27.1 C
București
luni, iunie 17, 2024

Despre trădare, parvenitism și nepotism. Într-un cuvânt despre George Cristian Maior

Valer Marian: Pete din biografia directorului SRI

La corul laudatorilor si sustinatorilor directorului SRI, George Maior, pentru cele mai inalte functii din statul roman (presedinte sau premier), s-a alaturat si vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, general de 4 stele, profesor universitar, doctor in stiinta si conducator de doctorate, care ne-a avertizat zilele trecute, ducandu-ne cu gandul la cunoscuta rugaciune crestina “Cred Intr-unul” ca “ SRI este unul (nu una, dupa gramatica strabuna) din institutiile care reprezinta coloana vertebrala a statului roman”.

 

Pana acum lansasera ipoteza si sustinusera fezabilitatea candidaturii lui George Maior pentru functia de presedinte al Romaniei actualul presedinte Traian Basescu, pupila sa Elena Udrea, premierul Victor Ponta si vicepresedintele PSD Ioan Rus, ministru de interne in guvernele Nastase si Ponta I. Nu este de mirare avand in vedere relatiile de amicitie, colaborare sau coabitare din ultimii ani dintre Basescu, Udrea, Oprea, Ponta, Rus si Maior. Actualul director al SRI se afla dealtfel in relatii apropiate cu “generalissimul” Gabriel Oprea din vremea guvernarii PSD, cand acesta era gratulat de Traian Basescu drept “seful mafiei personale al lui Adrian Nastase”, din al carui guvern au facut parte. Pe Oprea si pe Maior ii leaga si faptul ca au fost amandoi nasii premierului Victor Ponta, la prima respectiv la a doua casatorie. Mai putin cunoscut este faptul ca Ioan Rus a fost nasul lui George Maior la prima casatorie a acestuia. Se poate vedea deci ca avem de a face cu un lant de cumetrii si cardasii care vizeaza functiile cheie ale statului roman.

In cazul in care se va lansa in competitia prezidentiala, George Maior va trebui sa-si clarifice insa o serie de pete din biografia sa. In primul rand, va trebui sa clarifice daca se afla in slujba unei puteri sau agentii straine pentru a nu intra sub incidenta unor infractiuni contra securitatii nationale prevazute in titlul X din Codul penal al Romaniei. Asa cum am aratat si cu alte ocazii, alegatiile presedintelui Basescu ca a numit in 2006 in functia de director al SRI un reprezentant al opozitiei, respectiv pe George Maior, pe atunci senator PSD, constituie povesti de adormit copiii, intrucat acesta a fost promovat in frunte principalului serviciu secret al Romaniei la recomandarea, respectiv la cererea unor factori de decizie din administratia si serviciile secrete ale Statelor Unite ale Americii. Promovarea lui Maior a avut la baza increderea castigata americanilor prin serviciile aduse anterior de tatal sau Liviu Maior, cunoscut ca profesor de istorie la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, ministru al Educatiei in guvernul Vacaroiu si ambasador al Romaniei in Canada, precum si de el insusi, in perioada in care a detinut functiile de insarcinat cu afaceri la ambasada Romaniei din Irlanda si de secretar de stat la Ministerul Apararii Nationale (2000-2004). La inceputul anilor ’80, profesorul Liviu Maior a beneficiat de o bursa de specializare in SUA si a predat la universitati americane, ocazie cu care a primit din partea Securitatii misiuni de monitorizare a iredentei maghiare de dincolo de ocean. In aceeasi perioada au primit burse de specializare in Romania si tineri istorici americani, dintre care cel mai cunoscut este profesorul Larry Watts. Profesori romani si americani de la universitatile Bloomington din Indiana si Ann Arbor din Michigan au confirmat colaborarea profesorului Maior atat cu Securitatea cat si cu CIA. Dupa revenirea in tara, profesorul Maior a fost promovat in functiile de secretar PCR pe Universitatea Babes Bolyai si de presedinte de onoare al clubului Universitatea Cluj. Fiul sau George a absolvit Colegiul Stanton in SUA si Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai, dupa care a urmat cursuri de masterat la Universitatea George Washington. In perioada in care a detinut functia de secretar de stat la Ministerul Apararii Nationale, George Maior a fost, dupa cum se lauda in CV, negociatorul aderarii Romaniei la NATO, ocazie cu care a negociat contracte controversate de achizitionare a unor avioane F16 din Statele Unite, a unor fregate din Marea Britanie si a unor echipamente si programe de la corporatia americana Microsoft, pentru sistemul de aparare si securitate nationala.

Actualul director al SRI va trebui sa clarifice si legaturile sale dinainte de 1989 cu Partidul Comunist Roman si cu Securitatea. George Maior a urmat Facultatea de Drept din Cluj Napoca in perioada 1987- 1991, iar inainte de Revolutie a fost propulsat in functia de sef al comisiei pentru relatii cu studentii straini din cadrul Consiliului Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Centrul Universitar Cluj Napoca, cu concursul tatalui sau, care era secretar PCR pe Universitatea Babes Bolyai, si al nasului sau Ioan Rus, care era liderul studentilor comunisti din Centrul Universitar Cluj Napoca. In aceasta functie, George Maior trebuia sa aiba relatii de colaborare si cu Securitatea, avand in vedere interesul acestei institutii fata de studentii straini. Propulsarea sa in aceasta functie a starnit multe nedumeriri, in conditiile in care i-a fost incredintata din primii ani de facultate si nu se remarcase drept un student eminent. In anii studentiei, George Maior si tatal sau au facut mare scandal dupa ce unul dintre cei mai prestigiosi profesori ai Facultatii de Drept din Cluj Napoca, Ioan Deleanu, i-a dat nota 8 la examenul de Drept procesual civil. De altfel, si cariera politica a actualului director al SRI ii are in spate pe tatal sau si pe nasul Rus, care beneficiind de relatiile lor apropiate cu presedintele Ion Iliescu respectiv cu premierul Adrian Nastase, l-au propulsat in functia de secretar de stat la Ministerul Apararii Nationale in guvernul PSD din perioada 2000 – 2004 si i-au asigurat apoi un mandat de senator PSD la alegerile parlamentare din noiembrie 2004.

George Maior trebuie sa lamureasca si anumite aspecte legate de trecutul etnico-istoric al familiei sale. Strabunicul sau din partea tatalui a fost de etnie maghiara, avand numele Carol Major (se citeste Moior) si fiind invatator la scoala primara din comuna Dabaca din judetul Cluj (intamplator comuna mea natala). In timpul regimului de ocupatie horthisto-fascista a Nord-Vestului Transilvaniei, acesta s-a remarcat printr-o duritate extrema fata de copiii romani care nu stiau sa scrie si sa citeasca in limba maghiara, fapt firesc in conditiile in care s-au nascut dupa Unirea Transilvaniei cu Romania. Invatatorul Major ii sanctiona inclusiv pe cei care cunosteau cat de cat limba maghiara, dar nu se exprimau cu accentul specific. Conform unor localnici, a ajuns pana acolo incat pe unii copii i-a pedepsit punandu-i in jug. Din aceste motive, dupa eliberarea Transilvaniei de sub ocupatia horthisto-fascista, cativa parinti intorsi de pe front i-au aplicat o corectie fizica invatatorului Major, in urma careia acesta a fugit din Dabaca impreuna cu intreaga familie, stabilindu-se in Beclean judetul Bistrita Nasaud (la circa 60 km distanta), iar ulterior atat el cat si fiii sai s-au inscris in Partidul Comunist Roman. Carol Major a avut doi fii nascuti in localitatea Dabaca, dintre care unul a devenit ceferist la Beclean si este tatal profesorului Liviu Maior, iar celalalt a devenit medic dentist la Comitetul judetean Cluj al PCR. Acest unchi al profesorului Liviu Maior s-a numit Alexandru Major si si-a asumat nationalitatea maghiara pana la deces. In postul sau de la Comitetul judetean PCR, l-a ajutat mult pe Liviu Maior in anii studentiei si in cariera sa universitara, dar si-a exprimat nemultumirea cand nepotul sau a fost propulsat ministru al Educatiei in guvernul Vacaroiu de catre PUNR, care era condus de primarul municipiului Cluj Napoca, Gheorghe Funar. Interesant este ca, in calitate de istoric, profesorul Liviu Maior s-a specializat pe relatia dintre romanii si ungurii din Transilvania.

Senator,

Valer Marian

 

P.S. Sper ca directorul SRI, George Maior, nu a avut si nu are vreo inchipuire ca, impreuna cu protectorii si acolitii sai, ar putea sa ne puna pe toti in jug, precum a facut strabunicul sau cu copiii romanilor din Dabaca.

Articole similare

Ultimele aparitii