31.6 C
București
luni, iunie 17, 2024

Justiția pe înțelesul tuturor

Judecători imparțiali sau simpli agenți ai Statului ?

 

Ioana Sfîrîială

La  art.124 alin.3, Constituția României prevede că magistrații sunt independenți. Și  punctum ! Independența magistraților se referă, bineînțeles, la celelalte puteri în Stat, respectiv la Puterea Legislativă și Puterea Adminstrativă. Cu alte cuvinte, judecătorii nu pot fi influențați nici de Parlament, nici de Guvern. Specialiștii susțin că, într-o democrație, principiul separatiei puterilor în stat prevede, în esență, că cel care dă legea este diferit de cel care o aplică și de acela care verifică dacă aceasta a fost corect aplicată. Așadar, separația puterilor în stat este un principiu propriu guvernărilor democratice, nu al celor din țările conduse autoritar, dictatorial sau cu guverne militare. După intervențiile premierului și mai recent, după urecheala aplicată de Traian Băsescu judecătorilor în fața națiunii ne putem pune câteva  întrebări. Mai este România un stat democratic, de drept, guvernat de principiul separației puterilor ? Este puterea judecătorească cu adevarat independentă? Actul de justiție este rezultatul exclusiv al analizei situației de fapt de către judecător sau există influențe externe și interioare, care îl alterează ?

Dacă ne uităm în gura primului ministru Emil Boc, lucrurile stau cam așa :  judecătorii sunt plătiți de la bugetul de stat.
Deci sunt simpli bugetari, aflați pe același palier cu  funcționarii din sistemul administrativ, politiștii, etc. Ce implică faptul că sunt plătiți de la bugetul de stat? În primul rând, situația lor materială (cu toate implicațiile care decurg din aceasta) este la dispoziția puterii legislative, care stabilește sistemul de salarizare al bugetarilor, așa cum a reieșit cu claritate în timpul așa-zisului protest al magistraților, care aveau revendicări salariale. În al doilea rând, în
litigiile în care statul este acționar, (autorități-administrative sau pui ai statului – companii la care statul deține controlul), magistratul se află într-o situație de incompatibilitate, deoarece nu mai există garanția, mai presus de  orice dubiu, a imparțialității acestuia. Păi cum să dea judecătorul o hotărâre împotriva Statului care îl plătește ? La rândul său, justitiabilului nu mai poate avea încredere în actul de justiție, în condițiile în care, cel care împarte dreptatea, este
salariatul uneia dintre părți. Unii ar răspunde că magistrații nu au raporturi de muncă cu Statul, că salariile, chiar dacă sunt primite de la buget, nu creează o legătură directă cu plătitorul. Sofisme și nimic mai mult ! Raporturile magistrat-Stat există fără doar și poate  ca urmare a plății sumelor de bani, lunar, pe stat (salariu sau indemnizație). O dovadă incontestabilă în acest sens este și faptul că, nemulțumiți de cuantumul salariilor, magistrații au dat în judecată Statul la Secția de litigii de muncă, și nu la Secția civilă a instanțelor. Declarațiile conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (la acea dată), cum că protestul ar fi o luare de poziție în sensul apărării independeței magistraților, nu schimbă adevărata natură a protestelor. Nimic altceva decât o grevă a salariatului, cu revendicări față de angajator. Singura  problemă fiind de natură salarială, nu cea aparentă, principială, vezi Doamne se urmărea susținerea independenței magistratului. Ca dovadă, imediat ce au fost rezolvate pretențiile pecuniare, protestul a încetat. Ulterior, nu s-au  mai invocat nici una dintre celelalte susțineri.

La ordinul lui Boc 

Nu vrem să demonstrăm că pretențiile salariale ar fi fost neîntemeiate, ci doar că magistrații se află în România într-un raport permanent de subordonare față de Stat. Statul plătitor de salarii înseamnă Parlament și Guvern, iar acest raport direct este de natura să vicieze actul de justiție. Situația este cunoscută și acceptată de toți jucătorii: atât Guvernul, cât și Parlamentul, dar si judecătorii. Astfel, Guvernul își permite să condiționeze plata salariilor magistraților de modalitatea în care aceștia din urmă pronunță soluții, iar Parlamentul legiferează golind de conținut hotărârile judecătorești pronunțate. Numai așa s-a ajuns ca Traian Băsescu să urecheze judecătorii în fața națiunii, pentru că dau prea multe soluții împotriva Statului român. Când  premierul Emil Boc se întâlnește cu magistrații și le atrage atenția că, dacă vor da hotărâri prin care Statul să fie obligat la despăgubiri, nu vor mai avea de unde să își ia salariile, nu numai că le transmite un semnal. Le dă un ordin. Judecătorii, la rândul lor, acționează în consecință. Urmările nu s-au lăsat așteptate. După protestul magistraților și conversațiile avute cu Boc, numărul despăgubirilor acordate prin hotărâri judecătorești a scăzut semnificativ. Pentru că, nu-i așa, o sentință poate fi motivată, la fel de bine, și într-un sens și în celălalt. Că se poate și altfel, o demonstrează scurta perioada în care Monica Macovei a fost ministrul Justiției, când presiunea persoanelor de sorginte comunistă în sistem scăzuse, iar hotărârile judecătorești de retrocedare și despăgubire se înmulțiseră. După plecarea ex-ministrei, situația a revenit la cea anterioară. În prezent, restituirile au stagnat sau au fost respinse. Curtea de Casație a admis chiar un recurs în interesul legii, prin care stabilea că revendicările proprietarilor deposedați abuziv sunt inadmisibile.
Se poate vorbi în această situație de o lipsă de imparțialitate, de unde și incompatibilitatea judecătorilor în spețele implicând Statul? Desigur. Până când legea nu va prevede astfel de incompatibilități, magistrații vor continua să actioneze ca simplii agenți ai Statului. Nimic altceva.

Articole similare

 1. Ce spuneti despre treaba asta cu petrom service? O fi bagat si „prietenul” dvs Nicolae Iana? sau il acopera Basescu.

 2. Am hard mic pe pc ,ca sa copii tot ce scrii bun.Ziarele cu articolele din perioda rapirii in Irak le-am pastrat.!!!!!!Lucian.

 3. Liviu DragneaUNEALTA LUI TRAIAN BASESCU PLECAT DIN PDL IN PSD RTOCMAI PENTRU DESTRUCTURAREA PSD-ULUI!.
  1981-1987 Facultatea de Transporturi – secţia autovehicule rutiere a Institutului Politehnic Bucureşti 1987-1990 a lucrat ca inginer auto, şef atelier mecanic la IUGTC Craiova
  iulie 1997 Curs de specializare la Şcoala de Înalte Studii Administrative din Roma
  Membru al Partidului Democrat; vicepreşedinte al PD – filiala Turnu Măgurele, între octombrie 1995 şi martie 1996, şi al Organizaţiei judeţene Teleorman.
  Director de campanie electorală la alegerile locale şi generale din 1996.
  A fost consilier local al municipiului Turnu Măgurele, funcţie deţinută între 2 iunie şi 23 decembrie 1996. Din 23 decembrie 1996 până în anul 2000 a ocupat postul de prefect al judeţului Teleorman.
  Este preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman începând cu 17 iunie 2000.
  După alegerile din 2000 s-a înscris în PSD, a devenit preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România, iar după alegerile din 2004 şi-a păstrat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Reales ca preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman în urma scrutinului local din iunie 2008.
  În 2005, a obţinut funcţia de vicepreşedinte al PSD. La 7 iulie 2008, Liviu Dragnea a fost numit coordonator al filialei Giurgiu a PSD, iar la 11 iulie a fost desemnat la Consiliul Naţional Comun al PSD şi PC pentru a se ocupa de prezentarea ofertei electorale pe probleme de reformă, administraţie şi descentralizare.
  La 18 decembrie a fost ales de Comitetului Executiv Naţional al PSD în funcţia de coordonator al grupului de miniştri social-democraţi din Guvernul Boc, cu rolul de a păstra legătura de la nivelul conducerii partidului cu echipa de miniştri ai PSD.
  Este membru fondator al Asociaţiei Patronale Teleorman.
  Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză.
  SANTAJUL MAFIEI INTERPARTINICE[PDL ,PSDM PNL ,PC,UNPR,UDMR ] PENTRU A IL DETERMINA PE GEOANA SA RENUNTE LA FUNCTIA DE PRESEDINTE AL SENATULUI PENTRU A NU PIERDE VILA ODATA CU FUNCTIA AVUTA ,VIZEAZA CASTIGAREA FUNCTIEI DE PRESEDINTE AL SENATULUI DE CATRE UN OM AL PRESEDINTELUI BASESCU ,IN SCOPUL MESCHIN DE A VIOLA LIMITELE CONSTITUTIEI .PANA LA ALEGERILE DIN 2012
  Limitele revizuiriiARTICOLUL 152
  (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
  (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
  (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

  18.XI.2011Case RA-APPS ocupate de Geoană, Morar, de miniştri şi foşti demnitari, scoase la vânzare
  Locuinţe RA-APPS ocupate de Mircea Geoană, de şeful DNA Daniel Morar, de fosta atletă Doina Melinte, de miniştri şi de foşti demnitari se regăsesc pe lista celor peste 700 de imobile pe care Regia le va scoate la vânzare prin licitaţie cu strigare.
  Pe lista imobilelor care vor fi scoase la vânzare de RA-APPS, obţinută de MEDIAFAX, au fost incluse şi spaţii folosite de mai mulţi ani de diferite fundaţii şi organizaţii neguvernamentale, dar şi apartamente ocupate încă de foşti demnitari ai regimului comunist, precum şi hotelurile Triumf din Bucureşti şi Mara din Sinaia, clubul Floreasca şi peste 20 de vile din staţiuni montane şi de pe litoral.
  În Bucureşti vor fi scoase la vânzare mai multe sute de apartamente din zone centrale ocupate în prezent de miniştri, secretari de stat, consilieri guvernamentali, inclusiv de la Cancelaria premierului, de fundaţii şi organizaţii neguvernamentale, precum şi de foşti miniştri în regimul comunist.
  Pe listă se regăsesc astfel, printre altele, 25 apartamente de pe bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 66, 7 apartamente de pe Şoseaua Kiseleff nr. 24, 6 apartamente de pe Calea Dorobanţi nr. 85-87, 139 apartamente de pe strada Mihai Eminescu nr.44-48, nr. 50-54, nr. 82-88, nr. 102-104 şi nr.124, 19 apartamente de pe bulevardul Mircea Vodă nr. 47, 35 apartamente de pe bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 26, 14 apartamente de pe strada Icoanei, 22 apartamente de pe strada Magheru nr. 24, 38 apartamente de pe strada Ion Mihalache nr. 125, 31 apartamente de pe strada Polonă nr. 3-5 şi nr. 35, 31 apartamente de pe strada Nicolae Racotă nr. 12-14 şi nr. 16-18, 16 apartamente de pe bulevardul Unirii nr.68, precum şi alte imobile din strada Crângului.
  La aceste adrese locuiesc miniştri precum Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomiţianu, foşti miniştri precum Cseke Attila, europarlamentari precum Adrian Severin, fundaţii precum „Renaşterea” condusă de Mihaela Geoană, vicepreşedintele AVAS Ionela Pop Bruchental, directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, inspectorul general al Poliţiei Române, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, procurorul general al DNA, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, fostul procuror general al României Tănase Joiţa, foşti demnitari ai regimului comunist sau de după 1990, precum Şerban Nicolae sau Ştefan Andrei (ministru de Externe în perioada comunistă).
  Pe aceeaşi listă se regăsesc două apartamente din str. Constantin Prezan nr.4, adresă la care au locuit, la un moment dat, în aceeaşi perioadă, Adrian Năstase, Traian Băsescu şi Nicolae Văcăroiu. La acea vreme, parterul era ocupat de Traian Băsescu, etajul 1 de Adrian Năstase şi etajul 2 de Nicolae Văcăroiu. Ulterior, Năstase şi Băsescu s-au mutat.
  Pe listă au fost incluse şi imobilul cu garajul aferent din strada Starostescu nr. 3, ocupat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi imobilul din strada Câmpineanu 3A în care funcţionează şi firma fiicei secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu.
  Simultan, alte bunuri au fost scoase din baza de protocol a statului şi pregătite pentru vânzare, printre care active ale complexului Scroviştea, mai multe vile din comuna Snagov, inclusiv Casa Ţărănească, centrul de conferinţe club-bazin din Neptun, complexul Doina din Neptun, birourile din centrul Capitalei închiriate Asociaţiei 21 Decembrie.
  Acestora li se adaugă şi alte bunuri imobiliare, precum terenul în suprafaţă de peste 3.000 metri pătraţi aferent hotelului Robinson din Predeal, complexul balnear Bradul din Covasna, minihotelul Covasna din localitate, Cabana Vânătorească cu terenul aferent de 1.600 metri pătraţi din Sinaia, vila Belvedere din Băile Herculane, complexul Cindrelul din Păltiniş, complexul Dunărea împreună cu hotelul Dacia din Neptun-Olimp, restaurantul Ambasador din Neptun, hotelul Victoria din Cluj-Napoca, complexul agroindustrial Apahida, hotelul Gloria din Suceava, pensiunea Palace din Slănic-Moldova, casa de oaspeţi Brădet din Suceava, precum şi mai multe vile din Predeal, Neptun, Mamaia, Eforie Nord.
  DUPA MODELUL PRIMARIEI MUNICIPIULUI BUCURESTI ,MINISTERUL JUSTITIEI a avizat vânzarea caselor RA-APPS, consemnând lipsa actelor privind statutul lor juridic
  Ministerul Justiţiei a avizat actul normativ care autorizează RA-APPS să vândă locuinţele din portofoliu prin licitaţie, însă a consemnat că MJ nu îşi asumă răspunderea pentru faptul că proiectul nu este însoţit de documente care să ateste situaţia juridică actuală a bunurilor vândute
  Ministrul Justiţiei a refuzat să îşi asume răspunderea pentru actul privind vânzarea locuinţelor Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), semnalând Guvernului că Ordonanţa de Urgenţă pentru începerea procedurii nu include şi documente care să demonstreze că sunt îndeplinite condiţiile legale de vânzare
  În final, ministerul a avizat favorabil actul normativ care autorizează RA-APPS să vândă locuinţele din portofoliu prin licitaţii la care pot participa inclusiv actualii demnitari, dar a atenţionat că era necesar să fi fost justificate toate soluţiile propuse în textul proiectului, relevă un document obţinut de MEDIAFAX.
  „Semnalăm că proiectul nu este însoţit de documentaţia care să dovedească situaţia juridică actuală a imobilelor şi faptul că acestea îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi vândute în condiţiile propuse şi precizăm că Ministerul Justiţiei nu îşi asumă răspunderea pentru aceste aspecte”, se arată în documentul semnat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
  Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a primit miercuri acordul Guvernului să scoată la vânzare 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active, la un preţ de pornire care va fi stabilit de experţi autorizaţi. Vânzarea ar urma să fie făcută prin licitaţie publică cu strigare la care vor putea participa şi actualii demnitari.
  Limitele revizuirii.
  In doctrina, admitandu-se idea unor limite ale revizuirii, s-a facut distinctie intre limite exprese si limite tacite ale revizuirii, intre limite superioare si limite inferioare si, intre limite heteronome si limite autonome.
  Limitele exprese sunt cele prevazute expres in textul constitutional.
  Constitutia Romaniei stabileste in acest sens, in articolul 148, ca nu pot forma obiectul revizuirii, dispozitiile referitoare la caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala. Se prevede si faptul ca, “nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.” De asemenea, in articolul 148, alineatul 3, se precizeaza: “Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta si nici in timp de razboi,” stabilindu-se astfel limite exprese ale revizuirii.
  Limitele tacite nefiind deci prevazute in textul constitutiei, trebuie deduse pe calea interpretarii acestuia. Astfel, de exemplu, in doctrina elvetiana, vorbindu-se de limite superioare si limite inferioare ale revizuirii, se da exemplu pentru prima categorie imposibilitatea modificarii Constitutiei Elvetiei in sensul abolirii structurii federale sau in sensul abrogarii articolului 4, care consacra principiul egalitatii tuturor elvetienilor in fata legii, limite ce nu sunt expres in Constitutie.
  Limitele heteronome sunt cele impuse de dreptul international, daca in sistemul de drept respectiv se admite ideea superioritatii acestuia, sau a prioritatii sale in anumite domenii.
  Limitele autonome sunt cele impuse de dreptul intern, cum sunt cele prevazute in articolul 148.
  Deci exista niste limite ale revizuirii. Dupa cum s-a observat, unele sunt exprese, precizandu-se in textul constitutiei care anume dispozitii nu pot forma obiectul revizuirii. Altele sunt tacit acceptate in practica constitutionala a unor state. Exista valori consacrate de constitutie pe care intreaga natiune le considera ca intangibile, incat o modificare a textelor care le consacra nici nu poate fi conceputa.
  In legatura cu intinderea revizuirii se vorbeste de revizuire partiala si revizuire totala sau revizuire limitata si revizuire globala. Se face deosebire intre revizuirea partiala si cea totala atat dupa un criteriu formal, cat si dupa un criteriu material.
  Potrivit primului criteriu, revizuirea totala are loc atunci cand o noua constitutie vine sa ia locul celei vechi, cand toate articolele celei vechi sunt supuse operatiunii de revizuire, chiar daca unele raman neschimbate si vor fi cuprinse in noua constitutie. Revizuirea partiala are loc atunci cand numai o parte din articole sunt modificate.
  Potrivit celui de-al doilea criteriu o revizuire este totala atunci cand modifica institutii sau principii fundamentale consacrate de constitutie si este partiala cand prin modificarile facute nu se aduc atingeri fundamentului puterii politice.
  Prin urmare s-a aratat ca, din punct de vedere juridic, se poate spune ca revizuirea poate sa se refere fie la cateva articole fie la intreaga constitutie, care poate fi abrogata sau inlocuita in intregime. Punctul esential in aceste doua cazuri, este conformitatea revizuirii cu procedura prevazuta in acest caz de catre constitutie. Dar este posibil ca procedura urmata sa fie corecta fara ca revizuirea sa fie considerata corecta. Este problema denumita in doctrina “frauda la constitutie”. Aceasta expresie a fost utilizata de Liet-Veaux pentru a desemna maniera utilizta in adoptarea unor reguli prin care se stabilea un regim politic total diferit. Expresia “frauda la constitutie” a fost apoi folosita pentru a califica conditiile de stabilire a regimurilor politice socialiste dupa Al doilea Razboi Mondial. “Frauda la constitutie” este considerata ca acel procedeu prin care autoritatea de revizuire utilizeaza puterile sale intr-un alt scop decat cel care i-a fost conferit, adica in scopul de a stabili un regim politic total diferit. Astfel procedurile constitutionale sunt formal conservate, dar in realitate este o radicala schimbare a spiritului institutiilor.

  CAPITOLUL IV
  STRUCTURA NAŢIONALĂ 75
  1. Congresul Partidului Social Democrat 75
  2. Preşedintele Partidului Social Democrat 78
  3. Preşedintele de Onoare al PSD 80
  4. Secretarul general al PSD 80
  5. Vicepreşedinţii PSD 82
  6. Consiliul Naţional al PSD 82
  7. Comitetul Executiv Naţional 87
  8. Biroul Permanent Naţional 91
  9. Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală 94
  10. Comisia Naţională de Control Financiar
  CAPITOLUL V
  PROCEDURA DE ALEGERE A
  ORGANELOR DE CONDUCERE ALE PSD 100
  1. La nivelul organizaţiilor de pe raza teritorială a
  secţiilor de votare, organizaţiilor locale, judeţene,
  de sector şi a municipiului Bucureşti 100

  ARTICOLUL 44
  (1) Membrii de partid pot să aleagă şi să fie aleşi după 3 luni
  de la obţinerea calităţii de membru de partid.
  (2) Membrii partidului îşi pot depune candidatura pentru
  orice funcţie de conducere, cu respectarea criteriilor şi
  condiţiilor precizate în prezentul Statut.
  (3) Membrii de partid care îşi depun candidatura pentru funcţii
  de conducere trebuie să dovedească experienţă politică,
  profesionalism, vechime în partid în raport cu funcţia
  pentru care candidează, prestigiu şi autoritate morală în
  30 31
  organizaţie şi societate.
  (4) Membrii de partid care candidează pentru funcţii în
  cadrul organelor de conducere ale PSD trebuie să aibă o
  vechime minimă în partid, după cum urmează:
  a) pentru organizaţii locale: 1 an;
  b) pentru organizaţii judeţene, a sectoarelor şi a
  municipiului Bucureşti: 2 ani;
  c) pentru funcţii în cadrul Biroului Permanent Naţional:
  3 ani.
  (5) Biroul Permanent Naţional poate să hotărască derogări de
  la prevederile alin. 4 în situaţia comasării prin absorbţie
  a altor partide sau formaţiuni politice, precum şi în alte
  situaţii cu caracter excepţional.

  Secţiunea a 4-a
  Sancţiuni şi recompense
  ARTICOLUL 31
  Membrilor Partidului Social Democrat care au săvârşit abateri
  de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau
  comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplică, în
  funcţie de gravitatea acestora, una din următoarele sancţiuni:
  a) avertisment, sancţiune pentru membrul de partid
  adoptată de către Biroul organizaţiei locale din care
  face parte sau sancţiune pentru membrul de partid
  care ocupă o funcţie în cadrul organelor de conducere
  ale partidului de la toate nivelurile, adoptată de organul
  de conducere respectiv;
  b) suspendare pe timp limitat din funcţia pe care o
  deţine în cadrul unui organ de conducere a partidului,
  sancţiune propusă de organul de conducere din care
  face parte şi aprobată prin hotărâre a conducerii
  ierarhic superioară;
  c) retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar,
  pentru funcţiile de parlamentar, europarlamentar,
  preşedinte al Consiliului Judeţean Administrativ,
  primar, viceprimar, precum şi pentru funcţiile numite în
  cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale sau
  locale, pentru care a beneficiat de susţinerea politică
  a partidului, sancţiune propusă de Biroul organizaţiei
  locale din care face parte şi aprobată prin hotărâre
  a Biroului Permanent Naţional al partidului sau
  propusă de Biroul Permanent Naţional şi aprobată prin
  hotărâre a Comitetului Executiv Naţional, în situaţii
  excepţionale. Sancţiunea de retragere a sprijinului
  politic pentru consilierii judeţeni şi consilierii locali se
  hotărăşte de către Biroul Permanent al organizaţiei
  judeţene sau al organizaţiei municipiului Bucureşti,
  după caz;
  d) excludere, sancţiune aplicată membrului de partid prin
  hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta
  face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie
  în cadrul organelor de conducere ale partidului de la
  nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei
  de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale
  poate fi exclus, la propunerea organului de conducere
  din care face parte, de către organul de conducere
  ierarhic superior;
  e) suspendarea pe o perioada de 6-12 luni din calitatea
  de membru al partidului.
  ARTICOLUL 32
  Sancţiunile prevăzute la Art. 31, lit. d) se aplică în mod
  corespunzător membrilor Birourilor Permanente ale
  organizaţiilor judeţene, de sector şi a municipiul Bucureşti,
  exclusiv de către Comitetul Executiv Naţional prin hotărâre
  adoptată cu 2/3 din membrii săi.
  ARTICOLUL 30
  Membrii Partidului Social Democrat au următoarele îndatoriri:
  a) să militeze pentru unitatea, indivizibilitatea,
  suveranitatea şi independenţa statului naţional român,
  precum şi pentru ridicarea prestigiului României în
  lume;
  b) să cunoască şi să respecte Statutul PSD şi Programul
  Politic al partidului;
  c) să acţioneze pentru realizarea obiectivelor şi
  Programului Politic al partidului;
  d) să contribuie la formarea şi promovarea unui mod de
  lucru democratic prin acceptarea pluralismului de idei
  şi diversităţii opiniilor exprimate în mod liber, în cadrul
  organizat al partidului, prin respectarea hotărârilor
  majorităţii şi a celor adoptate de organele ierarhic
  superioare ale partidului şi să asigure aplicarea şi
  respectarea acestora;
  e) să participe cu regularitate la Adunările generale ale
  organizaţiei de partid şi la celelalte activităţi organizate
  de aceasta;
  f) să nu exprime în public, în numele partidului, păreri
  care contravin politicii şi strategiei partidului sau
  hotărârilor sale;
  g) să respecte disciplina de partid şi caracterul confidenţial
  al unor documente sau informaţii de partid;
  h) să militeze pentru păstrarea şi întărirea unităţii
  partidului;
  i) să dovedească, în întreaga lor activitate, corectitudine
  şi moralitate, să nu aducă daune imaginii şi prestigiului
  partidului;
  j) să acţioneze în vederea creşterii influenţei partidului
  în societate şi a atragerii de noi membri în rândurile
  acestuia;
  k) să informeze permanent conducerea organizaţiilor de
  partid din care fac parte sau conducerea centrală a
  partidului, după caz, cu privire la activităţile desfăşurate
  în cadrul Parlamentului României, Parlamentului
  European şi în cadrul structurilor administraţiei publice
  22 23
  centrale sau locale;
  l) să îşi îndeplinească cu corectitudine atribuţiile care
  derivă din funcţia ocupată în structurile de conducere
  ale partidului, să manifeste interes faţă de cererile şi
  petiţiile adresate de membrii PSD şi să se preocupe
  de soluţionarea acestora;
  m) să plătească cotizaţia de membru al partidului.
  ARTICOLUL 29
  Membrii Partidului Social Democrat au următoarele drepturi:
  a) să aibă iniţiativă politică şi posibilitatea examinării
  k) să se autosuspende din partid sau din funcţia
  deţinută în cadrul acestuia ori din funcţiile politice
  sau administrative obţinute prin susţinere politică,
  în următoarele situaţii principale: funcţia publică
  obţinută este incompatibilă cu calitatea de membru;
  este cercetat pentru comiterea unei infracţiuni pentru
  care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva
  sa. La expirarea perioadei de autosuspendare, în
  cazul revenirii în partid, acestora li se recunoaşte
  continuitatea vechimii în partid;
  l) să demisioneze din partid în orice moment, cu efect
  imediat;
  m) să se adreseze forurilor de partid în orice probleme de
  interes public sau politic;
  n) să folosească dreptul de a se apăra şi să poată
  contesta hotărârile organelor competente care îl
  privesc, în conformitate cu prevederile statutare
  şi procedurile stabilite prin hotărârile organelor de
  conducere ale partidului.
  Secţiunea a 2-a
  Pierderea sau încetarea calităţii de membru
  ARTICOLUL 27
  (1) Calitatea de membru al Partidului Social Democrat se
  pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în
  alt partid.
  (2) Demisia are

  ARTICOLUL 23
  Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:
  a) persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia
  celor precizate la Art. 13;
  b) persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre
  judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor
  politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege,
  le este interzisă asocierea politică;
  c) persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea
  intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă
  sau pentru alte fapte antisociale grave;
  d) persoanele compromise moral şi politic;
  e) persoanele care promovează violenţa, ideologia
  fascistă, anarhismul, rasismul, şovinismul,
  separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori
  acţiuni extremiste sau contrare intereselor naţionale,
  drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

  ARTICOLUL 26
  (1) Cetăţenii români, precum şi persoanele prevăzute la
  Art. 13, care doresc să se implice şi să susţină acţiunile
  PSD, pe baza consimţământului liber exprimat, pot
  solicita dobândirea calităţii de voluntar, în conformitate cu
  prevederile legale.
  (2) Voluntarii desfăşoară activităţi de interes public şi civic
  iniţiate de PSD în domenii precum: asistenţă şi servicii
  sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitare,
  culturale, artistice, educative, de învăţământ, ştiinţifice,
  umanitare, religioase, filantropice, sportive, de protecţie
  a mediului, sociale şi comunitare ş.a.
  (3) În conformitate cu prevederile legale, voluntarii încheie cu
  organizaţiile locale, judeţene, ale sectoarelor municipiului
  Bucureşti ale PSD şi ale PSD Diaspora, convenţii cu titlu
  gratuit.
  18 19
  (4) Voluntarii sunt înscrişi în Registrul PSD de Evidenţă a
  voluntarilor, bază de date realizată în format electronic,
  organizată în conformitate cu Normele Metodologice
  stabilite de Secretariatul general al PSD.

  Secţiunea 1
  Calitatea de membruARTICOLUL 11
  Poate deveni membru al Partidului Social Democrat, pe
  baza liberei adeziuni, orice cetăţean român care, potrivit
  Constituţiei, are drept de vot fără deosebire de rasă,
  naţionalitate, etnie, religie, sex, avere sau origine socială şi
  care îndeplineşte următoarele condiţii:
  a) a împlinit vârsta de 18 ani;
  b) recunoaşte Statutul PSD şi Programul Politic al
  partidului;
  c) are o conduită profesională, morală şi politică
  corespunzătoare intereselor ţării şi ale partidului.

  ARTICOLUL 6
  Sediul central al partidului este în municipiul Bucureşti,
  Şoseaua Kiseleff nr. 10, sector 1.
  Secţiunea a 2-a
  Definirea, scopurile şi obiectivele partidului
  ARTICOLUL 7
  PSD este persoană juridică de drept public, asociaţie cu
  caracter politic, care contribuie la exercitarea voinţei politice
  a cetăţenilor, îndeplinind o misiune publică garantată de
  Constituţie.
  ARTICOLUL 8
  (1) PSD este un partid de stânga modern şi progresist,
  un partid naţional cu vocaţie europeană, membru al
  Partidului Socialiştilor Europeni şi al Internaţionalei
  Socialiste, continuatorul tradiţiei de peste 100 de ani a
  social-democraţiei româneşti.
  (2) PSD promovează doctrina social-democrată fundamentată
  pe principiile de libertate, dreptate socială, echitate,
  egalitate de şanse şi solidaritate.
  (3) PSD este un partid deschis care se adresează prin
  întreaga sa activitate politică tuturor categoriilor sociale,
  cetăţenilor care consideră munca şi creativitatea elemente
  fundamentale ale existenţei şi formării personalităţii.
  (4) PSD stimulează competiţia internă pentru promovarea
  în structurile de partid, ale administraţiei publice centrale
  sau locale, precum şi în Parlament, a acelor membri care
  au demonstrat o pregătire profesională recunoscută, o
  probitate morală necontestată, îndeplinesc criteriile de
  selecţie statutare şi respectă normele stabilite prin decizii
  sau hotărâri ale organelor de conducere ale PSD.
  ARTICOLUL 9
  (1) PSD promovează şi susţine statul de drept, democratic şi
  social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile
  cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane,
  dreptatea şi pluralismul politic, reprezintă valori supreme,
  în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi a
  idealurilor Revoluţiei din Decembrie 1989.
  (2) PSD militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a
  independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a
  ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.
  (3) PSD promovează valorile şi interesele naţionale, contribuie
  la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri
  şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează
  participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii.
  (4) PSD acţionează pentru respectarea Constituţiei României
  şi a legilor ţării, a formei republicane de guvernământ,
  promovează principiul separării puterilor în stat şi
  militează pentru asigurarea unor raporturi corecte între
  individ, societatea civilă şi stat.

  ARTICOLUL 10
  Partidul Social Democrat urmăreşte numai obiective politice, f) recunoaşte şi susţine rolul femeii în familie şi în
  societate, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi
  şi promovează accesul la reprezentare proporţională
  a femeilor în toate funcţiile şi structurile sale politice;
  g) promovează programe şi acţiuni de formare şi afirmare
  a tineretului;
  h) acţionează pentru ocrotirea sănătăţii şi protecţia
  mediului;
  i) apără drepturile şi libertăţile omului;
  d) elaborează şi susţine programe concrete de protecţie
  socială şi de asigurare a locurilor de muncă pentru
  categoriile defavorizate, aplicând imperativul justiţiei
  sociale; promovează solidaritatea umană, spiritul
  comunitar de întrajutorare, respectul persoanei şi al
  familiei, în vederea creşterii coeziunii sociale şi a unor
  relaţii de respect între cetăţean şi instituţiile statului;

  Secţiunea a 2-a
  Relaţia PSD cu Sindicatele
  ARTICOLUL 226
  (1) PSD sprijină activităţile specifice sindicatelor în vederea
  realizării efective a măsurilor de protecţie socială,
  garantării dreptului la muncă, combaterii şomajului,
  asigurării unui trai decent tuturor categoriilor de cetăţeni ai
  ţării, promovării unei legislaţii care să asigure cadrul juridic
  pentru manifestarea deplină a capacităţilor creatoare şi
  garantării drepturilor salariaţilor.
  (2) PSD acţionează pentru apărarea drepturilor membrilor de
  sindicat ce decurg din legislaţia muncii şi din contractele
  118 119
  colective de muncă.
  (3) PSD iniţiază periodic consultări cu sindicatele pentru
  examinarea problemelor sociale ale salariaţilor, pentru
  elaborarea unor proiecte de acte normative care privesc
  raporturile de muncă şi protecţia socială.
  ARTICOLUL 227
  (1) Confederaţia sindicală cu care PSD încheie protocol de
  colaborare la nivel naţional (CNSLR Frăţia) desemnează
  reprezentanţi ai acesteia care să facă parte din conducerea
  PSD de la toate nivelurile.
  (2) Reprezentantul confederaţiei este asimilat funcţiei de
  vicepreşedinte.

  2. La nivelul structurilor naţionale de conducere 103
  ARTICOLUL 186
  Congresul stabileşte prin vot numărul membrilor Consiliului
  Naţional, în conformitate cu limitele statutare.
  ARTICOLUL 187
  (1) Pentru alegerea Preşedintelui Consiliului Naţional, în
  cadrul primei întruniri a Consiliului, se desemnează prin
  vot o comisie de propuneri alcătuită din 5 membri.
  (2) Comisia de propuneri îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  (3) Comisia de propuneri analizează şi verifică respectarea
  condiţiilor statutare pentru fiecare candidatură în parte şi
  prezintă Consiliului Naţional concluziile sale, în cadrul
  unui raport.
  (4) Propunerile de candidatură care respectă condiţile
  statutare sunt supuse aprobării Consiliului Naţional şi
  înscrise pe buletinul de vot, în vederea exercitării votului
  secret de către delegaţi.
  (5) Modalitatea de atribuire a mandatului este în conformitate
  cu procedura prevăzută la Art. 177 alin. 3.
  ARTICOLUL 188
  (1) În vederea verificării modului de respectare a normelor
  statutare cu privire la alegerea delegaţilor la Congresul
  PSD, delegaţii desemnează prin vot o Comisie de validare.
  (2) Comisia de validare îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  (3) Comisia de validare este alcătuită din 9-15 membri.
  (4) Comisia de validare verifică mandatele delegaţilor,
  constată cvorumul statutar de şedinţă şi prezintă
  Congresului un raport.
  ARTICOLUL 189
  (1) În vederea numărării voturilor exprimate pentru alegerea
  organelor naţionale de conducere în cadrul Congresului,
  delegaţii desemnează prin vot o Comisie de numărare a
  voturilor.
  (2) Comisia de numărare îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  (3) Comisia de numărare este alcătuită din 15–25 membri.
  (4) Comisia de numărare verifică şi centralizează voturile
  exprimate, constată atribuirea mandatelor şi comunică
  106 107
  Congresului rezultatul votului, printr-un raport. CAPITOLUL VI
  STRUCTURILE INTERNE ALE PSD
  ARTICOLUL 190
  În cadrul Partidului Social Democrat, în conformitate cu
  prevederile legale şi ale prezentului Statut, sunt constituite
  şi funcţionează structuri interne, care au obiective specifice
  anumitor categorii sociale şi profesionale.
  ARTICOLUL 191
  Structurile interne ale PSD îşi pot constitui organizaţii proprii
  în cadrul organizaţiilor PSD de la toate nivelurile.
  CAPITOLUL V
  PROCEDURA DE ALEGERE A ORGANELOR DE
  CONDUCERE ALE PSD
  Secţiunea 1
  La nivelul organizaţiilor de pe raza teritorială a
  secţiilor de votare, organizaţiilor locale, judeţene,
  de sector şi a municipiului Bucureşti
  ARTICOLUL 175
  (1) În vederea alegerii Biroului organizaţiei şi a Consiliului
  organizaţiei, după caz, Adunarea generală sau Conferinţa
  desemnează prin vot, dintre participanţi/delegaţi, o
  Comisie de propuneri.
  (2) Comisia de propuneri îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  ARTICOLUL 176
  Comisia de propuneri este alcătuită astfel:
  a) 3-5 membri la nivelul Adunărilor generale ale
  organizaţiilor constituite pe raza teritorială a secţiilor
  de votare;
  b) 5-7 membri la nivelul Adunărilor Generale/Conferinţelor
  organizaţiilor locale şi, după caz, ale organizaţiilor
  constituite pe raza teritorială a centrelor de votare din
  sectoarele municipiului Bucureşti;
  c) 7-9 membri la nivelul Conferinţelor organizaţiilor
  judeţene, ale sectoarelor şi municipiul Bucureşti.
  ARTICOLUL 177
  (1) Comisia primeşte şi analizează toate propunerile de
  candidaţi desemnaţi în prealabil de Adunări generale
  sau Conferinţe, după caz, sau candidaturile din rândul
  membrilor, depuse la începutul lucrărilor, atât pe cele
  pentru funcţii individuale de conducere, cât şi pe cele
  de membrii ai organelor de conducere colective sau
  ai comisiilor, după caz; verifică respectarea condiţiilor
  statutare pentru fiecare candidatură în parte şi prezintă
  Adunării generale sau Conferinţei concluziile sale, în
  cadrul unui raport.
  (2) Propunerile de candidatură care respectă condiţiile
  statutare sunt supuse aprobării Adunării generale sau
  Conferinţei, după caz, şi înscrise pe buletinul de vot, în
  vederea exercitării votului secret de către participanţi/
  delegaţi.
  (3) Adunarea generală sau Conferinţa, după caz, poate să
  decidă prin vot modalitatea de atribuire a mandatelor.
  Acestea pot fi atribuite direct (în situaţia în care candidaţii
  obţin majoritatea voturilor exprimate sau dacă obţin cel
  mai mare număr de voturi) sau prin exercitarea a două
  tururi de scrutin, la care vor participa candidaţii care au
  obţinut primele două locuri în ordinea descrescătoare a
  voturilor primite, situaţie în care mandatul va fi atribuit
  candidatului care obţine cel mai mare număr de voturi
  valabil exprimate.
  ARTICOLUL 178
  (1) Numărul membrilor Biroului organizaţiei PSD constituite
  la nivelul sectiei de votare este stabilit, în conformitate cu
  limitele statutare, prin hotărâre a Biroului sau a Comitetului
  Executiv al organizaţiei locale, după caz.
  (2) Numărul membrilor Biroului şi al Consiliului organizaţiei
  locale a PSD, după caz, este stabilit, în conformitate cu
  limitele statutare, prin hotărâre a Comitetului Executiv al
  organizaţiei judeţene sau al sectorului.
  102 103
  (3) Numărul membrilor Biroului, Consiliului, Comisiei de
  Arbitraj şi Integritate Morală şi Comisiei de Control
  Financiar Intern, la nivelul organizaţiei judeţene/de
  sector/a municipiului Bucureşti este stabilit, în conformitate
  cu limitele statutare, prin hotărâre a Comitetului Executiv
  Naţional.
  ARTICOLUL 179
  (1) În vederea verificării modului de respectare a normelor
  statutare cu privire la organizarea Adunărilor generale
  sau, după caz, a Conferinţelor organizaţiilor locale,
  judeţene, ale sectoarelor, a municipiului Bucureşti şi a
  PSD Diaspora, acestea desemnează prin vot, dintre
  participanţi/delegaţi o Comisie de validare.
  (2) Comisia de validare îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  ARTICOLUL 180
  Comisia de validare este alcătuită astfel:
  a) 5-7 membri la nivelul Adunărilor generale/Conferinţelor
  organizaţiilor locale şi, după caz, ale organizaţiilor
  constituite pe raza teritorială a centrelor de votare din
  sectoarele municipiului Bucureşti;
  b) 7-9 membri la nivelul Conferinţelor organizaţiilor
  judeţene, ale sectoarelor şi a municipiul Bucureşti.
  ARTICOLUL 181
  Comisia de validare verifică mandatele delegaţilor, după caz,
  constată cvorumul statutar de şedinţă şi prezintă Adunării
  generale sau Conferinţei un raport.
  ARTICOLUL 182
  (1) În vederea numărării voturilor exprimate în cadrul Adunărilor
  generale sau, după caz, a Conferinţelor organizaţiilor
  locale, judeţene, ale sectoarelor, a municipiului Bucureşti
  şi a PSD Diaspora, acestea desemnează prin vot dintre
  participanţi/delegaţi o Comisie de numărare a voturilor.
  (2) Comisia de numărare îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  ARTICOLUL 183
  Comisia de numărare este alcătuită astfel:
  a) 5-7 membri la nivelul Adunărilor generale/Conferinţelor
  organizaţiilor locale şi, după caz, ale organizaţiilor
  constituite pe raza teritorială a centrelor de votare din
  sectoarele municipiului Bucureşti;
  b) 7-9 membri la nivelul Conferinţelor organizaţiilor
  judeţene, ale sectoarelor şi a municipiul Bucureşti.
  ARTICOLUL 184
  Comisia de numărare verifică şi centralizează voturile
  exprimate, constată atribuirea mandatelor şi comunică
  Adunării generale sau Conferinţei rezultatul votului, printr-un
  raport.
  Secţiunea a 2-a
  La nivelul structurilor naţionale de conducere
  ARTICOLUL 185
  (1) În vederea alegerii organelor naţionale de conducere ale
  PSD se constituie Comisia de propuneri.
  (2) Comisia de propuneri este alcătuită din Preşedintele PSD,
  Secretarul general şi preşedinţii organizaţiilor judeţene, ai
  organizaţiilor de sector şi al municipiului Bucureşti.
  (3) Comisia de propuneri îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  104 105
  (4) Comisia primeşte şi analizează toate propunerile de
  candidaţi, desemnaţi în prealabil de Conferinţele
  judeţene, ale sectoarelor, a municipiului Bucureşti şi a
  PSD Diaspora, sau candidaturile din rândul membrilor,
  depuse la începutul lucrărilor, atât pe cele pentru funcţii
  individuale de conducere, cât şi pe cele de membrii ai
  organelor de conducere colective sau ai comisiilor, după
  caz, verifică respectarea condiţiilor statutare pentru fiecare
  candidatură în parte şi prezintă Congresului concluziile
  sale în cadrul unui raport.
  (5) Propunerile de candidatură care respectă condiţiile
  statutare sunt supuse aprobării Congresului şi înscrise pe
  buletinul de vot, în vederea exercitării votului secret de
  către delegaţi.
  (6) Congresul poate să decidă prin vot modalitatea de
  atribuire a mandatelor. Acestea pot fi atribuite direct
  (în situaţia în care candidaţii obţin majoritatea voturilor
  exprimate sau dacă obţin cel mai mare număr de voturi)
  sau prin exercitarea a două tururi de scrutin, la care vor
  participa candidaţii care au obţinut primele două locuri în
  ordinea descrescătoare a voturilor primite, situaţie în care
  mandatul va fi atribuit candidatului care obţine cel mai
  mare număr de voturi valabil exprimate.
  ARTICOLUL 186
  Congresul stabileşte prin vot numărul membrilor Consiliului
  Naţional, în conformitate cu limitele statutare.
  ARTICOLUL 187
  (1) Pentru alegerea Preşedintelui Consiliului Naţional, în
  cadrul primei întruniri a Consiliului, se desemnează prin
  vot o comisie de propuneri alcătuită din 5 membri.
  (2) Comisia de propuneri îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  (3) Comisia de propuneri analizează şi verifică respectarea
  condiţiilor statutare pentru fiecare candidatură în parte şi
  prezintă Consiliului Naţional concluziile sale, în cadrul
  unui raport.
  (4) Propunerile de candidatură care respectă condiţile
  statutare sunt supuse aprobării Consiliului Naţional şi
  înscrise pe buletinul de vot, în vederea exercitării votului
  secret de către delegaţi.
  (5) Modalitatea de atribuire a mandatului este în conformitate
  cu procedura prevăzută la Art. 177 alin. 3.
  ARTICOLUL 188
  (1) În vederea verificării modului de respectare a normelor
  statutare cu privire la alegerea delegaţilor la Congresul
  PSD, delegaţii desemnează prin vot o Comisie de validare.
  (2) Comisia de validare îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  (3) Comisia de validare este alcătuită din 9-15 membri.
  (4) Comisia de validare verifică mandatele delegaţilor,
  constată cvorumul statutar de şedinţă şi prezintă
  Congresului un raport.
  ARTICOLUL 189
  (1) În vederea numărării voturilor exprimate pentru alegerea
  organelor naţionale de conducere în cadrul Congresului,
  delegaţii desemnează prin vot o Comisie de numărare a
  voturilor.
  (2) Comisia de numărare îşi alege dintre membrii săi un
  preşedinte.
  (3) Comisia de numărare este alcătuită din 15–25 membri.
  (4) Comisia de numărare verifică şi centralizează voturile
  exprimate, constată atribuirea mandatelor şi comunică raportul

  CAPITOLUL IV
  STRUCTURA NAŢIONALĂ
  Secţiunea 1
  Congresul Partidului Social Democrat
  ARTICOLUL 129
  Congresul este forul suprem de conducere al Partidului Social
  Democrat, se constituie din delegaţi aleşi de Conferinţele
  organizaţiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în
  baza Normei de reprezentare stabilită de prezentul Statut şi
  se întruneşte o dată la patru ani, la convocarea Consiliului
  Naţional.
  ARTICOLUL 130
  (1) Congresul se desfăşoară statutar în prezenţa a cel puţin
  2/3 din numărul delegaţilor cu drept de vot. În cazul în care
  cvorumul nu este întrunit, se iniţiază o nouă convocare
  la care Congresul este statutar indiferent de numărul de
  delegaţi prezenţi.
  (2) Data şi locul desfăşurării Congresului se stabilesc de către
  Consiliul Naţional al PSD.
  ARTICOLUL 131
  (1) La lucrările Congresului PSD pot participa ca invitaţi
  personalităţi ale vieţii politice, economice, academice,
  universitare, ştiinţifice, culturale, juridice, artistice,
  sportive şi din alte domenii, reprezentanţi ai Internaţionalei
  Socialiste, ai Partidului Socialiştilor Europeni, ai partidelor
  social democrate sau socialiste, precum şi ai altor partide
  democratice din ţară şi din străinătate.
  (2) Lista invitaţilor este stabilită de Biroul Permanent Naţional
  76 77
  luând în considerare propunerile formulate de către
  organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi ale PSD
  Diaspora.
  ARTICOLUL 132
  Congresul PSD are următoarele atribuţii:
  a) adoptă sau modifică, prin hotărâre, Statutul PSD, cu
  votul a cel puţin 2/3 din numărul delegaţilor prezenţi;
  b) adoptă sau modifică Programul Politic şi Programul de
  Guvernare ale partidului;
  c) validează alegerile interne pentru Preşedintele PSD,
  desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a
  alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului,
  elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de
  Comitetul Executiv Naţional;
  d) validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea
  candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României,
  desfăşurat în baza Regulamentului de organizare
  a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD
  pentru funcţia de Preşedinte al României, elaborat
  de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul
  Executiv Naţional;
  e) alege şi revocă prin vot secret Secretarul general;
  f) alege sau revocă, prin vot secret, 18 vicepreşedinţi ai
  partidului, după cum urmează:
  – 8 vicepreşedinţi aleşi pe cele 8 regiuni de dezvoltare
  ale României;
  – 7 vicepreşedinţi aleşi în ordinea descrescătoare a
  voturilor;
  – 3 vicepreşedinţi aleşi dintre candidaţii propuşi
  de cele trei organizaţii judeţene şi a municipiului
  Bucureşti care au înregistrat cele mai bune rezultate
  electorale ale PSD, ca medie a procentelor obţinute
  la alegerile locale, parlamentare, europarlamentare şi
  prezidenţiale.
  g) alege şi revocă membrii Consiliului Naţional, ai
  Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală şi
  ai Comisiei Naţionale de Control Financiar Intern;
  h) validează candidatul PSD la funcţia de prim-ministru,
  la propunerea Comitetului Executiv Naţional;
  i) hotărăşte asupra activităţii desfăşurate de Preşedinte,
  vicepreşedinţi, Secretar general şi de Consiliul
  Naţional;
  j) hotărăşte asupra activităţii desfăşurate de Comisia
  Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală şi de Comisia
  Naţională de Control Financiar Intern;
  k) soluţionează contestaţiile împotriva hotărârilor luate
  de Consiliul Naţional, de Comitetul Executiv Naţional,
  precum şi contestaţiile împotriva Comisiei Naţionale
  de Arbitraj şi Integritate Morală şi a Comisiei Naţionale
  de Control Financiar Intern;
  l) adoptă rezoluţii cu privire la teme de interes naţional;
  m) hotărăşte dizolvarea partidului.
  ARTICOLUL 133
  (1) Pentru organizarea şi desfăşurarea lucrărilor Congresului
  PSD, Comitetul Executiv Naţional numeşte Comisia de
  pregătire a Congresului, la propunerea Preşedintelui,
  coordonată de către Secretarul general.
  (2) Comisia elaborează documentele şi programul de
  desfăşurare ale Congresului şi le supune aprobării
  Consiliului Naţional al PSD; documentele aprobate
  se trimit spre dezbatere organizaţiilor judeţene şi a
  municipiului Bucureşti.
  78 79
  ARTICOLUL 134
  (1) Congresul Extraordinar al PSD se convoacă la solicitarea
  Consiliului Naţional, a Comitetului Executiv Naţional, a
  Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere
  sau a cel puţin 16 Consilii judeţene ale organizaţiilor PSD.
  (2) Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi
  aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor
  judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de
  reprezentare prevăzută în prezentul Statut.
  (3) Congresul Extraordinar al PSD se convoacă pentru
  exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru
  următoarele situaţii:
  a) în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare,
  europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau
  anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea
  rezultatelor;
  b) pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului
  Politic al partidului;
  c) în situaţii deosebite.
  Secţiunea a 2-a
  Preşedintele Partidului Social Democrat
  ARTICOLUL 135
  (1) Preşedintele partidului conduce activitatea generală
  a partidului, activitatea Comitetului Executiv Naţional
  şi a Biroului Permanent Naţional şi răspunde în faţa
  Congresului de activitatea politică a Partidului Social
  Democrat.
  (2) Preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi
  membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate
  în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru
  funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul
  Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv
  Naţional.
  ARTICOLUL 136
  Preşedintele partidului este şi Preşedintele Comitetului
  Executiv Naţional şi al Biroului Permanent Naţional şi este
  ales pentru un mandat de patru ani.
  ARTICOLUL 137
  (1) Preşedintele PSD are următoarele atribuţii principale:
  a) prezidează lucrările Congresului;
  b) prezidează şedinţele Comitetului Executiv Naţional
  şi ale Biroului Permanent Naţional şi coordonează
  activitatea acestora;
  c) reprezintă partidul în relaţiile cu autorităţile publice
  centrale şi locale, precum şi cu alte partide sau
  organizaţii din ţară sau străinătate;
  d) numeşte trezorierul partidului, la propunerea
  preşedintelui Comitetului Financiar Naţional, avizată
  de către Secretarul general;
  e) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin hotărârile
  Congresului sau care reies din prevederile prezentului
  Statut.
  (2) În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele partidului
  emite decizii.
  ARTICOLUL 138
  Preşedintele PSD poate solicita Consiliului Naţional al
  partidului votul de încredere pentru activitatea desfăşurată
  de Biroul Permanent Naţional.
  80 81
  Secţiunea a 3-a
  Preşedintele de Onoare al PSD
  ARTICOLUL 139
  (1) La nivelul Partidului Social Democrat se instituie funcţia de
  Preşedinte de Onoare.
  (2) Desemnarea Preşedintelui de Onoare al PSD se face prin
  vot de către Congres de regulă pentru un mandat de patru
  ani, dintre personalităţile recunoscute ale partidului.
  (3) Propunerea pentru candidatul la funcţia de Preşedinte de
  Onoare se face de către Preşedintele PSD.
  ARTICOLUL 140
  Preşedintele de Onoare al PSD participă cu drept de vot la
  lucrările organelor naţionale de conducere ale partidului.
  Secţiunea a 4-a
  Secretarul general al PSD
  ARTICOLUL 141
  Secretarul general al PSD este ales prin vot secret de către
  Congresul partidului pentru un mandat de patru ani.
  ARTICOLUL 142
  (1) Secretarul general al PSD coordonează Secretariatul
  general al PSD format din 7-9 secretari executivi şi are
  următoarele atribuţii:
  a) coordonează activitatea curentă de partid la nivel
  central, comunicarea internă cu organizaţiile judeţene,
  a municipiului Bucureşti şi a PSD Diaspora, precum
  şi comunicarea partidului cu instituţiile şi autorităţile
  publice centrale sau locale şi cu alte partide sau
  organizaţii din ţară sau străinătate;
  b) coordonează activitatea de organizare a evenimentelor
  naţionale ale partidului;
  c) conduce activitatea de resurse umane, gestiunea
  carierei politice, precum şi activitatea de audit intern;
  d) conduce serviciile administrative la nivel central şi
  încheie raporturi de muncă în vederea asigurării
  acestora:
  e) organizează activitatea de pregătire a lucrărilor şi a
  documentelor necesare desfăşurării Congresului,
  Consiliului Naţional, Comitetului Executiv Naţional şi
  Biroului Permanent Naţional;
  f) elaborează proiectele Regulamentelor şi ale Normelor
  Metodologice de organizare şi funcţionare internă;
  g) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin hotărârile
  Congresului sau care reies din prevederile prezentului
  Statut.
  (2) În exercitarea atribuţiilor sale, Secretarul general emite
  decizii.
  ARTICOLUL 143
  (1) Secretariatul general al PSD este alcătuit din 7-9 secretari
  executivi ai partidului având atribuţii stabilite prin hotărârea
  Comitetului Executiv Naţional, la propunerea Secretarului
  general.
  (2) Secretarii executivi sunt desemnaţi şi revocaţi de Comitetul
  Executiv Naţional la propunerea Preşedintelui PSD, după
  consultarea Secretarului general.
  general.
  82 83
  Secţiunea a 5-a
  Vicepreşedinţii PSD
  ARTICOLUL 144
  Congresul PSD alege vicepreşedinţii partidului în conformitate
  cu Art. 132 lit. f).
  ARTICOLUL 145
  Vicepreşedinţii PSD au atribuţii stabilite de Comitetul
  Executiv Naţional al PSD, la propunerea Preşedintelui PSD,
  în conformitate cu domeniul de competenţă profesională al
  fiecăruia.
  Secţiunea a 6-a
  Consiliul Naţional al PSD
  ARTICOLUL 146
  Consiliul Naţional al PSD este organul de conducere al
  partidului în intervalul dintre două Congrese şi se întruneşte
  anual, de regulă în luna octombrie şi, în mod extraordinar, la
  convocarea Comitetului Executiv Naţional.
  ARTICOLUL 147
  Consiliul Naţional al PSD este ales prin vot secret de Congres
  pentru o perioadă de patru ani.
  ARTICOLUL 148
  Consiliul Naţional al PSD este alcătuit din maxim 1001
  membri, aleşi dintre candidaţii desemnaţi de Conferinţele
  judeţene, a municipiului Bucureşti şi a PSD Diaspora sau
  propuşi de Congres, precum şi câte 25 de reprezentanţi
  ai fiecăreia dintre structurile interne ale partidului (TSD,
  OFSD, OPSD, LAL), desemnaţi de Comitetele Executive ale
  acestora, 25 de reprezentanţi ai centralei sindicale CNSLR
  Frăţia, desemnaţi de conducerea acesteia şi 10 reprezentanţi
  ai asociaţiilor de revoluţionari cu care PSD are încheiat
  protocol de colaborare la nivel naţional.
  ARTICOLUL 149
  (1) Organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi a PSD
  Diaspora propun candidaţi pentru funcţia de membru al
  Consiliului Naţional, conform Normei stabilite de Comitetul
  Executiv Naţional.
  (2) Dintre candidaţii propuşi trebuie să facă parte: preşedinţii
  organizaţiilor judeţene, preşedinţii organizaţiilor de
  sector şi al organizaţiei PSD a municipiului Bucureşti,
  preşedintele PSD Diaspora, senatorii, deputaţii şi
  europarlamentarii PSD, preşedinţii structurilor interne de
  femei, tineret şi pensionari, preşedinţii şi vicepreşedinţii
  Consiliilor Judeţene Administrative, primarii municipiilor
  reşedinţă de judeţ şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti,
  primarul general, primari de oraşe şi comune, precum şi
  alţi membri ai partidului.
  ARTICOLUL 150
  Consiliul Naţional al PSD are următoarele atribuţii:
  a) alege şi revocă prin vot secret Preşedintele Consiliului
  Naţional;
  b) validează componenţa Comitetului Executiv Naţional
  şi a Biroului Permanent Naţional;
  c) asigură punerea în aplicare a hotărârilor Congresului;
  d) hotărăşte constituirea de alianţe politice cu alte
  partide, în baza protocoalelor de asociere încheiate
  în condiţiile legii, precum şi comasarea prin fuziune
  sau absorbţie cu alte partide sau formaţiuni politice, la
  84 85
  propunerea Comitetului Executiv Naţional;
  e) dezbate şi aprobă anual Rapoartele de activitate
  ale Preşedintelui partidului, Secretarului general,
  Preşedintelui Consiliului Naţional, vicepreşedinţilor
  PSD, şefilor de departamente, ale liderilor de grupuri
  parlamentare, precum şi ale structurilor interne ale
  partidului;
  f) stabileşte strategia de organizare a campaniilor
  electorale prezidenţiale, parlamentare,
  europarlamentare şi locale;
  g) validează activitatea şi hotărârile Comitetului Executiv
  Naţional;
  h) soluţionează contestaţiile formulate împotriva
  hotărârilor de sancţionare adoptate de Comitetul
  Executiv Naţional;
  i) soluţionează divergenţele între Consiliile organizaţiilor
  judeţene, respectiv al organizaţiei PSD a municipiului
  Bucureşti şi Comitetul Executiv Naţional în legătură
  cu desemnarea candidaţilor pentru alegeri legislative;
  j) aprobă bugetul anual de venituri şi cheltuieli al partidului
  şi hotărăşte asupra execuţiei acestuia;
  k) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin hotărârile
  Congresului sau care reies din prevederile prezentului
  Statut.
  ARTICOLUL 151
  Preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales prin vot
  secret de către Consiliul Naţional al PSD, pentru un mandat
  de patru ani, coordonează activitatea Consiliului şi are
  următoarele atribuţii:
  a) prezidează şedinţele Consiliului Naţional;
  b) coordonează activitatea forumurilor, ligilor, asociaţiilor
  constituite în cadrul partidului la nivel naţional;
  c) urmăreşte respectarea hotărârilor adoptate de
  Consiliul Naţional;
  d) primeşte, prin delegare, atribuţii din partea Preşedintelui
  Partidului Social Democrat;
  e) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin hotărârile
  Consiliului Naţional sau care reies din prevederile
  prezentului Statut.
  ARTICOLUL 152
  (1) În cadrul Consiliului Naţional al PSD se organizează
  Departamente structurate pe domenii de activitate în care
  sunt cuprinşi membri ai Consiliului Naţional şi specialişti
  din domeniile respective, membri şi simpatizanţi PSD.
  (2) Departamentele au următoarele atribuţii:
  a) elaborează studii, strategii şi programe ale PSD
  specializate pe domenii de activitate;
  b) elaborează secţiuni specifice din cadrul Programului
  de Guvernare al PSD;
  c) monitorizează activitatea ministerelor şi a instituţiilor
  cu atribuţii specifice pentru fiecare dintre domeniile de
  activitate ale Departamentelor;
  d) analizează legislaţia în vigoare şi proiectele de lege;
  e) elaborează strategii şi mesaje cu referire la activitatea
  curentă a Guvernului şi a instituţiilor aflate în
  subordinea acestuia;
  f) îndeplinesc alte atribuţii stabilite prin hotărârile
  Consiliului Naţional sau prin hotărârea Preşedintelui
  Consiliului Naţional.
  ARTICOLUL 153
  (1) Domeniile de activitate ale Departamentelor precum şi
  şefii acestora se stabilesc, la propunerea Preşedintelui
  Consiliului Naţional, de către Comitetul Executiv Naţional.
  86 87
  (2) Şefii Departamentelor sunt asimilaţi din punct de vedere
  politic cu vicepreşedinţii partidului.
  (3) Conducerea Departamentelor este exercitată de către un
  Birou de conducere alcătuit din: Preşedintele Consiliului
  Naţional, coordonatorul general al departamentelor, şefii
  de departamente şi trei secretari nominalizaţi de Grupurile
  Parlamentare al PSD din Senat şi Camera Deputaţilor,
  respectiv de către Secretarul general al PSD.
  (4) În activitatea lor, şefii Departamentelor de specialitate pot
  propune o conducere a departamentului alcătuită din 1-3
  vicepreşedinţi şi un secretar, cu aprobarea Preşedintelui
  Consiliului Naţional.
  (5) Activitatea Departamentelor de specialitate se desfăşoară
  în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare al
  Departamentelor, elaborat de Biroul de conducere al
  Departamentelor, aprobat de Comitetul Executiv Naţional.
  ARTICOLUL 154
  (1) Consiliul Naţional poate hotărî la propunerea Biroului
  Permanent Naţional organizarea în cadrul partidului
  de forumuri, ligi, asociaţii, cluburi şi alte organisme, cu
  membrii PSD sau în parteneriat, pentru promovarea în
  societatea românească a strategiilor din Programul Politic
  al PSD. Relaţia partid-sindicate precum şi alte parteneriate
  sunt stabilite de către Biroul Permanent Naţional.
  (2) Activitatea forumurilor, ligilor, asociaţiilor, cluburilor ş.a.
  se organizează conform prevederilor Regulamentelor de
  organizare şi funcţionare proprii, aprobate de Consiliul
  Naţional PSD.
  (3) În cadrul PSD funcţionează: Forumul Naţional al
  Muncitorilor; Forumul Naţional al Agricultorilor; Forumul
  Naţional al Ecologiştilor; Forumul Naţional al Oamenilor
  de ştiinţă, cultură şi artă ş.a..
  (4) În vederea elaborării de programe şi strategii ale PSD în
  domeniile de interes ale partidului se pot constitui Consilii
  Consultative pe probleme de analiză politică, imagine şi
  relaţii cu mass-media; organizare şi resurse umane.
  (5) Consiliul Consultativ al PSD pentru Problemele
  Minorităţilor Naţionale desfăşoară activităţi pentru
  identificarea problemelor specifice cu care se confruntă
  minorităţile naţionale din România şi elaborează soluţii şi
  propuneri adecvate pentru rezolvarea lor.
  (6) Activităţile prevăzute la aliniatele (1)–(5) sunt coordonate
  de preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
  Secţiunea a 7-a
  Comitetul Executiv Naţional
  ARTICOLUL 155
  (1) Comitetul Executiv Naţional al PSD este organul de
  conducere şi de decizie al partidului care coordonează
  activitatea acestuia între şedinţele Consiliului Naţional.
  (2) Comitetul Executiv National al PSD se întruneşte lunar sau
  ori de câte ori este necesar, la convocarea Preşedintelui
  PSD, a Biroului Permanent Naţional sau a cel puţin 1/3 din
  numărul membrilor săi.
  ARTICOLUL 156
  (1) Comitetul Executiv Naţional se constituie din: Preşedintele
  PSD, Preşedintele de Onoare al PSD, Secretarul general
  al PSD, vicepreşedinţii PSD, Preşedintele Consiliului
  Naţional, preşedinţii organizaţiilor judeţene, ai sectoarelor,
  al organizaţiei PSD a municipiului Bucureşti şi al PSD
  Diaspora, Preşedintele CFN, preşedinţii structurilor
  interne de tineret, femei şi pensionari, preşedintele Ligii
  Aleşilor Locali, reprezentantul centralei sindicale cu care
  88 89
  PSD încheie protocol de colaborare la nivel naţional.
  (2) La lucrările Comitetului Executiv Naţional participă,
  fără drept de vot, preşedinţii celor două Camere
  ale Parlamentului, primul-ministru, liderii grupurilor
  parlamentare şi ministerial, purtătorul de cuvânt al
  PSD, dacă nu ocupă una din funcţiile enunţate la alin.
  (1), precum şi secretarii executivi ai PSD, preşedintele
  CNAIM, preşedintele CNCFI şi trezorierul.
  ARTICOLUL 157
  Şedinţa Comitetului Executiv Naţional este statutară în
  prezenţa a 2/3 din numărul membrilor acestuia menţionaţi
  la art.156 alin.(1) şi adoptă hotărâri cu votul majorităţii
  membrilor prezenţi.
  ARTICOLUL 158
  Comitetul Executiv Naţional are următoarele atribuţii:
  a) analizează, dezbate şi hotărăşte asupra proiectelor de
  Program Politic, strategie electorală, precum şi asupra
  alianţelor politice şi electorale;
  b) hotărăşte asupra Programului de Guvernare,
  Programului legislativ, structura şi reprezentanţii
  partidului în Guvern;
  c) propune Consiliului Naţional încheierea de alianţe
  politice cu alte partide, în baza protocoalelor de
  asociere încheiate în condiţiile legii, precum şi
  comasarea prin fuziune sau absorbţie cu alte partide
  sau formaţiuni politice;
  d) stabileşte protocoale de colaborare cu patronatele,
  confederaţiile sindicale sau alte structuri ale societăţii
  civile;
  e) elaborează strategia de selecţie, pregătire, formare şi
  promovare a resurselor umane ale partidului;
  f) hotărăşte asupra organizării şi desfăşurării alegerilor în
  cadrul structurilor teritoriale ale partidului;
  g) hotărăşte asupra propunerilor de dizolvare a
  Consiliului sau a Biroului/Comitetului Executiv al
  organizaţiei locale, după caz, pentru încălcarea gravă
  a prevederilor Statutului, desemnează conduceri
  interimare si stabileşte măsuri pentru organizarea de
  noi alegeri în organizaţia respectivă;
  h) soluţionează contestaţiile formulate împotriva
  hotărârilor pronunţate de Consiliile organizaţiilor
  judeţene sau a organizaţiei municipiului Bucureşti;
  i) hotărăşte, în situaţii excepţionale, pentru încălcări
  grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse
  PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia
  dintre membrii PSD, cu 2/3 din voturile membrilor săi;
  j) la propunerea Preşedintelui partidului, poate hotărî
  dizolvarea Birourilor Permanente ale organizaţiilor
  judeţene, de sector şi a municipiului Bucureşti;
  k) informează Consiliul Naţional în legătură cu activitatea
  desfăşurată între şedinţele acestuia;
  l) coordonează campaniile electorale ale PSD
  pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare,
  europarlamentare şi locale, precum şi campania
  de informare şi promovare a poziţiei PSD asupra
  referendumurilor;
  m) iniţiază şi realizează relaţiile PSD pe plan intern şi
  internaţional cu alte partide şi organizaţii politice sau
  apolitice, precum şi cu sindicatele şi patronatele;
  n) înfiinţează şi coordonează publicaţiile centrale ale
  PSD;
  o) confirmă propunerile de candidaţi ai PSD pentru
  Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European,
  pentru fiecare circumscripţie electorală;
  90 91
  p) confirmă propunerile de candidaţi pentru organele
  administraţiei publice locale în funcţiile de preşedinţi
  şi vicepreşedinţi ai Consiliilor Judeţene Administrative,
  de primari ai municipiilor şi sectoarelor şi de primar
  general al municipiului Bucureşti;
  q) coordonează activitatea structurilor interne ale PSD
  (TSD, OFSD, OPSD, LAL) şi validează Conferinţele
  naţionale ale acestora;
  r) aprobă Regulamentele de organizare şi funcţionare
  ale tuturor organismelor şi a structurilor interne ale
  partidului, la propunerea Biroului Permanent Naţional,
  dacă Statutul PSD nu prevede altfel;
  s) aprobă Regulamentele proprii de organizare şi
  funcţionare ale Grupurilor Parlamentare ale PSD din
  Camera Deputaţilor, Senat şi Parlamentul European,
  precum şi al Grupului ministerial al membrilor PSD ai
  Guvernului;
  ş) aprobă Regulamentul de organizare a alegerilor
  interne pentru funcţia de Preşedinte al partidului;
  t) aprobă Regulamentul de organizare a scrutinului intern
  pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia
  de Preşedinte al României;
  ţ) aprobă Regulamentul privind desfăşurarea Adunărilor
  generale, a Conferinţelor şi a Congresului, precum
  şi modalităţile concrete de desemnare a delegaţilor
  şi de depunere a candidaturilor pentru organele de
  conducere teritoriale, judeţene/sector, ale organizaţiei
  PSD a municipiului Bucureşti, ale PSD Dispora şi
  pentru organele de conducere centrale;
  u) numeşte preşedintele Comitetului Financiar Naţional,
  la propunerea Preşedintelui partidului, cu avizul
  Secretarului general;
  v) validează rezultatul votului din cadrul grupurilor
  parlamentare privind propunerile de candidaţi pentru
  funcţii în Birourile Permanente ale Senatului şi
  Camerei Deputaţilor şi pentru conducerea Grupurilor
  Parlamentare ale PSD;
  w) validează deciziile Biroului Permanent Naţional cu
  privire la depunerea moţiunii de cenzură împotriva
  Guvernului, suspendarea Preşedintelui României
  şi acordarea votului de încredere pentru Guvern, în
  urma consultării prin vot a Grupurilor Parlamentare ale
  PSD, de către Biroul Permanent Naţional;
  x) stabileşte domeniile de activitate pe care le
  coordonează vicepresedinţii, în baza propunerilor
  Preşedintelui PSD;
  y) desemnează şi revocă secretarii executivi ai PSD, la
  propunerea Secretarului general;
  z) îndeplineşte alte atribuţii stabilite prin hotărârile
  Consiliului Naţional sau care reies din prevederile
  prezentului Statut.
  Secţiunea a 8-a
  Biroul Permanent Naţional
  ARTICOLUL 159
  Biroul Permanent Naţional este organul operativ de analiză
  şi decizie al partidului între şedinţele Comitetului Executiv
  Naţional şi se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este
  necesar, la convocarea Preşedintelui partidului.
  ARTICOLUL 160
  (1) Biroul Permanent Naţional este constituit din: Preşedintele
  PSD, Preşedintele de Onoare al PSD, Secretarul general
  al PSD, Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, 18
  vicepreşedinţi ai PSD, preşedintele CFN, liderii naţionali
  92 93
  ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, precum şi reprezentantul
  centralei sindicale cu care PSD încheie protocol de
  colaborare la nivel naţional.
  (2) La lucrările Biroului Permanent Naţional participă,
  fără drept de vot: coordonatorul Departamentelor
  Consiliului Naţion

 4. Într-o formulare simplificată.., iată cum sună „justiția pe înțelesul tuturor”:
  «Justiția este un gard putred din nuiele, revopsit la 4 ani în culoare majorității politice, printre care cățeii se strecor, dulăii îl sar, iar fraierii suportă rigorile legii»

Ultimele aparitii