Senator: Valer Marian
Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare
Colegiul: 1
Grupul parlamentar: independent
Adresată: Domnului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc
Obiect: Tergiversarea soluționării unor denunțuri penale
Ședința Senatului din: 17.02.2014
În temeiul dispozițiilor art. 112 din Constituția României și art. 162 din Regulamentul Senatului, vă adresez prezenta
INTERPELARE:
I. În perioada august-noiembrie 2013 am înaintat Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Biroului Satu Mare al DNA, Serviciului Teritorial Oradea al DNA și structurii centrale a DNA mai multe denunțuri penale prin care am solicitat cercetarea numiților Stef Adrian Mihai (președintele Consiliului Județean Satu Mare) și Govor Mircea Vasile (vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare și președintele Organizației județene a PSD), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, conflict de interese, fals intelectual, uz de fals și înșelăciune calificată, însumând prejudicii de ordinul milioanelor de lei.
În data de 01.09.2013 am înaintat structurii centrale a DNA un denunț penal împotriva numiților Taloș Constantin (șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare) și Tăut Liviu (locțiitor al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la contrabandă, și a numitului Crișan Mihai (asociat și administrator al firmelor SC CRIȘAN SRL și SC DRAGSIL SRL), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă.
În data de 14.10.2013 am înaintat structurii centrale a DNA un denunț penal împotriva numitului Silaghi Ovidiu (președintele Organizației județene Satu Mare a PNL, fost deputat și ministru al Transporturilor, actualmente europarlamentar), prin care am solicitat cercetarea acestuia sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
În data de 13.08.2013 am înaintat Biroului Satu Mare al DNA un denunț penal formulat împotriva numitului Kovacs Eugen (primarul municipiului Carei), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice și am înregistrat la Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare un denunț penal formulat împotriva numitului Timiș Ioan (asociat și administrator al SC Media Total SRL Satu Mare), sub aspectul savârșirii infracțiunilor de fals intelectual, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, înșelăciune calificată și evaziune fiscală.
Deși au trecut între 3 și 6 luni de la înaintarea denunțurilor susmenționate, în care am explicitat starea de fapt și am indicat probe pertinente și concludente, până în prezent nu am fost invitat la audieri în calitate de denunțător și nu mi-a fost comunicată vreo soluție emisă în cazul acestor denunțuri.
II. În data de 20.08.2013, respectiv în data de 25.10.2013 am înaintat Judecătoriei Satu Mare plângeri penale împotriva numiților Govor Răzvan Mircea, Szasz Lorand și Bâtea Ciprian (director general, director, respectiv redactor șef la ziarul Gazeta de Nord Vest), prin care am solicitat condamnarea acestora pentru săvârșirea infracțiunilor de insultă și calomnie prin presă, dar până în prezent nu am fost citat ca parte vătămată în aceste cauze.
III. În a doua parte a anului 2013, mai mulți cetățeni au depus la Serviciul Teritorial Oradea al DNA sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare denunțuri penale împotriva primarilor din comunele Odoreu, Bârsău și Călinești Oaș, solicitând cercetarea acestora sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și de conflict de interese, dar până în prezent nu au fost citați în vederea audierii ca denunțători și nu li s-a comunicat vreo soluție emisă în aceste cauze.
Referitor la denunțurile penale pe care subsemnatul le-am depus la Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, Parchetul de pe lângă Judecatoria Satu Mare, Biroul Satu Mare al DNA, Serviciul Teritorial Oradea al DNA și structura centrală a DNA, consider că tergiversarea soluționării acestora se datorează, în primul rând, relațiilor apropiate dintre principalele persoane denunțate (Silaghi Ovidiu, Govor Mircea Vasile și Ștef Adrian Mihai) și șefii Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare și Serviciului Teritorial Oradea al DNA, precum și ai Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, este de notorietate că numiții Govor Mircea Vasile și Ștef Adrian Mihai se află în relații de prietenie cu șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, comisarul șef Taloș Constantin, care a fost menținut în funcție după preluarea guvernării de către USL în mai 2012, deși fusese numit în funcție de fosta guvernare PDL. La rândul său, comisarul șef Taloș Constantin are o influență deosebită asupra prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Pop Marinela, cu care se află în relații apropiate. Numitul Silaghi Ovidiu s-a aflat în relații apropiate cu până recent ministrul de interne Radu Stroe. În cursul anului 2013 susnumiții au sprijinit numirea în funcția de locțiitor al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare a chestorului Tăut Liviu care fost coleg de liceu cu numitul Govor Mircea Vasile și care a condus acest inspectorat în perioada 2005-2010.
Numiții Silaghi Ovidiu și Govor Mircea Vasile se află în relații apropiate de mulți ani și cu procurorul șef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA, Iancu Marius. Soția acestuia a fost angajată mulți ani ca secretară a Organizației PNL Satu Mare, la care numitul Silaghi Ovidiu este lider din anii ‘90. Conform unor lucrători din anumite servicii de informații, numitul Govor Mircea Vasile a avut frecvent întâlniri cu procurorul șef Iancu Marius în municipiul Satu Mare, dar și într-o localitate de frontieră din Ungaria, pentru a nu fi reperați de SRI sau de alte servicii secrete. De altfel, numiții Govor Mircea Vasile și Ștef Adrian Mihai au fost în relații apropiate și cu șefii Direcției SRI Satu Mare, instituție la care un văr primar de-al lui Govor, Puiu Marcel, a deținut funcția de locțiitor al șefului acestei direcții. Mai nou, Govor și Iancu comunică printr-un văr primar al procurorului șef al DNA Oradea, Iancu Sorin, care a fost desemnat lichidator al unei societăți comerciale la care fiul lui Govor are calitatea de asociat principal. Numitul Govor Mircea Vasile s-a exprimat că procurorul șef Iancu Marius l-a asigurat că nu va avea probleme cât timp va conduce DNA Oradea și că îl va avertiza dacă este supravegheat de SRI sau de alte instituții.
Cert este că procurorul șef Iancu i-a dat numitului Govor o soluție suspectă de scoatere de sub urmărire penală într-un dosar în care fostul procuror șef al DNA Oradea, Moldovan Ioan, începuse urmărirea penală și pusese în mișcare acțiunea penală împotriva sa pentru infracțiuni de înșelăciune calificată prin deturnare de fonduri, cu prejudicii de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. De asemenea, Serviciul Teritorial Oradea al DNA a mușamalizat un dosar în care numitul Govor Mircea Vasile a fost cercetat pentru fapte de corupție în legătură cu licitația organizată de Consiliul Județean Satu Mare pentru asigurarea publicității pentru Festivalul Pălincii, ediția 2011, deși două angajate de la Serviciul pentru activități culturale de la Consiliul Județean (Vacarciuc Cristina și Buda Ramona) au făcut afirmații în sensul că licitația respectivă a fost cu dedicație întrucât vicepreședintele Govor Mircea Vasile a impus anumite condiții în caietul de sarcini și a exercitat anumite presiuni, iar administratorul societății câștigătoare, SC Media Total SRL, Timiș Ioan, s-a plâns că cea mai mare parte a sumei încasate de la Consiliul Județean, respectiv 80 mii lei din 130 mii lei, a fost virată în contul firmei fiului lui Govor, Răzvan Mircea, asociat unic și administrator la SC Nord Vest Advertising SRL Satu Mare, care a achizițional aparatură pentru postul de televiziune Nord Vest TV.
Procurorul șef Iancu Marius i-a dat o soluție suspectă de scoatere de sub urmărire penală și numitului Silaghi Ovidiu într-un dosar în care a fost cercetat pentru infracțiuni de trafic de influență comise în perioada 2005-2008, când a deținut funcțiile de deputat și de ministru al Turismului, Comerțului și IMM-urilor în Guvernul Tăriceanu II. Pentru serviciile de care a beneficiat, în cursul anului 2012, la rugămintea procurorului șef Iancu, numiții Silaghi Ovidiu și Govor Mircea Vasile au făcut demersuri pe lângă premierul Victor Ponta, mai ales Silaghi, care era atunci ministru al Transporturilor, ca să-l susțină pe Iancu Marius pentru funcția de procuror șef al structurii centrale a DNA, care urma să devină vacantă după expirarea prelungirilor acordate fostului procuror șef Daniel Morar. Procurorul șef Iancu a făcut demersuri pentru a fi promovat procuror șef al DNA și pe lângă ministrul de Interne de atunci, Ioan Rus, prin intermediul ginerelui acestuia, Pușcaș Vasile, originar din Satu Mare, cu care a fost coleg de liceu și cu care a locuit într-un apartament închiriat în Cluj Napoca în perioada studiilor universitare (motiv pentru care Serviciul Teritorial Oradea al DNA nu s-a preocupat până acum de afacerile dubioase ale tatălui numitului Pușcaș Vasile, care este acționar majoritar și administrator al firmei căreia i-a fost concesionată de peste un deceniu activitatea de salubrizare a municipiului Satu Mare, SC Florisal SA, care i-ar fi oferit procurorului șef Iancu un teren pentru a-și construi casă, cu sprijinul numitului Govor Mircea Vasile). Conform susnumiților, premierul Ponta le-a spus că pentru funcția de procuror șef al DNA are în vizor altă persoană, respectiv pe procurorul Bălan George de la Parchetul General.
În al doilea rând, nu exclud faptul ca tergiversarea soluționării denunțurilor subsemnatului de către DNA să se datoreze faptului că, în calitate de senator, am făcut mai multe declarații critice la adresa actualului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al României: “Laura Codruța Kovesi: procuror general din milă și din mită portocalie”; “Jos cu Codruț și Codruța. Demiterea procurorului șef al DIICOT și al procurorului general al României”; “Justiția și integritatea, pe mâna odraslelor opresiunii ceaușiste”; “Amestec nepermis în treburile Parlamentului și Guvernului”. Modul în care DNA tratează denunțurile unui membru al Parlamentului, precum și modul în care tratează numeroasele sesizări penale înaintate de Guvernul Ponta în ultimii doi ani întăresc suspiciunea aproape generală că șefii DNA răspund numai la comenzile președintelui Traian Băsescu (transmise, de regula, prin generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI).
În consecință, vă solicit, domnule ministru, având în vedere și calitate dvs. de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, să cereți Inspecției Judiciare a CSM să verifice stadiul de soluționare și motivele de tergiversare a denunțurilor și plângerilor penale la care am făcut referire în prezenta interpelare, urmând să-mi comunicați constatările efectuate și măsurile dispuse.
Solicit răspuns scris și oral.
Senator
Valer Marian
Reblogged this on .