26.5 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Câteva amănunte despre „Miki Şpagă”, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea şi ai lor

Senatorul Valer Marian

GRUPUL PARLAMENTAR PSD+PC

DECLARAŢIE POLITICĂ

 Senator: VALER MARIAN

Circumscripţia electorală: SATU MARE

Colegiul electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD +PC

 Şedinţa Senatului din: 13.12.2010

 

Titlul declaraţiei: Sesizare penală împotriva ministrului apărării          

             Săptămâna trecută, după ce luni, 6 decembrie, am prezentat în plenul Senatului declaraţia politică „Ministrul apărării recidivează/ Ultimele nelegiuiri şi neghiobii ale ministrului Oprea”, miercuri, 8 decembrie, am depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare penală împotriva numitului Gabriel Oprea, deputat independent şi ministru al apărării naţionale, solicitând cercetarea acestuia sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi trafic de influenţă. Sesizarea mea a fost înregistrată sub nr.21124/8.12.2010 şi are următorul conţinut:

            „Către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Doamnei procuror general Laura Codruţa Kovesi. Subsemnatul Marian Valer, cu domiciliul ales în Satu Mare, Piaţa 25 Octombrie nr.1, etaj 8, camera 9, senator în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, vă înaintez alăturat copii de pe interpelarea adresată primului ministru al României în data de 18 octombrie 2010, intitulată “Folosirea aviaţiei militare în interes de partid de către ministrul apărării naţionale”, şi de pe declaraţia politică prezentată în data de 6 decembrie 2010, intitulată “Ministrul apărării recidivează”, şi vă solicit să dispuneţi efectuarea de cercetări penale asupra numitului Oprea Gabriel, deputat independent şi ministru al apărării naţionale în Guvernul României, sub aspectul următoarelor infracţiuni:

            1. abuz în serviciu contra intereselor publice, prev. şi ped. de art.248 din Codul penal, pentru folosirea în scopuri politice, respectiv în interes de partid, a avioanelor, autoturismelor şi personalului Ministerului Apărării Naţionale, cu ocazia deplasărilor efectuate la Satu Mare în zilele de 9-10 octombrie 2010, respectiv 28 noiembrie 2010, prejudiciul cauzat constând în valoarea carburanţilor şi a uzurii mijloacelor de transport folosite şi în contravaloarea salariilor personalului folosit în perioada respectivă;

            2. trafic de influenţă, prev. şi ped. de art.257 din Codul penal, pentru intervenţia la ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru aprobarea finanţării proiectului de reabilitare drumuri şi canalizare al comunei Odoreu din judeţul Satu Mare, şi pentru intervenţia la nivel de Guvern, prin iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale a unei hotărâri care a fost aprobată, pentru transferul terenului şi construcţiilor unei foste unităţi militare către comuna Odoreu, în scopul racolării primarului comunei Odoreu, Pop Dumitru, actualmente cu apartenenţă politică la PSD, în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), partid în care deţine funcţia de preşedinte executiv.

            Cu precizarea că prezentul act are caracter de denunţ penal, aştept să fiu convocat de urgenţă pentru a oferi detalii şi pentru a depune în probaţiune înscrisuri şi fotografii, precum şi pentru a indica martori. Cu consideraţie. Senator Valer Marian.”

            Declaraţia mea politică a fost urmată de atacuri calomnioase brutale şi imediate la adresa persoanei mele din partea unor lideri ai UNPR. Imediat după prezentarea acesteia în plenul Senatului a luat cuvântul, sub pretextul prezentării unei declaraţii politice, senatorul independent Şerban Mihăilescu, liderul grupului senatorial al UNPR, care, într-un acces nevrotic, m-a etichetat „procuror frustrat” şi a afirmat că declaraţia mea la adresa ministrului Oprea este plină de calomnii. Ori declaraţia mea se bazează pe probe materiale (înscrisuri, fotografii, înregistrări audio şi video) şi pe martori pertinenţi, veridicitatea sa fiind confirmată şi de faptul că am depus sesizare penală la Parchetul General. Într-adevăr, recunosc că sunt „un procuror frustrat” pentru că după Revoluţia din decembrie 1989 nu am arestat şi anchetat un slugoi ceauşist ca Şerban Mihăilescu, cunoscut ca reprezentant de vază al nomenclaturii comuniste şi ca simbol al corupţiei comuniste şi postcomuniste.

            După cum se ştie, Şerban Mihăilescu a fost şeful de cabinet al ultimului prim-ministru ceauşist, Constantin Dăscălescu, postură în care s-a remarcat prin abuzuri şi acte de corupţie care i-au atras porecla de „Micky – Şpagă”. Inclusiv oameni din colegiul meu electoral, respectiv din Ţara Oaşului, mi-au spus ce atenţii le-a pretins „tovarăşul” şef de cabinet Şerban Mihăilescu înainte de 1989. După cum se ştie, Şerban Mihăilescu a fost în anii ’90 secretar de stat în Ministerul Transporturilor, calitate referitor la care  a fost învinuit în dosarul Flota alături de Traian Băsescu, stăpânul căruia i se închină astăzi. După cum se ştie, în perioada 2001 – 2004 Şerban Mihăilescu a fost secretarul general al Guvernului Năstase, calitate referitor la care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, dosarul său aflându-se actualmente pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (sub nr.3578/1/2010), unde speră să scape cu concursul actualului său stăpân. Acest rebut ceauşist avea obiceiul, în funcţiile pe care le-a deţinut înainte şi după 1989, să le ceară prim – secretarilor respectiv prefecţilor de judeţe să ancheteze şi să aresteze arbitrar diverşi nemulţumiţi sau adversari politici. Are căderea morală un asemenea individ să fie lider de grup parlamentar, să ne dea lecţii de morală în Senatul României şi să facă atâta tevatură ca să devină membru al Comisiei de Regulament? Ce caută în Senat un asemenea individ, a cărui activitate parlamentară este aproape nulă, având înscrisă cifra 0 la rubricile întrebări, interpelări, moţiuni, declaraţii politice ş.a. şi evidenţiindu-se doar la capitolul absenţe.

             A doua zi a urmat o ripostă vădit insultătoare şi calomnioasă la adresa mea din partea conducerii centrale a UNPR, prin difuzarea unei declaraţii intitulate „Unealta Valer îşi face de lucru în interiorul Senatului”, în care sunt etichetat procuror ceauşist, ignorant şi obedient şi sunt acuzat că aş fi fost colaborator al Securităţii, precum şi că aş fi fost, ca parlamentar, un servitor docil al crimei organizate, pentru că i-aş fi luat apărarea inculpatului Cătălin Voicu de la tribuna Senatului. Această declaraţie a fost difuzată la Camera Deputaţilor şi în massmedia de deputatul independent Eugen Nicolicea, dar am aflat că a fost concepută de senatorul independent Cristian Diaconescu, preşedintele onorific al UNPR, la comanda preşedintelui executiv Gabriel Oprea (cel pe care actualul său stăpân, Traian Băsescu, îl eticheta cu câţiva ani în urmă drept „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”). Ce logică are replica unui deputat la Camera Deputaţilor la adresa unei declaraţii politice referitoare la un ministru care a fost prezentată de un senator în plenul Senatului? Cum se justifică atacul la persoană al unor parlamentari care nu au fost vizaţi direct de declaraţia respectivă? În ce-l priveşte pe deputatul independent Eugen Nicolicea, un inginer ratat care se crede un (bon) jurist, cred că privirea sa rătăcită oferă răspunsul corect. În ce-l priveşte pe senatorul Cristian Diaconescu, ar trebui să cam tacă referitor la colaborarea altora cu Securitatea şi cu crima organizată, în condiţiile în care circulă informaţii şi există indicii că ar fi ofiţer acoperit şi că a fost instruit (alături de un coleg de facultate, care era nepotul primului ministru Constantin Dăscălescu) la Centrul de perfecţionare a Securităţii de la Grădiştea, sub comanda detestatului general Nicolae Pleşiţă, şi că a fost omul de casă al controversatului afacerist Adrian Petrache, unul din miliardarii de carton ai tranziţiei, iar soţia sa a fost implicată, în calitate de director, într-o mare fraudă la Eximbank.

            În încheiere, ţin să vă aduc la cunoştinţă că voi sesiza Comisia juridică, pentru disciplină şi imunităţi de la Senat şi de la Camera Deputaţilor referitor la afirmaţiile insultătoare şi calomnioase ale senatorului independent  Şerban Mihăilescu şi ale deputatului independent Eugen Nicolicea. Totodată, în virtutea dreptului la replică, ţin să fac următoarele precizări referitor la afirmaţiile calomnioase formulate la adresa mea, de reprezentanţii UNPR după prezentarea declaraţiei „Ministrul apărării recidivează”: 1) am absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca aproape cu media 10; 2) am fost procuror la Procuratura locală Satu Mare timp de 6 ani (1984-1990), perioadă în care am primit doar calificative de „foarte bine”, nu am înregistrat nicio achitare (deci nu am arestat şi nu am trimis în judecată oameni nevinovaţi)  iar la adresa mea nu a fost formulată nicio plângere pentru pretinse abuzuri; 3) am participat la evenimentele din decembrie 1989,  când am fost ales vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale de la Satu Mare, calitate în care am iniţiat  percheziţionarea şi anchetarea principalilor reprezentanţi ai nomenclaturii comuniste sătmărene, dintre care ultimul prim – secretar judeţean (Maria Bradea) a fost trimis în judecată şi condamnat definitiv pentru abuzuri; 4) sunt membru al Ligii Luptătorilor din Decembrie 1989, dar nu am solicitat şi nu deţin certificat de revoluţionar; 5) în 1990, am fost membru al Comisiei guvernamentale de anchetă a evenimentelor din decembrie 1989 de la Sibiu, calitate în care am lucrat inclusiv în dosarul Nicu Ceauşescu; 6) în data de 2 august 1990 am demisionat din procuratură în semn de protest faţă de tendinţele de tergiversare sau de muşamalizare a dosarelor Revoluţiei, demisia mea fiind publicată de revista Expres; 7) nu am fost colaborator al Securităţii, fapt pe care-l pot dovedi cu certificatul eliberat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cu ocazia alegerilor din 2008; 8. nu am afaceri, iar, ca avere, deţin un apartament cu 3 camere în municipiul Satu Mare şi un teren de 14 ari în satul natal; 9) în actuala sesiune legislativă am avut doar o absenţă, iar în cei aproape doi ani de activitate parlamentară am formulat 28 declaraţii politice, 35 interpelări, 10 întrebări şi circa 200 de iniţiative legislative (propuneri legislative şi amendamente la proiecte de lege).

  Senator

  Valer Marian

Articole similare

 1. Bravo domnule senator!Desi stiu care va fi rezultatul actiunii dumneavoastra sunteti de apreciat pentru incercare.Mai cautati si gasiti adepti in senat si in partidul dumneavoastra si permanentizati asemenea actiuni!Va doresc succes!

 2. Fac des un exercitiu.
  Incerc sa ghicesc.
  Din toate numele amintite in aceasta postare, dar si in general: cati vor mai fi oficiali(deputati, s.a.m.d.) peste doi ani.
  Cu ce se vor ocupa peste doi ani ?
  Cum isi vor asigura imunitatea ?
  Cum vor supravietui oprobriului pe care l-au provocat ?

Ultimele aparitii