Am primit la redacție un material extrem de bine documentat despre candidatul la un post de deputat în Parlamentul României, Eugen Tomac. Vi-l redăm în continuare, în întregime, așa cum l-am primit, lăsând la latitudinea alegătorului să-l judece pe viitorul politician. Ca observație, adăugăm doar că Tomac nu putea ajunge “peste noapte”omul de încredere al lui Traian Băsescu, așa cum pretinde autorul, pentru că în funcțiile deținute de basarabean la Cotroceni sau DRP nu pot accede decât persoane verificate la sânge de serviciile secrete românești (mai ales de Serviciul de informații Externe) sau ofițeri acoperiți ai acestora. Cel puțin în epoca Băsescu ! Cât privește banii publici tocați în Republica Moldova sub oblăduirea lui Eugen Tomac, ar trebui verificat în ce măsură și cine anume din conducerea SIE și-a dat acordul pentru asemenea operațiuni speciale.
“Cu un CV sintetizat la maxim și cu un trecut necunoscut, Eugen Tomac, ( mai cunoscut la Cotroceni sub denumirea de copilul lui Băsescu) s-a trezit peste noapte om de încredere al președintelui României. Deși a ocupat mai multe funcții publice în România, singurele referințe ale lui Eugen Tomac sunt legate de studiile sale, activitatea publicistică studențească și o gaură în bugetul României de un milion de euro.
Eugen Tomac este creația lui Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova, stabilit în România, bun prieten cu Traian Băsescu și cu Petre Roman ! Acesta îi furnizează toată tematica de acțiune lui Tomac și îi coordonează toate mișcarile: când unioniste, când rusofone, în funcție de interesele sale. În 2008, Tomac a câștigat alegerile pentru Diaspora pentru Estul Europei si Asia, cu 1534 de voturi, dar a pierdut locul de deputat la redistribuire. Din 2009 a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, unde a angajat-o și pe cumnata lui, Stela Culic, iar din 2012 ca urmare a gestiunii frauduloase prin care s-au cheltuit nejustificat un milion de euro, constatatare a Curții de Conturi la DPRP și-a dat demisia și a fost angajat la Cancelaria Președintelui României în funcția de consilier pentru românii de pretutindeni ! Cu toate acestea, Tomac are domiciliul într-o vilă estimată la aproximativ 115.000 de euro în localitatea Dumitrana, lângă București, dar a primit în 23 decembrie 2009 și un apartament la Universitate, pe strada Edgar Quinet nr. 10, prin contractul 1254/2009 ! Din 20 octombrie 2012 și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial și ocupă abuziv apartamentul de la Piața Universității (Edgar Quinet) din București !
Misterul tăcerii presei moldovenești în fața lui Tomac !
Eugen Tomac a cheltuit peste 600 de mii de euro din banii oferiți de Statul român programelor pentru românii de pretutindeni pentru a-și finanța campania electorală din Republica Moldova, pentru un post de deputat în Parlamentul României pe locurile pentru diaspora. Tomac a profitat de slăbiciunea mass-mediei de limbă românească din Moldova și a cheltuit nejustificat sute de mii de euro pentru înființarea sau finanțarea unor firme care au ca obiect de activitatea mass-media. Potrivit autorităților romane, Eugen Tomac nu reușește să justifice de ce a dat zeci de mii de euro pentru scriitori, artiști plastici de casă ori preoți care, în mod normal sunt finanțați de alte instituții ale statului ! Toate acestea au fost surprinse și intr-un raport al Curtii de Conturi a României care arată cum Eugen Tomac, profitând de poziția sa, a direcționat bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni pregătindu-și propria campanie electorală din Republica Moldova. Eugen Tomac este parte în patru procese la Curtea de Apel București pentru a-și dovedi nevinovăția, conștient fiind că raportul Curții de Conturi ar putea fi începutul unei cercetări penale.
Funcționar în România, mogul pe bani publici în Moldova
În numai trei ani de la preluarea Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), Eugen Tomac a transferat peste 2,3 milioane de ron către entități de presă din Moldova prin diverse proiecte. La acestea se adaugă și investiții în chioșcuri făcute cadou unor firme private ! În 2009, anul instalării în funcția de secretar de stat la DRP, Eugen Tomac a finanțat 11 site-uri, ziare, edituri ori ONG-uri ale unor ziariști din Moldova cu suma de 2,1 milioane de ron. Efectul îl simțim acum, în campania lui Tomac, care are interviuri și bannere pe toate site-urile ! Pe lista acestora se află Radio Vocea Basarabiei, Timpul de Dimineață sau Ziarul de Gardă. Publicațiile fac acum propagandă sub diverse forme pentru alegerea în funcția de deputat a lui Eugen Tomac sau scriu așa cum dorește Dorin Chirtoacă. Separat de aceste fonduri, Tomac a mai finanțat după bunul plac și activitatea Asociației Presei Independente din Moldova ! În anul 2010, povestea se repetă cu finanțarea unor proiecte private majore. Postul românesc de radio Arena FM, în valoare de 413.500 de ron, dezvoltat prin Asociația Obștească Centrul de Cultură și Carte Românească. La portofoliul media se adaugă și lansarea portalului de știri arena.md, realizat prin aceeași entitate ! Din banii DRP, Eugen Tomac și-a făcut un obicei din a sprijini diverse asociații ale unor anumiți ziariști, cum ar fi Congresul Jurnaliștilor Români de pretutindeni, finanțat cu 72.305 ron. Tomac a continuat să finanțeze și alte publicații, acoperind astfel aproape toată presa: Jurnal de Chișinau (50.000 de ron), Timpul de dimineață (49.998 de ron), Ziarul de Gardă (39.999 de ron). În 2011, DRP a mai dat bani doar la Ziarul de Gardă, 49.778 de ron, dar și altor câteva reviste: Revista națională Natura (12.814 de ron), săptămânalul „Literatură și Artă” (45000 de ron) și proiectul editorial Efigii identitare românești (20.000 de ron).
Tomac vizat în scandalul Mega press !
Potrivit raportului Curții de Conturi a României, Eugen Tomac a finanțat Asociația Obștească “Centrul de Cultură și Carte Românească” Chișinau, condusă de Mihai Cimpoi, iar pentru realizarea proiectului “Rețea de distribuție presă românească”, a solicitat suma de 180.000 euro. Mihai Cimpoi este prieten al lui Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal și al finului acestuia, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Sub această acoperire politică din România și de la Chișinău, asociația invocă în documente faptul că nu dispune de resursele umane pentru a opera cele 50 de chioșcuri de distribuție a presei și transmite chioșcurile companiei private New Mega Press. Încadrarea juridică a inspectorilor CCR are iz penal „valoarea abaterii constatate este de 792.000 ron și reprezintă sprijinul financiar acordat în mod indirect unui agent economic din Republica Moldova”. Câte ziare romanești și câte rusești, sau mai bine zis, câte produse alimentare și nealimentare se comercializeaza în chioșcuri !? Consecința economico-financiară a abaterii de la legalitate și regularitate consta în efectuarea unei plăți nelegale din creditele bugetare ale anului 2011. Firma beneficiară, NEW Mega Press este deținută de Ioan Curta și Angela Gîrnet (70%) ! Ioan Curta a mai fost implicat în firmele românești EDITURA TEORA BAIA MARE SRL, COBO IC SRL, POLSIB SA, COBO COMPUTER SRL, TEORA SA, EDITURA IMPORT-EXPORT TEORA BUCURESTI SRL, AURORA EXIM 2000 SRL. Angela Gîrnet este director la Editura Prut.
Radio pentru Tomac și căpușele din TVR
Folosindu-se de poziția de secretar de stat, Eugen Tomac a finanțat achiziția postului de radio Arena FM pentru a-l transforma într-o stație a Societății Române de Radiodifuziune. Inspectorii CCR au notat că nu există dovada că acest post de radio ar fi functionat, atât ca post local (în anul 2009), cât și ca post național (în anul 2010). În anul 2011, DRP a primit doua cereri depuse de SC „CARNIVOR MEDIA” SRL din București (ce aparține lui Marian Voicu, realizator TV la TVR) și SC ”PAJURA ALBĂ” SRL din Chișinau, în valoare totală de 1.181.250 ron. La aceste sume se adaugă și preluarea cu titlu gratuit a programelor SRR dar și o finanțare suplimentară de 1,5 milioane de ron în Planul de investiții al SRR a fost suplimentat cu suma de 1.500.000 ron, suma necesară fiind alocată din Fondul de rezervă la dispoziția guvernului, în baza HG 961din 28.09.2011 (Anexa 31/65).
Cui a mai dat Tomac contracte prin încredințare directă ?
”AMMA GENERAL STORE” SRL Bucuresti a încasat aproape 90.000 de euro (386.835 ron) de la DRP prin încredințare directă pentru servicii hoteliere și de restaurant, achiziționate în anul 2011 ! Acționari la această firmă sunt Georgiana Ivan și Diana Vlădescu, iar societatea are contracte diverse la mai multe autorități publice pe diverse domenii, deși obiectul orincipal de activitate este „activități ale bazelor sportive”. O altă ispravă financiară a fost cu firma „Comity Prod Exim” căreia i-a plătit servicii hoteliere și de restaurant în anul 2010 prin încredințare directă (Hotelul Tiny Club). Firma are ca asociați pe Cartha LIMITED din Cipru și Mihaela Diaconu, dar este știut că în spatele lor se mai află încă Gelu Ștefan Diaconu, secretar de stat la ministerul Economiei, condus de Daniel Chițoiu !
Tomac a dat, prietenii au păpat !
DRP a finanțat și petrecerile ocazionate de zilele Chișinăului cu 13.000 de euro prin intermediul Asociației Obștesti “Pro Nova”, dar banii nu au ajuns la artiști deoarece aceștia au cântat gratis ! Referitor la manifestarea cultural-artistică “Zilele Chișinăului 2010”, respectiv încasarea onorariilor de către trei din artiștii enumerați în contract, auditorii publici externi rețin faptul că “Dan Bălan, Irina Loghin și Dinu Iancu Sălăjanu au refuzat orice onorariu din partea Primăriei”. Practic banii au ajuns în conturile Asociației Obștesti “Pro Nova” condusă de Grigore Mătăsaru, realizator de programe la Radio Vocea Basarabiei.
Banii, casele, mașinile și firmele familiei lui Eugen Tomac!
Averea soților Eugen Tomac și Diana Postică nu este deloc în concordanță cu veniturile declarate. Dar să le luăm pe rând !
ANUL 2009
În anul 2009, Eugen Tomac declara că în 2008 a fost angajat la Administrația Prezidențială cu un salariu de 37.200 ron/an și a mai primit încă 3.000 de ron din drepturi de autor la revista Magazin Istoric. În același timp, soția acestuia, Diana Postică, a primit în 2008 un salariu de 5.670 de ron de la Primăria Municipiului București și încă 3.500 de ron de la cabinetul de avocatura. Tomac spune că are două mașini: O Dacia Logan albastră și o Dacia Sandero roșie, ambele înmatriculate la domiciliul din strada Duzilor 55, sat Dumitrana, oraș Măgurele, jud. Ilfov. Eugen Tomac omite din declarația de avere să declare și mașina deținută de Diana Postică, Renault Megane gri înmatriculată în strada Dornească nr. 13 din București ! Eugen Tomac omite să declare că soția sa este codebitor al unui credit de 20.000 de euro la ING Bank contractat în anul 2007 și scadent în anul 2017. Veniturile obținute în anul fiscal 2008 conform declaratiilor lui Eugen Tomac: 49.370 de ron ! În anul 2009, mai precis pe 13 ianuarie, la plecarea din funcția deținută la Primăria Municipiului București (PMB), Diana Postică declara că în 2008 a avut venituri de 10.500 de ron din salarii, iar soțul ei Eugen Tomac, 32.400 de ron. Diana Postică mai arăta că are un credit de 20.000 de euro de achitat la ING, scadent în 2017 și că mai deține un Renault Megane. Diana Postică nu pomenește nimic despre mașinile (Logan și Sandero) deținute cu Eugen Tomac, iar veniturile nu corespund cu cele din declarațiile soțului. Veniturile obținute în anul fiscal 2008, conform primei declarații a Dianei Postică: 42.900 de ron. Tot în anul 2009, mai exact pe data de 15 ianuarie, Diana Postică depune o altă declarație la angajarea la cancelaria președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Această susține că a obținut 5.670 de ron salariu de la PMB și 3.500 de ron din activitatea avocățească. Tot în declarația ei mai mentionează că Eugen Tomac ar fi câștigat 27.600 de ron de la Administrația Prezidențială, 9.600 de ron de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și încă 3.000 de ron de la revista Magazin Istoric. Diana Postică susține la această dată că creditul de la ING este scadent în anul 2027 față de 2017 în precedenta declarație. Nici cu această ocazie nu aminteste nimic despre cele două autoturisme ale sotului (Logan și Sandero). Veniturile obținute în anul fiscal 2008 conform celei de-a doua declarații a Dianei Postica: 49.370 de ron.
ANUL 2010
În anul 2010, prin declarația depusă în luna octombrie aferentă anului 2009, Eugen Tomac deținea doar cele două autoturisme Dacia, fără a pomeni de autoturismul Renault al soției, și evidenția venituri din salarii de 51.280 de ron de la Ministerul Afacerilor Externe, iar soția sa, Diana Postică avea venituri de 34.160 de ron de la Camera Deputaților. În total cei doi au avut venituri de 85.440 de ron. Eugen Tomac omite din nou să pomenească de datoria de 20.000 de euro pe care soția lui o are la ING !
ANUL 2011
În anul 2011, prin declarația de avere din 14 iunie 2011, Eugen Tomac declara cele două mașini, fără a menționa autoturismul soției și venituri de 3.755 de ron de la MAE, respectiv 45.639 de la DPRP. În același timp Diana Postică a avut salariu de 18.183 de ron în anul 2010. Soția lui Tomac a reușit să-și achite integral creditul de la ING de 20.000 de euro ! Veniturile familiei totalizează 67.577 de ron pentru anul 2010.
ANUL 2012
În anul 2012, Eugen Tomac a declarat în luna octombrie că a înregistrat venituri de 48.588 de ron la DPRP aferente anului 2011, în vreme ce soția sa a avut salarii de 25.808 de ron. În total cei doi au acumulat 74.396 de ron în 2011, dar nu au nici credite nici datorii ! Tomac nu declara mașina soției, iar Diana Postică nu face nici o referire la autoturismele soțului ei !
anul | Eugen Tomac/sursa principala | Diana Postica/sursa principala | total ron/an |
2008 | 40200/Adm. Prezidentiala | 9170/PMBucuresti | 49370 |
2009 | 51280/DPRP | 34160/Camera Deputatilor | 85440 |
2010 | 49394/DPRP | 18183/Camera Deputatilor | 67577 |
2011 | 48588/DPRP | 25808/Camera Deputatilor | 74396 |
Istoric de afacerist
Eugen Tomac este asociat la firma AMERICAN ELECTRICAL SERVICES SRL înființată în 2008, la Cluj Napoca, alături de Dan Lupuleasa, originar din Piatra Neamț (România). Obiectul principal de activitate este repararea echipamentelor electrice. În anul 2009 a avut profit net de 1651 de ron ceea ce înseamnă că Eugen Tomac a avut de declarat sumele încasate din dividende în declarația de avere ! Nu a facut acest lucru ! Lupuleasa are domiciliu și în Portland SUA, unde deține firma Transformer Services INC, fiind căstorit cu Ethel Lupuleasa !
Procesele lui Eugen Tomac
Pe numele acestuia sunt înregistrate patru dosare distincte și în două dintre acestea este reclamant alături de Adriana Elena Moța, fost consul al României la Consulatul din Catania și fost director la DRP ! (Sora acesteia Maria Mota este fost consilier la cabinetul lui Adriean Videanu și membru CA la Iprochim, candidat la o funcție de deputat in Sectorul 2 al capitalei României, București). Număr unic dosar: 6672/2/2012, Număr unic dosar: 6589/2/2012, Număr unic dosar: 6092/2/2012, Număr unic dosar: 5940/2/2012.
Soția lui Eugen Tomac, Diana Postică
Diana Postică a fost anagajată la cabinetul fostului primar al Bucureștiului, Adriean Videanu, apoi transferată la Camera Deputaților la cabinetul președintelui Camerei Deputaților din Parlamentul României, Roberta Anastase. A mai fost avocat în Baroul București și a deținut calitatea de acționar la compania Confluențe EST srl, care se ocupa de editarea revistei Confluențe. În momentul de față firma a fost preluată de mama ei, Maria Postică, ce mai deține o altă companie cu specific de editare cărți, Themis Lex, alaturi de Stela Culic (Postică) (cumnata lui Eugen Tomac) !
Cumnata lui Eugen Tomac, Stela Postică (Culic):
A fost angajată la Departamentul Românilor de Pretutindeni de Eugen Tomac și s-a ocupat de campania electorala a lui Traian Băsescu la Referendumul din 2009 sub pretextul unor evenimente finanțate de DRP, motiv pentru care a intrat în conflict deschis cu PSD-istul Titus Corlățean. Stela Culic (Postică) este căsătorită cu Radu Culic, de profesie avocat…
Mentorul lui Eugen Tomac, Mircea Druc:
Mircea Druc trăiește bine-mersi în România din pensie dar mai este și bugetar în timpul liber prestând diverse activități de consilier la Camera Deputaților ! Are domiciliul în Str. Negustori din București, după hărtile Google, tot pe undeva în apropiere de Piața Universității ! A încercat să intre în afaceri dar a renunțat după numai câteva luni, înainte să se usuce cerneală pe certificatul de înmatriculare al firmei Bioest Oil ! Practic, Mircea Druc este cel care are o relație cu Traian Băsescu încă din vremea în care președintele PD era Petre Roman. Mircea Druc l-a recomandat ca și urmaș pe Eugen Tomac pe filiera manipulării tinerilor moldoveni cuprinși de dorul de a unifica Moldova cu patria mamă în dorința de a câștiga puterea politică în Moldova prin intermediul partidului Liberal și a-și asigura un bazin de vot în Diaspora în relația cu Partidu Democrat Liberal, în România !
Dorin Chirtoaca, implicat în deturnarea de fonduri !
Curtea de Conturi surprinde și faptul că banii acordați de Tomac s-au pierdut pe drum… din moment ce o parte din artiștii arvuniți pentru Zilele Chișinăului au cântat gratis ! “Referitor la manifestarea cultural-artistică “Zilele Chișinăului 2010”, respectiv încasarea onorariilor de către trei din artiștii enumerați în contract, auditorii publici externi rețin faptul că, potrivit informației postate pe portalului UNIMEDIA… “Dan Bălan, Irina Loghin și Dinu Iancu Sălăjanu au refuzat orice onorariu din partea Primăriei. Anul acesta, sărbătoarea orașului a fost organizată în parteneriat cu mai mulți agenți economici.” În context, conform adresei http://www.timpul.md/articol/dan-balan-nu-a-luat-bani-dela-primarie-pentru-concertul-de-hram-16733.html: ”Mulți artiști care au evoluat de Hramul Chișinăului în Piața Marii Adunări Naționale au făcut-o fără a pretinde onorarii. „Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjanu și Dan Bălan nu au luat bani de la Primărie, afirmând că este plăcerea lor de a cânta în fața spectatorilor din Republica Moldova”, a declarat șefa Direcției cultură”. Din bani publici au primit onorarii numai vedetele din Republica Moldova, celelalte vedete de peste Prut, precum și Dan Bălan și-au primit onorariile din partea mai multor sponsori din republică”. Menționăm ca Raportul de activitate (datat 25.11.2010, dar neînregistrat oficial), deși este semnat atât de președintele A.O. ”Pro Nova”, cât și de managerul financiar al acesteia (Anexa 36/24-29), nu prezintă detalii despre obiectul contractului de finanțare și, implicit al contractului de prestări servicii încheiat cu A.O. ”Sens Muzical”, respectiv justificarea sumelor solicitate, prezentând detalii amănunțite despre desfășurarea manifestărilor ocazionate de ”Zilele Chișinăului”, pe tot parcursul perioadei 07.10-16.10.2010, în condițiile în care concertele la care au participat artiștii români au avut loc doar în ziua de 14 octombrie 2010.”
Bună seara.
Motivat de obiectivitatea cu care abordați subiectele, mi-am permis să vă adaug link-ul în Blogroll-ul paginii mele.
Sper să nu fiți supărat că nu v-am cerut acordul în acest sens?
Închei mulțumindu-vă pentru înțelegere și timpul alocat.
Sărbători fericite alături de cei dragi!…
Zamoreanu’