MOŢIUNEA LATRĂ, GUVERNUL TRECE / 200 DE VOTURI PENTRU, INSUFICIENTE PENTRU DEMITEREA GUVERNULUI PSDăncilă, imun în faţa votului de blam din 26 mai

Hits: 7

Raluca Turcan: “Guvernaţi în favoarea infractorilor, v-au confirmat-o oamenii la vot. Cine ignoră votul oamenilor, ignoră democraţia. Sunteţi guvernul incompetent şi nedemocratic al lui Liviu Dragnea, guvernul care l-a servit şi îl serveşte, şi cel puţin doi miniştri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea. Această guvernare falimentează România”. 

Moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” nu a trecut, ieri, de votul plenului Parlamentului. Parlamentarii PSD-ALDE au asigurat cvorumul, dar aşa cum au precizat anterior, în momentul votului au refuzat să îşi exprime opţiunea. Pentru căderea guvernului Dăncilă au votat 200 de parlamentari, fiind înregistrate 7 voturi contra şi 3 abţineri. Conform legii, pentru căderea guvernului erau necesare 233 de voturi pentru moţiune. 

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.

Dezbaterea din Parlament, care a durat aproape două ore, a fost aprinsă. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că moţiunea depusă de opoziţia parlamentară nu reflectă realitatea şi conţine informaţii eronate raportat la creşterea economică pe care o înregis­trează ţara noastră, creştere ce este consemnată şi de documentele Eu­rostat şi Institutul Naţional de Statistică.

Dăncilă a precizat: “Este a treia oară când vin în Parlament la o moţiune de cenzură şi observ, în textul moţiunii, mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile, supremaţia jignirilor în faţa bunului simţ. De fapt, întregul text al moţiunii arată incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele ţării şi că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. (…) Nu am văzut din partea Opoziţiei nici o opinie concretă, nici o iniţiativă. Am văzut multe metafore şi sloganuri. Vreţi să taxaţi salariile din domeniul IT, să daţi oamenii afară, să eliminaţi voucherele de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi. (…) Este a treia oară când veniţi fără vreo viziune, când propuneţi dărâmarea unui guvern fără a pune nimic în loc”.

Premierul a prezentat realizările guvernului pe care îl conduce, comparativ cu rezultatele înregistrate în perioada în care partidele din opoziţie s-au aflat la putere şi a afirmat că semnatarii moţiunii de cenzură au alcătuit o alianţă a austerităţii. 

Liderii opoziţiei au afirmat că guvernul Dăncilă trebuie să plece, deoarece modul în care conduce ţara este unul falimentar şi menit să dezbine societatea. 

Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL şi lider al grupului liberal din Camera Deputaţilor a spus că guvernul Dăncilă l-a servit personal şi încă îl serveşte pe fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. 

Liderul liberal a afirmat: “Guvernaţi în favoarea infractorilor, v-au confirmat-o oamenii la vot. Cine ignoră votul oamenilor, ignoră democraţia. Sunteţi guvernul incompetent şi nedemocratic al lui Liviu Dragnea, guvernul care l-a servit şi îl serveşte, şi cel puţin doi miniştri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea. Această guvernare falimentează România”. 

Ea a precizat că, în ciuda faptului că Liviu Dragnea se află în închisoare, premierul Dăncilă “va rămâne ombilical legată de baronii PSD din teritoriu” şi că miniştrii Eugen Teodorovici şi Carmen Dan vor continua politica împotriva cetăţenilor şi mediului privat din ţara noastră. 

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna a spus: “Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la început şi este un dezastru în prezent. Acest guvern este creat după chipul şi asemănarea lui Dragnea şi nu vă doresc soarta lui, dar vrem dreptate pentru cei abuzaţi în 10 august 2018 şi nu numai”. 

El a amintit marile scandaluri din perioada guvernării Dăncilă, printre care reprimarea protestului paşnic al diasporei din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei şi modul dezastruos în care a fost organizat scrutinul din 26 mai 2019 pentru cetăţenii români de peste hotare.

Parlamentarii USR au menţionat că un alt motiv pentru care guvernul Dăncilă trebuie să plece este faptul că imediat după votul din 26 mai, executivul a emis o ordonanţă de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, prin care “şi-a fidelizat baronetul PSD”.

Victor Ponta, liderul Pro România a menţionat că parlamentarii formaţiunii nu au semnat textul moţiunii, deoarece acesta a fost un fake, pentru că nu spune ce va pune în loc, dar că vor vota pentru căderea guvernului Dăncilă. El a menţionat că astfel doreşte să atragă atenţia cu privire la situaţia economică, socială şi bugetară a ţării. Victor Ponta a spus: “Vom vota pentru, deoarece vrem să îi atragem atenţia doamnei prim-ministru că se va confrunta cu o bombă, care a explodat deja, chiar dacă nu se vede. Ne confruntăm cu situaţia din 2009. Au fost doi ingineri nebuni, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov şi un inginer care a semnat, Eugen Teodorovici”.

Reprezentantul PMP, Marius Paşcan, a spus că guvernul Dăncilă este guvernul Dragnea 3, în care minis­trul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, îndatorează zilnic bugetul de stat.

Vicepreşedintele UDMR, deputatul Attila Korodi, a susţinut că guvernul nu a gestionat corespunzător mai multe situaţii, inclusiv aceea de la cimitirul eroilor din Valea Uzului. Practic, aşa cum era de aşteptat, intervenţia reprezentantului UDMR s-a concentrat asupra intervenţiei jandarmeriei la evenimentele din 6 iunie din Valea Uzului, motiv pentru care parlamentarii acestei formaţiuni au semnat şi votat moţiunea de cenzură. 

Parlamentarii puterii au afirmat că textul moţiunii este ipocrit, că datele prezentate de Opoziţie sunt nereale, că abundă de declaraţii politice şi nu oferă nicio soluţie. Deputatul social-democrat Florin Iordache, cel care a iniţiat celebra OUG 13/2017, prin care a fost dezincriminat abuzul în serviciu, a afirmat că guvernul a emis ordonanţe de urgenţă în mai multe domenii, inclusiv în justiţie, deoarece parlamentarii opoziţiei au atacat permanent la Curtea Constituţională majoritatea legilor votate de coaliţia PSD-ALDE. 

Şerban Nicolae, senator din partea PSD, a criticat textul moţiunii şi a acuzat că semnătura liberalului Daniel Fenechiu de pe moţiune este “falsificată”. Acesta din urmă a susţinut că semnătura sa este autentică pe moţiunea de cenzură.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu s-a referit în principal la faptul că reprezentanţii opoziţiei parlamentare au susţinut protocoalele secrete şi abuzurile din justiţie. El s-a referit şi la faptul că pactul încheiat săptămâna trecută la Cotroceni şi a susţinut că acordul politic iniţiat de Klaus Iohannis şi semnat de PNL, PMP, USR şi Pro România este menit să reintroducă protocoalele secrete între serviciile secrete şi Parchetul General. 

La finalul dezbaterilor, premierul Viorica Dăncilă a precizat că opoziţia repetă acelaşi scenariu privind moţiunile de cenzură. Referitor la ordonanţele de urgenţă, Dăncilă a spus că guvernul Cioloş a dat la fel de multe ordonanţe în anul 2016, cât a aprobat cabinetul pe care îl conduce – 114 – dar cabinetul său nu a modificat, printr-o OUG, 151 de articole din legislaţia penală aşa cum a făcut Executivul condus de liderul PLUS.

George Marinescu 
Ziarul BURSA

îți mulțumesc că ai citit articolul meu!
  •  
  •  
  •  

reporter AMF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Redactia AntiMafia.ro saluta si se alatura Federatiei Politistilor!

sâm iun. 22 , 2019
Hits: 7 Departamentul de investigatii Antimafia Redactia AntiMafia.ro saluta si se alatura Federatiei Politistilor, prin vocea comisarului sef Christian Ciocan, director de comunicare al acesteia. Federatia politistilor va propune sefului Politiei Romane proceduri de interventie ale politistilor impotriva oricarei institutii din tara sau din strainatate, evident in conditiile legii, pentru garantarea apararii copiilor si a drepturilor acestora. De asemenea, se […]

Breaking News

  • Hits: 115 STRUTO – CAMILA USR+ Am citit un interviu dat de Dan Barna unui site. Cum ma straduiesc sa fiu obiectiv, o sa incep cu lucrurile pozitive. Barna nu este un tip incuiat. Stapaneste vorbele, are proprietatea cuvintelor, un vocabular peste media politicienilor de astazi, fluenta, da sentimentul ca este stapan pe sine, ceea ce-i confera aer de lider. […]

  • Hits: 374 Doris, ne-ai rupt inima, fato! Pentru cei neinițiați în vrăjeală politică, deși după ceea ce pătimim de 30 de ani ar trebui să fim toți experți. Ascensiunea femeilor în politica românească nu are un aer de misoginism, ci mai degrabă de recunoașterea esteticului feminin. Zâmbetele “blonde” ale Elenei Udrea Zâmbetele “blonde” ale Elenei Udrea, cusute pe manșeta unui […]

  • Hits: 114 Cine își imaginează că atacurile în rafală, din toate părțile, în același timp, vin din pură întâmplare cu doar câteva luni înainte de alegeri – e complet naiv... Imediat după congres, am plecat preț de câteva zile. Am plecat nesecurist. Când m-am întors, am aflat că nu mai sunt doar “omul rușilor”, ci și un “securist ticălos”. Ba […]

  • Hits: 130 Precizare: Aceasta este o Declarație și poate fi folosită ca probă în orice Proces al unei Instanțe Militare, sau în orice Instanță Națională și Internațională. Îmi asum întreaga responsabilitate a celor ce voi declara, și sunt dispus să susțin cu probe, amănunte și nume de persoane, altele decât cele pomenite în declarație, cele scrise mai jos. Fac deasemenea […]

  • Hits: 3 Carmen Dan a fost cel mai bun ministru de la Interne pe care l-a avut această țară de la Revoluție încoace. După ce comuniștii ne obișnuiseră cu dobitocii supremi, dintre care trebuie menționați cel puțin Teohari Georgescu, Alexandru Drăghici, Emil Bobu sau Tudor Postelnicu, ăștia de după Revoluție n-aveau cum să se lase mai prejos. Să nu uităm […]