6.2 C
București
vineri, octombrie 18, 2024

Lanțul coincidențelor. Iman T, veriga lipsă dintre “Afacerea Egipt”, operațiunea Orhideea și “Fuga lui Hayssam”

un articol de Eduard Ovidiu Ohanesian

Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, au fost condamnaţi definitiv săptămâna aceasta la câte cinci ani închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ei fiind acuzaţi că au înlesnit fuga din ţară a fratelui lor, teroristul Omar Hayssam. În acelaşi dosar, omul de afaceri sirian Mustafa Tartoussi a primit 7 ani închisoare cu executare. Pe scurt, magistrații afirmă că Hayssam a fost scos din țară prin portul Constanța, la bordul navei Iman T (care naviga sub pavilion nord coreean), ajutat de frații săi și de Mustafa și Youssef Tartoussi. După cum vom afla în continuare, nava Iman T a urmat un traseu standard, pe care-l făcuse de zeci, poate de sute de ori în trecut, având la bord alte încărcături “speciale”. A plecat din portul Constanța (România), a făcut escală în portul Alexandria din Egipt, ajungând în cele din urmă în portul sirian Tartous, unde l-a debarcat pe teroristul Omar Hayssam. Ce nu spun magistrații ?

Aflăm din documentele de mai jos, extrase din din dosarul 628/D/P/2005 “Armamentul”, care dovedesc ce anume stă de fapt în spatele condamnării lui Mustafa Tartoussi, proprietarul navei Iman T. Mai precis, este vorba de trafic şi contrabandă cu armament din Serbia, prin portul Constanța, către zona arabă, destinaţia Egipt înscrisă în documente fiind mai mult ca sigur una falsă. Coincidență ! Culmea, nava Iman T era verificată şi avea OK-ul ofiţerilor SRI, care ştiau ce transportă.

Coincidență sau nu, un set important de documente referitoare la legăturile contrabandiștilor Tartoussi cu Omar Hayssam și la modul în care nava Iman T era folosită  pentru traficul ilegal cu armament, cu știrea autorităților române, a fost depus de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, în anul 2009. Presa a numit scandalul “Afacerea Egipt”. O altă coincidență vine din faptul că, în aceeași zi în care frații Omar și Tartoussi primeau ani grei de pușcărie, fostul jurnalist și senator Sorin Roșca Stănescu era condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru manipularea pieței de capital.

Dar cel mai interesant lucru de remarcat este faptul că Iman T naviga sub pavilion nord-coreean. Ceea ce ne aduce aminte că în septembrie 2006, Israel ataca la sol și distrugea (în urma unui raid în nordul Siriei) o centrală nucleară construită cu tehnologie adusă din (o altă coincidență)…Coreea de Nord. Operațiunea purta nume de cod Orhideea. Cine şi mai ales cu ce o fi transportat componentele reactorului nuclear până în portul Tartous, un fel de zonă liberă a clanului Tartoussi ? Mai mult, cu ocazia anchetei demarate de DIICOT în dosarul 628/D/P/2005, magistrații români au identificat două fonduri speciale ale Serviciului de Informații Externe, Alegretto și, culmea coincidențelor, Orhideea (vezi și mărturiile fostului procurer șef adjunct Ciprian Nastasiu în cartea sa Prădarea României).

Ce este operațiunea Orhideea ?

La numai două săptămâni după plecarea familiei teroristului Omar Hayssam din România, pe 6 septembrie 2006, trupele speciale israeliene atacau şi distrugeau o centrală nucleară din Siria, despre care s-a spus că ar fi aparţinut grupării Hezbollah. Evreii nu s-au mulţumit numai cu atât, au adus acasă pradă de război, echipamente de la faţa locului. S-a spus că tehnologia centralei de producere a plutoniului era importată din Coreea de Nord. Surpriză ? Nici vorbă. Israelienii primiseră informaţii exacte despre poziţia centralei şi despre originea echipamentelor folosite la construcţia acesteia.

Jurnaliştii români au descoperit că relaţiile lui Omar Hayssam cu membrii Ambasadei Coreei de Nord datează de la începutul anilor ’90, Omar Hayssam având relaţii de afaceri cu diplomatul Kim Book referitoare la nişte imobile în care funcţionează reprezentaţa nord-coreeană în România şi personalul ambasadei. O vreme, blocul destinat personalului Ambasadei Nord-Coreene din strada Năvodari a fost închiriat de la fraţii lui Omar Hayssam.

Câteva luni mai târziu, Casa Albă confirma atacul din Siria și prezentâna imagini spectaculoase din satelit cu reactorul nuclear din Siria distrus de aviaţia israeliană. Agenţia americană CIA filmase un reactor din nord-vestul Siriei considerat periculos, ce a fost atacat de aviaţia israeliană pe data de 6 septembrie 2007. Imaginile de înaltă rezoluţie reprezentau un reactor de producţie nord-coreeană care viza producerea plutoniului destinat bombelor atomice. Israelienii anunţaseră că, în urma unui atac, capturaseră echipament nuclear produs în Coreea de Nord, dar nu au furnizat date suplimentare. Presa de la Bucureşti nu a insistat asupra evenimentului, mulţumindu-se să facă doar scurte referiri la incidentul “nuclear” din Siria. În schimb, presa occidentală a relatat cu lux de amănunte toată afacerea. Serviciile secrete americane şi israeliene aflaseră că documentele centralei nucleare ar fi fost parafate chiar de preşedintele sirian Bashar Assad. Damascul şi Phenianul au căzut de acord ca centrala care trebuia să producă plutoniu să fie construită sub acoperirea unei fabrici de ciment. Modus operandi…. folosit de Securitatea lui Ceauşescu pe relaţia Irak. În anii 1984-1985, Securitatea căra de zor armament de toate calibrele la adăpostul construcţiei fabricilor de ciment de la Al Qaim şi Sînjar.

arme1 arme2 arme3 arme5

hayssam oman t contrabanda referat 628 trafic armament tartussi iman t

Articole similare

Ultimele aparitii