Mihaela Mărășescu: ”Gabriela Szabo, de ce mă hăituiești”?!

Hits: 1530

Mihaela Mărășescu: ”Gabriela Szabo, de ce mă hăituiești, că sunt nașa ta de cununie”?!

Am pornit de la un interviu al Gabrielei Szabo, acordat postului Radio România Regional, care s-a dorit a fi povestea fostei campioane și drumul ei spre marea performanță. Și ceea ce ar fi trebuit să fie un fel de Garantat 100/%, în varianta radio, s-a transformat într-o pălăvrăgeală care n-a atras prea mulți ascultători.

Primul vinovat este chiar redactorul realizator, care nu s-a priceput să exploateze un subiect atât de generos, nevând o minimă cultură sportivă. Și spun asta și prin prisma faptului că interviul, apărut și în spațiul online, nu are decât 4-5 comentarii, și acelea ale unei singure persoane, despre care vom aminti un pic mai jos.

Regretatul Nicolae Mărășescu, un om exponential pentru atletismul românesc

Linia plată a discuției i-a convenit lui Szabo, mai ales că și redactorul din platou, cât și cei care au intrat în direct, prin telefon, n-au făcut altceva decât s-o laude și să-i alimenteze cultul personalității.

Mi-a fost extrem de greu să ascult până la capăt întreaga convorbire, dar am prins pasajul în care Szabo a povestit cum în 1990, un antrenor federal a văzut-o și a convocat-o la lot. Nu i-a pronunțat numele, nici în cadrul acelei întâmplări și nici pe parcursul întregii convorbiri, în ciuda faptului că personajul care i-a marcat și cariera sportivă, cât și viața personal, nu este altcineva decât regretatul Nicolae Mărășescu, un om exponential pentru atletismul românesc.

”Gabi Szabo, nu-ți mai aduci aminte numele lui Nae Mărășescu? El este cel care te-a făcut mare atletă, iar eu și el ți-am devenit nași spirituali, la cununia ta cu Zsolt Gyongyossi. Acum te ferești sa-i pomenești numele, să fie din cauza ca ii haituiesti nevasta, angajată la CSM”?

Așa suna unul din comentariile  aflat la subsolul interviului dat de Szabo, postat de Mihaela Mărășescu, soția regretatului Nicolae Mărășescu. Am avut onoarea să vorbesc în mai multe rânduri cu consoarta marelui om de sport, prilej cu care am abordat diferite subiecte.

De ce s-a ajuns la o astfel de relație tensionată cu fina Gabrielei Szabo, de când fosta campioană a ajuns să conducă clubul bucureștean?

În ce condiții a ajuns să-i devină părinte spiritual, cât și ultimele momente din viața regretatului Mărășescu? N-o să dau detalii despre aceste subiecte, unele sunt prea personale, altele chiar primejdios de făcut publice, dar o să spun că defunctul începuse să-și scrie memoriile, în ultimii ani din viață, dar n-a mai apucat să-și termine opera.

În privința relației dintre Szabo și Mihaela, am aflat că actuala directoare a clubului a destituit-o pe Mihaela, din funcția de coordonator al Departamentului de Atletism, în ciuda faptului că rezultatele era dintre cele mai bune.

Ea are procese cu mai toți angajații clubului, pe care i-a mutat cum a vrut ea, fără niciun motiv, sau i-a dat afară

“Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”

Aceasta a fost, dacă vreți, scânteia războiului dintre cele două, care erau, de mai multă vreme, în relații deloc cordiale.

Mihaela Mărășescu-antimafia.ro
Mihaela Mărășescu

”De câțiva ani încoace, Szabo nu mai recunoaște că Nae Mărășescu i-a marcat cariera, că și antrenamentele erau discutate în casă la noi, și nu știu de ce… Până și numele i l-a uitat, asta este ca o blasfemie la adresa mentorului ei.

Am dat-o în judecată, pentru încălcarea Codului muncii și sper să am câștig de cauză. De altfel, ea are procese cu mai toți angajații clubului, pe care i-a mutat cum a vrut ea, fără niciun motiv, sau i-a dat afară, prin rezilierea unilaterală a contractului.

I-am mai atras atenția, tot oficial, că și soțul ei, și-a băgat nasul în CSM București, antrenând o sportivă a noastră, fără să aibă cadrul legal. El este consilier la Ministerul Sportului, cum îi lasă cei de acolo să lipsească săptămâni întregi, ca să meargă în cantonament cu atleta de la CSM? Și ce valoare are acest Gyongyossi, pe cine a mai scos el mare campioană, în afară de Gabi Szabo? Nici nu se compară el cu Nicolae Mărășescu”, s-a revărsat verbal Mihaela Mărășescu.

Și i-am căutat CV-ul, regretatului Nicolae Mărășescu, și am dat peste o descriere completă în Istoria Atletismului Românesc:

 • Ca sportiv, Mărășescu a practicat viteza, pe distanțe de 100 de metri și 200 de metri, săritura în înălțime, săritura în lungime și triplusaltul, toată cariera lui desfășurându-se la CCA București (1955-1961) și Steaua (1962-1966).
 • Meseria de antrenor a-nceput-o la CSM Craiova, unde le-a descoperit, printre altele, pe Natalia Andrei-Mărășescu, Fița Rafira-Lovin, Doina Beșliu-Melinte, Ella Kovacs, Ana Pădureanu, Margareta Keszeg, Sorin Matei, Petru Drăgoescu și lista poate continua.

Sunt sportivi medaliați în mai multe rânduri, la europene, mondiale și olimpiade

Sunt sportivi medaliați în mai multe rânduri, la europene, mondiale și olimpiade, Nicolae Mărășescu fiind recunoscut ca antrenorul cu cele mai multe medalii obținute de elevii săi.

O carieră de excepție – Nicolae Mărășescu

O carieră de excepție, completată și cu funcții reprezentative în Federația de Atletism, Nicolae Mărășescu a fost, în mai multe rânduri, și secretar general, și vicepreședinte, și antrenor federal.

A mai primit și postul de Secretar de stat, în Ministerul Tineretului și Sportului, cât și cel de membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Nicolae Mărășescu-antimafia.ro
Nicolae Mărășescu

A avut și multe recunoașteri internaționale, cum ar fi:

 • membru în Asociația Internațională a Statisticienilor în Atletism (ATFS),
 • în Asociația Mondială a antrenorilor de Atletism,
 • în Comisia de Cros a Asociației Europene de Atletism, în Academia Americano – Română de Educație Fizică.
 • A publicat 23 de cărți și anuare sportive,
 • a fost senator în Parlamentul României,
 • a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv Clasa a I-a și a II-a,
 • cât și Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de ofițer.
Zsolt Gyongyossi-antimafia.ro
Zsolt Gyongyossi

Cât despre Gyongyossi, mai caut, poate o să găsesc ceva informații și despre el…

Puteți susține AntiMafia.ro făcând o donație. Vă mulțumim!
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Adio, Andreea Răducan, dă-ți demisia, ai umilit o națiune întreagă! Andreea Raducanu

joi oct. 10 , 2019
Hits: 1530Adio, Andreea Răducan, dă-ți demisia, ai umilit o națiune întreagă! Zilele trecute am trait cele mai umilitoare momente ale sportului românesc – loturile de gimnastică, fete și băieți, au ratat calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, competiție ce se va desfășura la Tokyo, în Japonia. Este pentru a doua oară consecutiv când gimnastica noastră lipsește de la meeting-ul celor […]
Andreea Raducan-antimafia.ro