31.6 C
București
luni, iunie 17, 2024

Denunţ penal împotriva ministrului Apărării Gabriel Oprea

Către   

Senatorul Valer Marian

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

–    Doamnei Procuror General Laura Codruţa Kovesi

  Subsemnatul Marian Valer, cu domiciliul ales în Satu Mare, Piaţa 25 Octombrie nr. 1, etaj 8, camera 9, senator în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii  din Senatul României, vă înaintez alăturat copii de pe interpelarea adresată primului ministru al României în data de 18 octombrie 2010, intitulată “ Folosirea aviaţiei militare în interes de partid de către ministrul apărării naţionale “ şi de pe declaraţia prezentată în data de 6 decembrie 2010, intitulată “Ministrul apărării recidivează” şi vă solicit să dispuneţi efectuarea de cercetări penale asupra numitului Oprea Gabriel, deputat independent şi ministru al apărării naţionale în Guvernul României, sub aspectul următoarelor infracţiuni :

1. abuz în serviciu contra intereselor publice, prev. şi pred. art. 248 din Codul penal,  pentru folosirea în scopuri politice, respectiv în interes de partid, a avioanelor, autoturismelor şi personalului Ministerului Apărării Naţionale, cu ocazia deplasărilor efectuate la Satu Mare în zilele de 9-10 octombrie 2010, respectiv 28 noiembrie 2010, prejudiciul cauzat constând valoarea carburanţilor şi a uzurii mijloacelor de transport folosite şi în contravaloarea salariilor personalului folosit în perioada respectivă  ;

2. trafic de influenţă, prev. şi pred. art. 257 din Codul Penal, pentru intervenţia la ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru aprobarea finanţării proiectului de reabilitare drumuri şi canalizare al comunei Odoreu din judeţul Satu Mare şi pentru intervenţia la nivel de Guvern, prin iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale a unei hotărâri care a fost aprobată, pentru transferul terenului şi construcţiilor unei foste unităţi militare către comuna Odoreu, în scopul racolării primarului comunei Odoreu, Pop Dumitru, actualmente cu apartenenţă politică la PSD, în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), partid în care deţine funcţia de preşedinte executiv.

Cu precizarea că prezentul act are statut de denunţ penal, aştept să fiu convocat de urgenţă pentru a oferi detalii şi pentru a depune în probaţiune înscrisuri şi fotografii şi a indica martori.

 Cu consideraţie,

 Senator

Valer Marian

Articole similare

 1. PRECIZĂRI

  Ministerul Apărării Naţionale respinge categoric afirmaţiile neadevărate cuprinse într-o declaraţie calomnioasă a senatorului Valer Marian, preşedintele organizaţiei PSD Satu Mare, declaraţie care constituie un atac politic la adresa ministrului apărării naţionale şi a instituţiei pe care acesta o conduce. Este absolut neonorant modul în care o formaţiune politică şi un senator al acestei formaţiuni, membru al Parlamentului României, înţeleg problemele cu care se confruntă autorităţile publice din teritoriu şi necesitatea sprijinirii proiectelor de interes pentru comunităţile locale. Prin asemenea atacuri la adresa unei instituţii fundamentale a statului, senatorul Valer Marian încearcă doar să se promoveze, cu preţul afectării imaginii armatei.
  Prin delaţiunile sale, domnul senator aruncă o aură de conspirativitate asupra unor activităţi despre care Ministerul Apărării Naţionale a informat presa şi publicul larg, cu transparenţă şi operativitate, şi care vizează derularea unor proiecte de interes pentru armată şi pentru comunităţile locale.
  În ceea ce priveşte transmiterea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Comunei Odoreu şi în administrarea consiliului local, precizăm că acest demers s-a realizat la solicitarea Consiliului Local al Comunei Odoreu, jud. Satu Mare, pentru realizarea unui cămin de bătrâni.
  Solicitarea a fost analizată de către comisia de specialitate a Statului Major General, care a avizat transmiterea imobilului susmenţionat în administrarea Consiliului Local al Comunei Odoreu.
  Ministerul Apărării Naţionale a condiţionat transferul imobilului 2878 Odoreu de transmiterea, de către autoritatea publică locală, a 50% din numărul de locuri de cazare din căminul de bătrâni, împreună cu terenul aferent acestora, în termen de 90 de zile de la efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de investiţii, în domeniul public al statului şi în administrarea ministerului nostru.
  Astfel, la finalizarea proiectului, prin impunerea acestei condiţii, jumătate din locurile de cazare din acest cămin vor fi la dispoziţia pensionarilor militari şi a veteranilor de război.
  Întrucât organele administraţiei publice locale, prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Odoreu nr. 27/2010 şi-au asumat condiţia impusă de Ministerul Apărării Naţionale, s-a întocmit proiectul de hotărâre a Guvernului privind transmiterea cazărmii 2878 Odoreu din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Comunei Odoreu şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Odoreu.
  Prin Hotărârea Guvernului României nr. 1083/2010 a fost transmis imobilul 2878 Odoreu din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Comunei Odoreu şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Odoreu.
  Referitor la proiectul de reabilitare drumuri şi canalizare pentru comuna Odoreu, amintit în declaraţia calomnioasă a senatorului Valer Marian, precizăm că realizarea acestui proiect regional nu este de competenţa şi nu are nicio legătură cu Ministerul Apărării Naţionale.
  Cu privire la deplasările în teritoriu ale ministrului apărării naţionale, precizăm că domnul Gabriel Oprea nu a folosit vreodată, în interes personal, vreun mijloc de transport al armatei. Mai mult decât atât, ministrul apărării naţionale foloseşte numai autoturismul proprietate personală pentru deplasarea la şi de la serviciu, dar şi în deplasările efectuate în exercitarea mandatului de ministru. Acest fapt a fost anunţat public şi în luna mai, şi în luna iulie a.c., prin comunicate de presă privind unele măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor la nivelul cabinetului ministrului.
  În ceea ce priveşte vizitele de lucru în judeţul Satu Mare, aşa cum am precizat în comunicatul de presă nr. 249 din 9 octombrie a.c., ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea s-a întâlnit sâmbătă, 9 octombrie, la sediul Batalionului 52 Geniu „Tisa” din Satu Mare, în cadrul unei vizite de lucru planificate, cu comandanţii unităţilor militare din şase judeţe ale ţării, respectiv Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. În exercitarea mandatului, domnul ministru a planificat şi desfăşurat în anul 2010 astfel de vizite de lucru în multe garnizoane din ţară (Braşov, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara, Buzău, Cluj, Zalău, Satu Mare, Arad – sunt câteva exemple), unde s-a întâlnit cu personalul militar şi civil din unităţi, precum şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi cu veterani de război din aceste garnizoane.
  Ministerul Apărării Naţionale a informat, de asemenea, mass-media, prin comunicatul de presă nr. 276 din 27 noiembrie a.c., postat şi pe site-ul ministerului, că ministrul va efectua duminică, 28 noiembrie, o vizită de lucru planificată în garnizoanele Oradea, Carei şi Satu Mare. Pe 28 noiembrie s-au postat pe site-ul instituţiei şi fotografii de la activităţile desfăşurate în aceste garnizoane.
  Ministrul apărării naţionale a depus la Ansamblul Monumental de la Carei o coroană de flori, a vizitat locaţia din Strada Poligonului din Satu Mare, transferată din administrarea M.Ap.N. în cea a administraţiei publice locale, unde se derulează proiectul de construire a 140 de locuinţe în sistem ANL, dintre care jumătate vor fi repartizate militarilor, şi, cu această ocazie, a inspectat şi Cercul Militar din Satu Mare, recent renovat. Renovarea clădirii Cercului Militar s-a realizat, prin forţe proprii ale armatei şi din fondurile alocate cu această destinaţie, conform planului anual de reabilitare şi reparaţii a imobilelor aflate în patrimoniul M.Ap.N.
  De asemenea, ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit, în continuarea vizitei de lucru de la Satu Mare, cu personalul militar şi civil din garnizoană, în cazarma Batalionului 52 Geniu.
  Vizitele în garnizoanele din nordul ţării s-au înscris în seria activităţilor planificate şi desfăşurate de conducerea MApN pentru cunoaşterea concretă, la faţa locului, a condiţiilor de muncă şi de viaţă ale personalului militar şi civil şi pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru rezolvarea cu operativitate a situaţiilor cu care acesta se confruntă.
  În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu personalul M.Ap.N. din aceste garnizoane, ministrul Gabriel Oprea, însoţit de generali şi ofiţeri din conducerea Armatei, a discutat despre stadiul îndeplinirii obiectivelor operaţionale, despre proiectele legislative şi instituţionale realizate în acest an pentru soluţionarea problemelor de natură socială ale militarilor activi şi în rezervă, ale personalului civil şi ale veteranilor de război.
  Multe dintre aceste deplasări în unităţile din teritoriu ale conducerii ministerului au loc în contextul lansării, în anul 2010, a unor proiecte importante pentru comunităţi, dar mai ales pentru militari, prin care Ministerul Apărării Naţionale realizează un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu autorităţile locale pentru construirea de locuinţe pentru tineri, în regim ANL.
  După cum ministerul a informat în mod public, aceste proiecte, demarate în judeţele în care Armata deţine spaţii şi terenuri disponibile, vor rezolva problema locuinţelor pentru tinerii militari aflaţi la începutul carierei. De fiecare dată, ministrul apărării naţionale s-a întâlnit cu personalul unităţilor militare din aceste garnizoane.
  Aşa cum s-a procedat, în baza reglementărilor legale în vigoare, în cazul tuturor demnitarilor care s-au aflat la conducerea ministerului, orele de zbor aferente deplasărilor cu aeronave militare în garnizoanele din teritoriu ale conducerii M.Ap.N. sunt planificate potrivit programelor de instruire a echipajelor de pe aeronavele militare de transport şi nu presupun costuri suplimentare din bugetul instituţiei.
  În aceste deplasări planificate, ministrul apărării naţionale este însoţit de generali şi ofiţeri din conducerea armatei şi a marilor unităţi, iar la activităţi ale ministerului care vizează proiecte importante pentru personalul armatei, cum sunt, de exemplu, programele de construire de locuinţe sociale în regim ANL pentru tineri civili şi militari, este însoţit şi de miniştri, parlamentari, demnitari care, prin activitatea lor, sunt alături de armată şi susţin proiectele legislative care vizează starea armatei, înzestrarea acesteia şi îmbunătăţirea statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari sau al cadrelor militare.
  Cu aeronave militare se pot deplasa, potrivit reglementărilor militare, şi persoane civile. Aeronavele, fie că sunt avioane sau elicoptere, sunt folosite, potrivit destinaţiei, transportului de materiale sau de persoane, inclusiv al celui umanitar, de persoane aflate în stare medicală critică, şi sunt exemple nenumărate de astfel de zboruri aprobate şi desfăşurate în anul 2010, precum şi de transporturi aeriene în sprijinul populaţiei afectate de calamităţi naturale.
  Şi în aceste cazuri, zborurile nu se fac contra cost, ci orele sunt, de asemenea, incluse în programul de pregătire a echipajelor aeronavelor şi nu necesită costuri suplimentare din bugetul M.Ap.N.
  Ministrul apărării naţionale va continua să planifice şi să desfăşoare vizite de lucru în garnizoanele ţării, conform competenţelor date de funcţia de ministru al apărării, funcţie ale cărei atribuţii nu se pot exercita din birou, în scopul cunoaşterii concrete, la faţa locului, a condiţiilor de instruire şi de viaţă ale personalului militar şi civil şi pentru luarea măsurilor adecvate pentru rezolvarea cu operativitate a situaţiilor cu care se confruntă personalul armatei.

  Biroul de presă

Ultimele aparitii