Handbalul începe cu litera ”h”, de la hărțuire sexuală!

Hits: 741

Handbalul începe cu litera ”h”, de la hărțuire sexuală!

hartuire-antimafia.roÎn aceste zile, handbalul românesc este măcinat de un nou scandal sexual, de data aceasta la un club din Ploiești. Din nefericire, astfel de întâmplări nefirești se petrec cu o anumită ciclicitate în handbalul românesc, obligându-i pe părinții de fetițe, care intră în contact cu astfel de zvonuri, să se gândească odată în plus dacă să-și mai dea odraslele la handbal.

Este o pată întunecată asupra celui mai popular sport de echipă din România, care și-așa traversează o perioadă mai puțin fastă, dacă ne gândim la performanțele din ultimii ani, ale loturilor naționale, feminine și masculine.

Istoria hărțuirilor sexuale din handbalantimafia.ro

Și istoria hărțuirilor sexuale din handbal, vorbim de cele petrecute în Mileniul III, începe cu 2009, cu acuzele pe care două sportive i le-au adus antrenorului Lucian Râșniță. S-a făcut o anchetă, de către Federație.

Nu cred că s-a ajuns cu reclamații la poliție, cert este faptul că Râșniță a fost suspendat din Centrul Național de Excelență de la Vâlcea, unde se pregăteau cele mai bune junioare, după care a fost mutat la Sighișoara, la Centrul de băieți.

Prin 2013, un alt antrenor, Constantin Dincă

La doar câțiva ani distanță, cam prin 2013, un alt antrenor, Constantin Dincă, a intrat în atenția Federației, fiind și el învinuit de hărțuire sexuală. Se pare că, de data aceasta, colegii din Centrul de la Vâlcea i-au vrut capul, cum se spune, inventând o poveste aproape științifico-fantastică. Din păcate, omul a ieșit din sistem, pentru că președintele de atunci, Cristian Gațu, i-a cerut demisia.

Și ajungem în 2015

Și ajungem în 2015, la un caz extrem de exploziv, în care profesorul Ion Țibru a fost acuzat de 15 violuri, asupra unor handbaliste cu vârste cuprinse între 10 ani și 14 ani. A fost un proces greu, cu mulți martori, în care Justiția s-a descurcat după mult timp. Țibru a fost condamnat și obligat la despăgubiri, în boxa acuzaților a fost și Federația de Handbal, care a fost nevoită să plătească daune în solidar cu violatorul Țibru.

Și doar după doi ani, adică în 2017

Și doar după doi ani, adică în 2017, o nouă reclamație de hărțuire sexuală, făcută de mama unei handbaliste, care a descoperit relația fetei ei cu profesorul Raul Ciolpan, de la CSȘ Sânnicolau Mare. De altfel, Ciolpan a fost acuzat că a abuzat două sportive, de la acel club. Cazul a ajuns la Comisia de Disciplină a Federației, care s-a apucat de o anchetă minuțioasă.

Și, în sfârșit, am ajuns în 2019

Și, în sfârșit, am ajuns în 2019, la CSM Ploiești, club unde-și desfășoară activitatea doctorul Viorel Dohotaru, acuzat că ar fi pipăit jucătoare în zona intimă, invocând diferite motive.

Aici, însă, situația a luat o întorsătură neașteptată – o parte din părinții handbalistelor s-a solidarizat cu acuzatul, susținând că doctorul este profesionist și că n-ar fi făcut așa ceva.

Angajații clubului sunt și ei oripilați de cazul în sine, mai ales că Dohotaru este în club de ani buni, colaborând cu sportivi de la mai multe discipline sportive. Mai mult, omul este binișor trecut de 60 de ani și este și bunic.

O vorbă românească spune că fără foc nu iese fum niciodată

Nu știm gravitatea tuturor exemplelor prezentate mai sus, cert este faptul că Federația Română de Handbal, cât și cluburile, ar trebui să fie mai atente când își nominalizează antrenori la loturile de junioare sau cadete, ba chiar să instituie un  examen psihologic anual.

În plus, la acest nivel de echipe juvenile ar trebuie să existe un Regulament de ordine interioară, care să cuprindă norme de conduită atât pentru profesorii antrenori, cât și pentru micile handbaliste – se pare că și unii, și alții, depășesc, uneori, limita bunului simț!

 

 

Puteți susține AntiMafia.ro făcând o donație. Vă mulțumim!
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La aroganțe se răspunde cu aroganțe – la CSM București

vin oct. 4 , 2019
Hits: 741La aroganțe se răspunde cu aroganțe – la CSM București, fetele primesc mașini, iar băieții fac deplasare chiar în ziua meciului! Un fapt nemaiîntîlnit în ultimii 6-7 ani – echipa masculină de handbal, a clubului Primăriei Capitalei, s-a deplasat la Buzău chiar astăzi, pentru a disputa partida contra gazdelor de la CS HC 2012. O aroganță a clubului, care […]