MEDICINA ȘCOLARĂ APROAPE INEXISTENTĂ

Hits: 9

MEDICINA ȘCOLARĂ APROAPE INEXISTENTĂantimafia.ro

Deși legea obligă toate instituțiile de învățământ să le acorde elevilor asistența medical, în România, doar una din 10 școli are cabinet medical. Și acolo unde există, cabinetele sunt slab dotate, funcționează doar o zi sau două pe săptămână, sau pur și simplu sunt încuiate din lipsă de personal.

La nivelul anului 2018

  • în municipiul Galați erau doar 17 medici școlari și 76 de asistente la peste 42.000 de elevi. Asta înseamnă că fiecare cadru medical are în grijă mai multe școli din oraș.

Tot la nivelul anului 2018

  • în România existau aproximativ 19 mii de unități de învățământ preuniversitar și numai 2.500 de cabinete medicale școlare.

Cu toate acestea legea prevede clar: preșcolarilor și elevilor trebuie să li se asigure asistența medicală pe toată perioada cursurilor, în cabinete dotate cu aparatură pentru consultații și cel puțin 30 de tipuri de medicamente pentru urgențe și afecțiuni des întâlnite la copii.

În Programul de guvernare al PSD, la fila 76 se promitea:

„ Elaborarea, finanțarea, implementarea programelor profilactice pentru copii pentru toate ariile terapeutice, prin introducerea consultațiilor obligatorii pentru copii de vârsta 5-9 ani prin rețeaua de medicină școlară sau prin cabinetele de medicină. Un rol important îl va avea dezvoltarea cabinetelor medicale școlare.”

Medicina şcolară este unul din domeniile în care Ministerul Sănătăţii se bâlbâie de ani de zile, neluând măsuri de dezvoltare a reţelei, fiind aruncată pisica în curtea autorităţilor locale.

Cu toate acestea, deși prin unele unități de învățământ există cabinet medicale, la fiecare început de an școlar sunt luate cu asalt cabinetele de medicina familiei pentru eliberarea celebrei adeverințe din care să reiasă că elevul / eleva este apt/ă de sport.

Discuții avute cu doi medici de familie din municipiul Tecuci

În două discuții avute cu doi medici de familie din municipiul Tecuci am aflat că în privința eliberării acestui tip de adeverință lucrurile nu sunt tocmai așa cum ar trebui.

„Este anormal să trimiți toți elevii unei școli, sau elevii din toate unitățile de învățământ din municipiu, să solicite medicului de familie adeverința prin care să se ateste că elevul este apt pentru ora de educație fizică.

Sau mai este și cazul adeverinței solicitate în cazul excursiilor organizate de școli, adeverințe care trebuie să ateste starea de sănătate a copilului și că este apt să participe la excursie. Este o anomalie a sistemului.

Indicat ar fi ca acei părinți care cunosc faptul că copilul lor are problem medicale să solicite, doar acesta, adeverință prin care eventual să fie scutit de ora de educație fizică.

A trimite mii de copii, sau părinți, după adeverințe medicale pentru ora de educație fizică este o risipă de timp pentru părinți, pentru medici, o risipă financiară (mă refer la costurile pentru formularele tip).” – opinia unui medic de familie.

„Ce rol mai au medicii școlari? Doar pentru a ocupa un loc, cu numele? Pentru că de cele mai multe ori, timpul este petrecut la cabinetul individual, fiind la rândul lor medici de familie. Și da, cred că aceste adeverințe care se eliberează pentru ora de educație fizică ar trebui eliberate doar în cazul copiilor care au problem de sănătate.

Și mai cred că de această procedură ar trebui să se ocupe medicii școlari. Altfel, nu știu cum să spun, sau să întreb: cum își justifică salariile acești medici școlari?”– opinia altui medic de familie.

Întrebări (adresate sistemului aiuristic din România):

  1. Toți elevii ar trebuie să prezinte adeverință pentru ora de sport sau doar cei care au probleme medicale?
  2. Adeverințele ar trebui eliberate de medicii cabinetelor medicale școlare sau este indicată asaltarea medicilor de familie?
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni stând jos şi interior
Puteți susține AntiMafia.ro făcând o donație. Vă mulțumim!
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Efectul Lewinski - UE Monica Lewinski a Europei.

mie oct. 2 , 2019
Hits: 9Efectul Lewinski – sau cum a devenit UE Monica Lewinski a Europei. Mai țineți minte cazul Monica Lewinski? Adevărații adversari ai României în momentul de față Acela cu Bill Clinton, cu rochița pătată/nepătată de spermă, cu trabucul, cu culoarul și colțul întunecat din Biroul Oval? A fost cel mai dezbătut caz la nivel mondial, ce războaie, pace, rachete, ci dacă […]
Uniunea Europeană, antimafia.ro

REVOLUT BUSINESS