Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru săptămâna viitoare, partidele parlamentare la consultări pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru implementarea rezultatelor referendumului pe justiţie din 26 mai. Iohannis a declarat, cu prilejul unei conferinţe de presă ce a avut loc, ieri, la Palatul Cotroceni: “6,5 milioane de români au răspuns cu DA la fiecare întrebare. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ce a decis poporul. Am decis să chem partidele la consultări pe această temă şi ne vom întâlni marţi şi miercuri”.

În privinţa Constituţiei, domnia sa a precizat că îşi doreşte o modificare mai largă, care să cuprindă şi ceea ce s-a votat la referendumul din 26 mai 2019.

Preşedintele s-a declarat revoltat de propunerea făcută de PSD şi de premierul Viorica Dăncilă în privinţa cooptării în guvern, în calitate de vicepremier pentru partneriatele strategice, a lui Titus Corlăţean.

Klaus Iohannis a spus: “Imaginaţi-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să îl propună pe domnul Corlăţean, artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014.

Nu e suficient că PSD şi-a bătut joc de români în 2014 şi în 2019. Îndrăzneşte să mi-l propună pe artizanul de la alegerile din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită şi pot să vă spun acum, la cald, că propunerea va fi clar respinsă. Corlăţean nu va fi ministru la nimic”.

Preşedintele s-a referit şi la modul în care au fost organizate scrutinele în 26 mai, reiterând încă o dată solicitarea demiterii ministrului de interne, Carmen Dan şi a minis-trului de externe, Teodor Meleşcanu.

Klaus Iohannis a spus: “Sunt convins că se găsesc soluţii ca să nu repetăm fias-co-ul de la aceste alegeri. Această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD. Vina politică e la guvern, nu are rost să căutăm vina în altă parte. Vinovaţi sunt miniştrii de Interne şi Externe. Nici nu mă interesează demisia lor, eu am cerut demiterea. Ce a zis Dăncilă? Rămâne să mai judece situaţia”.

Declaraţia preşedintelui a fost făcută după întâlnirea pe care a avut-o, ieri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă. În urma întrevederii, Dăncilă a spus, înaintea şedinţei de guvern: “Aşa cum am anunţat, imediat după alegeri am cerut MAE şi MAI, tuturor instituţiilor implicate în organizarea alegerilor, un raport complet cu privire la desfăşurarea procesului de votare, a dificultăţilor întâmpinate de alegători. Sunt un om echilibrat şi corect care nu vrea să ia decizii pripite. Poziţia de prim-ministru presupune raţiune şi responsabilitate şi cred că toa-te deciziile trebuie să le luăm în urma aces-tei analize. Pe baza acestui raport voi lua măsuri analizând cu atenţie ceea ce s-a întâmplat. Dacă au fost greşeli, şi cu siguranţă au fost greşeli, cei cu responsabilitate, cei care sunt res-ponsabili de aceste greşeli trebuie să plătească, dar nu putem aplica sancţiuni fără o analiză temeinică a acestor lucruri”.

Klaus Iohannis s-a mai referit, ieri, şi la necesitatea ca opoziţia parlamentară să depună imediat o moţiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că asperităţile exis-tente în acest moment între PNL şi USR se vor estompa şi cele două formaţiuni politice vor ajunge la un acord.

GEORGE MARINESCU  Ziarul BURSA