20.6 C
București
joi, iulie 25, 2024

Comisiile parlamentare pentru controlul serviciilor secrete au pus batista pe țambal în cazul Omar Hayssam, acoperindu-i complicii

În cursul anului 2007, profitând de escaladarea scandalului iscat în jurul dispariției teroristului Omar Hayssam, m-am prezentat cu un raportImage8 detaliat la audierile din Comisia Parlamentară de Control a SRI și la cea care trebuia să controleze Serviciul de Informații Externe. Textul raportului era destinat ambelor comisii. Solicitam o audiere pe dosarul “Răpirea din Irak”. Doar Comisia Parlamentară de Control a SRI a dat curs cererii mele. La vremea aceea, comisia condusă de senatorul liberal Radu Stroe (la prima vedere, o victimă a poliţiei politice derulate de SRI), îl avea în componenţă printre mulţi alţii şi pe harnicul prieten al lui Omar Hayssam, fostul pesedist, generaloidul de 4 stele Gabriel Oprea. În timp ce tunam şi fulgeram cu voce tare în inima Parlamentului României, cerându-le să declasifice dosarul Răpirii din Irak, membri comisiei aveau, fiecare, alte preocupări, începând cu scărpinatul în nas, gât şi urechi și sfârșind cu desenatul figurilor geometrice în prful depus pe mobilierul Casei Poporului. Şi pentru că tot mă aflam în faţa unor demnitari aleşi să vegheze la liniştea cetățeanului plătitor de taxe, am atras atenţia că SRI se află într-o degringoladă totală la centru cât şi în teritoriu. Ca urmare, senatorul Radu Stroe, m-a rugat să vorbesc mai încet că “se aude de afară”. Cum de atunci nu am primit nici un răspuns la sesizările mele, iar efectele avertizărilor mele au fost nule, vă prezint numai câteva din faptele semnalate în faţa comisiei, izvorâte chiar din documentele Secţiei Judeţene de Informaţii Gorj. Am solicitat atunci Comisiei parlamentare de control a SRI să fie audiaţi de urgenţă generalii SRI Sorin Brăteanu, Ion Ştefănuţ și generalii SIE Adrian Isac şi Octavian Hârşeu. Mai mult, Ohanesian a cerut şi desecretizarea raportului generalului Ion Maranda, care vorbea despre implicarea lui Ştefănuţ în răpirea jurnaliştilor români. Cei din comisie m-au audiat, m-au înregistrat, şi gata. Nu au stabilit nimic. Oricum, comisiile legate de mâini şi de picioare, nu prea aveau ce să facă. Conform mărturiilor unor unor parlamentari din cadrul acestor comisii, nu ei verificau serviciile secrete, ci invers. AcelașI lucru l-am cerut şi în fața instanţei Curții de Apel București, condusă de faimoasa judecătoare Sofica Dumityrașcu, cea care l-a eliberat pe teroristul bolnav Omar Hayssam. Sofica a refuzat audierea generalilor. Excepție a făcut colonelul SIE Octavian Hârşeu, care, după audierea în fața altei instanțe CAB, a dispărut brusc. Și din MAE ( unde figura oficial) și din SIE. Hârșeu spusese lucrurilor pe nume, declarația sa constituind o probă grea la dosarul Răpirea din Irak. Comisia de control a Serviciului de Informații Externe m-a refuzat politicos. SIE este stat în stat și în Parlamentul României.

Image1Image2Image3Image4Image5Image6

Articole similare

 1. Am si eu o intrebare: de ce ati fost rapiti ?
  Am si doua raspunsuri:
  a) Pentru ca teroristul international Basescu Traian ,cel care era indentificat, conform faptelor,complice cu Viktor Bout, Basescu Traian care se pregatea prin refuzul din 2008 a semnarii Codului de Conduita a U.E in materie de achizitii militare sa dea cale libera lui frate-sau in comertul cu arme cu teroristii internationali, sa apara ca un victorios salvator al vostru si „puternic” contrateroristilor internationali.
  Caraghios ,atat timp cat in dosar 628/D/P/2005 Basescu este indentificat complicele lui Hayssam, motiv pentru care Kovesi/basescu distrug dosarul;
  b) Mafiotul Basescu si toata haita de complici doreau sa praduiasca bugetul Romaniei de milioanele ‘rascumpararii” si pentru aceasta prada voi ati fost rapiti!
  Nu mai supar daca ma cenzurezi.

Ultimele aparitii