
un articol de Flaviu Butnaru
ȘCOALA SUPERIOARĂ DE ACTIVIȘTI ȘI CADRE DE PARTID – SNSPA ȘTEFAN GHEORGHIU
După ce am văzut scandalul din spațiul public cu Dan Ilie Morega (n. 12 ianuarie 1946) politician român, am încercat să îmi dau seama de unde vine atitudinea arogantă. Păi uite de unde vine… Ilie este absolventul școlii superioare de activiști și cadre de partid – Academia Ștefan Gheorghiu (actuală Școala Națională de Studii Politice și Administrative).Toți absolvenții SNSPA așa au fost învățați și au intrat într-o dulce cooperare în zona administrativă cu promoția 1989 a Școlii de Securitate de la Băneasa care, in corpore, s-a angajat la Prefecturi, Consiliile Județene și primării de municipii și mari orașe. Melanjul ăsta dintre absolvenții Academiei de Științe Social – Politice Ștefan Gheorghiu (actuală SNSPA) și absolvenții Școlii de Securitate Băneasa (actuală Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Jandarmerie (USLA, BAOLP… etc) este de-a dreptul criminal. Bine, nu generalizez, o parte din melanjul ăsta nu s-a concretizat pentru că sunt și absolvenți ai Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza de calitate care nu au bătut palma cu activiștii de partid, eroi ai muncii socialiste, ca Dan Ilie Morega.
Prefect al județului Gorj în funcție 1996 – 1997 Premii Erou al Muncii Socialiste Alma Mater Universitatea din Craiova și Academia Ștefan Gheorghiu.
Înainte de 1989 a fost ales președinte al Cooperației de Consum din Gorj, unitate cu care a obținut de două ori titlul de Erou al Muncii Socialiste, fiind decorat de Nicolae Ceaușescu pentru rezultatele obținute. În anul 1996 a devenit prefect de Gorj cu susținere din partea PDSR, până atunci fiind consilier județean independent. În primăvara anului 2000 a candidat pe listele fostei Alianțe pentru România la funcția de primar al municipiului Târgu Jiu. Morega a fost înscris și în PRM. A fost pentru scurt timp președinte al filialei județene Gorj a partidului PNL Câmpeanu iar în toamna anului 2004 a devenit liberal prin fuziunea partidului cu PNL. În iunie 2010 a demisionat din funcția de președinte al PNL Gorj și de membru al PNL. Condamnarea penală A fost trimis în judecată pe 20 decembrie 2007 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru săvârșirea a trei infracțiuni de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite și de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul. În decembrie 2008 a fost trimis în judecată împreună cu fostul ministru al muncii, Paul Păcuraru, pentru fapte de corupție.
La data de 27 mai 2011, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea lui Morega la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia a devenit definitivă la data de 10 noiembrie 2011.

Dulgherul din Ploieşti, revoluţionar de meserie
Jurnalistul Florin Mihai ne aduce informații despre Ștefan Gheorghiu, într-un articol din Jurnalul.ro pe care îl redistribuim mai jos, pentru informarea cititorilor:
De ce i s-a acordat lui Ştefan Gheorghiu cinstea de a da numele şcolii de partid nu ştim cu exactitate. Biografia militantului socialist ploieştean oferă însă câteva indicii. Memoriile scrise de tovarăşii săi „de luptă” ni-l înfăţişează drept un agitator, propagandist şi tribun desăvârşit, veşnic preocupat de soarta celor mulţi şi umili. Detenţia din timpul regimul „burghezo-moşieresc” şi moartea timpurie au creat mitul Ştefan Gheorghiu.
S-a născut la 15 ianuarie 1879 la Ploieşti în familia meşterului dulgher Năstase. A copilărit şi învăţat în mahalaua ploieşteană. De la vârsta de 17-18 ani a devenit un obişnuit al clubului muncitorilor socialişti. Tânărul a trăit multă vreme de pe o zi pe alta, patronii evitând angajarea unui agitator cu vederi politice radicale. Legătoria de cărţi a lui Constantin Ionescu, prieten din copilărie, i-a servit ca adăpost şi sală de lectură. La şedinţele socialiştilor organizate în atelierul amicului îi va cunoaşte şi pe Constantin Mănescu, Crăciun Baldovin.
„Botezul” în mişcare l-a primit în 1903, când a participat la demonstraţia muncitorilor din Bucureşti, în Parcul Cişmigiu. Se spune că drumul spre capitală l-a făcut pe jos, căci tânărul nu avea o leţcaie în buzunar. Preocupat de organizarea sindicatelor, a înfiinţat împreună cu Nae Georgescu, alt prahovean, cercul „România muncitoare”. Va deveni apoi şi redactor al revistei omonime.
Conform biografiei „oficiale” redactate de fostul său „tovarăş de luptă”, Gh. M. Bujor, la început de veac, Ştefan Gheorghiu străbătea zi de zi regiunea Prahova, neobosit, în căutare de lucru, cu un ferăstrău, o teslă şi un toporaş.
La Câmpina a înfiinţat, alături de 11 muncitori, sindicatul tâmplarilor, dulgherilor şi rotarilor. De la Comarnic va trimite primele rânduri scrise pentru „România muncitoare”. „Înarmat” cu broşuri, frecventează atelierele, fabricile, cartierele, cafenelele Ploieştiului, încercând să-i convingă pe muncitori de necesitatea organizării sindicatelor.
„Era înalt, spătos, robust şi viguros, îşi va aminti Gh. M. Bujor despre vremurile bune din viaţa lui Ştefan Gheorghiu. Era îmbrăcat ca un lucrător de la sonde, cu bocanci galbeni, înalţi şi descheiaţi, cu pantaloni răsfrânţi de catifea gălbuie, cu haina uzată, cu gâtul gol, cu ochii albaştri, cu chipul bronzat încadrat într-un păr negru, bogat şi ondulat şi o barbă arămie destul de crescută şi lată.
Din toată fiinţa lui impunătoare şi nespus de simpatică respira energie şi conştiinţă proletară. Iar când a vorbit în urma unor cuvântări de seamă a fost o încântare, o bucurie, o admiraţie unanimă. Se cunoştea omul trăit în vijelia muncii şi luptei, care se pricepea să spună măiestrit şi tare ceea ce avea pe suflet. Venea din sonde şi era el însuşi o sondă în erupţie.”
Declinul fizic a început o dată cu răscoala de la 1907. Atunci a fost arestat, sub invinuirea de insultă aduse armatei române şi instigare la răscoală. Despre deţinutul Ştefan Gheorghiu şi-a amintit, peste ani, şeful de post Cofaru. „Pentru el aveam un consemn special: a nu-l lăsa să comunice cu nimeni şi nici a i se da posibilitatea de a primi jurnale, ţigări sau mâncare de afară.” Era închis într-o cameră umedă, cu ciment pe jos. Deşi scurtă, recluziunea din închisorile Ploieşti şi Galaţi se pare că i-a zdruncinat sănătatea. Nu va fi îmbunătăţit situaţia nici traiul său de hoinar.
La eliberarea din închisoare, a plecat spre porturile dunărene, Galaţi şi Brăila, în neobosita sa acţiune de „mobilizare a maselor”. La Brăila îl va cunoaşte, printre alţii, pe Panait Istrati, după cum va consemna ziaristul S. Schafferman: „Panait Istrati a venit la conducerea sindicatului recomandat de Ştefan Gheorghiu. Bolnav, obosit şi nevoit să se retragă ca să-şi caute sănătatea, acesta nu vedea un înlocuitor mai ideal decât pe acest tânăr prieten, legaţi între ei prin nenumărate afinităţi sufleteşti şi intelectuale. Era în perioada de mare fermentaţie a portului, când muncitorii fuseseră răscoliţi de agitaţia lui Ştefan Gheorghiu. Trebuia continuată campania de revendicări începută de acesta şi Gheorghiu a insistat din toate puterile ca Istrati să preia această sarcină. (…) Amândoi erau situaţi mai la stânga mişcării, fără o linie precisă, dar întotdeauna nemulţumiţi de felul cum centrul încerca să-şi exercite autoritatea asupra lor, obligându-i să se exprime în termenii orientării unitare. Au existat între ei legături cu adevărat frăţeşti, despre care Istrati avea să amintească mereu cu o nostalgică duioşie. «În mişcare am avut mulţi tovarăşi, dar Ştefan nu mi-a fost tovarăş, ci frate, frate adevărat, pentru că altul nu aveam»”. Despre abaterile politice ale lui Ştefan Gheorghiu, biografiile pe linie de după 1945 nu menţionează. Nici despre prietenia la cataramă cu scriitorul care s-a dezis de comunism, scriind spre sfârşitul vieţii în revista unui disident legionar. Anii dinaintea „marelui război” şi-i petrece prin sanatorii. Şi-a îngrijit sănătatea câteva luni la Bârnova, în apropierea oraşului Iaşi (1911). Îmboldit de Istrati, atras de clima caldă şi uscată a Egiptului, va pleca împreună cu scriitorul spre ţara piramidelor. Gurghi, cum îi spuneau arabii, va rezista câteva luni printre străini, în Portul Alexandria. În 1912, s-a întors în ţară, în peregrinarea sa obişnuită de-acum, între oraşul de baştină (Ploieşti) şi cel adoptiv (Brăila). Marginalizat în mişcarea socialistă pentru vederile sale „anarhiste”, a obţinut totuşi o funcţie, devenind secretarul Uniunii de transport. Tot mai slăbit, s-a internat în sanatoriul Filaret. Acolo se stingea, la 6 martie 1914, la vârsta de 35 ani. În tonul Internaţionalei şi în fâlfâitul steagurilor roşii, va străbate drumul fără întoarcere dinspre Bucureşti spre Ploieşti. Pentru Ştefan Gheorghiu, dulgherul militant socialist, începea a doua existenţă, conferită de prezenţa în panteonul revoluţionarilor de stânga.