pe militarii. De exemplu, Mircea Diaconu este susținut de SIE, adică de Ponta/Predoiu fost șef SIE. Meleșcanu, alt înalt ofițer SIE ( este demult general) este racolat de echipa SIE […]