31.6 C
București
luni, iunie 17, 2024

Cea mai mare investiţie externă românească CIM Krivoi Rog, lichidată bucată cu bucată

Aşa cum ne aşteptam, la scurt timp după ce o instanţă ucraineană a declarat  falimentul Combinatului de Îmbunătăţire a Minerurilor Acide de la Krivoi Rog  (GOKOR sau KGOKOR), s-a trecut la vânzarea acestuia pe bucăţi. Iniţial, uriaşul de metal din localitatea Dolinska (regiuneacombinat3 Kirovograd) a fost proiectat (în anii ’80) la iniţiativa URSS cu ajutorul  fraţilor din CAER : RDG, Cehoslovacia, România, Bulgaria şi Ungaria. După destrămarea Uniunii Sovietice, unii parteneri s-au retras, rămânând în afacere doar Ucraina, Slovacia şi România. Reamintim că România are o cotă parte la această megalitică investiţie externă de 27,6 %, circa 1 miliard de dolari (după unii specialişti chiar 2 miliarde de dolari) din care până acum nu am recuperat nimic. Dimpotrivă, cheltuim în continuare sume importante de la buget pentru întreţinerea şi paza unor clădiri şi utilaje degradate, neconservate şi devalizate chiar de către cei care le au în grijă. Mai precis de persoane din cadrul filialelor locale ale firmelor ARCOM S.A. şi UzinExport S.A.  Dacă până acum jaful a fost ascuns, în curând CIM Krivoi Rog va fi tăiat şi dat la fier vechi oficial spre bucuria echipelor de devalizatori. Negocierile româno-ucrainene pe problema CIM Krivoi Rog stagnează de circa 10 ani, de când orice lucrare în combinat a fost oprită. În acest timp, furturile se ţin lanţ. Ministerul de Finanţe alocă cel puţin 1 milion de euro de la buget pentru acest sac fără fund. Documentele de bază ale afacerii sunt ţinute de autorităţile române la secret, pentru ca opinia publică să nu afle care sunt adevăraţii responsabili ai jafului de la CIM Krivoi Rog. Noi am reuşit să punem mâna pe aceste documente-surpriză, pe care le vom publica în curând.

“GOKOR se vinde pe bucăţi ?! 

Deocamdată, conform publicaţiei ucrainene Ucraina Ţenter, vânzarea GOKOR a început cu partea slovacilor, mai precis cu 2 corpuri,deUT-1 concasare mică şi mijlocie. Licitaţia a fost câştigată de firma ООО „АФК-КР” (OOO inseamna SRL) aparţinând omului de afaceri Vadim Novinski, copropietar şi partener în mai multe societăţi cu  Rinat Ahmetov. Jurnaliştii semnalează nereguli în procedurile de achiziţionare. Ei spun că cele două corpuri de concasare sunt evaluate de experţi, la 250 mil. dolari, dar au fost achiziţionate cu doar 50 mil. grivne (circa 6 mil. dolari).

Vă prezentăm un fragment din articolul apărut în Ucraina Ţenter în data de 15 octombrie 2009.

“…..Şi iată că în cadrul acestei insolvenţe s-au şi vândut 2 corpuri ale combinatului cu o suprafaţă totală de peste 10.000 mp. Preţul afacerii nu s-a comunicat oficial. Totul a decurs curat. Într-un ziar din Dnepropetrovsk s-a publicat un anunţ despre negocieri,  apoi ele s-au purtat cu participarea a 4 firme pretendente. Corpurile au fost anunţate ca proprietate a datornicului, obiecte ce nu pot fi folosite în scopuri productive. A câştigat concursul şi a devenit proprietar al unei părţi a GOKOR-ului firma AFK-KR SRL. Firma e legată de numele puternicului om de afaceri Vadim Novinski, copropietarul a numeroase active ucrainiene din componenţa companiei Smart-Holding a  combinatului GOK Inguleţ, a uzinelor navale din Nikolaev şi Herson, unde  copropietar şi partener este şi Rinat Ahmetov… . Ca rezultat al ciudatei licitaţii, anunţate formal într-un ziar puţin cunoscut din regiunea vecină, obiectul în valoare 250 mil. dolari a fost vândut pentru aproximativ 50 milioane de grivne…….”

UT-2

Articole similare

Ultimele aparitii