Niki Lauda, fost pilot de Formula 1 şi triplu campion mondial, a murit

Hits: 0

Fostul multiplu campion de Formula 1, Niki Lauda, în vârstă de 70 de ani, a decedat, potrivit informaţiilor făcute publice de familia acestuia, informează BBC.

„Cu profundă tristeţe anunţăm că iubitul nostru Niki a decedat luni, în prezenţa familiei sale”, au anunţat rudele lui Lauda, prin intermediul unui comunicat.

Niki Lauda s-a născut la 22 februarie 1949, la Viena, într-o familie înstărită. Dezvoltând o pasiune pentru viteză încă de mic, Niki a intrat în lumea circuitelor auto, deşi familia lui s-a opus vehement. A început pe un Mini, apoi a trecut la Formula Vee (curse pentru juniori, cu un singur loc în maşină deschisă).   De aici a ajuns repede la curse de maşini sport (Porsche şi Chevron), însă cariera lui părea să nu înainteze mai mult până când s-a hotărât, în 1971, să facă un împrumut bancar, nedorind să-şi implice familia în carieră. Banii i-a folosit pentru a-şi cumpăra un loc în echipa Match, din Formula 2. De aici a fost rapid promovat în Formula 1, în 1972, fiind la un moment dat pilot în ambele competiţii.

Fostul pilot austriac a fost campion mondial de Formula 1 în anii 1975 şi 1977, ca membru al echipei Ferrari şi în 1984, alături de McLaren. În 1976 Lauda a suferit arsuri grave în urma unui accident în timpul Marelui Premiul al Germaniei, însă a revenit în circuit.

Niki Lauda s-a îmbolnăvit de gripă în luna ianuarie a acestui an, motiv pentru care a fost internat în spital timp de zece zile. Fostul campion mondial suferise un transplant pulmonar în august 2018.

Austriacul, o legendă a sporturilor cu motor, a câştigat admiraţia unor întregi generaţii pentru fantasticul său talent pe pistă, câştigând două titluri cu Ferrari şi unul McLaren în 1975, 1977 şi 1984. Cel de-al doilea campionat mondial l-a câştigat la numai un an după ce, în 1976, a suferit un accident cutremurător la Marele Premiu al Germaniei, în 1976, catastrofă în urma căreia s-a ales cu răni majore şi cu arsuri profunde pe o mare suprafaţă din corp.

Niki Lauda a devenit o figură legendară a sportului datorită calităţilor şi personalităţii sale. S-a apucat de pilotaj în pofida opoziţiei părinţilor. A dovedit rapid un talent excepţional, dublat de un curaj fantastic şi un stil propriu, care punea inteligenţa şi raţionamentul, inclusiv în cursă, pe primul plan.

Accidentul de la Nurburgring a fost groaznic. Prins în maşina în flăcări, a suferit arsuri şi i-au fost afectaţi inclusiv plămânii. Medicii şi-au pus problema dacă va supravieţui, dar Niki Lauda a surprins întreaga lume recuperându-se spectaculos, iar 6 săptâmâni mai târziu concura din nou, urcând în maşină bandajat şi cu dureri mari după operaţiile suferite.

Niki Lauda s-a retras în 1979, după al doilea său titlu mondial, dedicându-se afacerilor – îşi deschisese între timp propria companie aeriană. A revenit însă pe circuit, spectaculos, în 1982, pentru duelul cu o altă legendă a Formulei 1, Alain Prost. Doi ani mai târziu a câştigat titlul, în 1984, după un sezon incredibil de disputat cu francezul, care îi era şi coleg la McLaren.

Cât priveşte viaţa sa personală, se ştie că Niki avea doi fii din prima căsătorie, Mathias, la rândul său pilot de curse, şi Lukas, dar şi un băiat dintr-o relaţie neoficială, pe nume Christoph. Lauda a divorţat în 1991 şi s-a recăsătorit în 2008, iar mai tânăra lui soţie Birgit (40 de ani) a născut în 2009 gemeni, o fată şi un băiat. Birgit, fostă însoţitoare de zbor, este cea care i-a salvat viaţa în 2005, donându-i un rinichi. „L-am rugat pe fiul meu Lucas să facă un test pentru donarea unui rinichi, dar nu s-a potrivit. Brigit a spus atunci că va face ea testul şi am întrebat-o I-am spus că nu o să facă niciodată testul pentru că sunt bolnav şi pentru că ne cunoaştem doar de opt luni. L-a făcut şi s-a potrivit. Timp de trei luni mi-a lăsat aceeaşi impresie: . Nu i-a fost frică şi nu a pus nicio întrebare, doar a spus că o va face”, a povestit ulterior fostul mare pilot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *