20.6 C
București
joi, iulie 25, 2024

Don Costello de Pecica – Ministrul Igaș, proxenet, bișnițar și contrabandist

  

GRUPUL PARLAMENTAR PSD+PC

 

INTERPELARE

 

 

Senatorul Valer Marian

Senator: VALER MARIAN

Circumscripţia electorală: SATU MARE

Colegiul Electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD

 

Şedinţa Senatului din 1.02.2011

 

Obiectul interpelării: Actele şi faptele ilegale ale ministrului de interne

 

 

 

În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta 

 

INTERPELARE:

 

 

În data de 18 ianuarie 2011, ca reacţie la declaraţia politică (pe care am făcut-o în faţa Primăriei municipiului Arad) prin care am solicitat primului ministru Emil Boc să vă demită de urgenţă din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor şi să dispună anchetarea dumneavoastră pentru implicare în activităţi de crimă organizată, sub forma contrabandei cu ţigări şi a traficului de valută, aţi afirmat că mă veţi acţiona în judecată pentru calomnie.

Ameninţarea dumneavoastră nu mi-a creat nicio emoţie sau temere întrucât referitor la afirmaţiile făcute deţin informaţii, indicii şi chiar probe pertinente şi concludente: mărturii de la ofiţeri de informaţii, de la ofiţeri de poliţie şi de la ofiţeri de poliţie de frontieră în rezervă,  de la foşti vameşi şi chiar de la foşti camarazi de fapte ilegale, precum şi înscrisuri, înregistrări audio şi video. Ce este deosebit de grav, şi numai pentru acest motiv ar trebui să fiţi demis din funcţie, ameninţarea dumneavoastră că mă veţi acţiona în judecată pentru infracţiunea de calomnie demonstrează că habar nu aveţi de legile din România şi pe ce lume (juridică, cel puţin) trăiţi.

În primul rând, infracţiunea de calomnie (ca şi cea de insultă) a fost dezincriminată de cinci ani, articolele 205 şi 206 din Codul penal fiind abrogate prin dispoziţiile art. I pct.56 din Legea nr.278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal (adoptată în perioada în care eraţi deputat PDL în Parlamentul României). Ulterior au existat discuţii şi contestaţii pe această temă, inclusiv la Curtea Constituţională, dar problema a fost tranşată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (constituită în Secţii Unite) nr.8/18 octombrie 2010, prin care a fost admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al României, statuându-se că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art.205 şi art.206 din Codul penal nu sunt în vigoare.

În al doilea rând, în calitate de parlamentar aflat la al doilea mandat (deputat în perioada 2004-2008 şi senator din 2008) şi, mai ales, în calitate de fost şef al Grupului senatorial al PDL şi de preşedinte al Comisiei de Regulament din Senatul României, ar fi trebuit să cunoaşteţi că, potrivit dispoziţiilor art.72 alin.1 din Constituţia României, art.22 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi art.172 alin.3 din Regulamentul Senatului, senatorii beneficiază de imunitate parlamentară pentru declaraţiile lor politice, neputând fi traşi la răspundere juridică pentru acestea.

În al treilea rând, ca legiuitor şi ministru de interne, ar trebui să ştiţi că orice cetăţean, cu atât mai mult un demnitar ca subsemnatul (senator al României şi vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii), are obligaţia de a sesiza de îndată oragnele judiciare în cazul în care intră în posesia unor informaţii, indicii sau probe privind săvârşirea unor infracţiuni, în caz contrar intrând sub incidenţa infracţiunilor de nedenunţarea unor infracţiuni sau de omisiunea sesizării organelor judiciare.

În altă ordine de idei, referitor la acuzaţiile mele, solicit să clarificaţi următoarele probleme şi să răspundeţi la următoarele întrebări (ca să nu-mi mai reproşaţi că fac afirmaţii iresponsabile şi calomnioase):

1. În data de 29 noiembrie 2010, ca urmare a propunerii făcută de dumneavoastră, în calitate de ministru de interne, preşedintele Traian Băsescu l-a avansat chestor de poliţie pe şeful Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, Ion Handra, despre care se afirmă că protejează contrabanda cu ţigări de care nu sunteţi străin şi care este cunoscut drept un apropiat al dumneavoastră şi al primartului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, fiind cei care l-aţi promovat în această funcţie. Pe de o parte, avansarea lui Ion Handra la gradul de chestor este vădit ilegală întrucât nu deţinea funcţia necesară pentru acordarea unui asemenea grad, pentru funcţia de şef de inspectorat judeţean al Poliţiei de Frontieră fiind prevăzut gradul de comisar şef. Pe de altă parte, avansarea lui Ion Handra la gradul de chestor, ca şi promovarea sa anterioară în funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, era neavenită în condiţiile în care acesta avea probleme de integritate, întrucât în anul 2002 (în perioada guvernării PSD) a fost destituit din funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac după ce autorităţile maghiare de resort au comunicat autorităţilor române că acesta a căzut pe tehnică ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări.

De ce i-aţi propus preşedintelui Traian Băsescu să-l avanseze chestor de poliţie pe şeful Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră în condiţiile în care acesta nu îndeplinea condiţiile de legalitate şi de integritate? Care sunt „meritele” pentru care aţi propus avansarea numitului Ion Handra la gradul de chestor de poliţie?

2. În data de 13 ianuarie 2011, respectiv la două zile după o vizită de documentare pe care am efectuat-o în judeţele Arad şi Timiş pe tema contrabandei cu ţigări, procurorii de la Serviciul  teritorial Timişoara al DIICOT au început urmărirea penală împotriva directorului Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, cunoscut, de asemenea, drept apropiat al dumneavoastră şi protector al contrabandei cu ţigări de care nu sunteţi străin. Concret, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva directorului Aurel Mătiuţ şi a patru vameşi de la Vama Jimbolia (judeţul Timiş) pentru infracţiunile de favorizarea infractorului respectiv neglijenţă în serviciu, pentru că în luna noiembrie 2010 au lăsat să intre în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia, două autotrenuri în care se aflau 33.600 de pachete de ţigări de contrabandă provenite din Serbia.

În perioada de când sunteţi parlamentar şi ministru v-aţi aflat frecvent în compania numitului Aurel Mătiuţ, la diverse manifestări publice sau private, inclusiv la petreceri, ca, de exemplu, în imaginea anexată prezentei interpelări.

De ce în calitate de parlamentar de Arad nu aţi solicitat, iar în calitate de ministru de interne al României nu aţi dispus cercetarea penală împotriva directorului Aurel Mătiuţ pentru implicare în contrabanda cu ţigări derulată prin Vama Moraviţa (situată în judeţul Timiş, la frontiera cu Serbia) şi prin Vama Nădlac (situată în judeţul Arad, la frontiera cu Ungaria)?

3. Cu ce se ocupă prietenul dvs. apropiat Crăciun Dorel Găvruţă şi vărul dvs. primar Iulian Pontaş, ambii din Pecica, în vămile Moraviţa şi Nădlac?

4. De câte ori aţi fost sancţionat, prin proces-verbal de contravenţie, pentru schimb ilegal de valută sau pentru trafic de ţigări de poliţişti de frontieră sau de poliţişti de combatere a criminalităţii economico-financiare în localităţile Nădlac, Turnu, Pecica sau Arad? Ce parteneri sau complici au fost sancţionaţi contravenţional alături de dumneavoastră? Dacă aţi fost sancţionat pentru proxenetism, respectiv pentru că aţi plasat prostituate unor şoferi de TIR în parcarea localului „Hanul de la Răscruce”, situat la ieşirea din Arad? Dacă pentru astfel de fapte aţi primit şi o pedeapsă mai inedită, respectiv dacă aţi fost obligat să zugrăviţi cu bidineaua postul de poliţie din Pecica?

5. Dacă aţi avut dosar penal pentru furt de lemne? Dacă aţi fost reclamat şi cercetat penal pentru prejudicierea prin fraudă a asociaţilor italieni de la SC Astra Legno SRL Pecica (cetăţeanul italian Brandini Marcolini Cezare, cu domiciliul în Florenţa, şi firma SC Legno Planet SPA, cu sediul în Florenţa), la care aţi deţinut funcţia de director tehnic în perioada 1996-2000?

6. De ce nu aţi înscris în declaraţia de avere hotelul construit la intrarea în oraşul Pecica (localitatea dvs. de domiciliu) dinspre Arad şi pescăria şi cabana amenajată la ieşirea din oraşul Pecica înspre comuna Semlac?

7. Dacă aţi livrat Primăriei municipiului Arad, Primăriei oraşului Pecica, Consiliului Judeţean Arad, Spitalului Judeţean Arad şi altor instituţii publice tâmplărie PVC (uşi şi geamuri termopan) sau mobilier produse de firma dvs. SC Costello 2000 SRL şi care este valoarea totală a acestora?

8. După investirea în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor i-aţi promovat pe chestorul Ioan Dascălu (suspectat de sindrom de autism) în funcţia de secretar de stat (prim-adjunct al ministrului) în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi pe chestorul Alexandru Tanco (suspectat de acte de corupţie) în funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului General de Poliţie, ambii deţinând în ultimii ani funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad şi fiind cunoscuţi ca apropiaţi ai dumneavoastră şi ai primarului Gheorghe Falcă (care a fost coleg de facultate cu Dascălu la Institutul Politehnic din Timişoara).

În data de 22 decembrie 2010 l-aţi împuternicit şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul de informaţii al Ministerului Administraţiei şi Internelor) pe comisarul Cristian Laţcău, până atunci şef al Biroului de Luptă împotriva Crimei Organizate Sălaj (unde avea 7-8 subalterni). Numirea acestuia este dubioasă şi neavenită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, comisarul Laţcău nu are pregătirea, experienţa şi competenţa necesară pentru o asemenea funcţie. Fiu de subofiţer de miliţie ca şi dumneavoastră, s-a angajat după absolvirea liceului (în perioada 1992-1993) sergent la o unitate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, de unde a intrat în poliţie ca subofiţer (şofer), iar ulterior a fost avansat ofiţer, deşi nu avea terminată facultatea (de drept), pe care a absolvit-o la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, în forma de învăţământ la distanţă, în perioada 2004-2005 (aproximativ în aceeaşi perioadă în care aţi absolvit-o şi dumneavoastră). În al doilea rând, comisarul Laţcău are mari probleme de integritate, fiind catalogat de poliţişti şi de cetăţeni din judeţul Sălaj drept „un incompetent şi un corupt mai mare decât fostul inspector şef Şoric de la Neamţ”. Astfel, comisarul Laţcău este acuzat că trafica maşini din străinătate şi că făcea cămătărie, precum şi că încasa taxe de protecţie de la valutiştii şi cămătarii din municipiul Zalău.

Tot în 22 decembrie 2010 l-aţi numit adjunct al şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă pe comisarul Adrian Jurcă, până atunci şef de birou în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Arad, care, de asemenea, nu are nici pregătirea adecvată, fiind absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, şi nici probitatea necesară, fiind suspectat de acte de corupţie.

Care au fost criteriile de pregătire, experienţă, competenţă şi integritate în baza cărora i-aţi numit pe comisarul Cristian Laţcău şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar pe comisarul Adrian Jurcă adjunct al acestuia? Dacă este adevărat că Laţcău vă este consătean, fiind născut, ca şi dumneavoastră, în localitatea Cristian judeţul Sibiu, şi dacă aveţi vreo relaţie de rudenie ori de afinitate cu acesta?

Pentru motivele expuse, solicit să daţi dovadă de o minimă onoare şi să demisionaţi din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor pentru a nu periclita în continuare primirea României în Spaţiul Schengen, având în vedere şi că anumite servicii secrete şi cancelarii politice din Uniunea Europeană ştiu cu ce v-aţi ocupat împreună cu prietenii dumneavoastră. Locul  dumneavoastră nu este în biroul ministrului Administraţiei şi Internelor ci în arestul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pentru mine nu mai sunteţi decât un infractor cocoţat în fruntea Minsiterului Administraţiei şi Internelor în urma „operei de reformare a statului” iniţiate de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc, care v-au elogiat public drept un tânăr jurist care cunoaşte legea (în profunzime şi în detalii), în condiţiile în care profesia dvs. de bază este tâmplar, aţi terminat studiile liceale cu dificultate, frecventând, la seral sau la frecvenţă redusă, trei licee (unul agricol, unul industrial şi altul mixt), fiind exmatriculat şi obţinând bacalaureatul la 24 de ani, iar licenţa în drept aţi obţinut-o la vârsta de 35 de ani, absolvind o facultate privată, în forma de învăţământ la distanţă şi cu o medie submediocră (6,30). Pentru edificarea opiniei publice, sub aspectul pregătirii, experienţei şi responsabilităţii, spre deosebire de dumneavoastră, am terminat liceul la 19 ani, la zi şi ca şef de promoţie, am absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca, la 24 de ani, la zi şi cu media aproape 10, iar, înainte de a intra în politică, am fost procuror, jurnalist, director de ziar şi prefect în judeţul Satu Mare.

 

 

            Aştept urgent răspuns scris şi verbal.

            Fără nicio consideraţie.

 

 

 

Satu Mare,                                                                             Senator

24.01.2011                                                                         Valer Marian

Articole similare

  1. Daca toate sau unele dintre intrebarile de mai sus au raspuns afirmativ nu ar fi de mirare, din moment ce in ultimii 20 de ani putini dintre cei numiti in functii sunt cei cu merite adevarate si multi sunt prieteni, rude, clientelari, valabil pentru toate guvernele si conducerile de dupa revolutie. Nu cred ca se pot starpi obiceiurile incetatenite in 20 de ani de catre toate coloraturile politice aflate la putere.

    http://www.votdeblam.ro/perspective/editorial/110113-cum-s%C4%83-ne-maturiz%C4%83m-politicienii-i

  2. fapte reale dle senator….”igas nu poate fi tras la raspundere penala cum nici base ca a vandut flota”
    fac altii puscarie si pt ei

Ultimele aparitii