12.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024

CUM SĂ DEOSEBIM ROȘIILE ROMÂNEȘTI DE TOMATELE VENITE DIN IMPORT

prof.univ.dr.Mircea Vintilescu, senior editor www.antimafia.ro


La ce trebuie să fii atent, când cumperi din piață roșiile pentru salată. Vânzătorul te poate păcăli căci noi nu mai știm ce mâncăm.
Românii au ajuns să consume legume cu nemiluita provenite prioritar din import, renunțând la roșia naturală românească, uneori chiar fără să fie conștienți la ce riscuri majore își expun starea de sănătate.
Roșiile naturale românești sunt deosebit de gustoase și parfumate, iar cumpărătorii le caută prin piață, dar sunt mult mai greu de găsit printre soiurile de tomate aduse din import ce sunt atât puternic chimizate și/sau integral modificate genetic.
Iată câteva criterii simple care te ajută să alegi roșiile noastre naturale, sănătoase și bine coapte. În primul rând, trebuie să știi care sunt principalele soiuri de tradiție din țara noastră ca să le poți recunoaște, iar acest lucru ar trebui obligatoriu să fie înscris pe eticheta de pe taraba vânzătorului.
Soiul ININIMĂ DE BOU este o roșie mare, rotunjită, dar cu o formă de inimă, ușor neregulată. O astfel de roșie poate ajunge și la 700 – 800 de grame bucata. Aceasta se coace începând cu luna iulie, are în secțiune un aspect cărnos și este bine parfumată.
Soiul PITICA este o roșie de dimensiuni mici, care se coace la început de iunie și are o formă rotundă, dar ușor alungită spre vârf. Este foarte gustoasă și parfumată.
Soiul ȚÂȚA VACII vacii este un soi vechi românesc, de mărime mai mică, alungită și cu o umflătură în vârf, asemeni unui sfârc, de unde îi vine și numele. Este o roșie cărnoasă, cu puține semințe și puțină zeamă, excelentă pentru preparat bulion, dar și bună de salată. Se coace de la jumătatea lunii iunie.
Soiul ROȘIA DE ȚIGĂNEȘTI este rotundă și ușor turtită, uneori cu mici crăpături în jurul codiței, cu o pulpă mai deschisă la culoare decât coaja. Miezul are o bună densitate și conține puține semințe.
Soiul PPRTOCALIA DE CORBEANCA este o roșie mare și foarte zemoasă, cu o coajă netedă și ușor crăpăcioasă și mai slab parfumată. Se coace de obicei în iulie și august.
Soiul PUSZTA KOLOJZ este o roșie originară din împrejurimile Clujului, este o roșie de dimensiuni mari, suculentă, cu coaja ușor încrețită în jurul codiței și are o formă ușor turtită. Se coace mai târziu, prin luna august.
Soiul TRANDAFIRIA DE CALAFAT se găsește în special în zona Doljului, are nuanțe trandafirii – roz, este mare, cu pulpă consistentă și cărnoasă, bine parfumată.
Soiul PONTICA DE VIDRA este o roșie de dimensiuni medii, cu puține semințe, și cărnoasă, care face un singur rând de roade pe vară. Forma sferică și culoarea ușor maronie le distinge de alte roșii de pe piață.
Cum să deosebești roșiile românești de cele de import. Toate soiurile tradiționale de roșii naturale românești au o coajă subțire care le fac vulnerabile la transport, putând să se crape. Ele au forme neregulate, iar când vezi pe tarabă roșii din același soi, dar de diverse dimensiuni, cu coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță, poți să fii sigur că sunt soiuri autohtone.
Roșiile din import sunt întotdeauna perfect rotunde, netede, cu o coajă lucioasă și slab cerată, ce par trase la indigo, toate la fel de mari și de arătoase. În funcție de gradul de chimizare sau de modificările genetice survenite, aceste roșii rezistă chiar două săptămâni la temperatura ambientală, fără să de înmoaie sau să formeze mucegai.
În comparație cu acestea, roșiile românești sunt și ușor crăpate, unele au nervuri evidente, au codițele strâmbe și chiar mici pete de la insectele care au atacat fructele înainte să se coacă.
Petele galbene prezente la codiță îți arată cât este de gutoasă și de sănătoasă o roșie naturală românească. Pe de altă parte, roșiile autohtone, crescute în pământ de calitate sunt foarte gustoase, au un parfum aparte, cu zone portocalii sau galbene în jurul codiței.
Aceste pete gălbui arată de fapt concentrația de zahăr din fruct și ne mai indică cât este de gustoasă și de parfumată tomata românească naturală.
Multă lume se ferește de roșiile cu partea superioară îngălbenită de teamă că au fost stropite intens cu substanțe chimice (nocive), fapt care nu este real.
Mulți orășeni preferă să caute producătorii autentici de la țară sau prin satele vecine cu orașul lor. În ultimii ani însă, a înflorit comerțul la poartă sau comerțul stradal și în multe sate din jurul Bucureștiului sau al marilor orașe, oamenii scot tarabe pline cu diferite legume la șosea pentru a le comercializa.
Dar când pe o singură tarabă vezi legume variate, roșii, castraveți, ardei, dovlecei, varză, păstăi de fasole sau mazăre, cireșe, căpșuni, caise, vinete, morcovi și câțiva saci de cartofi, trebuie să te întrebi ce grădină are gospodarul acesta și câtă putere de muncă are o singură familie ca să obțină atâtea produse de legume.
Însă foarte mulți așa ziși producători de la țară au început să se aprovizionează din depozitele de legume, unde găsesc prioritar produse proaspete din import și le vând apoi în fața curții, fără a garanta calitatea produsului și mințind cumpărătorul că sunt produse naturale.
Este bine să ocoliți acest gen de comercianți care înșeală cumpărătorul și sub aspectul prețului, dar și a calității.
Legumicultorii autentici nu pot avea mai mult de 3 sau 4 soiuri de legume pe tarabă, iar în curtea lor trebuie să vezi cel puțin un solar bine întreținut ca să știi că el a muncit corect pentru acele legume, dar mai ales că nu a utilizat fertilizanți chimici, stimulatori de creștere sau diverși coloranți.
Fără a ține seama de aceste recomandări, puteți să cumpărați produse legumicole și tomate intens chimizate, la care s-au utilizat diferiți stimulatori de creștere care să le forțeze o coacere precoce, sau utilizează semințe ce au suportat modificări genetice substanțiale și neindicate.
Ignorând această atenție pe care ar trebui să o acordați roșilor cumpărate atât din piețe, cât și din diverse magazine, riscați să vă deteriorați starea de sănătate, prin apariția de exeme pe corp ce arată o intoxicație chimică severă, puteți să aveți o stare de vărsături sau greață după o masă cu produse specifice de vară, sau când se abuzează de consumul acestor produse intens chimizate se poate ajunge la forme grave de îmbolnăvire care necesită chiar spitalizare.
Iată că din neatenție sau ignoranță, singuri ne putem cumpăra boala, ne producem deteriorarea stării de sănătate sau nu putem să ne explicăm de ce copiii, vârstnicii, femeile lăuze sau oamenii aflați în convalescență, în loc să beneficieze de efectul pozitiv al acestor legume pentru a le asigura o sănătate de fier, mai rău se îmbolnăvesc, sau au nevoie de intensificarea asistenței medicale de specialitate.
DECI MARE ATENȚIE, CĂCI HRANA ÎNSEMNĂ SĂNĂTATE !

Articole similare

Ultimele aparitii