Cristina Neagu, pumn în gura președintelui Alexandru Dedu!

1

Hits: 630

Cristina Neagu, pumn în gura președintelui Alexandru Dedu!

Plecarea intempestivă a lui Martin Ambros, de pe banca tehnică a naționalei României de senioare, a făcut-o pe cea mai bună handbalistă a lumii, Cristina Neagu, să reacționeze și să-i aplice un pumn în gură președintelui Federației, Alexandru Dedu (la figurat, firește), cel care a făcut contractul cu Ambros, unul foarte prost, care i-a permis spaniolului să plece, cu doar câteva luni înainte de Mondialului din Japonia și în plină campanie pentru calificarea la Olimpiada din 2020.

Pentru mine, personal, a fost un şoc să aflu că Ambros nu mai este antrenorul echipei naţionale, pentru că nu ne aşteptam. El vorbea mereu despre Jocurile Olimpice şi despre acest obiectiv cumva personal al lui, dar şi al echipei. Nu am înţeles ce s-a întâmplat. Dacă el aşa a ales, să lase echipa naţională a României cu un an înainte de Jocurile Olimpice, nu cred că este fair. Însă, cu siguranţă vom da totul, alături de Tomas Ryde, pentru a ajunge la Tokyo. Din punctul meu de vedere, nu se cuvine să faci ceea ce a făcut el. Nu în acest moment“,a spus Cristina Neagu, la prezentarea echipei sale de club, CSM București.

Managementul prost practicat de Dedu și impotența Consiliului de Administrație

Cu aceste cuvinte, cu această ripostă, dacă vreți, Neagu a acuzat, printre rânduri, managementul prost de la Federație, practicat de Dedu, cât și impotența Consiliului de Administrație, care n-a avut voie de la președinte să se implice într-o problemă așa de importantă:

 • La instalarea lui, în funcția de selecționer, octombrie 2016, Dedu nu mai contenea cu superlativele, mai ales că Ambros era, în același timp, și antrenorul echipei de club Gyor, câștigătoare de Final Four, în Champions League. Președintele avea un capital de simpatie în creștere, validat de oamenii cu gândire superficială, care se arătau entuziaști că MARELE Ambros a pășit pe pământ românesc.

Puțini știau, însă, că selecționerul nu antrenase niciodată o echipă națională, mai mult, ar fi trebuit să se gândească și la faptul că noi suntem din Balcani, că românul este ”statornic” în aprecieri, precum vânturile din Întorsura Buzăului, că la lot sunt multe impuneri, pe simpatii și alte avantaje, eu le-am numit atenții…

132.000 de euro pe an, un salariu nesimțit (așa cum a scris presa centrală)

 • A mai fost și o secretomanie financiară, în legătură cu acest contract, ceea ce ne duce cu gândul că au existat și ceva comisioane ascunse, exact ca la bancă. Nu detaliem, că nu știm nimic concret, și mai spunem că suma primită de Ambros, 132.000 de euro pe an (așa cum a scris presa centrală), era una exagerat de mare, un salariu nesimțit, dacă mă-ntrebați pe mine, în raport cu munca făcută și realizările concrete.

Și încă ceva, acești bani nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată de nasul selecționerilor români, în ciuda faptului că în era nouă, Tadici a câștigat argintul la Mondialele din Rusia, în 2005, și Voina a luat un bronz la Europenele din Danemarca și Norvegia, în anul 2010. A mai fost și bronzul actualului selecționer, Tomas Ryde, la Mondialul din Danemarca, în 2015, dar nici acesta nu a avut onoarea să câștige atâtea sute de mii de euro.

  Și-a recunoscut lipsa de experiență, dar și că i-au plăcut banii românilor

 • Cu toate aceste avantaje financiare, ne întrebăm de ce a fugit Ambros din Români, în plină campanie preolimpică?

  În 2016 am preluat naționala României cu obiectiv o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Însă, pe parcurs am simțit că lucrurile nu avansează, că echipa nu devine mai puternică. Am avut trei turnee majore, mai rămăsese un an până la Jocurile Olimpice și am tras linie. Cred că am fost sincer cu președintele federației și i-am spus că nu pot face mai mult. I-am spus că echipa are nevoie de cineva care este în permanență în țară, care poate lucra zilnic conectat la realitățile din handbalul românesc. Nu era ceva ce eu puteam face, așa că ne-am despărțit”, a declarat Ambros Martin pentru presa internațională.

 • Prin aceste fraze, Ambros și-a recunoscut lipsa de experiență, dar și că i-au plăcut banii românilor – trebuia să nu se angajeze la o astfel de muncă, mai ales că avea sub conducere și o echipă de club, Gyor, din Ungaria, iar handbalul românesc era unul mult prea pretențios, pentru puterile lui. Nu și-a dat seama de incompetența lui după primul an, nici după cel de-al doilea, abia după trei ani a aflat că nu poate, timp în care a încasat sute de mii de euro (ar fi trebuit să dea jumătate înapoi…). Și cum a ajuns în Rusia a făcut o declarație extrem de măgulitoare pentru Anna Sen și compania: „Pentru mine este o mare onoare să fiu selecționerul Rusiei. Echipa are o mare tradiție în handbal. Statutul ei nu trebuie doar păstrat, ci și întărit”, a spus Ambros, de parcă naționala noastră n-ar fi avut nevoie de același tratament.

      Cea mai bună sportivă a lumii cu recunoaștere internațională (2010, 2015, 2016 și 2018)

Și revenim la Cristina Neagu, 31 de ani, și spunem că ea poate fi o voce de temut pentru șefii de la Federație, însă nu cred că asta își dorește acum. Cea mai bună sportivă a lumii, singura de pe mapamond care a primit de patru ori această recunoaștere internațională (2010, 2015, 2016 și 2018).

Încă vrea să mai joace, să mai câștige trofee interne și internaționale (cred că unul din visele ei, declarat, de altfel, este acela de a câștiga Liga Campionilor și cu CSM București!) și nu are timp să-și îndrepte atenția spre gafele celor din Federație.

Însă credem că marea noastră jucătoare ar putea, oricând, să facă o analiză pertinentă și să arate punctele nevralgice ale handbalului românesc, numai că cei ce-l conduc ar trebuie să aibă și puterea să le recunoască…

P.S. Cam aceleași combinații financiare păguboase le-a făcut Federația, adică Dedu, și cu fostul selecționer de la naționala masculină, Xavi Pasqual, spaniol și el, care a venit în iunie 2016 și a plecat în iunie 2018, fără să-și ducă contractul la bun sfârșit.

Antrenorii românii au ambiție și valoare, au dovedit-o…

Chiar și-așa, președintele i-a mulțumit lui Xavi, ca și lui Ambros, că au schimbat câte ceva în handbalul românesc. Îi spun lui Dedu că în România sunt cel puțin 10 tehnicieni care ar fi avut aceleași rezultate, ca în cazul celor doi. Adică zero medalii la europene și mondiale, în perioada 2016-2018, dar cu bani de 100 de ori mai puțini.

Iar în privința medaliilor, cred că în unele cazuri am fi avut chiar surprize plăcute, pentru că și antrenorii românii au ambiție și valoare, au dovedit-o…

Puteți susține AntiMafia.ro făcând o donație. Vă mulțumim!
 •  
 •  
 •  

One thought on “Cristina Neagu, pumn în gura președintelui Alexandru Dedu!

 1. De cand a venit Dedu la conducere, nici un antrenor din tara, care a promovat elevi la Centrul de Excelenta Sighisoara, nu a primit nici un leu asa cum era convenția. Se arunca pisica de la unul la altul. Sa vedem cu ce tragere de inima se vor mai implică antrenorii de la copii si juniori, ca de aici pleaca…viitorul handbalului. Nu ca as sta in acei bani, dar nu promite, sterge acea…conventie sau cum s-o numi.
  SA LE FIE RUSINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SECVENȚE CELEBRE DIN „POLITICA-EXTERNĂ-PE-ÎNȚELESUL-TUTUROR”

Dum aug. 25 , 2019
Hits: 630SECVENȚE CELEBRE DIN „POLITICA-EXTERNĂ-PE-ÎNȚELESUL-TUTUROR”, REPOVESTITE ARTISTIC DE MAESTRUL RAREȘ BOGDAN MOTTO:„La Washington am văzut un președinte român cu coloana vertebrală intactă. Ușor emoționat, parcă, de laudele generoase, dar binemeritate, pe care cel mai puternic om al planetei i le aducea. Dar așa se comportă cei educați, iar Klaus Iohannis e dascăl la bază, să nu uităm! (…) Zbaterea unor […]