Indemnizația de merit, o hoție reglementată de lege! (I)

4

Hits: 565

Indemnizația de merit, o hoție reglementată de lege! (I) 

GRATIELA VAJIALA
GRATIELA VAJIALA

Și spun asta pentru că această Lege, 118/2002, a inventat un nou mod de a fura, fiind una prost concepută, care lasă loc de interpretări și care dă posibilitatea unor oameni, cu funcții în ministere, să fie subiectivi și să atribuie aceste indemnizații după bunul plac. Sau poate tocmai asta s-a urmărit, ca o mână de oameni, din administrație, probabil puși politic pe fotoliile ministeriale, să dea aceste indemnizații cu dedicații.

Așadar,

Indemnizația de merit se acordă pentru realizări deosebite și pentru recompensarea unei activități de notorietate în domeniul culturii, științei și sportului, așa spune Legea 118/2002. Mai mult, pentru acordarea acestei indemnizații s-a creat o Comisie Națională, care dă avizul, pe baza îndeplinirii normelor de aplicare ale legii.

Cine citește până aici, consideră că totul este corect.

Mai mult, componența Comisiei  ar trebui să fie garantul unei distribuiri doar pe baze de merit, mai ales că din Comisie fac parte preşedintele Academiei Române, preşedinţii comisiilor de Cultură şi ai comisiilor de Muncă de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, ministrul Culturii, ministrul Educaţiei şi Cercetării, ministrul Sportului şi Tineretului. Preşedinţii Uniunilor de creaţie recunoscute de Asociaţia Naţională a Uniunilor de Creaţie (Uniunea Arhitecţilor din România, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Uniunea Cineaştilor din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Uniunea Teatrală din România). Așa cum spune Legea, această Comisie, în totalitatea ei, decide cine întrunește toate criteriile de a primi Indemnizația de merit.

Doar că nu este așa –

Comisia este pur formală, fiecare minister sau uniune medicală și culturală ia decizii pe cont propriu, fără ca nominalizările să fie controlate de cineva, dacă sportivul, medicul sau artistul merită să primească acești bani. Și cum la sport avem destule exemple, care atestă faptul că pe lista premianților au apărut nume care nu meritau această onoare, putem gândi că și la medici s-a făcut la fel, ca și la artiști.

Când legea a fost instituită, asta întâmplându-se în 2002,

legiuitorul a fixat la 1500 numărul maxim de indemnizații, fiind obligat, peste câțiva ani să mai adauge 150 de locuri. Prin urmare, din cele 1650 de indemnizații de merit, 117 au revenit sportului – nu știm pe ce criterii s-au acordat doar atâtea, cert este faptul că pe lista de așteptare mai sunt destule persoane, care și reclamă că sunt mulți beneficiari ce nu merită indemnizația, pentru că nu respect criteriile impuse.

Și ne uităm și noi pe listele cu Indemnizațiile de merit,

Afișate de Ministerul Tineretului și Sportului, ne cuprinde mirarea de hoțiile celor din Ministerul Sportului – astfel, nume ca Mihail Majearu, Eustațiu Mărgărit, Mihai Leu, Ioan Igna, Elena Frâncu, Helmuth Duckadam, Toma Prădatu, Ion Puică, Ioan Sabău sau Elena Grațiela Vâjâială apar ca venind din zona ciclismului, fără ca vreunul dintre ei să fi avut de-a face cu acest sport!!! Și de ce ciclism? Mai mult, într-un interviu acordat televiziunii Antena 1 fostul pugilist Mihai Leu, care nu îndeplinește criteriile de acordare, a recunoscut cinstit că cineva din Minister i-a zis că poate să câștige niște bani și să-și depună dosarul. ”Niciodată nu am cerut bani, nici rentă viageră nu am cerut, pentru că am considerat că sunt alții care au mai multe nevoi decât mine”.

Dar bomboana pe coliva acestor indemnizații este pusă de fosta șefă a antidopingului în România,

Elena Grațiela Vâjâială, care ia indemnizație în continuare, în ciuda faptului că a făcut țara de râs – încă din 2016 s-a descoperit că laboratorul antidoping din România a ascuns niște teste positive, ale unor luptători și ale unui halterofil, ba chiar a distrus probe compromițătoare de dopaj, încercând să mușamalizeze moartea fotbalistului Patrick Ekeng. Și legea 118/2002 spune clar, aceste indemnizații se acordă personalităților române de prestigiu, pentru realizări deosebite și pentru recompensarea unei activități de notorietate în domeniul culturii, științei și sportului, nu pentru astfel de acte criminale. Doamna Vâjâială să dea banii înapoi, că prin activitatea ei negativă a pătat prestigiul laboratorului antidoping românesc, care devenise de notorietate.

În episodul următor vă vom dezvălui lupta uneia dintre fostele campioane mondiale de popice,

Elisabeta Badea, o doamnă trecută de 60 de ani, care o duce destul de greu și care a-ncercat să intre și ea pe lista de Indemnizații de merit, dar n-a reușit, în ciuda faptului că și-a angajat și un avocat. Și chiar dacă Curtea de Conturi a României a costatat multe nereguli la Ministerul Sportului, în alcătuirea acestei liste, funcționarii din MTS refuză să o pună în drepturi pe Badea – e țara lor, am vrut să spun, dar asta înseamnă că mă predau și eu și nu am de gând să fac așa ceva!

Puteți susține AntiMafia.ro făcând o donație. Vă mulțumim!
  •  
  •  
  •  

4 thoughts on “Indemnizația de merit, o hoție reglementată de lege! (I)

  1. Un articol echilibrat care vorbește de la sine in ce țară trăim .Abuzuri peste abuzuri .In timp ce eu lupt pentru supraviețuire ,alții primesc onoruri nemeritate .Până când vor considera aceste persoane că pot face totul după bunul plac ? Justiția mai exista ?

  2. Părerea mea este că aceste indemnizații se dau în funcție de locurile disponibile nu în funcție de performanțele sportivilor. Eu cred că aceste indemnizații trebuiau să se acorde tuturor sportivilor care au concurat pentru ROMÂNIA nu în funcție de nr de medalii

    1. Indemnizațiile se dau cum vor ei nu cum ar fi normal celor care o merita .Mie mi.au furat acte din dosar .Mariana Popescu cu complicitatea fostei Secretar general Carmen Tocală .Am dovezi în acest sens.

  3. Dupa episodul pe care il veti face cu doamna Elisabeta Badea, va pot pune la dispozitie si aterial pentru un alt episod cel putin la fel de interesant. Este vorba despre situatia domnului antrenor emerit de gimnastica Florea STEFANESCU, cu activitatea incheiata, in varsta de 73 de ani , care are cererea depusa de 14 ani, intruneste toate conditiile prevazute de lege, are acumulate cel putin minim 114,81 puncte, avand peste 19 medalii mondiale, fara a mai discuta de cele europene sau la alte genuri de competitii sportive, care a fost detasat ca antrenor de gimnastica pentru asistenta tehnica de specialitate in Regatul Spaniei la cererea expresa a lui Juan Antonio Samaranch președintele Comitetului Internațional Olimpic în perioada 1980 – 2001. Dar ce sa vezi ……… MTS-ul ii spune ca nu poate primi indemnizatie pentru ca – “are dosarul cam subtire” –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Doamna Bruynseels, candidat la Președinția României, “nu a vrut ca steagul să fie CANIBALIZAT”

vin iul. 19 , 2019
Hits: 565Doamna Bruynseels, candidat la Președinția României, “nu a vrut ca steagul să fie CANIBALIZAT” Doamna Bruynseels, candidat la Președinția României, a ținut astăzi o ședință de întrebări și răspunsuri pe facebook. Întrebată de ce la inaugurarea candidaturii nu a fost folosit NICI UN STEAG TRICOLOR, această vajnică româncă a răspuns că “nu a vrut ca steagul să fie CANIBALIZAT”. […]