A GRESIT ORBAN, AU BA?

Hits: 11

Ludovic Orban a reusit sa creeze o intreaga polemica nationala prin afirmatia: „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii. Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România”. Imediat, afirmatia a starnit un val de dezbateri in mass media si in mediul online. A gresit Orban? Unii zic ca da, altii zic ca nu.

Ponderea IT-ului in PIB a ajuns la 3%, iar in intreg sectorul IT&C este 5,1%. Spre comparatie, cea mai mare pondere dintre statele UE o are Irlanda, 3,5% din PIB. Asa dar, sectorul IT este unul dintre motoarele cresterii economice. Exista prognoze care indica in urmatorii cinci ani atingerea unei borne de 10% pondere in PIB a sectorului IT. Industria IT din România are peste 17.000 de firme active, peste 100.000 de angajați și venituri anuale de 4,8 miliarde de euro. Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj au devenit mari centre de cercetare si dezvoltare care absorb masa de absolventi ai facultatilor de profil.

În prezent, un IT-ist cu un salariu mediu brut de 12.308 lei plăteşte CAS în cuantum de 3.077 lei, CASS în cuantum de 1.231 lei şi rămâne cu un net de 8.000 de lei. După reintroducerea impozitului pe venit, acesta va plăti şi un impozit pe venit în cuantum de 800 de lei şi va rămâne cu un net de 7.200 de lei. Peste 30.000 de programatori care sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit ar rămâne fără aceas¬tă facilitate, ceea ce ar însemna o scădere de 10% a salariilor nete.

Cei care spun ca Orban are dreptate isi fundamenteaza opiniile pe argumentul ETIC. Toti angajatii/ angajatorii din Romania are trebui sa fie impozitati la fel, nediscriminatoriu. Este aplicarea in economie a principiului ca fiecare să fie egal în fața legii, recte a taxării. Munca sa fie taxata in mod egal deci. Derogarea de la taxare a anumitor sectoare ar echivala cu o discriminare, o incalcare a principiului liberal al echitatii, tratamentul egal pentru toti cetatenii. Asa sa fie oare?

Opinia mea este ca atunci cand se ia o masura economica trebuie sa aiba in spate o fundamentare economica solida. Un studiu de impact pe termen mediu si lung. Sa se ia in calcul toate scenariile posibile, cu efectele aferenta asupra economiei. Nu poti sa iei o masura economica pe baza a ,,eu cred ca e mai bine asa”.

In speta de fata, trebuie vazut daca scutirea de impozit a unui sector atat de profitabil nu aduce, cumva, MULT mai mult beneficii pe termen lung decat introducerea lui. Ce efect ar avea intorducerea impozitului? Muta în buzunarul statului niște bani. Bani care altfel ar rămâne în economia privată. Unde cheltuiesc IT-istii acei bani? Pe care i-ar lua statul? Pe bunuri si servicii. Asta inseamna ca sunt sustinute alte industrii. Deci, raman in economie.

Acuma, ce s-ar intampla daca IT-istii ar pleca din Romania? Studiul de impact ar arata ca pierderea pentru economie ar fi incomparabil mai mare decat introducerea taxarii muncii a 100.000 de oameni, la nivelul celor din celelalte sectoare. Si atunci, trebuie pus in balanta argumentul ETIC cu cel ECONOMIC.

Ce anume ar fi mai profitabil pentru Romania? Pai ceea ce este mai profitabil pentru Romania face ca derogarile de la taxarea muncii din acest domeniu sa devina si ETIC. Ceea ce pare o inechitate devine ETIC. Deoarece beneficiile se rasfrang asupra tuturor cetatenilor. Pierzi acum mai putin, sa castigi ulterior mai mult. Netaxarea muncii din IT nu inseamna cresterea cotei unice de 16% pentru celelalte sectoare. Atunci, da, ar fi o problema.

Prin urmare, modul in care abordeaza aceasta problema economistii depinde de filosofia pe care o au atat cu privire la etica (sic) cat si la fenomenul economic. Daca vei castiga cateva milioane de lei in plus si pierzi cateva miliarde de EUR, fiindca tocmai facilitatile ii fac pe investitori sa faca din Romania un pol de dezvoltare, o fi mai profitabil? Si etic?

Da, parerea mea este ca Orban a gresit, fiindca si-a dat cu parerea fara a avea niciun studiu de impact in prealabil. El nu face decat ceea ce au facut cei mai multi politicieni din tara asta aflati in functii de decizie: au luat masuri fara nicio analiza prealabila serioasa, fara studii de impact pe termen mediu si lung, ci dupa cum au ,,crezut” ei ca ar fi mai bine.

Alex Dima

îți mulțumesc că ai citit articolul meu!
  •  
  •  
  •  

reporter AMF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spionii români din Potcoava Națiunilor Unite

mar iun. 11 , 2019
Hits: 11 Pierderea postului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în mandatul 2020-2021, constituie, în plan diplomatic, un eșec major al guvernării Dăncilă. Presa centrală și analiștii politici speculează că Estonia a obținut această victorie, în fața României, din cauza intenției declarate de guvernanții noștri de a muta ambasada la Ierusalim. Astfel, odată cu votul statelor arabe, […]

Breaking News

  • Hits: 115 STRUTO – CAMILA USR+ Am citit un interviu dat de Dan Barna unui site. Cum ma straduiesc sa fiu obiectiv, o sa incep cu lucrurile pozitive. Barna nu este un tip incuiat. Stapaneste vorbele, are proprietatea cuvintelor, un vocabular peste media politicienilor de astazi, fluenta, da sentimentul ca este stapan pe sine, ceea ce-i confera aer de lider. […]

  • Hits: 374 Doris, ne-ai rupt inima, fato! Pentru cei neinițiați în vrăjeală politică, deși după ceea ce pătimim de 30 de ani ar trebui să fim toți experți. Ascensiunea femeilor în politica românească nu are un aer de misoginism, ci mai degrabă de recunoașterea esteticului feminin. Zâmbetele “blonde” ale Elenei Udrea Zâmbetele “blonde” ale Elenei Udrea, cusute pe manșeta unui […]

  • Hits: 114 Cine își imaginează că atacurile în rafală, din toate părțile, în același timp, vin din pură întâmplare cu doar câteva luni înainte de alegeri – e complet naiv... Imediat după congres, am plecat preț de câteva zile. Am plecat nesecurist. Când m-am întors, am aflat că nu mai sunt doar “omul rușilor”, ci și un “securist ticălos”. Ba […]

  • Hits: 130 Precizare: Aceasta este o Declarație și poate fi folosită ca probă în orice Proces al unei Instanțe Militare, sau în orice Instanță Națională și Internațională. Îmi asum întreaga responsabilitate a celor ce voi declara, și sunt dispus să susțin cu probe, amănunte și nume de persoane, altele decât cele pomenite în declarație, cele scrise mai jos. Fac deasemenea […]

  • Hits: 3 Carmen Dan a fost cel mai bun ministru de la Interne pe care l-a avut această țară de la Revoluție încoace. După ce comuniștii ne obișnuiseră cu dobitocii supremi, dintre care trebuie menționați cel puțin Teohari Georgescu, Alexandru Drăghici, Emil Bobu sau Tudor Postelnicu, ăștia de după Revoluție n-aveau cum să se lase mai prejos. Să nu uităm […]