26.5 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Cazuri şi necazuri SIE la Chişinău

Preluarea unor fragmente din cartea Puterea din Umbră şi a unor articole scrise de subsemnatul ( de-a lungul timpului în presa dâmboviţeană)  în ziarul Moldova Suverană, mia adus potop de înjurături şi reproşuri, mai ales din partea unor patrioţi alimentaţi din fondurile Serviciului de Informaţii Externe. Mă amestecasem, fără să vreau, în războiul mediatic dintre comuniştii plătiţi de Voronin şi democraţii de pe statele Securităţii. Nu ştiu dacă a fost o decizie înţeleaptă, dar trebuia cu orice preţ să le demonstrez celor care îmi băgaseră pumnul în gură, că un jurnalist incomod va găsi întotdeauna platforme de exprimare. Mai mult, la data aceea, aveam şansa de a obţine informaţii suplimentare de la Mihai Conţiu, un fost colaborator al serviciilor secrete române, folosit, trădat şi abandonat chiar de colegii săi. Conţiu era dispus să vorbească, dar nu ştiam pentru câtă vreme. Dealtfel, comunicarea dintre noi a fost scurtată de evenimentele violente din Republica Moldova ( 7 aprilie 2009 ), moment în care am depus la Parchetul General o plângere împotriva fostului preşedinte Vladimir Vorornin şi a camarilei sale. Legăturile sau întrerupt brusc, dar corespondenţa a rămas. Pentru a lămuri puţin modul în care serviciile secrete acţionează pe banii noştri, cu rezerva că nu am colaborat niciodată cu respectivul cotdian, public în continuare una dintre cele mai importante scrisori trimise de ziaristul Mihai Conţiu (fost cadru asociat SIE), la începutul anului 2009.  rturiile sale lămuresc pe deplin modul în care se cheltuiesc banii românilor în operaţiuni speciale derulate de SIE, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Cu referire directă la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Preizez că am cenzurat pe alocuri anumite nume, adrese sau deviaţii în exprimare, pentru a proteja persoanele implicate şi, bineînţeles, cititorii.    

 Servus, batrine!

 Sunt, recunosc, lenes, acesta fiind si motivul pentru care muncesc foarte mult, din care cauza n-am avut timp sa-ti mai comunic ceva date. Inainte de toate, vreau sa-ti spun ca, dind publicitatii colaborarea noastra, au dat in clocot nu numai securistii romani de la Ambasada si cei de la SIS-ul moldovenesc, dar si jurnalistii si scriitorii moldoveni, clientii lui Talpes si ai celor de la linie, asta pentru ca stiu cine esti si se tem ca le poti strica ploile, ca poti afla despre angajamentele lor. Voi incerca sa-ti dau citeva nume de care-mi amintesc, dar asta neinsemnind ca vor fi ultimele. Numele lui Marius Tudor Hotnog i l-am dat si lui Sarbu. Acesta, crede-ma, chiar e un tip simpatic si nu vreau sa-i fac nici un rau. E colonel in rezerva, a lucrat in Securitate (atasat militar prin lumea araba inca de pe la 26 de ani etc.), SRI (deloc agreat de fostii sai colegi din cauza ca era prea nepasator si libertin) si a iesit la pensie de la SPP, unde era un fel de adjunct pe la Cotroceni, el nevrind niciodata sa fie sef.  Prin el, pe vremea cind era la SRI, am ajuns in SIE, la recomandarea lui. Contacteaza-l, daca poti, si intreaba-l daca este dispus si vrea sa ma ajute, un fel de a spune, numai daca nu are probleme. Acum se ocupa de afaceri, pentru ca l-a cam durut in c… de seviciile secrete daca nu f… bine si traia pe masura. Telefoanele lui (are si firma ARCADA …) pe care le mai am sunt: … . Ultimul meu ofiter de legatura a fost colonelul Stelian Dragu, dar care, dupa tentativa de santajare a mea si autodeconspirarea, mi-a trimis un mesaj patriotic, spunindu-mi, printre altele, ca iesise din sistem de vreo noua luni, anulindu-si si cele doua numere de telefoane de legatura. Cu el aveam doua apartamente conspirative – unul la Dristor 2, blocul din apropierea Mc Donalds, scara de linga magazinul de telefoane si geamul cu o reclama REHAU si unul linga Gara de Nord, scara linga un magazin de imbracaminte de mina a doua, b-dul Garii. Nu vreau sa-l scot la inaintare pe Dragu, dar el este, totusi, cheia Moinescu. El m-a sfatuit sa incerc, daca vreau, sa ma apropii de ea spre a scrie despre activitatea ei, fara, iti jur, sa-mi spuna ca ar fi ofiter. Eu banuiam ca este doar o simpla informatoare, dar te asigur ca nu m-am intilnit cu ea decit de vreo 4-5 ori, cred. Interesante sunt personajele pe care, de vreo doua ori, le-am vazut prin ea, cu care am discutat si despre care am scris, de astea fiind sigur ca fac parte din sistem, asta cu prilejul venirii Bursei de Valori Bucuresti la Chisinau, ei fiind, vezi Doamne, angajatii acesteia. Ei, ele sunt:

1) Alin Barbu, head of IT Development Department, Bucharest Stock Exchange…;

2) Anca Dumitru, director general adjunct, Bursa de Valori Bucuresti, …;

3) Ileana Nita, counselor, Bucharest Stock Exchange … .

Am motive sa cred ca, cel putin cu statut de informator al SIE, este si reporterul Lucian Pirv*** de TVR, tel birou …, asta pentru ca colonelul Stelian Dragu m-a pus in legatura cu el cind am facut niste filmari la inaugurare, la Ploiesti, a companiei Petrotel Lukoil si la Ambasada rusa de la Bucuresti la receptia care a urmat. Dintre moldovenii care au dat cu subsemnatul la Talpes, ii notez pe urmatorii, aflati si in monitotorizarea celor de la linie:

1) Nicolae Dabija, poet, presedintele Forului Democrat al Romanilor din Moldova, membru de onoare al Academiei Romana (prin Eugen Simion), proprietar al saptamanalului Literatura si Arta, fost colaborator KGB, care si-a construit un palat si 5 apartamente pe bani proveniti de la DPRRP, SIE si din legaturile vechi cu clanul Iliescu-Nastase.

2) Constantin Tanase, directorul publicatiei Timpul, al carui fiu, Alexandru Tanase, adjunctul lui Vladimir Filat, este avocatul lui Valeriu Pasat, fostul director SIS, si asigura legatura si finantarea ruseasca a partidului.

3) Val Butnaru, proprietarul ziarului Jurnal de Chisinau (el si nevasta-sa, Valentina Butnaru, au primit in acelasi timp Steaua Romaniei, impreuna cu angajatul sau, Nicolae Negru (fost agent KGB acoperit, cu pregatire militara). Val Butnaru, citiva ani buni, a avut angajat un acoperit roman, Mihai Jumuga, care acum se afla in China, prin care derula afacerile cu cetatenia romana pentru moldoveni. Practic, prin ei se faceau programarile la Ambasada si erau unicii distribuitori ai Monitorului oficial al Romaniei, unde erau publicate si aprobarile.

4) Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor. Asta da escroc! A tras in teapa securitate romana de aproape un milion si jumatate de dolari, ca tot el sa fie cel care a incercat sa dea statul roman in judecata. Colonelul Negescu, in scurta si revoltatoarea noastra colaborare, chiar m-a rugat sa investighez cazul. E drept ca Negescu mi-a spus de 1,2 milioane, dar eu aflasem de mai mult, insa am inmormintat cazul ca nu mai aveam de-a face cu ei, chestie pe care i-am spus-o si banditului de Saharneanu, care, imbatindu-se la Uniunea Scriitorilor, mi-a pupat mina in strada.

Voi mai continua, batrine, ca voi avea cu ce, dar, pe linga Victor Nichitus, o chestie interesanta este si p… asta de beti… Lorena Bogza de la PRO TV Chisinau, care e trimisa aici tot de securitatea romana, initial, din cite aflasem eu, de catre SRI. Ea, potrivit birfelor, ar fi absolvit niste cursuri speciale la Minsk, platite, bineinteles, de statul roman. Misiunea ei vizeaza spatiul public. Un alt tip interesant, convertit la romanism peste noapte, este un tip pe nume Vasile Butnaru, care-i seful biroului Europa libera. Ei bine, tipul, din cite mi-au spus fosti colegi de-ai lui din presa, a facut scoala serioasa la KGB, fiind cultivat cu stiinta in spatiul public de orientare proromaneasca. Iti mai zic o chestie si gata, ca n-au intrat zilele in sac si merit si eu macar o bere! Nu stiu cit mi-or fi amortit instinctele specifice, dar mi se pare interesanta figura europarlamentarului Marian Jean Mar******. El a fost si este reprezentat aici, impreuna cu Maria Petre, de catre un fel de nou amic al meu, un oltean, profesor universitar la Craiova, care, asemenea lui Dungaciu, mi-a fost chirias. Il cheama Marius Eduard Alex***** (lasa-l in pace, sa-l asteptam sa se intoarca, chiar daca inca n-a plecat, de la institutul ala mare de politilogie de la Moskova, MGMO sau cum dracul i-o mai zice, ca habar nu am!), dar se cunoaşte bine cu fratii Roncea. El e cam nevinovat, dar Marian Jean Mar****** este interesant, prea enigmatic si amator de umbra. Eduard mi-a spus ca e, vezi Doamne, modest, el avind afaceri profitabile pe la Craiova. Iti spun de el pentru ca, la Chisinau, cind l-am intilnit, la biroul meu, nici macar nu mi-a intins mina, privindu-ma oarecum ofitereste, ca pe un tradator. Cel putin asa am simtit din instinct! Nu vreau sa fiu pripit, dar totusi este europarlamentar, iar daca e omul sistemului, atunci e belirea p****!

Articole similare

  1. Destul obscurantism, ce să zic. Probabil este pentru cei care ştiu despre ce şi despre cine vorbeşti. Interesant, oricum. Dar, până la coadă, nu sunt decât nişte spioni, nişte contraspioni şi nişte profitori.
    Mult mai interesant mi se pare să aflăm cum sunt ei folosiţi pentru înăbuşirea libertăţilor cetăţeneşti, pentru jefuirea populaţiei, pentru ştergerea urmelor marilor bandiţi. pentru consolidarea mafiocraţiei!
    Aşadar, keep digging! Dacă cineva o să vrea, o să conteze tot ce faci. Dacă nu. nu.
    Pentru mine contează. Nu că ar conta cine ştie ce…

Ultimele aparitii